Машина за хляб-39 част

  • 62 291
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
  • София
  • Мнения: 505
tuly, слагаш продуктите за багети в машината, ако ще слагаш сусам или семена ги слагаш на първия звуков сигнал, машината продължава да меси, после втасва и издава втори звуков сигнал, на който вадиш тестото и на намаслена повърхност оформяш багетите, слагаш ги в приставката, пъхаш я в машината и натискаш бутон за включване, почва да ги пече. Мойта машина май много силно пече и винаги ги вадя по-рано, не само багетите, хляб и всичко. Добър апетит!
П.С. Хлябът с маслините и на нас много ни харесва - мирише на зехтин и маслини и си представям Гърция   Simple Smile, но аз го пускам на бързата програма.

# 706
  • Мнения: 123
Тuly, ако не те затруднявам бих искала рецептите за: млечен кекс, козунак с кафе и шоколад и сладкиш с мед и подправки. Благодаря  Hug!

# 707
  • Мнения: 1 111
Млечен кекс
Изберете теглото на кекса според таблицата и изсипете продуктите в купата в следната последователност - мляко,разтопено масло,сол,захар.След това -брашното и сухата мая,сложете в хлебопекарната, изберете програма 4, тегло на хляба и степен на препичане и натиснете бутон "старт-стоп".
При първия звуков сигнал,след около 20 мин., по желание може да добавите стафиди или захаросани плодове.При край на програмата,изключете хлебопекарната,извадете купата,а от нея кекса.
тегло-750гр.,                                   тегло-1000гр.                               тегло-1500гр.
време за приготвяне -3ч.15мин.                време з априготвяне-3ч.20мин.             3ч.25мин.
мляко-280мл.                                               мляко-315мл                                            400мл.
масло-60гр.                                                  масло-70гр.                                            80гр.
сол-1,5 ч.л.                                                  сол-2ч.л.                                                2,5ч.л.
захар-2,5 с.л.                                               захар-3с.л.                                             3,5с.л.
бяло брашно-495гр.                                    брашно-555гр.                                      700гр.
суха мая-2 ч.л.                                             суха мая-2ч.л.                                        2,5ч.л.
по избор:                                
                                      

стафиди-60гр.                                             стафиди-70гр.                                        80гр.

захаросани плодове-60гр.                         захаросани плодове-70гр.                      80гр.

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 13:54 от tuly

# 708
  • Мнения: 1 111
козунак с кафе и шоколад
Изберете теглото на козунака,изсипете в купата продуктите в следната последователност-мляко,яйца,масло,захар,сол,кафе,брашно и какао.Сложете купата в хлебопекарната,изберете програма 7,тегло и степен на препичане,натиснете бутона "старт-стоп"При първия звуков сигнал добавете парчетата шоколад.При край-изключете машината,извадете купата,а от нея козунакът.
Тегло-750гр.                                   тегло-1000гр.                              тегло-1500гр.
време-3ч.45мин.                                          3ч.50мин.                                               3ч.55мин.
мляко-55мл                                                       70мл                                                      105мл
яйца-3                                                              4                                                              6
масло-135гр.                                                    180гр.                                                    270гр.
захар-40гр.                                                       55гр.                                                      80гр.
сол-1,5ч.л.                                                          2ч.л.                                                      3ч.л.
смляно кафе-1ч.л.                                             1,5 ч.л.                                                    2ч.л.
брашно-410гр.                                                   550гр                                                      820гр.
суха мая-2,5чл.                                                  3ч.л.                                                         4ч.л.
какао на прах-25гр.                                           35гр.                                                       50гр.
парченца разтопен шоколад-80гр.                   110гр.                                                     160гр.

# 709
  • Мнения: 1 111
Сладкиш с мед и подправки
Сложете в купа яйцата,захар,сода и сол.Разбивайте в продължение на 5 мин.Прибавете подправките,млякото меда и разтопеното масло.Изсипете сместта в купата на хлебопекарната машина.Добавете брашното и маята,сложете купата в хлебопекарната,изберета програма 14,степен на препичане и тегло 1000гр.Натиснете "старт-стоп", при край на програмата изключете машината,извадете купата, а от нея сладкишът
тегло 1000гр.
време 1ч.25мин.

мляко-около200мл.
яйца-2
захар-100гр.
сол-половин ч.л.
микс 4 подправки - 1 ч.л. - канела,джинджифил,карамфил,индийско орехче
сода бикарбонат-половин ч.л.
канела-1ч.л.
мед-500гр.
лазтопено масло-200гр.
брашно-400гр.
химична мая-1 пакетче

# 710
  • Мнения: 1 111
така....само да вметна ,че горепосочените рецепти са за Мулинекс 5023
и имам въпроси - какво е химична мая - предполагам жива или греша....
в рецептите пише само "мляко", това значи ли ,че може или само с кисело или само с прясно щом не е упоменато какво да се ползва newsm78

биби и алис,благодаря за насоките за багети,ще се пробвам с тях, но сега виждам,че пристаката за багети има дръжки,някаква гума е това,предполагам....няма ли да изгорят тези дръжки при печене

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 15:15 от tuly

# 711
  • София
  • Мнения: 8 502
така....само да вметна ,че горепосочените рецепти са за Мулинекс 5023
и имам въпроси - какво е химична мая - предполагам жива или греша....
в рецептите пише само "мляко", това значи ли ,че може или само с кисело или само с прясно щом не е упоменато какво да се ползва newsm78


Чел съм някъде за тая химична мая ама съм останал с някакви спомени, че у нас няма такава. Така че просто я заменете със суха мая. Това наистина са (за мен поне) малко странни рецепти съдейки по количеството мая спрямо брашното. Вероятно се има предвид това, че се работи с много масло и захар и затова са подсилили мазнината. За млякото и аз не знам, но това не ви пречи да пробвате. Според мен обаче трябва да заместите с айрян, а не със същото количество кисело мляко.

Та аз влязох да ви покажа това:


А това всъщност е първия ми козунак за тази година, направен по модифицирана рецепта и технология. Интересното в него е, че има така нареченото от мен парено тесто и нишисте и че се приготвя (според мен) по по улеснена технология и като, че ли по бързо от обикновенните козунаци.

Всъщност показвам го тук, защото месенето и първото втасване го направих в машината (отново по мой начин, защото той малко се различава от оригиналната технология на приготвяне) и понеже количеството е голямо го втасах и пекох във фурната на печката.

# 712
  • Мнения: 1 111
аууу,какъв козунак....мммм,прияде ми се, ще взема да пробвам някоя рецепта за козунак и аз,само ме изкушавате
Дядо Хаджия,поздравления за модификациите ти и подобрените ти технологии...Благодаря и за съветите ти. За маята - прав си,не се бях "усетила" колко е като количество,защото пишех машинално.Наистина, когато приготвяме хляб по рецепти от дискът, за 1 кг хляб маята винаги е 1,5 ч.л., само при бързия хляб беше малко повече.
Прави ми впечатление,че мъжете в тази тема сте супер майстори  chef
Ердинч ме изуми с неговите гевреци,особено с това,че станал рано и ги спретнал за домашните си Peace     А Бонго ми беше незаменим с първоначалните съвети, още след закупуване на машината .Незнам дали има  и други мъже в темата, ако има - поздравявам и тях с това,че се занимават с кулинария Peace 
Нека да покажа и аз моите багети с маслини,това е първият ми опит,изглеждат препечени,но дефакто не са,на вкус също са много хубави,мекички и както каза би би -миришат на зехтин. Тестото след втасването беше много лепкаво и кашаво,така че не можах да ги оформя съвсем равномерно и в четирите приставки
     

# 713
  • Мнения: X
Интересното в него е, че има така нареченото от мен парено тесто и нишисте и че се приготвя (според мен) по по улеснена технология и като, че ли по бързо от обикновенните козунаци.

Дядо Хаджия, ще разкриеш ли тайната на новата технология? Всичко, което е свързано с хляб и козунак, ми е интересно.

# 714
  • София
  • Мнения: 8 502
Интересното в него е, че има така нареченото от мен парено тесто и нишисте и че се приготвя (според мен) по по улеснена технология и като, че ли по бързо от обикновенните козунаци.

Дядо Хаджия, ще разкриеш ли тайната на новата технология? Всичко, което е свързано с хляб и козунак, ми е интересно.

Технологията няма тайна защото рецептата не е моя. Аз само съм я модифицирал и приспособил за работа в машина. Преди малко я публикувах в темата за козунаците.

# 715
  • Мнения: 0
Някои чувал лие нещо за хлебопекарна ЕЛИТ тя е за 1.250 кг хляб.Моля Ви пишете.

# 716
  • Бургас
  • Мнения: 290
Някои чувал лие нещо за хлебопекарна ЕЛИТ тя е за 1.250 кг хляб.Моля Ви пишете.
Няма значение каква е марката всичко е до късмет.Всички вършат една и съща работа.Според мен не давай много пари , после и да се развали няма да те е яд.

# 717
  • Мнения: X
Няма значение каква е марката всичко е до късмет.Всички вършат една и съща работа.Според мен не давай много пари , после и да се развали няма да те е яд.

Обаче едните пекат по-хубав хляб от другите. Ако знаех за Панасоника по-рано, никога нямаше да си дам парите за Мулинекс.

Честит  3-ти март!  bouquet

# 718
  • Мнения: 222
моите гевреци - симити май ще станат като питки  hahaha

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 14:24 от пчелица работлива (маякуб)

# 719
  • Мнения: 5 542
Момичета и момчета, някой ползвал ли смеска на "Техра" за градинарски хляб?

Общи условия

Активация на акаунт