Отговори
# 195
  • София
Добро утро и от нас!!! Embarassed

Mishinatorka,възможно е,ако първия път сте я мерили току що наяла се,пък сега на гладно,или първия път да не се е била изпишкала,а сега да е...няма повод за притеснение след като се храни нормално!

Ох,за второ и аз по принцип искам,а татето не ще и да чуе...ама ще видим като му дойде времето... Но при всички случаи искам разлика 3-4 години...иначе ще лудна!!!

Дорибързо оздравяване!!! Hug

Иначе установих , че съм една много смешна майка  Joy всеки път като яде дребното и си зяпа напред - назад ... та като спре поглед на мойта муцуна и се залива от смях , чак спира да яде  Joy Вече се замислям дали да не си слагам торба на главата , че барем да се храни нормално детето  Mr. Green

Joy

# 196
Добър ден и от нас

Страшни АГ-та и педиатри обсъждате, да се моли човек винаги и всичко да си му е на ред  Shocked  Ние имахме преди някой ден едни приятели на мъжо на гости, и тя жената има големи деца към 14-15 годишни, и ме пита дали съм му давала водичка и то със захар, че така било на времето и на моя отрицателен отговор с изтрещени очи, взе да ме убеждава, че задължително трябвало да се дава, особено през нощта, че да съм го отказала от нощното кърмене  Crazy  А, аз пък не мога да проумея, аз ако трябва да ставам през нощта и да му давам подсладена вода, и така съм станала, защо да не си го накърмя детето, а да му бутам вода  Shocked

За стряскането във съня, и Викенцето се стряска и то доста и си поревава често, даже точно преди 15-ина минути, както си спинкаше, отидох до кухнята да си налея вода, и като изкрещя силно, докато изтичам до него да го взема и посиня и няколко секунди беше без въздух  Cry Докато се съвзе след няколко шамарчета, търскане и духане в личицето, почти бях припаднала, да не му стане нещо, даже още ми се тресат краката от стреса  Sad

А вчера пък, цял ден реве миличкия, и си викам пак ли го почнаха тези тъпи колики, а от няколко дни си няма и си е спокоен, и почти го натъпчих с Гастрокинд, а то се оказа, че едно ноктенце на палчето му се е откъснало и то до нервчето, и той каквото и да пипне му се дразнело сигурно нервчето. Та след като успях някак си да му изрежа счупеното ноктенце, веднага се успокои  Rolling Eyes

Капри, поклон, ти от винаги ли се занимаваш с хобитата, или след като попорасна баткото? Защото ако ми кажеш,  че успяваш да се справш с всичко още като е бил бебе, ще се вкарам във филми, че не ставам за нищо и ще се изкомплексирам  Grinning  Аз имах едно цвете в  саксия и то подарък, и отиде преди няколко дни на боклука  Embarassed  Изсъхна хубавото цвете  Embarassed  Много обичам цветя, но не ставам явно за цветарка  Blush

За деца и ние докато бях бремена мислихме бързо след като родя да действаме за второ, но сега както гледам колко едно сладко мъниче ме изчерпва супер много, май все пак ще поизчакаме още 1-2 години до следващото  Mr. Green

# 197
Добре, че мъжа ми обича да готви иначе да сме измрели от глад цялото семейство, а нашта торти върти, цветя гледа (мойте одавна да са измрели, ако милото не ги полива чат пат и затова вече не ми подарява цвета, че после трябва той да ги гледа  Mr. Green )

Ако слушаш мене , най добре си леж на тая кълка  Wink Аз като мога всичо , сега всички на мене чакат  smile3555

Mishinatorka , мисля , че нямаш причина за безпокойство , ако малката Мелиса изглежда спокойна и е жизнена. Айде сега недей се взира във всяка нейна мимика , де  Hug

Kölsches Mädel  , не бързай да си отписваш цветята.Всичко е индивидуално. Баткото и първите ми китки се погаждаха чудесно  newsm10 Умори ги свеки за една седмица докато бяхме на почивка  Mr. Green Сега пак гледам добре се е погрижила за тях в мое отсъствие.Гледам ги в къщата , тук в апартамента нищо не вирее. Тази година няма време да ходя често там по обясними причини и резултата е на лице . Голяма част едва ли ще оцелеят .Нищо на пролет ще си прихвана нови. Ух , а за сестричка, много добре те разбирам  Hug Имаш късмет ,че е  на близо. Ще си дойде за няколко дни или ти ще отскочиш при нея. Моята е зад океана. Виждаме се на живо на  2 години и всяка минута заедно ни е безкрайно ценна. Още не е имала възможност да си гушне племенника .Вижда го само по скайпа.Беше си тук това лято на кака момичето и вероятно ще се видим следващото , живот и здраве  Cry

Аууууу lammah , не думай  ooooh! И моя скочи още в 8 днес , а снощи спа толкова неспокойно ,  въртя се като шило в леглото , все едно имаше глисти в дупето  Crazy

Mimoza-Plovdiv , мила , мога ли да те помоля за рецептата на оная вкусотия на лилав фон ? Flutter

didka banditka , чета и се сещам как преди време татето гушнал баткото (на около 2 годинки) да го приспива на спалнята. Аз шетам спокойна в кухнята и след около час и половина вратата се отваря и се подава една малка , рошава главица "Мамо , тати хърка и Тетю (Петьо)  не може  спи " Познай кой кого е приспал  Joy Joy Joy

Dori  , мерси и бързо оздравяване ! newsm51

*Beboslava* от рев ли посиня Вктор? Боже , мога да си представя какво ти е било  Hug Звънни на педи и я питай има ли причина за безпокойство.Предполагам , че не , но да ти е мирна главата  Peace Аааа и аз си мислех , че от мен цветарка няма да излезе , но мерак му е майката.Естествено уморих много цветя преди да започна да се грижа правилно за тях и все още понякога имам неуспехи , но продължавам да се уча. Мисля, че тайната е да ги приемаш като удоволствие и разтуха , а не като грижа  Hug

Айдеее , ще папкамеее.После пак ще пиша.

# 198
kapri_z-голям  Joy Joy с приспиването.Преди време когато Неси беше малка аз и спяхме всички в спалнята аз все му казвах "мило плашиш детето с това хъркане'.Сега вече когато тя порасна и го чуе сама му казва "тате плашиш детето" Joy Joy
Това с цветята е чудесно,аз лично хич не се справям колкото не ги поливам те си виреят и майка ми се чуди как го правя.Но за жалост на Неси и откриха алергия и сега сме без цветя доколкото мога да я огранича разбира се.

# 199
Еййййййййййй изчетох ви Mr. Green. Вчера голямо "движение" във форума и много теми сте подхванали. Ще ги почвам пък каквото се сетя...
Ива, според мен все пак си е по-добре да го види лекар.
Мише, аз хич не съм някоя спортна натура, но определено тренировката е меко казано загряваща  Mr. Green Първия път като няправих 40 мин. едва сядах после Joy След втория-третия се чувствам много по-добре. Абе пробвай - на мен много ми допадна и се работи в/у всичко (знаем за кое иде реч да не изброявам поименно). Всяка част е от по 10-ина мин. като последната е релакс.
Да не забравя - аптеките тук стачкуват и затова не съм проверявала за Вигантол.
Дори, бързо оздравяване  Hug
Капри, все повече ми допадаш, да знаеш Hug При мен цветарството ми е наследено от баща ми Mr. Green (последно засадихме дафинов лист с него), а майка ми е мор за всички цветя.
Лам абе като стана дума за тоз витамин Д, та взех че леко се притесних що на нас не ни го изписват newsm78 Ще питам педиатъра, но да питам и тебе дали си повдигала този въпрос?!

# 200
  • Карлово
Микки, Бръмбазела, на Вико последните 3-4 дни, акото му е по-кашесто от преди, жълто-зеленикаво е и мирише по-изразено на кисело някак си, а преди си беше баш оранжево-жълто и миришеше по-приятно. Има ако по 1 път на ден или 1 път на 2 дни (по-рядко е така) и е доста обилно. На изключително кърмене е и така добре си се държи. На какво може да се дължи тази промяна?! 

