Януари дойде и замина - почти е готова нашата дружина!!! - Тема 30

• 28 937
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Момичето, колко време след домашното посещение педиатъра ви вика на консултация?

след 1 седмица на контролно мереве и посла, когато бебето направи 1 месец

# 241
Към ЛЛЛ:
- след продължително сучене от едната гърда, малкия е все още гладен, гърдата ми видимо и на пипане изглежда твърда, не много, при опит да изцедя с помпата излиза съвсем малко количество кърма. НОрмално ли е това гърдата да остава твърда, а да няма мляко?
- за колко време се образува новата кърма? Ако гърдата е изцедена(празна), след колко време ще имам пак същото количество мляко?
- моя режим и количество  на хранене оказва ли влияние на образуването на кърмата и на нейното качество? от 3 дена се храня по 1-2 пъти в денонощие, това може ли да ми намали кърмата, както и нейната хранителност?

Chopi, здравей!

Цеденето с помпа се различава много от това, което бебето прилага, сучейки. Много жени не успяват да изцедят нито капчица с помпа, нито на ръка, а кърмят успешно бебетата си месеци и години. Казваш, че бебчето суче продължително, а дали засуква добре? Устничките под тъп ъгъл една към друга ли са, както тук: снимка1, долната челюст свободно ли се движи (с долната челюст бебчетата „издърпват” млякото от млечните резервоари на гърдата), дали захапва добре и навътре зърното и голяма част от ареолата, както тук: снимка2, чуваш ли го да преглъща?

Понякога, при неправилно засукване, се чува едно цъкане, дали при вас има такъв звук?
Как са ти зърната? Ако са разранени или болезнени, вероятно е добре да помислим за смяна на позицията на бебето при поставяне на гърдата.

Дали си опитвала техниката „компресия на гърдата”, с която можеш да подпомогнеш бебето да погълне повече мляко за по-малко време.

Ако ти е много подута и болезнена гърдата още преди сучене, на бебчето може да му е трудно да засуче, да суче вяло и неефективно и оттам и усещането след кърмене, че гърдата ти все още е твърда и неизпразнена. Има една техника, наречена „омекотяване с обратен натиск”. Ако искаш, погледни картинките от този линк и опитай да приложиш, ако усещаш ареолата си много твърда и напрегната още преди бебчето да е засукало.

Ако е удобно, бих искала също да те попитам, бебчо само на кърма ли е, използваш ли шишета, залъгалки, даваш ли добавка към момента?

На втория ти въпрос – колкото по-празна е гърдата, толкова по-бързо в нея се образува мляко. Според някои изследвания, само час след изпразване на гърдата, тя вече е образувала половината от изваденото от нея мляко. Оттук и изводът, че колкото по-често се изпразват гърдите, толкова повече мляко ще се образува, защото това е сигнал за организма да произведе още мляко (млякото се произвежда на принципа на търсенето и предлагането). Една малка част от кърмата се складира в гърдите, но при започване на сучене, веднага започва и производство на мляко. Гърдите, които не са редовно изпразвани от мляко, се препълват и носят дискомфорт предимно в първите дни от раждането на бебето. След това, колкото по-малко се изпразва гърдата, толкова по-малко мляко произвежда тя и това всъщност е начин ефективно да се намали производството на кърма, а не обратното.

На третия въпрос – твоят режим на хранене е важен, особено сега, в първите седмици след раждането. Твоят организъм има нужда от качествена храна и „добри” калории, за да възстанови изразходваната по време на раждането енергия, както и за да произвежда мляко. Счита се, че само в тежките случаи на недохранване майката не е в състояние да произвежда кърма за бебето си, но все пак е важно кърмачката да се храни разнообразно и питателно. Изследвания сочат, че са нужни около 500 допълнителни калории върху обичайния дневен прием на храна за жените, които кърмят.
От изключително голямо значение са и течностите. Кърмачката се нуждае от около 2-3 литра течности на ден – вода, чай, прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове. Ако ти е удобно, можеш винаги да изпиваш по една чаша вода преди кърмене.
Ако нямаш апетит, можеш да опиташ да се храниш начесто и по малко. Междинни закуски като овесени ядки, варено жито с бисквити, орехи и настъргана лимонова кора, мюсли със сушени плодове и др. вероятно ще са от полза.

Последно, бих искала да те попитам какъв е броят на напишканите еднократни пелени на момченцето ти на ден?
Пиши ми, ако имаш други въпроси!

Евридик@, благодаря ти, мила!
Пропуснала съм да отбележа обаче, още една разлика - Снежи повръща след неколкократно оригване, а най-често в процеса на оригването. И яде доста неравномерно във времето.  Tired
Когато й скимне - мислех, че трябва вече да е отрегулирала ситуацията... Или бързам?
И още нещо да питам - как да избирам от коя гърда да кърмя, като е "на поискване"? В този случай гърдите не се изпразват (иначе така определях, при редуване на три часа, едната гърда винаги е значително по-пълна от другата), та не знам кога от коя да давам... newsm78
За сега процедирам така - от 9 до към 11.30 давам от едната, после до към 14.30 от другата и т.н., ама все се чудя добре ли е така или има по-подходящ начин да се определи?

Аз и ти, за повръщането най-добре да се консултираш с лекар. Обичайно е за много бебета да повръщат поради факта, че храносмилателната им система е незряла и стомашното съдържимо лесно се връща обратно в хранопровода.
Ако Снежи се храни прекалено бързо, ако рефлексът на потичане на мляко е твърде силен, ако поглъща много въздух, докато се храни – това са предпоставки за повръщане. Много бебета го израстват около 4я, 7я или 12я месец, но при всички случаи е хубаво и педиатърът да се изкаже.

Ако някои от гореописаните случаи е наличен при вас, можеш да помогнеш на Снежи, като например при по-силен рефлекс на потичане изчакаш малко да се уталожи най-силната и бърза струя мляко (като събираш кърмата в контейнерче, за да не се изхвърля, или пък използваш плътна хавлиена кърпа, за да попиваш) и тогава да сложиш Снежи на гърда. Можеш да опиташ и смяна пози, да кърмиш наклонена или полегнала назад, за да се намали силата на рефлекса на потичане. По-често оригване също помага, ако Снежи гълта много въздух, докато суче.

Бебчетата, които са кърмени на поискване, си изграждат някаква последователност на хранене, спане и бодърстване, но на възрастта на Снежи още не може да се очаква да се храни под точен час и точно определено време като продължителност.

За гърдите – в рамките на час-час и половина можеш да предлагаш сучене само от едната гърда. След това може би е добре да опитваш да предлагаш и двете гърди на едно хранене. Идеята е да предлагаш втората гърда, след като си държала Снежи достатъчно време на първата и тя я е изсукала. В случай, че поставяш бебето и на двете гърди, те развномерно ще получават сигнали за лактация и ще произвеждат достатъчно. Няма да има нужда да „чакаш”, за да се напълни едната или другата гърда.

Етомира, радвам се на добрите новини при вас! Hug

Careener, сподели, моля, какви са новините след посещението ви при педиатъра Simple Smile

# 242
Здравейте на всички!
Честити момиченца на Леприкорн и Бенджи! А също така и на татковците.
[/b]

Момичета, благодаря за хубавите думи  Hug   bouquet  Както казва мъжът ми "Хубави ги правим."  newsm03

Момичето, колко време след домашното посещение педиатъра ви вика на консултация?

Нас ни вика директно за първата ваксина, т.е. след месец.

Ох, снощи от 21,30 до 24,00 Кали ревеше нон стоп, коликите я мъчиха много. Какво ли не пробвахме, не помага. И в 24,00 точно заспа на секундата и за първи път спа 4часа без прекъсване. Давам Биогая, но от два дни не е акала и това сигурно допълнително дразни. А иначе пишка, а как пръцка  Crazy ,но не ака.

# 243
Bebeshondel, ти си знаеш лекарката и не искам да кажа нищо лошо за нея или за някой друг, или да обиждам някого по някакъв начин, но веднъж като бяхме в дград яна се разболя по-сериозно и веднага с лека ръка и предписаха антибиотик, панадол за темп. и не знам си какво още от детското отделение. Обадих се на мойта лична и тя каза нищо друго, освен 2 вида гранулки на боарон и след 24 ч се подобри значително, след още 2 дни детето се оправи.
На опаковката на еуфорбиума, сега я погледнах, пише, че става за кърмачета, а тетрисал аз не бих слагала. Не те навивам да слагаш еуфорбиум, все пак става дума за бебе, а аз не съм лекар. Просто те съветвам да поискаш от личната някое разумно обяснение защо едното е по-добро от другото и защо не бива да го сменяш.  Peace

Ние сме при Ризов- той се слави като един от малкото които не изписват АБ. Първо ме хвана яд че изписа силните черни капки на миналата консултация... сега ме е яд че не трябвало да слагаме еди какво си. Майка ми предложи да се обадим на моята бебешка лекарка - тя сега е началник на детско отделение и да я питаме за това спрейче хомеопатичното. Според мен щом пише че става за кърмачета не виждам причина да не го слагам, особено ако и помогне. Тя се мъчи много, да не казвам че и се е задушавала и ако не я вдигна започва да засинява.

И ние имаме бели пъпчици, по-скоро като точици на нослето още от раждането и не са изчезнали все още.

За оригването - Явор никога не съм го оригвала и проблем не сме имали. До колкото знам  ори кърмени бебета оригването не е задължително  Peace Тея я оригвам рядко, защото заспива докато суче и не искам да я будя Simple Smile

За бебешко акне
се набеждават доста пъпки, понякога педиатрите не диагностицират правилно. Ако има още някои симптоми като слуз в акото или кръв в акото, по-силно изразени колики, трябва да се потърси специалист.

Млечницата - проверява се като избършеш със салфетка и бялото по езичето и устата остане - тогава е млечница. Понякога изписват "превантивно" Дактрин, а той си е силен препарат.
 Peace

# 244
Благодаря момичета за отговорите.
За болката като се храним много често се сърди и плачка.Незнам дали е от намалена кърма или от това бялото.
За бърсането опитах се но не се маха.
Така като изглежда ще ходим на лекар. Sad

# 245
  • Пазарджик
senedra73 млечница е,аз нашата е хванах когато имаше една на бузката/отвътре/мазах я с Дактарин гел и за два дена мина/три пъти на ден,след хранене/. Не ги боли.Четох много за това едни майки казват ,че трябва да се лекуват ,а други ,че минава от само себе си.Но се притесних ,че могат да се предадат и по гениталиите и за това реших ,че ще ги лекувам.С каката също имах ме и пак с Дактарина я мазах.

# 246
  • София
Бели точки и Боян има по носа - нормално е : "Малки бели петна могат да се появят по носа и брадичката на вашето бебе поради недостатъчно развити потни жлези – това практически са запушени пори. Петната обикновено изчезват от само себе си след един или два месеца. Препоръчително е да не използвате никакви продукти за грижа за бебета."
Червено петно - малкият няма, но каката се роди с такова на врата и друго между веждите. Нормално е и мн. често срещано при бебета - натрупват се пигменти, разнасят се до година - две. При Михаела бяха мн. ярки, сега са почти напълно избледнели.
Да питам за пъпа : колко време след падането му спря да секртира? На Боян му падна преди 4-5 дена, но още е мокро - лимфа ли, какво ли тече но знам, но е гадно.

# 247
Да се похваля, преди малко правих масаж на коремчето на Кали и тя се изака  newsm44 newsm44 newsm44 .

# 248
Бебеш, споко, мила, ще се оправи бебенка, не се шашкай! Направо се изненадвам, че си пропуснала каква дата е днес! Хем и tuty1 те е поздравила!

И аз се радвам за Тея на Бебешондел, Адриана на мама Alluria, Магдалена на sanima, Симеон на Alexsa_,  Симона на merrydimitrova  - честита месечинка на всички ви!
(Ей, забелязах, че двете варненски бебчета, освен общ рожден ден ще имат и общ имен ден Grinning)

Евридика@, благодаря!

# 249
Бебеш, споко, мила, ще се оправи бебенка, не се шашкай! Направо се изненадвам, че си пропуснала каква дата е днес! Хем и tuty1 те е поздравила!
Не съм, не съм ,просто не съм много по честването на месеците, и с баткото беше така, чак 6тия месец ми се  струва по-съществен Simple Smile Благодаря все пак, че се сещате  Hug

# 250
Въпрос към ЛЛЛ Нужно ли е след всяко кърмене да се доизцеждам?

An_kata, здравей!

В повечето случаи, доизцеждането след кърмене се препоръчва, когато е установено недостатъчно производство на мляко и гърдите имат нужда от допълнителна стимулация, за да произвеждат повече.

Ако е удобно, бих искала да ти задам няколко въпроса, за да добия по-ясна представа конкретно за вашата ситуация:
-   какъв е броят на напишкани и наакани еднократни пелени на Борис дневно?
-      чуваш ли да го гълта, когато суче? Какъв му е тонусът, жизнен и енергичен ли е?          
-   дали и колко пъти кърмиш нощем?
-   дали предлагаш други течности/храна на бебчето, освен кърма?

# 251
Честити бебчета на Клечо, Леприкон,Бенджолина ,Камелиа../дано не пропускам някой/ да са ви живи и здрави и много да ви радват!!

Въпрос към ЛЛЛ
Първо искам да ви благодаря за търпението и времето които отделята към въпросите! За мен вашите отговори са много полезни ,а съветите които съм приложила са определено много ефективни. Hug
При нас ситуацията е следната : Храним се на поискване не по малко от 9-10 пъти в денонощието, всички памперси  поне 7-8 в денонощието са наакани и напишкани, не давам вода или чай,защото бебчо не иска!.... Но от два дни бебчо недоволства като захапва и пуска гърдата, пак тръгва да захапва и пак я пуска много е изнервящо..Не мога да разбера криви устенце като да иска да се кърмим , а като го сложа на гърда и се пъне и мрънкоти. Кърма си има защотот виждам как си капе след като бебо е засмукал и я е пуснал...Та въпроса ми е това някаква кърмаческа стачка ли е, позата в която го кърмя ли не му харесва, храната която поемам аз ли му се отразява???Разбирам, че бебетат не всеко път изяждат еднакво количество на всяко хранене, както може да стои 5 минути и да суче активно така може и 30 не го ограничавам, но това пънене не мога да го разбера гладен ли е, протестира ли нещо, колики ли са, или предпочитание към гърда ?
Предварително благодаря за отговора Евредика! Hug

# 252
Добро Утро , Тея прави така когато много я боли коремчето. Изправям я и веднага започва да пръцка милата  Crazy

# 253
senedra73 млечница е,аз нашата е хванах когато имаше една на бузката/отвътре/мазах я с Дактарин гел и за два дена мина/три пъти на ден,след хранене/. Не ги боли.Четох много за това едни майки казват ,че трябва да се лекуват ,а други ,че минава от само себе си.Но се притесних ,че могат да се предадат и по гениталиите и за това реших ,че ще ги лекувам.С каката също имах ме и пак с Дактарина я мазах.
tuty1 Как го мажиш?На марличка и обтриваш  цялата устичка ли?
Ама и аз едни въпроси задавам Embarassed

# 254
  • Сливен
Здравейте мами, честито на новородилите  Hug , да са ви живи и здрави бебенцата  Hug
За нашата петичка дойде една позната акушерка и ми каза да я масажирам 2-3 пъти на ден. Нейното внуче било така, масажирала го жената и се оправило. Много искам да я види ортопед, ама педиатърката я е страх сега да я водим по болници, че много грипаво било. А като я родих гинеколожката ми поръчала ортопед ама никой от неантолозите не се погрижили smile3511
Вчера тръгнах да храня малката към 9 и до 12 съм я държала на гърда, наяде се , спре, заспи, сложа я в кошарката и пак иска да суче, поне 4 серии папкане направихме.
Чета, че говорите за колики. Вчера чичото на Ема, донесе козметики и лекарства от Франция, предписани от педиатърка там. Като ги разгледа акушерката, каза, че са страшно хубави и в БГ ги няма и е много хубаво, че ги имам. Например за колики са ми донесли ДЕБРЕДАТ. Дано ако й почнат да има ефект Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт