Машина за хляб-39 част

• 63 130
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Първия хляб, много амбициозно подходих е реших да го направя с айран и яйца, но нещо маята не се разбра с много киселото мляко и резултата беше плачевен, но моя мъж си го изяде като солен кекс.
Така, че и при теб може, някоя от съставките да е объркала козунака.

# 361
  • Разград
Абе хора, аз го правих точно по рецепта, сичко премерих с електронна везна,
и тестото беше кашаво.
Та от предвидените 660 гр брашно ги увеличих на един килограм и 100  ooooh! ooooh! ooooh!
и пак се е разляло.
нещо не е наред

Разливането на тестото се е получило от това,че е широка тавата.

# 362
  • София
vmarinska ,следващия път ще стане!
Момичета и момчета,моля ви , да споделите рецепта за хляб ,който да правя на бързата програма!

# 363
  • Враца
И аз си го обясних с широката тава ,
и не е това проблема а вкуса ..  Rolling Eyes

# 364
  • Разград
И аз си го обясних с широката тава ,
и не е това проблема а вкуса ..  Rolling Eyes

Вкуса няма как да е добър при това количество брашно,почти двойно.Може да се хапне на препечени филийки със сладко.

# 365
vmarinska , я  го нарежи на филийки и след това ги изпържи с яйца /както правиш с обикн. хляб/.
Ще видиш колко вкусни ще станат  Peace
еххо, не съм пробвала програмата за пълнозърнест хляб.
Правя го само на френската програма.
tini mini, ето ти рецептата за моя козунак

Бърз козунак
400 гр. брашно
80 гр захар
25 гр жива мая
80 гр мазнина
3 яйца
200млпр. мляко
щипка сол,порт. корички /аз нямах/, ванилия, кора от 1 лимон,стафиди/забравих да сложа/
100 гр. брашно и 40 гр. захар, маята и 50 мл пр. мляко се правят на рядка каша и се остава да втаса, докато удвои обема си.
След това към тази смес се слагат вс. останали продукти и се замесва тесто, което втасва още 30 мин.
Оформя се по желание, втасва още 15 мин.

Мои бележки - яйцата ми бяха на стайна температура.
Вс. продукти хубаво си разбих  с тел, преди да ги смеся с втасалата мая.
Сложих половината мазнина и при месенето добавях постепенно другата  половина от мазнината.
Първото ми втасване беше около 1,5ч, защото излизахме навън.
Пекох 50 мин на средна кора .
Месих на ръка и стана много бързо.
Пекох в хлебопекарната.

alys, малко си попрепекла козунака, но пък отвътре ти е пухкав и много добре изглеждащ
 Peace

# 366
  • DE
vmarinska, препоръчвам ти козунака на Venetta

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433715.msg14650432#msg14650432

Правила съм вече няколко пъти. Страхотен е !
Тестото го меси "слугинчето", машината за хляб.
Позволявам си да ти дам съвет, печи козунака винаги в по- тясна тава !
Аз в случая използвам продълговатата кексова форма !

# 367
  • Враца
Всички козунаци де що има из форума ще тествам  Peace
Само , че два -три дни почивка и пак с нови сили  Joy

Но през това време ще врътна някой кекс Wink

# 368
Вие вече правите козунаци, но аз да питам нещо за хляба.  Grinning
Правя пълнозърнести хлябове, смесвам различни брашна - бяло, типово, Грахам, ръжено, пълнозърнесто, в различни пропорции и комбинации. Имам машина Мулинекс, използвам програмата за пълнозърнест хляб. От няколко месеца, хлябовете започнаха да стават отвътре влажни и лепкави. Пробвала съм и да слагам няколко капки лимонов сок. Какво е вашето мнение, къде е проблема?

# 369
Вие вече правите козунаци, но аз да питам нещо за хляба.  Grinning
Правя пълнозърнести хлябове, смесвам различни брашна - бяло, типово, Грахам, ръжено, пълнозърнесто, в различни пропорции и комбинации. Имам машина Мулинекс, използвам програмата за пълнозърнест хляб. От няколко месеца, хлябовете започнаха да стават отвътре влажни и лепкави. Пробвала съм и да слагам няколко капки лимонов сок. Какво е вашето мнение, къде е проблема?

А забелязала ли си какво количество ръжено и пълнозърнесто брашно си слагала при тези хлябове, които са сатнали по-влажни и лепкави? И какво е съотношението бяло-ръжено/пълнозърнесто/грахам

# 370
Моята идея е хляба да има възможно най-малко бяло брашно, бухването на хляба не ми е толкова важно.
Приблизително 150 гр бяло и 100 гр типово или обратното, останалото е Грахам/пълнозърнесто, ако слагам ръжено е в малко количество 50-70 гр. Общото количество на брашното по рецептата от книжката трябва да е 520 гр, с 300 мл вода. Опитвам да намалям по малко количеството на водата, но май няма ефект. Маята е чаена лъжичка и малко.

# 371
Моята идея е хляба да има възможно най-малко бяло брашно, бухването на хляба не ми е толкова важно.
ще се стремиш и външният вид на хляба да е хубав.  #2gunfire
това е нашият хляб все пак   bouquet

# 372
По принцип ръжените и пълнозърнести хлябове са по влажни, но и по вкусни. И не би трябвало това да те притеснява. Водата не я намалявай, защото пълнозърнестото брашно има необходимост от повече течности.
А ето го моя ръжено-пшеничен хляб със сушени пиперки и пармезан

# 373
  • Пловдив
...
А ето го моя ръжено-пшеничен хляб със сушени пиперки и пармезан

Mama Tin, страхотно изглежда хляба. Може ли рецептата?

# 374
А аз да питам - в какви тавички печете хляба/козунака на фурна? Имам кексова форма, но не ми харесва идеята да пека козунак с дупка Simple Smile Тръгнах да обикалям магазините - предлагат ми само тефлонови продълговати форми за кекс, а аз отказвам да купувам поредния тефлон...  Confused

Общи условия

Активация на акаунт