Януари дойде и замина - почти е готова нашата дружина!!! - Тема 30

• 28 847
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
вие ако само носите на ръце сте добре, нашата очаква да я разхождаш клатейки се , ако спреш на едно място и се клатиш само - не става! ако се разхождаш без да се клатиш - също! Simple Smile

между другото на нас педиатърът ни каза да не даваме биберон преди ядене, защото задоволявал сукателния рефлекс. тя не че дара много-много я иска, ама все внимавам да не е преди ядене, че нали все яде по-мъничко от необходимото...

иначе и дара е на аптамил. ако знаете колко гадно миришееее! как го яде не знам Simple Smile

# 571
  • София
Честити месечинки на празнуващите днес!

Колко е хубаво да е топло и да се разхождаме! Малкият още спи в коридора в количката Simple Smile

Ноеми и аз мисля вече за летните почивки и чета подфорума. Гледам, че търсиш подобно на мен, затова ще се радвам да се похвалиш, като се спреш на нещо.

Снуки, аз дохранвам с Хип.
Чакам с нетърпение консултацията, за да видя колко е надал и мн. ще се зарадвам, да ми кажат да спра с добавката. Засега не смея, защото съм 90% сигурна, че само кърмата не му е достатъчна.

Ей, как ми се ходи на море. Само 20-те ми килограма отгоре и 100 ми стрии ме притесняват. Някой да препоръча процедури за намаляване на стрии? Как ми излязоха толкова последната седмица преди раждането и след това просто не знам. Ужас!

# 572
Eлч, с една дума още от сега ни правят на маймуни Laughing
Иначе относно пътуванията аз вече имам план от април до декември. Вече направихме резервация за май за Гърция. Сега обаче се сещам- дали ще ми трябва паспорт за детето newsm78

# 573
Само 20-те ми килограма отгоре и 100 ми стрии ме притесняват. Някой да препоръча процедури за намаляване на стрии? Как ми излязоха толкова последната седмица преди раждането и след това просто не знам. Ужас!
и аз съм същата. как успяха да се появят баш накрая не знам. като ги видя тези стрии и откачам!
а килограмите викам до морето да сме ги постопили, какво ще кажеш? Simple Smile

# 574
  • София
Ние се прибрахме от разходка,навън е разкош Simple Smile
Етомира,как е Ива?

# 575
И ние сега се прибрахме от разходка, страхотно е. Това слънце действа добре не само на бебчо, а и на мен. Simple Smile
Браво но порасналите и наддали бебчета! Hug
Ако малкото ми меченце не беше огладняло щяхме да стоим още на слънце, ама момчето не търпи на глад! Laughing
Тути1 аз мисля, че разходките в това хубаво време изобщо не вредят - даже напротив, нищо че сте били вече навън. ох, да идва пролет...

# 576
Евридик@ благодаря за отговора Hug
Интересува ме също при лактационна криза (че ние май сме в такава) как да предлагам гърдите  newsm78, колко време да предлагам от едната....той почети не се отделя от тях днес де Tired

ViFresh, лактационната криза, наричана още скок в растежа, е период, през който кърмачето има увеличени енергийни нужди и се нужда от повече и по-чест прием на мляко. В този период препоръките са майката да се вслуша в бебето, да му предлага гърда толкова често, колкото то желае и съвсем скоро майчиният организъм ще откликне на увеличените нужди на кърмачето и ще се настрои към производство на повече мляко.
Гърдите обикновено се предлагат последователно – първо едната, а на следващото хранене - другата, като в първите седмици на кърменето, докато се установи добра лактация, често се препоръчва да се предлагат и двете гърди на едно хранене, за да се стимулират еднакво.

Обикновено се изчаква бебчето да се насуче от едната гърда (да е имало период, в който е поглъщало активно, след това е възможно да има малка пауза и при повторен рефлекс на потичане бебето отново преглъща). След изсукване на млякото в едната гърда, бебетата обичайно се успокояват на гърдата, отпускат и може да се унесат в сън. Тогава се счита, че може да се предложи другата гърда.
Ако бебето се е нахранило и не я приема, тази гърда се предлага първа на следващото хранене.

Евредика, благодаря ти за отговора. Наддал е, значи се храни добре. И значи ми стига кърмата.
Днес се отбих и до личния ми лекар- прегледа ми гърдата,дясната, и каза че съм на прага да направя мастит. топли компреси и изцеждане. аз си включих възглавничка, затоплих гърдата и изцеждах по малко с помпата. така няколко пъти, но оше ме боли. бебето упорито го слагам на дясната гърда, но явно не суче добре, щото не омеква, но ше го мъча. доктора ми каза ако мога да сменя и помпата, явно с тази нищо не става.ползвам тип спринцовка, най-обикновена. но се чудя ако си купя друга, дали няма да е същото положение-да не мога да изцеждам. пробвах  ръчно, но е много бавно и изтощително и немога да събирам кърмата.
и понеже явно си произвеждам достатъчно количество кърма, имам питане- от 3-4 дена пия лактогонен бг чай. Да спра ли да го пия, щом в едната ми гърда имам застояло мляко и съм на прага на мастит?
Снощи пробвах едната легнала поза, малкия сука сука докато се ззадави и се изплаших.
Иначе за ефективното сучене- суче ефективно от лявата, а от дясната не толкова. за заспването- и на двете може да заспи.  Ще пробвам позата футболна топка или някоя друга с цел да суче по-ефективно.
Отново ти благодаря за отговорите.

Chopi, имаш ли температура или симптоми, подобни на грип, като втрисане, болки, главоболие?
Как изглежда гърдата, която те боли – зачервена, подута и болезнена ли е?

За състоянията, които описваш, е добре да си осигуриш почивка. Препоръчва се майката да разчита на помощник за домакинството и да се отдаде на себе си и на бебето. Почивка в леглото, носене на хлабав сутиен, такъв без банели или изобщо ходене без сутиен у дома за няколко дни, приемане на течности (конкретно лактогонния чай може би е добре да го спреш за момента, но вода, обикновен чай и любими прясноизцедени сокове е важно да се приемат) в увеличено количество от обичайното, налагане на топли мокри компреси на гърдата са средства с много добър ефект върху много жени при подобни болезнени състояния на гърдата.
Можеш да налагаш охладено зелево листо, надупчено с вилица, върху гърдата, без областта на зърното и ареолата. Централната жила на листото е предварително отстранена. Когато зелевото листо завехне, го подменяш с ново.
Препоръчва се и приемът на хранителната добавка Лецитин от 1200 мг – по 3-4 таблетки дневно до пълно отшумяване на проблема и след това намаляване на количеството с по една таблетка на седмица. За лецитина по възможност се  консултирай и с лекаря си.
Важно е също майката да предлага на бебето да суче възможно по-често, с предимство на засегнатата гърда, т.е. тя първа да се предлага на бебето. Можеш да опиташ поза за кърмене, в която брадичката на бебето ще бъде насочена към запушеното каналче/болезнения участък на гърдата.

При запушени канали или мастит се препоръчва следната последователност за третиране на гърдите: затопляне на гърдите преди кърмене с горещ душ или мокър компрес/топене на гърдите в гореща вода), след това нежен масаж на гърдите от горната им част по посока на ареолата и зърното, след това сучене или изцеждане на гърдата, което може отново да е съчетано с лек масаж и след това охлаждане на гърдите, което може да се направи с компрес от кърпа, потопена в хладка/студена вода. Ако след сученето от бебето бучката на гърдата не е изчезнала, се препоръчва доизцеждане. Ако е вариант за теб, можеш да опиташ да изцеждаш и на ръка, по-щадящо е за много жени, а и не изисква допълнителни средства за закупуване на нова помпа за кърма. Ето клипче с техниката за изцеждане на ръка.
По време на нощния сън можеш да опиташ да намериш поза, която да не притиска засегнатата гърда.

Препоръчително е също да се ограничи приемът на тежки и мазни храни, както и на такива, които съдържат маргарин и хидрогенирани мазнини.
Прилагам и статия по темата, може да ти е полезна.

Евридик@ ,аз пак имам въпрос към теб  Praynig Малката започна вечер да ми прави някакви номера и не мога да разбера къде е точно проблемът! Всяка вечер се къпем около 7-8 в зависимост кога се събуди! След това започва едно ВЕЛИКО кърмене! Суче близо 30-40 мин и изцежда гърдата до край и заспива върху нея или просто започва да си играе със зърното! Не го пуска, но й не суче,само се лигави и от време на време дръпне леко! Ако я махна от гърдата се събужда и започва да мрънка, а ако заспи до 10 мин пак е будна! Другата гърда не я иска и точно това ме навежда на мислълта,че си играе! Следва моята баня (която трае около 10-15 мин) и като се върна тя вече е будна (ако въобще е заспивала) и търси да суче! Чак тогава има желание да захапе другато зърно,след което започва същата процедура като с първата гърда! Още 30-40 мин кърмене и след това 10-15 мин игра на зърното! В крайна сметка като изсуче толкова много аз съм спокойна , че се е нахранила , раздразнена,че вече около час и половина си играе с мен и я оставям в кошарата й! Следва рев около 10-15 мин и в повечето случай след това се онася! Понякога се налага обаче да я взема при мен в леглото и да й предложа пак без значение коя гърда, за да се унесе (след около 5 мин). Така остава да спи при мен!
Не знам дали да не пробвам да й давам биберон, само че се страхувам от това кога точно да й го дам, кога да разбера,че се е нахранила и въобще дали да я уча на биба , при положение,че сега като съм я пробвала не го иска!

Bubeto_d
, здравей!
Радвам се, че си се преборила с мастита!
Обичайно в късните следобедни часове и вечер бебчетата на възраст около или по-малко от един месец са доста неспокойни. Тяхната нервна система е много чувствителна и реагират на всичко, а стимулите през деня вероятно често им идват в повече. Също така вечер и майката е вече изморена и производството на кърма обикновено леко намалява точно в тези часове.
На много бебчета пък им е трудно да заспят и действително имат нужда от топлотата и уюта, който само мама може да им предложи, за да се унесат.

Споделяш, че Владимира не иска да приеме втората гърда, след като е сукала продължително време от първата. Дали ти се струва удачно да опиташ да я преместиш от едната гърда на другата, без да сменяш позата на тялото й? Например, ако е сукала в поза класическа люлка, да я отстраниш леко от едната гърда и да я преместиш на другата, без да я въртиш и обръщаш. На другата гърда по този начин тя ще се окаже в поза футболна топка. Също може да е добра идея да опиташ да кърмиш легнала и да подаваш първо долната гърда (тази, която е откъм леглото), а после, докато Владимира си лежи, без да й променяш позата, да подадеш горната гърда, като леко се наклониш към нея, за да ти е по-удобно.
Дали не би искала да опиташ и биологичното кърмене? Може в тази поза на Владимира да й е удобно и комфортно и да заспи по-бързо и лесно?

Такова продължително кърмене вечер може да бъде изморително за майката, но добрата страна е, че бебетата обикновено използват това време, за да си напълнят хубаво стомахчетата и след това правят един по-дълбок сън в продължение на няколко часа.

Колкото до спането в едно легло, това може да бъде улеснение за мама и да донесе спокойствие и по-добър сън на бебчето, стига да са спазени някои условия за безопасност, като например мама (и татко, ако спи в същото легло) да са непушачи и да не са употребили алкохол. Добре е също бебето да си има отделна завивка в общото легло и да е обезопасено да не падне.
Ако съвместният сън не е вариант за теб, може би е удачно да преместиш леглото на Владимира много близо до твоето и така да я прехвърляш лесно в нейното креватче, когато заспи.

Относно залъгалката – много бебчета имат особено силен сукателен рефлекс и именно затова сучат доста продължително, а понякога дори се сърдят на гърдата, че пуска мляко, когато те искат само да сучат. Хубаво е да се задоволява този сукателен рефлекс, като именно кърменето дава чудесна възможност за това.

Някои майки избират да предложат залъгалка за задоволяването му, като е добре това да става, след като е установена добра лактациия и бебето е изградило добри умения в правилното захапване на гърдата и доброто сучене, за да не става объркване. Препоръчва се също залъгалката да се предлага едва след като е кърмено бебето и майката е сигурна, че се е нахранило и иска да суче, само за да задоволи сукателния си рефлекс. Все пак повечето кърмени бебета отказват залъгалката, защото тя не може да им предложи топлината, аромата и звука от биещото сърце на мама, предлагащи им спокойствието и сигурността, които те търсят, когато заспиват.

Евридика благодаря за отговора. вече почти няма кръв по зърното. Появи се малко по другото, но и там намалява. Мажа с кърма. Иначе боли при засукване, но мисля, че не тече кръв докато малката суче.
Иначе я храня на нещо като поискване - предимно на 3 часа, през нощта на 4, дори на 5 се е случвало, а през деня понякога и на 2. Надявам се да е нормално

Kamelia_petkova
, здравей!
Радвам се, че има подобрение!   bouquet
Кърменето като цяло не би трябвало да боли и дори и малка болка в зърната или ареолите е индикация, че има нещо, което може да се коригира Simple Smile
Дали опита смяна на позите, както на снимките, които ти изпратих в предишния си пост до теб?
При разранени зърна често помага и лека корекция на засукването на бебето. Отново прилагам клипче за засукването, може да е от полза и на други майки.

Храненето на тези интервали, които описваш, изглежда добре.
Дали би могла да ми кажеш по колко напишкани и наакани еднократни пелени дневно има Никол?

# 577
look_at_me, etomira, ух ние не излизаме още...само на терасата или около блока. Иначе за среща съм супер навита! Не знам кога ще успея да се присъединя към вас...малчо е много ядлив пред деня през 2 часа средно се храни...иначе за сладкарничка...сещам се само НЕДЕЛЯ на красно село пазара...

