Любов и наказание /Aşk ve Ceza/ - тема 38

• 36 029
  • 724
  •   1
Отговори
# 195
В един от многото турски сайтове на филма жанрът му е определен като Ask , Tore, а човек от този район на Турция, който също е част от аширет във Ван , каза :"Разбирай традиция или трагедия". Значи какво излиза - тьорето е традиция, но и трагедия. Има моменти,в които напълно разбирам Чичек и дори й съчувствам, самата тя осъзнаваше трагедията си в последния епизод,когато плачеше пред Фидан и се питаше сега Мустафа ли е на ред в живота й. Но все пак ме вълнува любовта на Ясемин и Саваш, а Чичек не за първи път застава мужду тях. И този път дори 48 часа не успяха да се порадват един на друг и на щастието,че ще имат друго дете. Като имам предвид всички филми,които съм гледала , и които неизменно са определени като Драма, очаквам щастието в последния епизод - така е в 1001 нощи, в Под липите, в Истанбулска приказка, че и в Гордата Аси два или три епизода преди края. Дано само да не решат нещо друго сценаристите, защото и по-страшен край сме гледали.

# 196
Ами Ясемин има съдбата да я обича човек като Саваш. Въпреки съвременния и различен начин на живот ,за нея традиции,тьорета , аширети бяха  малко трудно смилаеми, тя имаше нейни си други предрасъдаци. Мисля че осъзна какво е Саваш ага за хората си  в деня когато всички го опяваха и оплакваха като умрял.

# 197
Когато става въпрос за традиции, за кръвна вражда и то не в Източен Анадол, а в едно ъгълче на Европа ви препоръчвам да гледате "Преди дъжда", ако вече не дте го правили. Преди около година и половина мисля беше излъчван и по нашата телевизия, вероятно ще са намери в някой от торентите. Продукцията е на Македония, Великобритания, Германия. Филмът е силен.

# 198
Що се отнася до нощта след погребението, по традиция трябваше да бъде до мъжа си,но по логика - до брат си и до майка си. Спомнете си ,че това беше много скоро след излизането на Явуз, всички бяха много чувствителни, Назан го изпрати с укор в очите, а той с поглед й се извини,че тръгва за дома на убиеца на зет си. Дори Шахнур ги изпрати с мисъл, че трябва да отиде ,въпреки че не заслужават да го прави. Така,че това, което направи той, беше огромен жест на уважение ,даже въобще не трябваше да стои след гробищата, достатъчно беше присъствието . И точно Чичек не трябваше да му се слага в тази нощ. Саваш много хубаво каза на Пала: Стига вече,омръзна ми тази игра, сега трябва да бъда с Ясемин и сина си".

# 199
Е много често има раздели, изстрадани мигове за главните герои. Но Саваш  и Ясемин се обичат толкова силно-имат дете и друго на път. Хубав беше момента на веста  от Ясемин на Саваш за бебето . Добре че му каза. Дано любовта им не бъде победена от нрави и обичаи.

# 200
Този филм преведен ли е и дали го има като торент? Това ли е името -Преди дъжда.? Знаете ли,момичета, дали има като торенти чистилището и Есенни страдания?

# 201
HugЗдравейте!
Надявам се keii да няма нищо против, но тъй като не я видях от снощи си позволих да сложа субтитри на втория фрагман с превода на Aleynam (разбира се с нейното съгласие).
Заповядайте  http://www.youtube.com/watch?v=IK_NOjmFg_s
МЕРСИ!

# 202
Що се отнася до нощта след погребението, по традиция трябваше да бъде до мъжа си,но по логика - до брат си и до майка си. Спомнете си ,че това беше много скоро след излизането на Явуз, всички бяха много чувствителни, Назан го изпрати с укор в очите, а той с поглед й се извини,че тръгва за дома на убиеца на зет си. Дори Шахнур ги изпрати с мисъл, че трябва да отиде ,въпреки че не заслужават да го прави. Така,че това, което направи той, беше огромен жест на уважение ,даже въобще не трябваше да стои след гробищата, достатъчно беше присъствието . И точно Чичек не трябваше да му се слага в тази нощ. Саваш много хубаво каза на Пала: Стига вече,омръзна ми тази игра, сега трябва да бъда с Ясемин и сина си".

Jene, не мисля, че Чичек направи това. Определението е крайно. Аз не познавам техните традиции в такива случай. Саваш направи наистина всичко в името на запазване на добрия тон и на подкрепа за Чичек. Но в същото време не посмя да предприеме друга стъпка - например да я вземе и отведе в техния конак във Ван, където нямаше да се наложи да попаднат в тази ситуация или дори в краен случай да предприеме стъпка, която вероятно би се приела недобре, сам да замине за тяхната си къща, извинявайки се, че ще остави съпругата си заради извършването на необходимите обреди.
Това ми припомня случката след като отиде да я вземе от дома на нейната състудентка и в колата й казваше "Виж какво сме принудени да правим заради традициите".
Лошо стечение на обстоятелства, на които и Саваш не беше готов да се противопостави с всички сили.