Beboslava,
Когато бебето е изключително кърмено и е на възрастта на Вико, неговото ако обичайно е жълтеникаво до жълтозелено на цвят и има консистенция на каша или крем (някои го оприличават на горчица и извара, смесени помежду си). Има много нюанси на нормалното ако, когато става въпрос за кърмените бебета. По-зелен оттенък  понякога може да означава, че си хапнала нещо по-различно, отколкото обикновено. Ако в акото му няма слуз или кръв и не е пенесто и зловонно, няма нужда да се притесняваш.
Що се отнася до честотата на изхождане – също е нормално на тази възраст понякога да има само две или три по-значителни изхождания на седмица, понякога само веднъж седмично; дори по-рядко е нормално за някои бебета.. Причината за това е, че кърмата се усвоява почти и изцяло от организма и явно Вико добре я обработва и не остава много за изхвъляне. Така че промяната вероятно се дължи на порастването на малкото ти момченце. 

МИКИ,БРЪМЗЕЛА помагаите моита малка калпазанка не изка да цока от гърдите плаче и се върти на другата страна до сега е била изцяло на кърма преди два дни се изцедих пробно и едвам изцедих 80гр. и я дохраних с Лактана.Днес пак я слагам на гърдите и пак плаче и се варти на другата страна   

Macorana,
Свързваш ли с нещо конкретно тази промяна на поведението? Това на всяко хранене ли се случва или на определени? Има ли момнети, в които суче спокойно детето? Би ли могла да напишеш повече за това как е организирано храненето при вас? По колко приблизително кърменета имате на денонощие, даваш ли и залъгалка, вода от шише?
Бебетата преминават през различни периоди и понякога се държат раздразнително, без видими причини (може да я мъчат колики, а може да минавате през т.нар. „кърмаческа стачка”, или пък да изпитва някакъв друг дискомфорт). Можеш да опиташ да я накърмиш в затъмнена стая, като я гушнеш и по възможност се поразсъблечеш, за да има повече допир на кожа-в-кожа между двете ви. Това помага на доста бебчета да се успокоят и да засучат без проблем. Друг вариант е да и предлагаш, когато е сънена – тогава са по-склонни да съдействат.  Може да опитате и друга поза за кърмене – ето тук има хубави снимки на различни пози - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106752.0 . Понякога има ефект да я разнасяш и дори леко да я полюшваш, докато я кърмиш. Не изчаквай да е много гладна – обикновено плачът е късен признак на глад, когато бебчето вече е изнервено – ти си познаваш най-добре детенцето и може да реагираш още при първи симптоми на глад. 
Малка мравка и при нас се получават по-дълги паузи нещо. Вече 2 сутрини не яде по 4, че днес вече отиват към 5 часа. Обаче в същото време се събужда дребчо за мъничко, мрънка че е гладна, слагам я на гърда и заспива след 2-рата мин, след час това се повтаря. Но това хич не ми прилича на пълноценно хранене, защото дори тези 2 мин не яде кой знае колко, прави си почивки и през тях.
В тази връзка имам въпрос и към бръмбазела и микки. Този начин на хранене притеснителен ли е за лактацията? Снощи например вися на мен 2 часа и се дърпаше, та чак се зачудих дали в следствие на вчерашните големи паузи кърмата е намаляла.

Mechence,
Възможно е коликите вече да отшумяват, нервната система постепенно да се развива и бебка да се успокоява и да спи повече, затова да прави по-дълги нощни паузи. Доста майки си мечтаят за спящи кротко поне по няколко часа бебета. 
Виждам, че те притеснява това бързо, „двуминутно сукане”, за което пишеш Колкото повече расте бебка, толкова по-силно и по-бързо започва да суче, но ако ти се струва, че тя не го прави ефективно през тези няколко минутки, може да опиташ да прилагаш компресия на гърдата - http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/. Така ще можеш да задържш беба по-дълго будна на гърдата, и в същото време да достигне до задното, по-калорично мляко. Ето и две клипчета за компресията - http://www.positivelybreastfeeding.ca/images/Videos/JNCompression.wmv ; http://www.positivelybreastfeeding.ca/images/Videos/JNCompressio … bles,openeyes.wmv
Вечерното дълго висене на гърдата не е необичайно. Действително е възможно да имаш по-малко кърма в тази част на денонощието – свързва се със занижените нива на пролактина вечер (в сравнение с нивата му през нощта и рано сутрин), а както сама си предположила, може да са оказали влияние и по-дългите паузи през предишните 2 дни. Понякога бебчетата сливат по няколко храненета вечер и ни се струва, че с часове са на гърдите ни. Това може да се дължи и на други фактори – към края на деня да са поизнервени или превъзбудени от впечатления, да имат нужда от повече гушкане и успокояване, да се подготвят за по-дългата нощна пауза, да са в период на усилен растеж и т.н. Ти също си поуморена от изминалия ден и рефлекса на потичане е възможно да се забави. Може да е малко изнервящо, но с повече търпение и мисълта, че е временно, по-леко минава. 
Разбирам, че се притесняваш за лактацията. Както неведнъж сме писали, колкото повече суче бебчето, толкова повече кърма произвежда мама.  Хубаво е поне 1-2 от кърменетата да са нощем. Би могла и да се цедиш, но предполагам, че доста по-лесно и приятно ще ти бъде през нощта да се гушнете с бебка и да я накърмиш.  Освен честото предлагане, при някои майки добър ефект върху лактацията оказват лактогонните чайове, повече течности, безалкохолна бира, варено жито, овесени ядки, лук, сурови ядки и т.н. Може и в тази статия да намериш нещо полезно - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4485.

Мики и Бръмбазела, имам нужда от помощ!
Ако има мами, които са се сблъскали със същия проблем, моля и вас за помощ!
Преди време имах проблем с лактацията. Много ми намаля кърмата. След съветите на Мики и на другите момичета от форума, нещата се оправиха. Да, обаче сега съм на другата крайност. От известно време се събуждам сутрин подгизнала в мляко, но само от едната страна. Едната ми гърда е твърда като камък и точно от нея тече млякото. Другата е мека, но като количество мляко има колкото и в другата гърда. Опитах по-малко стимулация на твърдата гърда, но явно не се получиха нещата. Сутринта се събудих с адски болки във въпросната гърда. Изцедих съвсем малко, но болката не премина. През целия ден само веднъж слагах Алекс да суче от нея. В момента пак ме боли. Предстои ми да пътувам за няколко дни и ме е страх като ще бъда само с помпата, да не стане и по-лошо. Знам, че трябва по-рядко да се цеди и да не се изпразва гърдата до край. Нещо обаче не се получава.

slb83, изцеждай толкова количество, докато не усещаш твърдост и напрежение, постепенно ще се нормализира количеството, не става с 1-2 дни. Предлагай на Алекс да суче предимно от болезнената, няма по-добра помпа от бебето. Може да си вземеш и лецитин, по 1000-1200 мг 3-4 хапчета за ден. Пиеш докато отшуми проблема и след това намаляш всеки ден с по едно хапче.

Мики и Бръмбазелка, преди да влезем в болница с Дея се хранехме на всяко ядене изяждаше 1та гърда и така си ги редувах. В болницата съответно кърмата ми  намаля и това беше нормално и там успях да направя нещо като пробно кърмене, което не знам колко беше вярно но се оказа че лявата има 30мл,а в дясната 130мл.От както сме излезнали и горе долу регулирахме храненето на 2.5-3часа и предлага и 2те гърди, като мисля, че лявата я изяжда изцяло, но в дясната си остава. Така ли да продължавам или да опитам пак да се храним на всяко хранене само 1на гърда. И ако е 2рият вариант как да увелича количеството на лявата ми гърда? И още един въпрос откакто се храним и нощем на 2.5-3ч.непрекъснато ми се налага да я побутвам за се храни   и то едва ли не на всяка минутка,защото иначе заспива и след 30мин пак търси тъй като не се наяла.Така ли трябва да бъде  newsm78

