Отговори
# 675
Благодаря за посрещането Hug

руми, мерси за съветите  Hug. При Лилия проблемът беше, че до последния момент си беше антериорно и се е завъртяла по време на раждането - не е ясно кога, но със сигурност нямах back labor, та теорията е че съвсем накрая се е донамествала. Ще видим с това бебе как и дали ще се въртим в 59тата секунда  Wink, ще се заредя със знания от спинингбейбис дотогава.

Честито на новата мама  bouquet

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 08:46 от Juturna

# 676
  • ул. "Мечтание"
А понякога се чудя дали пък и аз не мога да има едно от онези лесни и бързи раждания, за които съм чела във форума. И например да отида с някакво стабилно разкритие или контракции, така че лекарите почти да нямат думата и всичко да си се случи просто естествено....  newsm78

Разбира се, че е напълно възможно да се случи!  Hug Hug Hug Hug Пожелай си го смело! Надявам се нещата да се подредят по възможно най-добрия начин за теб и бебето. Simple Smile

Juturna, стискам палци да не ти се налага да прилагаш триковите от спинингбейбис!  Hug

# 677
  • Варна
ashley777,
и аз искам да добавя глас към статистиката за неруптурирали матки, при първия си ВБАК също напъвах вероятно близо час, при това раждането беше индуцирано , имах хемороид в резултат, мускулите ми бяха после толкова пренапрегнати,че дори не можех да се изпишкам няколко часа след като родих, но матката си беше ок, и шева и шийката си останаха непокътнати бебето се роди 3300, две години след това родих още едно бебе , 3500, там напъвах около 15-20 мин, и шийката и разреза си бяха пак ок, нямах нито външни , нито вътрешни шевове. Така че наистина е божа работа. Най-важното  е да си спокойна и да си мислиш до последно, че нищо лошо няма да се случи, и да забравиш за всякакви негативни сценарии.  Peace

Между другото просто ей така се чудя, по време на раждането мануално възможно ли е да се напипа шева за проверка, или е недостъпен ?

# 678
Касидика, да ти е жив и здрав беборанчо! Здрав и щастлив да расте, много радост да ви носи!  Hug

Saly, предполагам че не е възможно. Нали се прави в долната част на матката. Значи за да се опипа лекарят трябва да мине през цялата шийка и да опипа вътрешната стена в долната част на матката. А там вече би следвало да е главата на бебето и да пречи, тя даже трябва да се смъква в самата шийка или поне предните води да натискат там. Аз пне така си го представям  newsm78
При мен например лекарката до последно не се отказа и беше супер оптимистична. Но като стана дълго преносване, нямаше никакво разкритие и главичката беше подвижна над таза и не навлизаше в него тя взе да се съмнява, че имам недостатъчност на маточната стена. Рязаната част поддава и не е достатъчно стабилна опора. Поради това подготвителните контракции са неефективни и матката вместо да набута бебето към входа на родовия канал поддава на мястото на шева, а то си остава високо. Накрая така се и оказа. Последните дни имах много контракции. Бяха почти безболезнени и май с това пообърках лекарите. Те ме питаха болили те, а аз "ами почти не, съвсем като при цикъл" - и те все казваха че са подготвителни. Ама май не са били. Легнех ли да спя - ставаха редовни през 7-10 минути, станех ли - изчезваха. Накрая все пак се оказаха, че са редовни обаче аз вече имах напрежението при белега, разкритието си стоеше все така половин см, а шийката се беше скъсила съвсем малко. Като ме резнаха се оказа, че шевът е започнал да се отваря и накрая първото секцио се оказа причината и за второто.  Sad Обаче моята доки до последно не се отказа да опитва за нормално и все твърдеше, че никой не може да каже ще тръгне ли руптура или не. Очакваше, че бебето е около или малко над 3.500 и се оказа права. Едва когато тоновете започнаха да намаляват и да стават монотонни реши, че не е разумно повече да рискуваме, но бях почти на 10-ти ден преносване и води почти не бяха останали.
Ама то май в това е въпроса. На лекарят да му се занимава, да поеме отговорността и да следи стриктно състоянието на бебето и тонуса на матката. А в Бг май на много малко хора им се занимава с такова нещо. Гледам, че уж доста лекари са за вагинално раждане и като наближи момента започват да връщат ръчката и да носят вода от 9 кладенеца, че не било разумно.

# 679
  • Варна
Звездичкова, при теб явно е нямало как да стане, все пак не винаги става.
Истина е че не им се занимава на повечето лекари, защотоовече трябва да се внимава, да се следи, и ако даден лекар няма опит с ВБАК , както е при повечето е логично да се дърпат и да ги е страх.

