Споделете 157

• 28 128
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
  • о`майна лунна нощ е
Е, аз като ги маркирах, та ми затри и тези, които наистина не бях прочела  Crossing Arms И сега какво? Ще получавам ли оттук нататък новите отговори на мои публикации или ако не - как да си върна старото положение?

# 301
Ще ги получаваш, спокс Simple Smile

# 302
  • Варна
Ще получаваш, спокойно. Едва ли си пропуснала чак толкова ценни постинги из форума, дори да си изтрила актуални обновления. Simple Smile

# 303
Добро утро.

Ако системата е такава, че задължително тръгват децата на училище на 5 години, май няма много място за философстване, обаче. От личен опит се уверих, че първите години могат да са един плавен преход, постепенно създаване на полезни навици, т.е., не са черно-бели нещата- "на 5- лошо", а "на 7- прекрасно", просто зависи как прекарват деня си тези на 5 и тези на 7 и какво се очаква от тях.  Също така, за децата растящи в семейства, където не им се обръща нужното внимание, е много полезно по-рано да попаднат в училищна среда.

# 304
  • Варна
В България повечето деца така или иначе ходят на детска градина. Но престоя там прекалено се академизира - наблягат от рано на писане, четене и смятане, във възраст, когато това едва ли е чак толкова важно. Игрите отиват все по- на заден план, за все по- кратко време. Все повече се седи и мирува и слуша. Това е неестествено за тази възраст. Естествено, децата, които не понасят такъв режим биват определени като непослушни, хиперактивни и прочие... На приятелката ми момиченцето на 5-годишна възраст страдаше, че госпожата й казала, че не пише хубаво цифрата 2. Каква работа има детето да пише цифри, и то красиво на тази възраст? Твърде рано е според мен да им се раздават оценки, да карат родителите в къщи да "записват" преразкази и прочие.

От това, което съм чувала за училищата в Холандия примерно, нашите детски градини предоставят в пъти по-добра грижа за децата - озеленени дворове, топла храна, възможност за следобеден сън и най-вече - няма нужда родителите да взимат 5-6-годишните си деца по обяд от училище, за да ги нахранят. Т.е. могат да ходят на работа.

Дългичко споделяне, хм, кой не обичаше да чете толкова?  Mr. Green

# 305
Положителните оценки за деца, учещи от 5 г., са от майки, които се намират в чужбина (по- голямата част). Дайте да не сравняваме системите, че ще стане манджа с грозде. Не съм убедена никак, че в нашите училища 5 годишните деца ще се чувстват добре. Никой не е наясно как точно ще бъдат обучавани. Базата в у-щата не предполага ползването и от толкова малки човеци. 
На входа на първи клас се правят тестове за начална училищна готовност, които измерват не способността да смятат и четат, а психологическата готовност за започване на обучение- внимание, памет, логическо мислене, възприятия, елементарни понятия, фина моторика и т.н. То е по- редно да се правят при завършване на предучилищната подготовка, но не знам дали се случва. Децата на 7 г. се справят, с малки изключения.
Ето как изглежда така нареченото целодневно обучение- сутрин от 8 ч. започват 30минутни часове. По някое време имат почивка за закуска. До към 11 са приключили с часовете, следва игра. Обаче къде? На двора, ако е топло. Там има две пейки и метални висилки и успоредки от преди 30- 40 години. Ако времето е студено (по-голямата част от учебната година), те са си в стаята, в която учат. Обяд в стола. Следобед- домашни в същата стая. И така, денят протича в тягостно и уморително за енергичното човече отвисяване в едно помещение- без особени забавления, без пространство, шумно и гъстонаселено.
Не бих си пуснала детето на 6 г., ако и да е момиче, ако и да нямаше речеви проблем.

# 306
  • Кацнала на едно дърво.
Трола го пратихме на седем и половина години на училище. Но то си е до трол и до ген - ние, двамата му родители сме от бавноразвиващите се (което ни се отплати в зряла възраст, ама на младини не е приятно да си нещо като бебето на класа Joy).
За цял ден на училище и дума не давам да се издума. Докато мога, ще са на половин ден.

# 307
От една страна сме горди, че отглеждаме много умни и способни деца/справка- съответната тема в Нашите деца/. От друга пък- на 6 им е рано за училище. Наистина не разбирам.
Изобщо не съм забелязала да ги претоварват  в градините, да не говорим, че на 5 повечето сами изявяват желание да пишат и сричат.
Ей сега дядовците от кварталната градинка мърмореха, че много ги зорели  в училише, горкичките. Ето, и и на 8 им е рано, значи Mr. Green

п.п.  Намирам връзка между това, че се налага да изтърпя отново пелтеченето на 15-тина студента и израза "рано им е за.....". Явно вече съм обременена.

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 13:12 от Дренка

# 308
А, Дренкич, аз там не пиша.  Naughty По критериите на Нашите деца, моичките са кръгли идиоти.

# 309
  • При хората, които обичам
Какво говориш за Нашите деца, хич и не помислям, аз спрях да пиша дори в първолашката.
То детето си е добре, ами аз не съм на висота Mr. Green

# 310
  • Бу-у-урга-а-ас
Покрай дебата ви се сетих за приказката на царя, дето пратил сина си да учи занаят и чак тогава му позволил да се ожени. Цар, цар, ама друго си е хляба да ти е в ръцете. Не знам обаче дали като родител ще следвам кредото си, че човек печели най-добре и е най-пълноценен, ако прави това, което му е любимо и за което се чувства призван. Казвам го, защото синът ми е изключително артистичен - пее, танцува, вълнува се от музика от смешки, пък аз вместо да го запиша на театрална школа (не съм сигурна, че у най-добрия за живеене град се намира такова нещо), го пращам на математически състезания, в които показва посредствени резултати.

# 311
мда, и аз не мога да си обясня парадокса, че никой не ще да си дава детето преди 7 години на училище, а вкъщи от 3-4 годишни децата четат и смятат - както твърдят майките, по собствено желание.

# 312
  • Кацнала на едно дърво.
Аз не съм против да започват на пет училище, стига да използваме опита на братските държави и пр.  Laughing
Да не би да е по-добре сега в градините, дето ги държат пред телевизора или седнали на столчетата? Приказвах си скоро с една актриса, която е чест гост на детските градини, ами... Не ми хареса това, което чух.

# 313
Лъжеш, казах на главната страница

Не лъжа.
Но след като ми поясни го видях, мерси Simple Smile

# 314
  • София
От една страна сме горди, че отглеждаме много умни и способни деца/справка- съответната тема в Нашите деца/. От друга пък- на 6 им е рано за училище. Наистина не разбирам.
Нали знаеш, че масовото образование е въведено, за да могат селяните да работят във фабриките. Нужно е било да научат да познават часовника, дните от седмицата, да спазват график и да се подчиняват на ръководителите. Целта на масовото образование и днес не е много по- различна и далеч не е някой да бъде много начетен и с изразена индивидуалност. Наскоро във Франция говорехме с една майка по вечната ми болна тема защо децата ходят болни на градина. Тя каза, че е нужно да знаят още от малки, че от работа /училище/ се отсъства само, когато си много, много болен. По тази причина и в цяла Европа, под една или друга форма, са успели да накарат 99% от родителите да запишат децата си на 3 на детска градина. Смята се, че основните  програми и информация за света се усвояват до 5, та ако децата стоят до училищна възраст у дома надали ще работят така добре във ... фабриките.

ПП А да си умен на 3 далеч не означава да можеш да броиш и да знаеш азбуката. Паметта е силна страна на абсолютно всички малки деца, но това е друга тема. Всеки има право да се гордее с онова, което разбира.

Общи условия

Активация на акаунт