Днес забелязах обриви под мишниците и по вратлето на Калин. Майка ми вика, че е от претопляне, но все пак ще се обяда на педито да видим какво ще каже. Пъпчиците са ситни с бял връх. Някой има ли подобни проблеми?   Thinking

# 578
Евридик@, прекрасна си!!:*  Hug ето на, препоръките за по-щадящо за зърната кърмене ми дойдоха абсолютно навреме, а двете клипчета, особено това за правилното засукване /latch on/, ми разрешиха проблем, който вече се бях примирила да отмине с 'претръпване': болезнеността в зърната при поемането им.. нямах такъв проблем със сина ми - очевидно интуитивно съм налучкала правилната поза тогава, но впоследствие съм забравила и сега ми се налага отново да я търся.. ОГРОМНО благодаря!

Careener, много се радвам, че си намерила решение за проблема!  bouquet
С малко информация, подкрепа и вяра в себе си и в бебчо нещата се нареждат!  Grinning

# 579
  • бургас
ВИФРЕШ  благодаря за инфото  Hug Hug Hug веднага ще пратя милото да потърси

# 580
mimsatБлагодаря ти за изчерпателният отговор!Но как да ти кажа,то е малко късно вече да пробвам каквото и да е.Детенце се измъчи,аз също.Резултат е че не сучеше достатъчно и бе вечно гладен.Минахме на вариант цедене и хранене в шише.За мен това е решението.Спестява ми време,а и таткото вече може да ме отменя за храненето(пък и да направи и той връзка с бебето Laughing)
Към днешна дата проблема ни е друг:
Вико не спи по цял ден като се събуди в 6 ч.яде,оригва се,повръща,хълца,смяна на пампа и всичко там как си му е реда до 7.30 ....Сън и в 8 е буден CrazyПрез целия ден прави леки дрямки от 15 мин.само.Просто е малък ад вкъщи,при все че съм с постояна температура 38.5 Crazyа трябва и каката да обслужваме.Дори и сле къпането не иска да спи.Къпахме го в 7 ,яде и бодува до 9 с рев разбира се.Накрая го оставихме да си пореве,погушкахме го и милия умори ли се-незнам но заспа вече дълбоко до 2ч.
Незнам какво да правя с това дневно бодърстване.Много е изморително.
За протокола:Хапва добре -по 110 мл на 2.30-3 часа яка на всяко хранене и пишка.
Колики няма.
...
Момичета,как ви завиждам за разходките!Точно в няй-хубавото време ме тръшна един гаден вирус Close с кашлица-зверска,постоянна температура а сега и хрема.Добре,че моя не е на работа тези дни и ми помага,въпреки че и той бе болен,но поне не го караме наведнъж а си го предаваме.Малката и тя леко прихвана,но се избави бързо.Аз го карам най-тежко вируса,заради отпадналия организъм от раждането и кърменето,ама не се давам,куче прокроклето съм,ще го преборя вирусът му и вирус Twisted Evil..Само тая кашлица ми иде в повече,ама и на нея и се вижда края.
За къпането:Къпем всеки ден и каката и бебето и нас си Mr. GreenВ следобедните часове в банята е натоварено Mr. GreenНо не бихме се лишили от това удоволствие.А за къпенето на бебето си следвам едно мое виждане,което смятам за правилно Peace
Козметика:Олио Нивеа,душ-гел Нивеа,сапун Нивеа,всичките тези ги редувам и с Мустела и с Бюбхен.Тези 3 марки са сред фаворитите ми. Peace
Инка честита ви месечинка!Честито и на другите пораснали бебчета!
Успех на Шана!
................................Вико май удари сън повече от 20 мин.... Rolling Eyes

# 581
  • Сливен
Ех и аз искам на разходка, ама на, ако знаех, че такова ще е хубаво времето щях да си взема количка по рано, не ми се мъкне със столчето, а слинг нямам. Иначе я изкарах сега на терасата и си изтърва яденето Simple Smile така сладко си спинка и я дебна да се събуди, че да я нахраня.

# 582

Днес забелязах обриви под мишниците и по вратлето на Калин. Майка ми вика, че е от претопляне, но все пак ще се обяда на педито да видим какво ще каже. Пъпчиците са ситни с бял връх. Някой има ли подобни проблеми?   Thinking

Тези с белия връх не са от претопляне... Преди малко четох статия за обривите при новродените и там бяха обяснили поне 7-8 вида, но честно казано сега не се сещам тези от какво бяха.
Ние пък имаме зачервени крачета - в зоната от прасеца към глезена, като напипвам и нещо като много ситни пъпчици...

А претоплянето по какво се познаваше??

# 583
След дълго отсъствие се включвам.Нямам никакво време да пиша,камо ли да ви изчета.Едвам успявам да се наспивам.Да ви попитам кога се правеше погачата на бебето?До 40 или след 40 ден?Забравила съм от баткото.И я ми кажете,моля,ДЕАВИТ навсякъде ли се намира,защото ми донесоха 4 шишета,а си намерих и вигантол и сега се чудя какво да го правя

# 584
еления, какво е виждането ти за къпането?

Общи условия

Активация на акаунт