Отговори
# 660
Ютурна, радвам се да те видя и тук  Hug. Не че съм си мислела, че няма да дойдеш де  Laughing

Краси, много добри новини за началото на годината!  Grinning Дано повлече крак тази мама, та и ние да се "облажим"  Laughing  Hug. Ще чакам повече подробности, определено!  Grinning И от теб също де Wink. Успех  Hug

# 661
  • ул. "Мечтание"
Juturna, добре дошла и успех!  Hug

# 662
  • Пловдив
Здравейте, мами.

Следя темата вече 9 месеца и се радвам на всяка майка, родила VBAK или опитала с всички сили да роди така. И се надявам и аз да съм една от вас, но....май нещата тръгват в друга посока.

Вчера бях на преглед. Много голямо върви бебето, вече е към 3400г и лекарката ми нещо се отдръпва за нормално раждане. Каза, че е рисковано да чакаме до края, защото ще стане доста голямо бебе, може да се случи дълго и продължително раждане, което да благоприятства отваряне на раната от секциото и да стане белята. Аз съм склонна да й вярвам, но някакси не искам да се предавам. Каза, че вижда изтъняване на мястото на белега, но то било нормално и не вижда нещо по-притеснително, тоест от към белега няма реална причина да не се опита нормално раждане.

За сега се разбрахме, че чакаме до 16сти (при 27ми термин) да тръгне самичко (защото каза, че при мен трябва да стане естествено раждане-без лекарска намеса, без упойки и т.н.) и ако до тогава не тръгне, ще го вадим   Rolling Eyes

Хем ме е страх от раждане на голямо бебе, хем толкова искам да стане нормално   Praynig Може би вече ми е станало фикс идея, но изпитвам голям страх от второ секцио. А знам, че този път ще искам пълна упойка, а всички ще ме навиват за спинална....От инжекция в гърба още повече изпитвам ужас  ooooh!

За сега се моля да тръгне. Не искам да му избирам дата. Обаче не мога да приложа двата изпитани метода за разкритие-секс и разходки. Появиха ми се пак хемороидите и много ме болят. А разходките увеличават болката...
Иначе бебето е много ниско, главата му направо имам чувството, че е между краката ми. Но...никакво разкритие. Никакво....   Rolling Eyes

Благодаря, че ме изслушахте  bowuu

Последна редакция: чт, 05 яну 2012, 10:14 от ashley777

# 663
Здравейте момичета и за много години!
Искаше ми се да пожелая на всички, които очакват през тази година да се родят бебенцата им това да е най-красивото преживяване в живота им! Дано за всяка жена, която иска детето й да се роди по най-естествения начин това да се превърне в сбъдната мечта! Но дори при някои да не се получи - важното е да сте живи и здрави заедно с бебенцата и цялото семейство да се радва на новия член!
Честити бебнца на Тантика и Lux! Много да ви радват и само усмивки да греят и на вашите и на техните личица  Hug
 ashley777, ако лекарката толкова много се притеснява, че плодът е едър и не иска да рискува за нормално раждане, не може ли поне да се споразумеете да се изчака детето да тръгне само и тогава директно на масата? Каката я извадиха седмица преди термина, но според мен около 10-тина дена с планово секцио. Дреболинчо го изчакахме сам да си тръгне и разликата в поведението на двамата непосредствено след раждането и в следващите дни беше чуствителна. Вярно е, че с Коко имам повече опит и по отношение на кърменето нещата тръгнаха много по-добре та може и това да е причината. Но след раждането Зори направо не знаеше какво й се случва докато Коко изглеждаше по-адекватен. На апгар теста на първата минута той беше с една единица повече в сравнение с кака си. Чак на 5-тата минута показателите им са еднакви. Не знам дали това не е твърде субективно нещо и дали аз не интерпретирам погрешно нещата. Но не пречи да питаш докторката дали ако категорично отказва опит за вагинално раждане поне не би се навила да изчакате бебето само да тръгне. Пък тогава не се знае, може нещата да протекат съвсем гладко и прекрасно Grinning Успех мила!  Hug

