Машина за хляб-39 част

  • 61 962
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
Ама във всеки хляб ли може да се слага лим. сок?Примерно както този със айрян  newsm78

# 46
  • Мнения: 3 428
Не съм правила хляба с айрян на полин, но правя един с кисело мляко по рецепта на Ердинч и не слагам вътре лимонов сок. Става чудесен хляб и без лимоновия сок, според мен там където има кисело мляко може и без лимонов сок.

# 47
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
И аз имам р-та ама на кого е newsm78 не помня.И при мен хляба се получава.Няма да рискувам.

# 48
  • Мнения: 693
Рецептата за хляб с кисело мляко и сода я видях от връзката с рецепти в началото на темата и е следната
Хляб с кисело мляко
1 чаена чаша кисело мляко
половин чаша прясно
2 яйца
половин чаена лъжичка сода бикарбонат
1 и половина чаена лъжичка сол
половин чаена лъжичка захар
2 супени лъжици олио
3 и половина чаени чаши брашно
половин чаена лъжичка мая за хляб

Бихте ли ми казали рецепта без сода
Може ли да се слага лимонов сок ако има прясно мляко или когато е само с вода?

# 49
# 50
  • Мнения: X
Може ли да се слага лимонов сок ако има прясно мляко или когато е само с вода?

Когато има прясно мляко, лимоновия сок го слагам, когато се замеси тестотото (може би след 5 минути месене).

Днес правих 2/3 от рецептата на козунака на бащата на Ердинч. Пекох във фурната в две правоъгълни форми и засега има добър вид.
Нямам търпение да споделя какви готови смеси за хляб видях и един вид си купих. Нямаше да се разсърдя, ако беше по-евтино. Цената на 500 г е 1,49 лв.





Редактирам, за да добавя снимки на козунака (май са размазани Confused)







Последна редакция: чт, 03 фев 2011, 21:28 от Анонимен

# 51
  • Мнения: 2
Привет от мен!
При мен се появи проблем с машината.В събота правих козунаци и при втората доза , когато бяха изминали около 15 мин. от програмата, машината започна да издава странен шум, сякаш контейнера се е разместил и иска да излезе.Натиснах Стоп и стартира програмата отново, но това се повтори още 2 пъти.Дърпах щепсела/което не ми се беше случвало никога/ и програмата стартираше от минутите , на които съм я спряла.Всичко беше о.к нататък до момента, когато оставаха 14 минути до края.Отново започна да издава шум.Гасих от тока отново.Но козунака си стана- стоя си на топло в контейнера, докато изтекат минутите ,че и повече.На другият ден реших да правя  пълнозърнест хляб.Нямам много опит с хляба- само 2 пъти съм правила с много добър резултат.Използвах пълнозърнесто-ръжено-пшеничено брашно на мелница Арчар.Нищо не се получи.Не го снимах ,за да  го покажа.Но днес отново реших да правя хляб- от книжката към машината .Но отново нищо не се получи Тестото се залепи за дъното на контейнера, бухна много малко, а бъркалката продължаваше да работи почти до края на програмата.Като  резултат получих ето това:


А така изглеждаше хляба първият път

Бях решила утре отново да правя козунак, а не смея.Мисля,че проблема е в машината.Нямам много опит с хлебопекарните , надявам се да ми помогнете със съвети.


Редактирам ,за да пусна рецептата
300мл вода; 1 и 1/2 с.л олио; 1ч.л сол;1с.л захар;540гр брашно;1лъжичка мая . Основна програма.
При пълнозърнестия хляб  използвах мая на д-р Йоткер, а днес - на Юва.

Последна редакция: чт, 03 фев 2011, 22:16 от D-S

# 52
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
Не беше лошо да напишеш р-тата за хляба от книжката за да се опитаме да ти помогнем.Определено нещо и има на машинката.Такива странни неща да прави newsm78

# 53
  • Мнения: 693
И аз днес купих една подобна готова смес за машина за хляб за ръжен хляб. Пише че има всичко само вода се добавя. Утре ще я пробвам и ще пиша.

# 54
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Явно емотикон вместо записване за следене на темата не се прием радушно тук, затова ще се наложи да драсна ред-два, въпреки че едва ли ще са много смислени Wink.

Аз си пека черни хлебчета 1-2 пъти в седмицата и не мисля, че бих мога да впечатля когото и било тук с някакви достижения. Но ми се иска да следя темата, за да събера смелост за козунак.

Надявам се поне този ми постинг да не бъде изтрит  Blush

# 55
  • Мнения: X
Аз си пека черни хлебчета 1-2 пъти в седмицата и не мисля, че бих мога да впечатля когото и било тук с някакви достижения.

KayRenn, сподели как правиш черните хлебчета, ако искаш.

Ако успея, още утре ще пробвам готовата смес, която купих. В магазина, където ги видях, имаше 5-6 вида, но нямаше само с ръжено брашно. Любопитно ми е дали ще има отражение върху хляба съдържанието на брашно от ечемичен малц.

# 56
  • Добрич
  • Мнения: 797
Някой ползва ли брашно на мелница Арчар (пълнозърнести и всякакви дуги),понеже аз все такова вземам за различно от бяло брашно,и като правя пълнозърнест хляб ми се получава хлътнал отгоре.Чудя се дали не е от брашното,тъй като с бяло брашно досега не съм имала гаф.
А преди 2 дни ми падна машинката от плота в кухнята,както работеше.Капака на една страна...тестото на друга...тя самата продължава да върти...а аз спях и се събудих като я чух.Бях сложила черен хляб,и от вибрациите явно,а и тя беше накрая на плота,и паднала.Ама си работи все пак,здрава е,само капака сега го намествам...

# 57
  • Враца
  • Мнения: 3 853
Цитат
машината започна да издава странен шум, сякаш контейнера се е разместил и иска да излезе.Натиснах Стоп и стартира програмата отново, но това се повтори още 2 пъти.

D-S , моята направи същото. След това се оправи и дозабърка хляба и опече, но на другия ден издаваше същия шум, но перката изобщо нещеше да помръдне  Naughty Занесохме я в сервиз, смениха контейнера и сега пак работи.  Peace


Mars ♥  , нямам проблем с брашното на Арчар. Ползвам го и правя хубави разнородни хлебчета, предвид асортимента , който предлагат.  Peace  Но не го предпочитам, защото ми е скъпичко.  Tired

# 58
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
alys, правя ръжено-типов хляб ползвайки рецептата на Полина (с айран). Понеже тестото е по-тежко, не се надува толкова, като в оригиналната  рецепта, но се получава ароматно и пухкаво хлебче. Играя си със съотношенията типово-ръжено брашно, в зависимост от това какво точно искам от хляба като вкус. Сега обмислям опит да добавя сушени доматчета и подправки към него, но се , че ще стане твърде натрапчиво като вкус.

# 59
  • Мнения: X
И на мене ми допада вкусът на ръжено-типовите хлебчета, но досега съм правила с добавка на бяло брашно.

Общи условия

Активация на акаунт