# 203
Приятно ми беше с вас днес! лека нощ!

# 204
Този филм преведен ли е и дали го има като торент? Това ли е името -Преди дъжда.? Знаете ли,момичета, дали има като торенти чистилището и Есенни страдания?

"Преди дъжда" има субтитри на български. Има го в zamunda.

За "Чистилището" (Араф) не съм сигурна дали стои още. Също има български субове. Доста е психарски, трудно се гледа.
 За съжаление "Есенни страдания" го свалиха от zamunda с английските субтитри. Има с български превод отделни части във vbox7. Мога да изпратя линкове на лични или тук, ако искате. Заслужава си да се види.

Последна редакция: нд, 23 яну 2011, 23:33 от boule-neige

# 205
  Тук ще се включа още веднъж.
  Чичек била подведена от Шахи. Така на нея и изнася за да оправдае поведението си. По тази логика можеше да се подведе по Саваш. Той непекъснато и казваше да не слуша майка му и уж двамата трябваше заедно да се справят с традициите, т е тя трябваше да е негова подкрепа и да слуша и да се допитва до него. Саваш никога не и е дал повод за каквото и да е било и винаги, когато усетеше, че тя залита в неправилната посока, се опитваше да и регулировчик и да и покаже коя е нейната писта. Но не! Слушаше Шахи, Назан.....защото това искаше да чува. А всъщност предаде Саваш, който все пак се жертва за нея и за семейството си, разбира се.
  Относно  деня на погребението, какво да очаква още от Саваш, наясно е с всичко, достатъчно беше неговото присъстие в деня на погребението, мъката е семейна, брат и вече там, майка е там -  това е нейното семейство в тази трагедия. Какво друго искаше да чуе, че я обича ли?
  Естествено, че Саваш ще хукне. Що, Ясемин да не би да не изстара достатъчно, заради тьорето.  Саваш и обеща да се върне вечерта, получи като подарък елека му, че е спал в дома на Пелин.....звъни му и чува , че моли Чичек да излезе от стаята, за да говори с нея....е, по кой друг начин може да реагира всяка една ат нас? И той ще хукне, разбира се1 Вече усещашеу че може да загуби всичко, което най-обича, заради някакъв цирк!

# 206
Танче, имаш право, но отново ще спомена от по-горе позицията "ако бях на мястото на Ясемин". Не оправдавам вината на Чичек, че предаваше Саваш, ама " Ей, любов, къде си?"  Simple Smile

# 207
Благодаря за предложението, свързано с хубав филм,който не съм гледала ! В момента тегля Преди дъжда от Замунда, добре ,че я пуснаха, сутринта не можах да вляза,но това е било и вчера. След това ще опитам и с Чистилището. Днес изтеглих един филм с Кенан Имирзиаоглу - препоръчаха ми го - Son osmanli.  Имало и друг хубав филм с него в замунда,за капан се говори, но знаете ли кой е филмът?

# 208
здравейте  Hug
гледам пак сте подчешали 'главната героиня'  Wink
boule-neige  Peace  съгласна съм с теб, но май сме малцинство  newsm43

Думите на Назан още тогава ми прозвучаха пророчески, но за себе си ги възприех по-скоро като проклятие, че  семейството ще заплати скъпо за нещастията на Чичек. Тя не дойде по своя воля, Кемал я поиска, и с това сложи началото на безкрайното и подмятане насам-натам. през цялото време някой я използва - дали  АМ с пистолет, или аби с изнудване. Защо приема? Ами защото няма избор. Вярно, имаше някои (много) лоши моменти, но кой ли ги няма  Confused   В онези моменти ме нервеше намусения и сурат и истерични изблици, отказа и  да се разведе никога не съм приемала сериозно, и когато беше съгласна, все нещо ставаше, нещо друго пречеше.
Има и нещо друго - защо трябва да избираме - Ясемин или Чичек  Rolling Eyes Аз никога не съм гледала така на нещата, реално те не са двете страни на монетата, и двете са жертви на мухъла, макар и по различен начин. Това, че харесвам Ясемин и Саваш и искам да са заедно   loveuuu за мен не означава, че непременно трябва да 'мразя' Чичек  Peace Просто мисля, че не тя, а други неща са между тях, тя е само видимото  Peace Ето, сега Чичек я няма, проблемът решен ли е  Rolling Eyes

eliNIM  Hug добре дошла

# 209
Имало и друг хубав филм с него в замунда,за капан се говори, но знаете ли кой е филмът?
"Драконов капан", там нашият Хичкимсе играе доброто ченге  Wink

Общи условия

Активация на акаунт