Споделете 157

• 28 133
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
Телевизорите в градините дали не попадат там благодарение или поне не против волята на родителите?
Аз пропуснах родителската среща в началото на годината и о, изненада- телевизор в групата Confused

# 316
Нали знаеш, че масовото образование е въведено, за да могат селяните да работят във фабриките. 

Това в коя страна?

# 317
  • София
Алиса Във Великобритания, например. Инициативата в началото е била благотворителна и се отнасяла до бедните деца, които получавали подслон, храна и образование. Основател на Ragged Schools е John Pounds.  След като и други започнали подобни благотворителни инициативи, за да образоват бедните деца се заформили пререкания между управляващи и духовенство, защото църквите били монополисти в образованието до момента. Накрая се намесили  и надделели работодателите от фабриките, които подкрепили идеята за масово образование, защото искали по- квалифицирана работна ръка.

Дренка Моите впечатления са, че родителите са За телевизорите. В някои градини плащат допълнителна такса за кабелна ТВ.

# 318

Нали знаеш, че масовото образование е въведено, за да могат селяните да работят във фабриките. Нужно е било да научат да познават часовника, дните от седмицата, да спазват график и да се подчиняват на ръководителите.
Безмълвен съм пред такава интерпретация на целите на образованието през социализма.
Някои селянчета са се престарали и са станали лекари, инженери, стоматолози, архитекти. Навярно са изключенията от правилото.

# 319
То и аз съм безмълвна (ей на, само два параграфа написах - това ми е направо безмълвно състояние).

Това какво общо има с твърдението, че историята на масовото образование в Англия се движи от желанието селяните да работят във фабриките, все пак?

Аз наивна ли съм като си мисля, че не това е била мотивацията на хора като Робърт Райкс, Лорд Шафтсбъри, Уилям Фостър?

# 320
  • София
Вълчо безмълвен си, защото пак реши да не разбереш нещо, за да се почувстваш зле. Това не е интерпретация , а историята е такава. Нито се е случила, заради мен, нито аз съм си я измислила. Аз самата съм половин трънска селянка, та не виждам повод да ми приписваш пренебрежение към селяните. Факт е, че и до днес масовото образование се използва за различни от образователните цели. Това не е нито по теория на конспирацията, нито по нещо друго въобразено, а е просто социална и икономическа логика. Разликата с времената с фабриките е, че днес училищата вече не произвеждат работници, а предимно административен персонал. За детските градини, пък е пресен факт, защото Лисабонската стратегия сме я подписали и ние и виждаш, че и тук искат да въведат задължително образование от 4 годишна възраст.

Ох, Алиса, недей и ти да си безмълвна. Филантропите са имали други подбуди, казах го по- горе, но масовото образование е въведено с друга цел. Или смятаме, че не икономичските интереси управляват страните, а филантропията? Всичко, което управниците  в историята са вършели е било винаги за придобиване на повече пари и/ или власт. Исторически факти са това.

ПП И не селяните са желаели да работят във фабриките, а фабрикантите са имали нужда от работна ръка. У нас през социализма спокойно се преселиха по подобни причини милиони от селата в градовете, но и това е било за общото благо вероятно. Знам ли.

# 321
В България от 5 годишна възраст, Бояна /не от 4/.
А, да споделя, как ви изглежда от 3-годишна възраст?

# 322
  • София
inna-bubulina подписали сме за 4 годишна възраст. Как ще го реализират нямам идея. В Испания, например са го направили най- хитро с безплатни ДГ от 3. Тук са дали право на страните да решават сами. У нас по очевидни причини не им е изгодно да направят ДГ безплатна поне от 4, но защо са подписвали такива неща не е ясно. Сигурно са знаели, че за реализацията ще е ред на някой друг.

# 323
Точно за Испания... Peace/от 3-годишна възраст/.
И аз не знам, как ще го направят при нас, след като сравнявам, с видяното там. Hug

# 324
Всичко, което управниците  в историята са вършели е било винаги за придобиване на повече пари и/ или власт. Исторически факти са това.

Това само по себе си е твърдение, всъщност; фактите, които биха го подкрепили, липсват. Wink

Цитат
че не икономичските интереси управляват страните, а филантропията

И това не е точно; хората, които управляват, представляват някакви икономически интереси, но могат и да са мотивирани и от други принципи, идеали и т.н. Например. На Уилям Уилбърфорс (политик) защо му е трябвало са пъне да премахва робството в Империята. Или Бъкстон (Томас, не другия) - да се коси за съдбата на работещите във фабриките, или на затворниците. Ама и защо да се ровим в старата история, малко ли са левите/либерални партии сега- те нали драпат за социално равенство и преразпределение, а не за бурно стимулиране на икономиката и конкурентна работна ръка (разбирай, липса на трудови права).

# 325
  • София
Добре, Алиса. Не ми се спори. Всеки има право да чете и учи историята по свой начин. Предлагам да спрем до тук. Peace

# 326
Ок, макар че историческият ревизионизъм не е хубаво нещо.

Хайде, сполай ви; по съвпадение и по темата, отивам на вечеря в клуба на, малей, как се превежда това, британската общност на народите. И пак по съвпадение, паметникът на Джон Паундс е в градинката, през която трябва да мина. (Това не е фук, ами просто осъзнаване, че с малки деца толкова рядко излизам, че и дребни неща ми правят впечатление.)

# 327
  • София
Алиса С малки деца излизането е събитие, вярно, но пък можем да го оценим, не е като досадното излизане всяка вечер.  Sunglasses Хубава вечер и поздрави на Джон Паундс!  bouquet /Ако се питате дали афиширам познанството си с него отговорът е твърдо Да. Laughing/

# 328
Кво против селяните имате не мога да разбера.. newsm78 Нали все някой трябва да работи, за да има ние какво да ядем.  Hug

# 329
  • о`майна лунна нощ е
Едно такова смърцафърцано ми е ... много се перих как дребната ще отлети на ясла, за да влезе в час, а сега ми е криво и смотано, защото този момент твърде бързо дойде.

Общи условия

Активация на акаунт