Януари дойде и замина - почти е готова нашата дружина!!! - Тема 30

• 28 833
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • sofia
Имам въпрос към момичетата от ЛЛЛ ! Бебка след като спре да суче заспива за 5 мин и пак търси гърда, но като и я предложа дръпва по 2-3пъти и не иска повече, след това е гладна и пие много чай, но от гърда повече не иска, не я бута, просто си стои без да дърпа! Предполагам, че кърмата не и стига, да започвам ли да предлагам и другата гърда! Само да допълня, че повече от 10мин не суче бебето! Изморява ли се, не знам, малко съм объркана и се чудя как да процедирам! Като изцедя 2те гърди събирам 60-70мл, изяжда ги без проблем от шишето и след това е спокойна, не търси повече!

Мая, честито бебче!

Емили, дано мъжа ти се оправя по-бързо! Съчувствам ти, аз не мога и да си помисля да се отделя от моя! Много ще ми липсва!

# 46
...Нормално ли е бебе на 14 дни да яде по 100мл кърма,че и понякога над 100?Ака(дриска) на всяко хранене...

Нашият лапа до 150-200 Shocked #Crazy.

# 47
Честити бебчета на Патето,Мая,Тоничка и Елина!Да растат здрави,умни,щестливи!

# 48
здравейте мами и бъдещи мами Simple Smile

записче от мен:)

Пате честито бебче да ти е живо и здраво, само радост и усмивки!

ние сме добре, гледкаме се, кърмим се, май започват коликите и при нас - вече сме на 14 дни та май си е време за колики вие какво ще кажете, че аз малко трудно ги разпознавам, но Адриан започва да се пъне, гърчи, но е за много кратко време и все още спи спокойно....

cherry мила къде ви правиха трансфонтанелната ехография в Токуда ли? че и ние ще правим заради вакума, но педиатърката ми препоръча да си запазя час при доц. Ралица Георгиева в детска университетска болница.... някои ако има контакти ще му бъда много благоадарна:)

лека вечер от мен милички newsm51

# 49
Честито на Патето и на другите новообебили се мамчета! Да са живи и здрави и те, и техните мъници!   bouquet
Момичета с две дечица, как се оправяте с ревността? Аз на моменти много се разстройвам, каката изобщо не отразява бебето, а когато ме види да го кърмя, почва да реве и да се тръшка  Confused Понякога и нощем се буди докато го кърмя и пак рев. От бебето пък аз не мога почти никакво внимание да й обърна, защото той почти постоянно виси на гърда и на мен ми е едно мъчно за нея...
Не стига това ами и бебешора е със секрети в едното око, капя тук едни капки, надявам се да отшуми. Отделно се и подсече със пъпчици, което ме навежда на мисълта, че са гъбички и сега се опитвам да ги боря, дано бързо преминат.

# 50
  • Сливен
Здравейте мами Hug Hug Hug Имам много да разказвам  newsm03 Не съм ви чела, но ще докладвам какво се случва с нас двете с Емилия...
Първо Честито на новите мами Party Hug, айде останалите, да не стискат  Wink
Etomira забелязах, че ми са объркани годините пише 29,  а аз съм на 23, ако имаш време да редактираш  Hug
Така, за раждането ми набързо ще разкажа, че на 26 към 11 отидох със спукан мехур, цяла нощ и до сутринта почти никаква родова дейност, сутринта ме сложиха на системи, и до обяд нямаше силни болки, но те почнаха адски силно към 12 - та до 15:30 на 2-3 минути адксата болка, но разкритие никакво, абсолютно никакво, лекарката вика, че ако до 17 часа не дойде разкритието може да се стигне до операция...но изведнъж ме напъна и викам на акушерката, тя не вярва, вика не е възможно, до преди малко нямаше разкритие....ама реши да ме провери.,.та не повярва, изведнъж станало време та, ме преместиха в родилната, обясниха ми какво трябва да се прави, и раждането мина много леко, бързо, като по учебник  Party и се роди малката жива и здрава, имам и 3 шева. Изключително съм благодарна на екипа, особено на Д-р Кънева. Ще съм и признателна и благодарна до края на живота си. Изключително внимание, помощ от страна на всички в отделението Hug Hug Hug  bouquet
Само, че при раждането, на петичката някаква кост е изпъкнала,нещо се е изкривило като се е натискало и изглежда ужасно плашещо, казаха ми, че може да мине от само себе си, но хубаво е да я види ортопед. Днес говорих с педиатърката, която дойде и ее притеснява да я водим сега, че било много грипаво, но ще ни прати. Но като, че ли забелязвам, че е по-добре от вчера...дано се оправи Praynig Praynig Praynig Някой, чувал ли е за такива случаи newsm78
А освен това проблем със засукването, мъчих се неще, та неще да суче. Викат ми, че зърната ми не ставали, малката пък я мързи. Слагам я....търси, облизва...но не засуква. И аз неопитна се чуда 10 часа как да застана, та имаше сестри много ми помагаха в болницата. Стискаха я.....седяха, обясняваха, мъчехме се. ама неще, та неще. Повечето ми викат, дръж я гладна, бъди упорита, мъчи я. Почнах да се цедя, кърамата ми тръгна много добре и то обилно и си викам ако трябва по цял ден с помпата и детето на гърдата, но няма да се отказвам. Но то взе, че преди час засука детето newsm44 newsm44 newsm44 Урааа. И ако петичката и се оправи, ще съм най-щастливата мама на светаааа. Имам още да казвам, но много дългооо стана