Дидка бандитка, няма никакъв проблем да останете на хранене от двете гърди. Възможно е след известно време нещата да се нормализират и пак да се върнете на хранене от една гърда. Много майки хранят дълго време от 2 гърди,, без това да се отразява по някакъв начин на бебето или пък на майката. Пробното кърмене, особено в стресова ситуация като престой в болница, не е мерило за количеството кърма.
За нощното хранене. Ти сама си намерила решение на проблема. Вероятно за теб е по-добре да я разбуждаш и да се нахрани добре, вместо да те търси през половин час. Няма правила в кърменето, щом всички са доволни.

А сега имам въпрос към Микки или Бръмбазела
Момичета от 3 дни някъде сина ми не си търси манджата т.е. мен. Преди си искаше, къде през 2, 2,5 - 3 часа. И аз давам, когато каже детето, аз съм на линия. Само на кърма е до сега.
Даже си имаше различно мрънкане за ядене, което безпогрешно разпознавах от останалите мрънкания.
От 3 дни забелязвам, че не търси да яде. Не мрънка, спи повече.
И преди спеше доста, сега го будя за да яде като станат 4 часа някъде и аз се притесня вече.
Какво може да се случва. Етап ли е това?
Расте ли? Защо нуждите му намаляват?
А като яде, яде както преди, нищо не се е променило, пак така бързо се нахранва за 5-10 мин и само от едната гърда, другата не я иска.
Спокоен е, мисля че и коликите свършиха.  Свързвам единствено с това, че от 3 дни има задна хрема, стичащи се секрети, но е само през нощта, през деня я няма.

Мимоза, възможно е да е заради задната хрема, да усеща дискомфорт при сучене. Но той би се проявил по-скоро, когато засуче и да спира, защото му пречи да диша. Децата растат, усъвършенстват уменията си за сучене, нормално е да започнат да изсукват макар и за същото време по-големи количества храна и по този начин да издържат по-дълго. Ако детето е жизнено, изглежда здраво, пишка достатъчно, наддава добре, значи просто е от онези кърмачета, които сами си правят режим на повече часове.

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 15:13 от микки

# 201
  • Карлово
Момичета, току що мъжкото Мише ме стресна, та идвам с питанка.
Преди 2 седмици мерихме Мелиса и беше 5кг. Тази вечер пак я мерим - пак 5 кг.
Възможно ли е, или нещо кантара да е сбъркан? Въпреки, че не виждам логика..
Основно сме на кърма, като в повечето дни имаме едно хранене на АМ когато не се е наяла до край. Когато изцедя кърма яде по 120-130 мл и в много малко случаи 150 мл.
Честно казано, силно притеснена съм.. Rolling Eyes
Мишинаторке, предполагам, че кантара е бебешки, но съм длъжна да напомня, че другите не отчитат с голяма точност, нужна при такива тегления. Батериите нещо да не  са изтощени, да не правят добър контакт? По едно и също време на деня ли е теглена Мелиса? Нахранена или ненахранена, с пълен или празен памперс, затова по принцип се препоръчва бебето да се тегли голо. Претегли след 2-3 дни. Ако трябва се обади на педиатъра и отиди да претеглите и там.

# 202
  • Λάρισα
Лам абе като стана дума за тоз витамин Д, та взех че леко се притесних що на нас не ни го изписват newsm78 Ще питам педиатъра, но да питам и тебе дали си повдигала този въпрос?!

Да ти кажа честно, хич не мисля и да го повдигам тоз' въпрос даже  Mr. Green Тотално отказвам да се психирам, даже не знам (умишлено) къде да гледам дали се затваря фонтанелата, малка ли е, голяма ли е и така наНАтатък. Живи и здрави са им децата, и моето се надявам да си порасне без витамин Д  Mr. Green

Ама ти си го запитай де Simple Smile Аз всеки път ходя с торбата с глупави въпроси, твоят даже е къде-къде по-добре от моите. Joy

Даркеее, и аз съм от смешните майки. Предлагам да си отворим един цирк и да ходим да им образуваме смях на смени  Mr. Green

# 203
  • В две мънички очи...
E Капризче браво, направо ме разби още се облизвам пред компа  smile3501
За цветята определено си личи че имаш място, аз имам но са малко а сега пролетта имам няколко които искат вече големи саксии и незнам къде ще ги слагам newsm78. Едното голямо цвете е във входа, а китайската роза при нас и се моля да не цъфне тази година че таткото и нея ще я изкара. Иначе аз се грижа за тях - пресаждане, почистване, а таткото само ги полива добре че е той сега.
По-миналата седмица като беше на гости майка ми ме учи да меся питка и ето резултата на дружните ни усилия -

Uploaded with ImageShack.us
Мишинаторке, не се вкарвай във филми, гладно дете сън не го лови повярвай. Детето си качва явно нещо не сте го измерили както трябва.
За стряскането аз няколко пъти бях писала ама ние сме ужас през деня вообще не мога да го приспя и да спи спокойно.
Бебославче, ужасно е че така е плакал. Всеки път ли така като заплаче стига до посиняване?
Дори  Hug бързо да оздравяваш.

# 204
Здравейте мамчета да се отчетем от консултацията - 4500гр. и 54 см. Наддали сме с 650гр. и с 2 см. Като гледам вашите бебета как наддават започвам да си мисля, че моето е запартъче  Mr. Green
Но пък педи каза, че си е нормално за бебе на кърма.Дано да е така, че никак не ми се иска да дохранвам с АМ.

# 205
....
Като заговорихте а гърдите, аз също съм съм силна струя и на двете и редовно малкия си прави млечни бани, затова като ги видя че са по пълни го слагам на мен отгоре. Така струята е по малка и той не може да гълта толкова лакомо че да се дави. ......

Няколко пъти вече чета за тази поза за кърмене, при която бебето е отгоре, но не мога да си представя как да го сложа за да му е удобно  newsm78. Би ли обяснила как го слагаш.   bouquet

# 206
  • София
Ysabell, браво   chef. Ето къде ще ходим на гости  Wink.

bobito0785, браво за консултацията  Hug.

# 207
MIKI....бебето ми плаче не на всяко хранене например нощно време не плаче.Давам и от шише пак ресултата е същия.Днес суче в началото хубаво и после започва да се дърпа и да плаче.Възможно ли е да е от лакомство прави много голями глъдки и се дави и се чува как силно преглаща....Храня я през 3 часа нощо време прави палза 6 часова.Да давам и залъгалка и водичка по точно чаиче.Сменям позите за каквито се сетя. Водих я при лекарката да и види устичката чистичка е.Ще пробвам със затъмнената стая.Мерси за отговора

# 208
Vigantol® Oil

Състав:

Активна съставка: Cholecalciferol 1 ml от разтвора / = около 30 капки / съдържа 0.5 mg cholecalciferol, еквивалентен на 20 000 IU витамин D3.

Показания

- Профилактика на рахит при кърмачета( нарушения в отлагането на калциеви соли в костите, причинено от липса или недоимък на витамин D)

Понеже приемате Вигантол,затова не са ви казали да взимате витамин Д
На мен ми казаха да давам Деавит,защото Вигантола бил изтеглен от аптечната мрежа.Той съдържа вит Д и вит А

# 209
  • В две мънички очи...
ekumcheva, слагам го на моите гърди както при коликите когато се слага и го нагласям на гърдата. Той си слага ръчичките около нея и забива глава. Понеже цицата е твърда не се запушва нослето и си диша. Изчаквам малко да усетя че е омекнала и се леко претъркулвам на една страна за да си суче нормално.
Мерси Дори  Hug някоя събота и неделя мисля сама да пробвам да видя какво ще направя.

Общи условия

Активация на акаунт