Машина за хляб-39 част

• 63 120
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
Aлис, при мляко и яйца в хляба няма как да не стане с хубава и златиста коричка.
1-2 сл сухо мляко също върши хубава работа ако искаме златиста коричка.

Сухо мляко не използвам за хляб, защото синът каза, че го усеща като аромат и не му допада. Бях купила Нидо. То е едно от хубавите сухи млека, според мене, но вече не купувам.
Слагам мляко и яйца в хляба, защото половинката така го харесва. Иначе вече спокойно комбинирам бяло с типово брашно или правя хляб само с типово брашно. Не променям количеството на течността и става добре. Ръжено-пшеничен хляб (или ръжено с типово брашно) прява по-рядко на съответната програма за ръжен хляб и също съм доволна. Харесва ми това, че се получават рецептите от книжката. Може би маалко ще намаля течностите, но и както са си в книжката, се получават нещата (дори с печатните грешки). При Мулинекс хляб с повечко вода не се получава добре. Има разлика все пак между двете машинки, но с удоволствие ще си ползвам и двете ХП.
Само с типово брашно стана доста изпечен хляб, но се чудя дали само цветът е наситен или наистина е изпечен повече.

Еххо, супер хлебче, радвам се, че си успяла! Продължавай в същия дух!
Кажи кое пълнозърнесто брашно харесваш или може би си правиш смес от бяло с добавка на трици, зародиш и прочее.  newsm78

# 391
Аз имам ли прясно мляко слагам почти половината течност да е мляко, допълвам с вода. Но нещо не ми харесва хляба в който има и яйца, става като питкаи затова правя хляб без яйце. В рецептите с яйца добавям 80 мл вода.
Еххо, маята ти не е била в повече, но тестото ти е било малко твърдичко - иска 1сл олио и 1сл водичка или кисело мляко.

# 392
mama Tin маята ми е била в повече за предишните 2 опита, когато всичко се спихна и изглеждаше зле.
За последния (от снимката) - още като се месеше ми се стори малко по-твърдо или поне по-твърдо от това, което меся на ръка, обаче ми изглеждаше като на видеото и не посмях да пипам. Благодаря за съвета   bouquet Ще го имам предвид.

# 393
Еххо, супер хлебче, радвам се, че си успяла! Продължавай в същия дух!
Кажи кое пълнозърнесто брашно харесваш или може би си правиш смес от бяло с добавка на трици, зародиш и прочее.  newsm78

Направо се изчервих  Blush какви смеси, какво чудо  #Crazy аз след 2 неуспешни опита едва успях да сътворя нещо. Даже няколко поста по-напред почти обвиних машинката си, че не пече  Blush За да проверя дали изобщо може да направи нещо за 3-тия опит избрах бяло брашно, защото там не виждам как може да стане издънка + основна програма + точно рецепта от книжката.
Ще продължа с експериментите с пълнозърнести брашна и ако имам успешни опити ще дам подробности

# 394
Аааа, разбрах, грешката е моя. Чела съм че когато се наложи да се добавя течност е по добре да е мазнина или кисело мляко вместо вода и затова избягвам да добавям вода. Абе майсторлък си е хляба, трябва да се прави и с много любов.

# 395
Абе майсторлък си е хляба, трябва да се прави и с много любов.

Така е, ама аз често го правя абсолютно механично и като сложа малко повече неща и забравям сол и захар (и мая съм забравяла, но по-често забравям сол и захар). Затова днес пекох два пъти - единия път беше "диетичен", а втория път вече нормален. "Диетичния" го нарязах на тънки филийки и направих мързелива баница с яйца, кисело мляко, сода, сирене, олио и сол за компенсация, че сиренето не е много солено. Стана много добре и синът каза все така да забравям по нещо.  Wink

Направо се изчервих  Blush какви смеси, какво чудо  #Crazy аз след 2 неуспешни опита едва успях да сътворя нещо.

Ами аз чела, недочела, реших, че след като обичаш ръжени и пълнозърнести, трябва и да печеш. Нищо, де, схванах.  Embarassed

# 396
  • Балчи-Варна
мами,като слагате мая-кубче от малките колко слагате и как,разтваряте ли го? Правих кекс всичко в пекарната и резултата беше-всичко в боклука.А хляба става,но страничните кори са много твърди,а отгоре меко и цвета е блед.

# 397
Аз разтварям живата мая в част от водичката. На 100 грама брашно слагам от 1-1,5 грама жива мая. Когато е само с бяло брашно си слагам по 1 г жива мая на 100 гр брашно, ако вътре има пълнозърнесто или ръжено слагам малко повече но не повече от 1,5гр на 100 гр смес от брашната.
Ако кората ти е дебела, пробвай да намалиш захарта и да увеличиш с 1сл мазнината.
Успех Peace

# 398
Аз разтварям живата мая в част от водичката. На 100 грама брашно слагам от 1-1,5 грама жива мая. Когато е само с бяло брашно си слагам по 1 г жива мая на 100 гр брашно, ако вътре има пълнозърнесто или ръжено слагам малко повече но не повече от 1,5гр на 100 гр смес от брашната.
Ако кората ти е дебела, пробвай да намалиш захарта и да увеличиш с 1сл мазнината.
Успех Peace

mama Tin, много ми допадна мнението ти (по-скоро като съвет и препоръка ще си го запазя). Опитно и аз стигнах до извода, че на хляб със 700 г брашно са нужни 7 г жива мая, което си е точно 1 г на 100 г. За другите видове брашна още се лутах, но вече ще съм спец и там. Благодаря!   bouquet

Ако машинката позволява, при дебели кори може да се увеличи и малко течността (оказа се, че и това има значение).

# 399
  • Балчик
Изключително добре се пече в йената. Peace
alys, какво те притеснява в нея?

Джемма, на колко градуса печеш козунака в йена? Питам, защото преди слагах на 180 градуса Ц горно и долно нагряване или 160 градуса Ц с вентилатор. Последните два пъти пекох на 140 с вентилатор.

Пека на 160 гр, само на долен реотан с вентилатор (не всички фурни обаче имат тази функция). Ето снимки:
http://djemma.snimka.bg/hobby/kulinariya.114801.2559468
http://djemma.snimka.bg/hobby/kulinariya.114801.2559866
http://djemma.snimka.bg/hobby/kulinariya.114801.2559891

Не става с дебели кори, нормален си е. Понякога слагам и купичка с вода във фурната, като се сетя.

# 400
Пека на 160 гр, само на долен реотан с вентилатор (не всички фурни обаче имат тази функция).

Ще опитам, имам функцията, но не съм я ползвала досега, защото в инструкцията я дават за печене на дълбоко замразени неща. Предполагам, че йената трябва да се сложи още при ниските градуси, т.е. ако тестото е втасвало при 50 градуса Ц, при тази температура да се сложи йената и да се превключи на 160, долен реотан с вентилатор?

# 401
  • София
Момичета, моля ви помагайте Praynig Отдавна исках да си купя хлебопекарна и мъжът ми решил да ме изненада. Днес се прибра с една ДОМО В-3955, но няма книжка към машината. Моля, ако някой има такава или подобна да ми помогне с инструкциите за употреба, защото сега седя и я гледам и незнам как се борави с нея.

# 402
Ох, Джемааа, отиде ми на кино диетата със снимките на този козунак . Утре пак ще метна един! Blush

# 403
  • ВАРНА
Привет момичета!
Срам ме е  Embarassed да призная от колко време Ви чета, а още повече от колко време си избирам машинка.
Е вече съм притежателка - подариха ми Аласка 2600 и от три седмици я експлоатирам яко. Хлебчетата стават /с изключения на първия, по рецепта от книжката изпълнена 1:1/, но след като при замсването ми се получава хубава топчица, то после след зв.сигнал маже под бъркалката и добавям още брашно. С две думи трябва да я следя.
Моля за съвет и предварително благодаря   bouquet

# 404
Здравейте момичета,
Нашето семейство сме големи фенове на хлебопекарните!
Чак направихме сайт за неориентираните кандидат купувачи и новобранците.
Поздравления за всички рецепти и ентусиасти.

Общи условия

Активация на акаунт