# 680
  • ул. "Мечтание"
Цитат
Ама то май в това е въпроса. На лекарят да му се занимава, да поеме отговорността и да следи стриктно състоянието на бебето и тонуса на матката.

Така е наистина! И това важи не само за ВБАК, но за всички раждания.
През ръцете им може да минават стотици родилки и бебета, но за нас тези мигове се случват веднъж-дваж в живота (е, може и повече пъти де, но не е нещо, което се случва всеки ден) и всяка жена заслужава да го изживее по възможно най-добрия за нея и бебето начин според конкретната ситуация. Защото раждането до голяма степен обуславя понататъшните отношения майка-дете. А често пъти засяга и желанието на майката за други деца.

# 681
  • ул. "Мечтание"
Разказа на venush:

Моето раждане, както си беше планирано за секцио на 4.01, си стана нормално и много скоростно. Легнах си на 1 срещу 2 вечерта към 12 и след около половин час въртене усетх първата лекичка контракцийка. До 1.30 се разхождах у дома и броих честотата - бяха на три минути и вече средно болезнени. Обадих се на Доки в 2 часа, че тръгвам към Тина Киркова. В 2.30 ми изтекоха водите след една особено болезнена контракция. Вече нямаше съмнение, че раждам.
По пътя спукахме гума (супер екшън - пред Полиграфическия оставихме колата в аварийното платно и хващахме такси). Аз не можех да стоя седнала в колата и клечах на задната седалка, защото така ми беше най-удобно като ме погне поредната контракция. В приемното едва се съблякох, мисля, че ме свиваше на минута и половина най-много, при това доста мощно. Болката е силна, но при мен поне беше за кратко, защото като ме прегледа доки се оказа, че съм с пълно разкритие.  Това става около 3 часа, тоест за два часа съм била готова с разкритието. Тя ми каза, че няма време да ме подготви за секцио, защото междувременно ще родя и ме метнаха на магарето в родилна.
Поисках си обезболяване, но сякаш никой не ме чу. После се оказа, че при ВБАК не може да се слагат окситоцини и упойки, защото не може да се хване евентуална руптура на белега. Така, че Красидика, Яна и който иска да ражда ВБАК - няма да имате никакви намеси, освен, ако не ви направят секцио на-накрая. Хубавото е, че боли само до получаване на разкритието. После има само напъни, много мощни. Имам епизиотомия и много хемороиди, но Фифо се роди за около час от качването на магарето - проплака в 4.20 сутринта. Направиха ми ревизия на белега отвътре, за да е сигурно, че няма руптура - тиха или шумна или каквато и да било. Упойка получих точно заради ревизията, едва след раждането, а и за да ме зашият. Това е.
Станах и си видях детето шест часа след раждането. До края на деня, вече бях добре и способна да се грижа за себе си и малкия. Е, понаболява ме задника, но...това е нищо. Пожелавам всекиму такова раждане.

Ашли, ето ти пресен пример за скоростно раждане!  Hug Flutter

# 682
  • Пловдив
Оооо, аз веднага го прочетох разказа и сънувам такова раждане Simple Smile Дано на всеки да се случи така бързо и лесно.
Аз обаче се разболях. Бях много зле 2 дена, но днес ми просветна малко. Само че, опасявам се, че с намален имунитет може да нямам сили да се справя с раждането. Дано само бебчето е наред, защото какво ли не си представям вече. Моля се до края на седмицата да тръгне. А може и ако му настрочим дата за секцио и като при Венуш-да се стресне и да реши, че е време сам да си избере кога да се роди Simple Smile

# 683
  • ул. "Мечтание"
Само че, опасявам се, че с намален имунитет може да нямам сили да се справя с раждането.

Не се безпокой за това! Ще ти дойдат силите за самото раждане, дори и да си болна!  Peace

# 684
ashley777, аз бях взела-дала часове преди раждането, тръшнала се бях от някакъв вирус. Мислех точно като теб - ако тръгна да раждам - няма да имам сили (пък знам че си трябват).

Но природата си знае работата - в 8 вечерта се оправих, дойде ми апетита, в 10.30 ми почнаха контракциите, а в 5.30 сутринта родих.

Успех!

# 685
  • Пловдив
тинки,

докато не можех да стана от леглото си мислех, че природата е толкова велика и ще измисли нещо. Както пази бебето, докато е вътре в болната си майка, така и ще намери подходящия момент да го накара да излиза Simple Smile
Днес се чувствам значително по-добре. Малко покашлям, но имам сили. Чакам да дойде момента.
Аз си мислех дали ако съм болна на раждането няма да ми включат някакви системи с антибиотици и да не мога да кърмя. Това сякаш повече ме притесняваше, отколкото дали ще успея да родя Simple Smile Но тези неща ги решават по-висши сили от нашите мозъци. Каквото и да мисля, май ще си стане каквото е писано  Mr. Green Толкова се опасявах да не се разболея в 9тия месец, а то....