# 51
Пате, Тоничка, Maia - честити бебенца - да са ви живи и здрави.
Cherry - браво на Изабелка (като гледам на снимката какви бузки е направила, няма и помен от малкото бебенце) На теб бързо оправяне.
На мътещите и чакащите - успех.

# 52
  • София
Добро утро, мили дами!

Темата напоследък съвсем опустя. Sad Започвам да се чудя аз ли съм единствената родила с толкова много свободно време newsm78

Мая, честит Петър! Да е жив и здрав и много да ви радва!

Виолини, готово, отново си подмалдена Simple Smile Страхотен разказ. Не ми минава мерака да чета за раждания. Дано бързо се оправи петичката Praynig

Чери, страхотна малка Изабела  Hug

Брилянтин, много ми е мъчно за ситуацията в която си попаднала. Лошото е, че на толкова малко дете няма как да обясниш. Мога да те посъветвам да си купите книжките за Франклин, където на Мечето Рошко му се ражда сестричка и тази, в която на Франклин му се ражда сестричка. На нас те много ни помогнаха да разбере Яна, че в началото цялото внимание ще е за бебето.

Емили, стискам палци съпругът ти да се оправи бързо и без никакви усложнения Hug

Тази нощ отново минах с едно хранене и то чак в 4.30. Може би беба вече пораства... Коликите почти отшумяха. Това дотук за кураж на всички, кърмещи почти денонощно, мъкнейки бебета с колики.

Лошото при Ива е, че май започва да стачкува срещу кърменето. Обикновено на вечерното хранене, а вчера и следобед, в един момент започва да се вие и да протестира срещу гърдата. Сменям, мълчи в началото, докато тече силно, но в момента, когато намалее струята и започва рев. Всичко се оправя, ако дам АМ. Общо взето кърменето се превръща в агония и за двете. Надявам се да мине, защото таях надежди за дълго и леко кърмене. Сега като си представя пак мъкненето на термос, храна и шишета и ми призлява. Ама здраве да е.

Вие къде ще водите децата на ортопед? Аз миналия път я водих при д-р Алексиев в Горна Баня, но на прегледа около годинка ми заяви, че краката на Яна били малко криви, но това било нормално, защото и моите били криви Sick Sick А аз винаги съм се гордяла с хубавите си, прави крака, идеални (поне на млади години) за къси поли. И се обидих! Сега няма да я водя при него, та се чудех къде newsm78

Не ви ли омръзна седенето в къщи? Аз вече полудявам, но в това грипаво време малко ме е страх да обикалям МОЛ-овете. Вие как се справяте с този проблем?

Много дълго стана, ама така е като няма човек работа...

# 53
  • Пловдив
Честито на Тоничка, Елина, Патето и на МАIA!!!   bouquet
Да са ви живи и здрави съкровищата!!

cherry
*, браво на Изи, отличничка е тя!  Hug

Клечо, Леприкон, Шана, Бенджолина
и всички останали момичета - стига сте стискали вече кълки, всички чакаме последните сладури!
 newsm04   ylinfant babyuu smile3504 passifier
Етомира,супер е темичката!   Hands Clap
Изперквам и аз вече вкъщи, и нямам търпение да хукнем по МОЛ-чета с количката и дори обмислям да й метна отгоре дъждобрана, за да пази от микроби и бацили. Но по-скоро чакам То да стане над 10, ( Емо Чолаков току що обеща, че в неделя ще се запролетява   Nature Sun With Face ) Ще потърпим още малко!
Хубав и спокоен ден на всички!  Hug

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 08:32 от Lady Guga

# 54
  • Пазарджик
Добро утро и от мене!!!

Чери много се радвам за малката,браво на нея!!! Стискам палци бързо да се възстановиш. Praynig

Брилянтин не знам дали мога да ти дам съвет с ,който да ти помогна-много ви е малка разликата,при нас е 8г.и с приказки се получава.Трябва търпение ще се нагодят нещата.

etomira вие поне си имате МОЛ-ове,ами ние нямаме такава екстра,питаш ли ни.Каката обикаля с количката в двора,станала е по добра от мене на завоите Laughing

# 55
  • В две тъмни очички
Мая,честита радост! ДА ви е живо и здраво детенцето и много да ви слушка

Етомира,аз също изперквам в къщи, но за сега не рискувам с МОЛ-овете,заради грипната епидемия  Peace

Миш, мерси миличка  Hug

Аз са си споделя, малката от 3 дни не желае да спи дълго нощем, както го правеше до сега  Tired! След банята спи най много 4-5 часа и после минава на режим 3-4 часа  Tired! Та....аз съм като ходеща мумия  Joy Ама се издържа де....остава ми около час през кърменията да спя  Flutter

# 56
  • Пазарджик
...
Едно питане и от мен към ЛЛЛ.Нормално ли е бебе на 14 дни да яде по 100мл кърма,че и понякога над 100?Ака(дриска) на всяко хранене.Но по-скоро ме притеснява количеството на изяденото мляко.Дали от големия си апетит не се прехранва детето?
.......

elenia здравей,

много е трудно да се определи колко трябва да изяжда едно бебче на хранене. Причините са няколко - всяко бебче е уникално и има нужда от различно количество кърма, освен това обикновено не изяждат еднакви количества при различните хранения (както и ние възрастните), а често дори и в различните дни. Все пак има теория, според която при раждането бебчето хапва по 10 мл на хранене и всеки следващ ден до 11-тия увеличава с по 10 мл. Т.е. на 2-рия 20, на 3-тия 30 и т.н. до 11-тия, когато приема около 110 и задъжра така до края на месеца. Но това е силно ориентировъчно. Някои бебчета хапват по-малко, други повече в зависимост от нуждите си. В повечето случаи се препоръчва да се гледа дневното количество - между 570 и 900 мл дневно, като това са количествата за бебчета между 1 и 6 месеца. Предполага се, че на 14 дни приемът може да е по-малък. Това е една статия от библиотеката, в която има интересна информация по въпроса - От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми?

В повечето случаи най-правилната тактика е да се водим от бебето. Най-вероятно Виктор сам ще ти покаже кога и по колко му се яде.

Кърмата е идеалната храна за бебетата и те я усвояват изключително лесно и пълноценно. Тя не съдържа празни калории и всички вещества в нея са важни и необходими за оптималното развитие на бебешкия организъм.

Имам въпрос към момичетата от ЛЛЛ ! Бебка след като спре да суче заспива за 5 мин и пак търси гърда, но като и я предложа дръпва по 2-3пъти и не иска повече, след това е гладна и пие много чай, но от гърда повече не иска, не я бута, просто си стои без да дърпа! Предполагам, че кърмата не и стига, да започвам ли да предлагам и другата гърда! Само да допълня, че повече от 10мин не суче бебето! Изморява ли се, не знам, малко съм объркана и се чудя как да процедирам! Като изцедя 2те гърди събирам 60-70мл, изяжда ги без проблем от шишето и след това е спокойна, не търси повече!
...

lyuba84,

съвсем правилно си се насочила сама да даваш и втората гърда. Често в началото на кърменето, преди да се установи добре лактацията, майките предпочитата да дават и двете гърди на всяко кърмене, за да ги стимулират по-добре. Важното е първата да се изпразни добре първо, за да може Лия да поеме и от задното мляко.

Твърде е вероятно за  5-10 мин. тя да не е успява да поеме достатъчно количество и то най-вече от задното мляко, което е по-калорично и засища глада. Може би това е причината да се буди толкова бързо и да търси отново да суче. В такива ситуации може да се опита по време на кърменето компресия на гърдата. А ето и какво представлява - целта е да се спомогне притока на кърма, като се улесни сученето - един вид се симулира слизането на кърмата. Прилага се, когато бебето спре да суче активно, т.е. не гълта мляко. Прави се по следния начин - обхваща се гърдата с ръка, като палецът се слага отгоре, а останалите пръсти от долната страна, близо до гръдния кош. Докато детето суче активно, не се прави нищо. Когато спре да суче, се прилага натиск, но не много силен, за да не се наранят тъканите - просто стискане, без да се движи ръката. Обикновено това кара бебето отново да започне да суче активно, тъй като се възобновява потока мляко. Натискът се поддържа докато бебето суче. Когато отново спре, се отпуска. Понякога това отново кара бебето да започне да суче, а понякога не. В случай, че не започне да суче, отново се стиска, като ръката може да се върти, така че да се прилага натиск на други места на гърдата. Компресия може да се приложи и на втората гърда.

Това е едно клипче, което онагледява компресията - КЛИП

Друга идея за поддържане на интереса към кърменето е контактът кожа с кожа - голо бебче върху гола мама завити с одеалце. В повечето случаи този контакт действа много стимулиращо на бебетата да сучат.  Това е един много ефикасен метод и в същото време много приятен. Ако майката има възможност да си позволи да прекара повечко време в леглото без да прави кой знае какво друго, да си гушка бебето, да чете книжка, това може да е и много отпускащ и отпочиващ период. А спокойствието и почивката са изключително важни за кърмачката.

Дали може да попитам някои неща?
- приблизително колко пъти в денонощието кърмиш Лия? Има ли нощно кърмене?
- освен кърмата, споменаваш, че даваш и чай - колко мл. горе долу изпива за денонощие?
- изхожданията как са?

Последна редакция: ср, 02 фев 2011, 09:40 от mimsat

# 57
Евридик@
За повръщането в просъница - случвало ли се е досега да повръща и колко често го прави? Вероятно е иницидентно, заради повечко сукане. В такъв случай е добре да имаш предвид, че при повръщане, тя си поизпразва стомахчето и може би бързо огладнява отново или просто иска да се успокои на гърда. Затова е добре да й дадеш отново малко да си хапне. [/color]

За съжаление се случва много често поне 1-2 пъти наден  Tired И за това я държа при мен! Вечер е в кошарата си в спалнята, а денем в преносима кошара в хола при мен! Предполагам,че става така,защото не се оригва или го прави след като е повърнала и аз я вдигна (близо час след кърмене). Повръща лошо - излиза й кърма и през устата и през нослето и започва да се мъчи да си вземе въздух! Тогава я вдигам и започвам да я тупам по гръбчето,под тила,след минута две е вече по спокойна и диша леко, но тогава пък в повечето случай започва да търси гърдата! Биба не иска, предлагала съм - плюе я,а аз не се и опитвам да я научавам!
За акането - по 3-4 пъти е наакала памперса и го е опикала толкова пъти.
Четох за скока в растежа, но ме притесни това,че час след ядене вече е будна и около 30 мин след това гладна - та на час и половина два... има въстание!

bubeto_d, за повръщането е добре да се консултираш с педиатъра си, за да се види дали е обичайното връщане при кърмени бебета, или Влади има рефлукс - физиологично състояние, което се израства обикновено до 6я месец или годинката. Ето няколко идеи, които може да са от полза - опитвай след хранене да подържиш или поносиш известно време Владимира изправена, все едно в поза за оригване. Може и леко да я потупваш по гръбчето, все едно я подканяш да се оригне.
Друг трик, който обикновено помага, за да се намали повръщането, е да повдигнеш матрачето или подложката, където лежи бебка, под лек ъгъл, така че главичката и горната част на торса да са по-високо. Така гравитацията ще затрудни връщането Simple Smile
Ако повръща често, както казваш, ми се струва нормално често да огладнява, все пак така си изпразва стомахчето и търси пак да го напълни Simple Smile А и ако се чувства некомфортно и неспокойна след повръщането, вероятно иска да си посуче, да се гушне в теб и да се успокои.
Пиши ми, ако имаш други притеснения, свързани с кърменето на Влади!  Hug

# 58
  • София
Добро утро и от нас със Симонка Simple Smile
ЧЕСТИТИ БЕБЧЕТА НА НОВОРОДИЛИТЕ МАМИ  bouquet УСПЕХ НА ТЕЗИ,КОИТО СА ОЩЕ 2В1  bouquet
Kate84,ние ходихме в деня на изписването на трансфонтанелна ехография в Токуда при Масларска,препоръчаха ни го заради седалищната поза,в която беше бебка в корема.
Brilliantine,моят син въобще не ревнува,но той е по-голям.Даже съм изненадана колко правилно разбира ситуацията и примерно като правим нещо с него и бебка се събуди и разплаче той ми вика-мамо,вземи я да не плаче и други такива  Simple SmileМного е внимателен и грижовен,направо влюбен в сетричката си и много горд че е батко Simple SmileВъобще доволна съм,но аз не спирам да отделям време и за него,жонглирам някакси цял ден само и само да имам време и за него и за бебка,това ми е много важно.
Дано оченцето и пъпчиците ви се оправят бързо Hug
Violini,дано петичката ви се оправи от самосебе си и кърменето да потръгне Hug
Etomira,аз с баткото ходих на ортопед в Горна баня,при който лекар беше на смяна,даже не си спомням вече името му Embarassedмай и сега така ще направя.
И на мен не ми се стои вкъщи,ама няма как,иначе оставям бебка на мъжо и излизам по малко сама,ама не всеки ден има възможност,но засега МОЛ-овете не ми се нравят като вариант.
Bubeto,мойта бебка пък никога не спи повече от 2 часа,а най-често и по-малко,нощем максимум на 3 часа се събужда да суче.

# 59
момичета от ЛЛЛ, първо да ви благодаря за огромните сърца, търпение и отзивчивост, невероятни сте! всеки ваш отговор, разяснение и т.н., независимо до коя от нас, ми е безценен, а, смея да предполагам, и на всички останали!!

ще си позволя да си сверя часовника и аз, просто да калибрирам, че да съм по-уверена (на моменти рязко губя вяра, че нещата се случват както трябва, и бързо паникирам).
моето момиченце има сякаш стереотипа на хранене на баща си - лежерно, на почивки. засукваме много интензивно (зърната ме болят около минута поне), после сучем активно докъм 5-10' и като напълним коремчето с топлинка и блаженство, отмъркваме.. буквално се унася. тези паузи в началото са от секунда-две, колкото да вдиша веднъж, после стават по-упорити, при което се започва една игра с побутване на стъпалцата, ръчичките, пощипване на бузки и пр., за да възобнови сукането. така блажено и доволно се отпуска и усмихва по някое време, че направо си я вдигам като да приключим серията (да се оригне и всичко останало), а след минута й предлагам отново гърда, и тя обикновено си доизпапква. нерядко правя и (несъзнателна - поне не знаех, че си е специална техника, ехх, инстинкти)) компресия, като обаче избутвам млякото надолу, т.е. движа ръката (ще спра да го правя, сега научавам, че своеобразното изцеждане трябва да е без движение), но това не прави сукането по-активно, просто детето изглежда сито за някое време. след хапване не плачем, освен ако не ни налегнат коликите, които, слава богу, успявам да разпозная, в смисъл различа, от глада. детето е на 17 дни, видимо расте, бузки, крачета, всичко, в т.ч. на ръст:). имахме ден-два на лактационна криза като че ли, когато папкаше ту на 2, ту на 4 часа, тя сякаш отшумя, но от нея остана едното хапване нощем (опитвам се да го спра, за да си почива храносмилателната с-ма, но май ще си стане естествено, защото тя съвсем малко изсуква, колкото да се поуспокои и пак да се унесе в сън).
та, влязох в повечко детайли, но то е за да опиша конкретната ни ситуация: питането ми е нормално ли е такова хранене, с паузи? в никакъв случай не е лениво детето, напротив, когато е гладна, направо се мята върху гърдата. единственото ми безпокойство идва от факта, че имат такава разлика с батко й, който захващаше, изсукваше всичко от едната, после от другата, без всякакви почивки, и сетне заспиваше. него кърмих до година и месец безпроблемно. дали не греша, като предлагам при нея само едната гърда на хранене? и все пак си мисля, че не би увеличило 'интереса' й, ако подам и другата, защото тя буквално изглежда сита при по-дългите почивки, а освен това би поела от другата само по-рядкото 'предно' мляко, нали така.
благодаря предварително!  

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 11:04 от careener

Общи условия

Активация на акаунт