# 664
  • Пловдив
Zvezdichkova,
благодаря за съветите. И на мен ми се иска да изчакаме сам да тръгне. Първия път така се получи-сам си избра момента и аз не съм забелязала някаква трудна адаптация след раждането (но все пак нямам база за сравнение). Но май лекарката не е склонна да дочака термина. Явно я притеснява да не стане още по-голямо и да предизвика някакви последствия на раната ми. Не знам, не разбирам, не съм лекар. А и в деветия месец май съм склонна да вярвам на лекари, ако ми кажат, че има риск за мен или бебето.
Та, сега ми остава единствената надежда да тръгне по някакъв начин. Както и да завърши раждането, поне самичък да си е избрал момента, а не да го извадят, докато кротко си спи и се наслаждава на живота си, който познава в утробата.

# 665
ashley777, ако тя категорично ти откаже вагинално раждане и иска да отидете директно на секцио размерите на бебето едва ли ще са от някакво ключово значение. Нали така или иначе ще го извадят през корема. Единственото неприятно нещо е, че ще трябва да се проследяват тоновете на бебето за да са сигурни, че то се чуства добре и не го заплашва нещо. До колкото знам аз руптура не става за 2 секунди и половина, има си признаци. При мен между другото последния ден когато имах редовни контракции започнах да чуствам напрежение долу ниско при стария белег. Не болка, а някакво апрежение на корема. В родилното изрично ме питаха дали ме боли ниско долу корема, макар че май болката не е показател защото все пак се оказа, че руптурата е тръгнала. Питай си доки дали е склонна да изчака при условие, че след първите контракции директно отидете на секцио. Не знам защо толкова я е страх  newsm78 Аз моята не знам колко пъти я тормозих да дискутираме руптурите, позите, тоновете и не знам още какви признаци да следя. Тя всеки път ми казваше да си мисля аз за моето нормално раждане и да не забравям да дишам като дойде момнета. За всичко, което ме притеснявало си имало признаци, които тя ще си следи и да не го мисля толкова. Явно не е чак толкова страшно, но може би не на всички лекари им се занимава защото едно такова състояние изисква ежедневно следене на майката и бебето, което пък е времеемко и изсква от лекаря да поеме отговрност. Май това е по-честата драма. Но при всички случаи няма смисъл да вървиш срещу мнението на лекарката. Ако твърдо искаш тя да води раждането едва ли е добра идея да изискваш да води раждане с каквото не е съгласна. Все пак поговори с нея дали не можете да стигнете до някакъв компромис. Надявам се бебенцето да си тръгне само и независимо от варианта на раждане накрая да си най-щастливата мама на света  Hug

# 666
  • ул. "Мечтание"
Щъркелова вест!  Heart Eyes

Днес май на мен се падна честта с добрите новини Simple Smile))))

Още едно шъркелче кацна на моя прозорец:
Днес 05.01.2012г. - 14.04ч. мама Касидика е родила своя син Емануил - 3250гр, 52см. - секцио.
Да е жив и здрав малкия бебок да радва мама, тати и бати.

Краси, да ти е жив и здрав мъника! Много да се гушкате и да си се радвате!  Hug  bouquet

Ашли, да ти даде 11 дни преди термин да тръгне бебето е просто смешно. Извинявам се, но наистина е малко вероятно. Направо си е оплела кошничката за секцио.
Също, размерите на бебето са твърде относителни, второ, не знаеш дали наистина го е измерила толкова или те послъгва, трето - бебето може да спре да расте толкова много, бебетата не растът плавно, а скокообразно!  Peace Отиди при някой друг да те погледне на УЗ за размерите на бебето.

На твое място бих си изчакала да започне раждането.

Какво точно те притеснява от вагиналното раждане на голямо бебе? Дай да го разнищим това.

# 667
  • Пловдив
Нощни очи,
мисля по въпроса за още едно мнение. Но все пак съм в Пловдив и преди няколко месеца обиколих различни лекари в града. Никой не ми даде дори минимален шанс за нормално раждане. Някои дори си признаха, че не могат да рискуват, защото ги е страх-поемат цялата отговорност за моя живот и този на бебето и не могат да поемат риска. Други се опитаха да ме убедят, че едва ли не раната ще се отвори при всички положения.

Та, сега си мисля дали някой непознат лекар би се навил, при положение, че отивам в последния момент, не ме е преглеждал до сега, не познава състоянието ми... Може да опитам с консултация с някой друг, ще помисля...

А раждане на голямо бебе ме плаши, защото явно съм си изградила такова впечатление. Мисля, че ще има продължително раждане, което би застрашило раната (все пак може да й дойде доста на матката, след като е рязана и може да не издържи) и евентуални разкъсвания, от които бих се възстановила за същото време, за което и от секцио. А една от причините да искам нормално е да успея да се възстановя по-бързо и да си гледам двете деца още от първия ден вкъщи.

И все пак до 16сти има още 10тина дена. Може пък да тръгне...  Praynig

# 668
  • ул. "Мечтание"
Скоростта на раждането няма отношение към размерите на бебето.  Peace
И е малко вероятно размера на бебето да причини някакви отваряния на раната. Нещата просто нямат връзка. Контракциите и при малко и при голямо бебе са си едни и същи. Даже повечето акушерки твърдят, че по-големите бебета се раждат по-лесно, защото се наместват по-лесно, шанса да се извъртят и заклещят е по-малък и когато са по-тежки гравитацията ги "дърпа" повече и това усковяра раждането.
Принципно ВБАК ражданията се смята, че продължават по-дълго именно защото тялото има нужда нещата да се случат по-бавно, да се намести, един вид защитна реакция. Продължителното раждане само по себе си не е по-рисково за бебето, нито увеличава шансовете от руптура.

Големия ми син се роди 3500, малкия 3900 - и на двамата главите бяха еднакво големи!  Wink

Като цяло докторите в БГ не са склонни да правят ВБАК. Страх ги е, не им се занимава, абе... мързелашка работа като цяло... няма смисъл да го обсъждаме това.

За второ мнение имах предвид по-скоро да погледнат размерите на бебето, ако ти е толкова дерт това.
Иначе аз лично не виждам за какъв ти е да си избираш да раждаш при лекар, който въобще не те подкрепя. В твояслучай  да идеш и да родиш при дежурния екип ми се струва по-добър вариант. Ако бебето е добре, чакай си да тръгне да се ражда, пък каквото стане.  Hug Правенето на секцио при започнало раждане принципно не е по-опасно, докторите не го обичат защото може да им се наложи да станат в пет сутринта да правят операция.  Mr. Green Ама пък в крайна сметка, не съм им избирала аз професията. Simple Smile

# 669
Нощни очи, знаеш раждането по естествен начин е много по-различно от дирижираните напъни... При мен втора фаза мина за 5 мин, в рамките на 3 контракции, като на всяка трябваше да правя по 3 дирижирани, зверски, нямащи нищо общо с нормалното раждане напъни... За сметка на това искаха да спирам естествените си напъни, които се появиха някъде между контракциите... От такова раждане може да се очакват повече руптури, знам ли...  Crazy

# 670
  • ул. "Мечтание"
Като е речено да стане руптура, тя ще стане и при едно необезпокоявано от нищо раждане!  Peace
Реално има регистрирани случаи на руптури и при жени, които не са имали предишни операции, дори са били бременни за първи път. Различни намеси могат да увеличат шансовете от руптура, статистически...
Не можем да сложим нещата в рамки. И никога не се знае как точно ще реагира тялото на жената в даден момент. За добро или зло!

Разбира се, ако един ВБАК мине необезпокояван от излишна намеса, чудесно!
Но има не един и два случая на доста намеси, излишни в повечето случаи, когато края все пак е бил успешен... Никога не можем да знаем със сигурност как ще се развият нещата. Участват тръде много фактори, някои известни, някои не...
Можем да се опитаме да си осигурим максимално много от благоприятните фактори и накрая пак да се стигне до секцио. Както и обратното - всичко да сочи към руптура и ресекцио, но все пак раждането да мине перфектно!

Нали не си забравила, отиде да си искаш накрая секциото, пък те ти казаха "Тц!"  Hug Много жени в БГ раждат по неестествен начин (визирам груба и ненужна намеса в процеса) и все пак раждат вагинално. Кофти е за тях разбира се, но все пак резултата е налице!

Няма правилен и грешен избор! Всичко се свежда до това кой риск сме готови да поемем и коя отговорност да понесем! Peace

# 671
Разбира се, че всичко е относително... Не получих руптура, макар че напъвах яко... Освен това знаех, че не е нужно да се напъвам като животно и че бебето ще се роди и без това, но понеже се опитах да откажа няколко мед. манипулации и въпреки това ми ги направиха всичките, реших да не допусна вакуум или друга глупост на бебенцето... Знаех, че наумят ли си, че раждането върви бавно, хич няма да се съобразяват с отказа ми...  Confused  В един момент не ми пукаше за руптурата, само и само да не ми пипат бебето... Учудващо за мен, нямаше ми нищо...

# 672
  • ул. "Мечтание"
 Hug  bouquet

Аз също напъвах яко около 45 минути, въпреки, че си имах съвсем естествени напъни. Ама си бяха ега ти напъните!  Crazy Joy  Mr. Green Трябваше да викам с цяло гърло и да напъвам с всичка сила иначе имах чувството, че ще ме отнесат!  Laughing
Накрая нямах никакви усложнения, включително не ми се отлепиха ретините въпреки 6-те диоптъра късогледство (всички АГ-та припадаха като чуеха), нито се разкъсах отдолу или ми се съдра матката.
Божа работа, ако ми позволите така да се изразя!  Wink
Не всички са имали нашия късмет за жалост, но... нищо не можем да предвидим предварително. Можем само да се надяваме и да вярваме в себе си.  Hug

# 673
  • Пловдив
Мами, прави сте.
Знам, че в крайна сметка ще стане така, както е рекъл Господ (нали си има една приказка такава Simple Smile ). И все пак ми се иска всичко аз да предвидя и да реша, ама...то не може.
Лекарката ме подкрепяше до сега. Или поне така изглеждаше. Не знам защо се стресна от голямо бебе, но лесно може и мен да уплаши. Вече съм твърде чувствителна.
Затова сега просто се надявам бебето да си каже само мнението преди някой да е решил какво да ме прави. Така май ще реши проблемите на всички  Mr. Green
А понякога се чудя дали пък и аз не мога да има едно от онези лесни и бързи раждания, за които съм чела във форума. И например да отида с някакво стабилно разкритие или контракции, така че лекарите почти да нямат думата и всичко да си се случи просто естествено....  newsm78

# 674
  • WA, USA
Еее, супер е тази лекарка, много ги обичам такива. Ела при мен, ще ти разреша ВБАК, а като назрее момента - а не, много е опасно. Това си е такава манипулация, че няма на къде повече. И щото било голямо бебето, че дай да го ивадим недоносено да полежи в кувьоз малко Shocked Тези хора са за съд!

Ашли, надявам се да намериш своето решение и ти, и детето да сте здрави. Може би ако попрочетеш малко изследвания относно големите бебета и руптурите ще се поуспокоиш Hug

Джутурна, добре дошла тук! Желая ти лека бременност и прекрасно раждане! МОже би ако прибавиш кайропрактор веднъж седмично би помогнало за оптимално позициониране, много вървене, спининг бейбис (да си дам непоисканите съвети Laughing); Зависи колко време караш на ден, съответно колкото повече време си в колата, толкова повече трябва да си физически активна за да противодействаш на изключително вредната стойка по време на карането.

И не на последно място - честито на мама Красидика! Да и е жив и здрав малкия Емануил, а на нея - бързо възстановяване желая!

Общи условия

Активация на акаунт