Благодаря за подкрепата на всички!

# 686
  • ул. "Мечтание"
Ашли, по-голямата част от антибиотиците са съвместими с кърменето!  Peace
Когато раждах големия ми син ми казаха, че по принцип при секцио и ако се наложи по други причини да се слага антибиотик на майката се слага такъв, който е съвместим с кърменето.
Радвам се, че си по-добре вече!  Hug

# 687
  • София
Мен ме срязаха. Отново. Постъпих в болницата на 5.01. болна от грип - с висока температура и физически адски отпаднала. Контракции имах от 2 денонощия, но сякаш не исках да повярвам, че раждам. Оказа се, че съм с контракциии на 7 минути, скъсена шийка на 80% и 4см разкритие. Лекарите взеха решение за незабавно секцио, поради опасност от инфектиране на плода заради Т, и поради краткия срок след първото секцио. Първият ми импулс беше да избягам, втория- да протестирам и дори опитах вяло, но усещах, че нямам физическите сили да се справя - толкова ми беше зле. Накрая разума взе превес, реших да не си правя експерименти с живота на бебето ми и се оставих в ръцете на лекарите...
Констатацията им като ме отвориха беше, че все едно че не е работено по матката, нямам никакви сраствания и е било напълно осъществимо естественото раждане, ноооооо белега бил 1мм. Другата лекарка пък каза, че едва ли е щяла да стане руптура с такава хубава кожа...
Както и да е - минало заминало. Изводът, който си правя е, че в живота нещата не винаги се случват според желанията ни. И двата пъти бях на косъм да успея, но не би......
Бебето ми наистина имаше лека инфекция и двамата бяхме на антибиотик 5 дни.
Важното е, че този път се възстановявам много по-бързо, на другия ден с лекота се раздвижих и вече нищо не бе в състояние да ме отдели от бебето ми. Взех си го на 26-ия час при мен и той засука по учебник (ама и аз имах кърма де... нали кърмя и големия Simple Smile ). Обаче си бях на болкоуспокояващи до вчера, иначе не бих издържала!
Вече сме в къщи и засега се справяме много добре.
Не съжалявам за секциото, при тези обстоятелства направо ми се видя песен в сравнение с контракциите....явно не е за мен. И трети път да забременея - изобщо няма и да си помисля за вагинално раждане, само ще дочакам началото на родовия процес, както стана и предишните два пъти.

Успех на всички мами, които продължават да се борят за своя ВБАК!

# 688
Краси, честит син! Жив и здрав да бъде и той, и ти   bouquet!!! Не се ядосвай наистина - явно така е трябвало да се случи  Hug.

Аз днес бях на преглед и питах док за нормално раждане. Каза, че ако бебето е до 3,500 не вижда проблеми - визираше таза ми, който го измери 18 см  Mr. Green - с 2 санта по-малък от нормалния. За луксацията каза, че ще е добре да направим консултация с ортопед към края на бременността, а предишното секцио дори и не го отрази  Grinning. Знам, че е рано да се радвам, още повече че няма тя да ме изражда  Mr. Green, но пък е хубаво човек да си помечтае и най-сетне да говори и мисли за бъдещото си раждане без да споменава упойки и игли в гръбнака, а за размера на таза  Mr. Green. Кефффф  Laughing  Hug

# 689
  • Пловдив
Здравейте, мили мами.
Искам да ви споделя какво ми каза лекарката след днешния преглед.
Още ще чакаме  newsm44 Каза, че шийката е леко скъсена, главата на бебето е много ниско, но няма разкритие. Каза, че може да чакаме и тази седмица (на 27ми ми е термина) и към 24.01 пак ще умуваме какво да правим.
Странно ми се стори, че ми даде полижинакс. Каза да слагам всяка вечер, за да "подготвим влагалището". Аз много рядко съм си слагала подобни лекарства, но си мисля, че се ползват, ако има някакви бактерии или микроорганизми, а аз нямам  newsm78 Някой знае ли за каква "подготовка" говори?
Както и  да е, ще слушам. И без това тя поема голям риск като ми угажда на претенциите. Вече и аз не знам дали съм права и дали няма да рискувам прекалено много живота си и този на бебето. Но някакси така се успокоих, че не ми каза: "утре го вадим", че май наистина съм убедена, че мога да родя нормално.
Благодаря за подкрепата на всички. Аз вече съвсем психясвам, но.....ще чакам. Дано Господ да е с нас, пък лекарите за всеки случай да ги има Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт