Монтесори - обучение у дома

• 105 622
  • 695
  •   1
Отговори
# 375
За обучение по математика по метода Монтесори има приложение за iPad e iPhone - http://itunes.apple.com/it/app/introduzione-alla-matematica/id38 … &affId=403275
Peace Напълно подкрепям. Синът ми е на почти 3 години, а е като омагьосан от Монтесори приложенията. С такъв интерес реди пръчките или повтаря изписването на цифри и букви, броенето на точките. Не са само за математика - има и няколко приложения на български: мозайка (пъзел) и учене на буквите в дадена дума придружена с картинка.

Beberson, би ли посочила някои от тези приложения по име? Kак да ги намеря в apps store? Като монтесори приложения ли са дадени или са под друго име?
Благодаря предварително!

# 376
В ДГ на детето има една лесно изпълнима в дмашни условия занимавка:
-2 купички с бобови зърна или  кристални топчета като едната е празна
-табличка и  лъжица за сладолед.
Целта е концентрация и броене -преместването постепенно на зърната от едната купичка в другата като се посочват цветовете и се броят зърната.
Много увлекателно и практично занимание.

# 377
  • София
Супер, супер тема  Hug
Ще чета и попивам с интерес (открих че някои неща чисто интуитвно съм направила  bowuu)
Дано мога и с нещо практично да се включвам   bouquet

# 378
За тези, които не са разбрали, започва обучение по монтесори метод.

# 379
Това е страхотно,но за истински и валиден сертификат обучението ,дори и дистанционно,е минимум една година  и то от Института на Мария Монтесори и таксата е към 12-14 000 Евро-знам го от личен опит.
Иначе парите са дадени,но сертификата не невалиден Sad

# 380
Това е страхотно,но за истински и валиден сертификат обучението ,дори и дистанционно,е минимум една година  и то от Института на Мария Монтесори и таксата е към 12-14 000 Евро-знам го от личен опит.

Но информацията, която се получава и запознаването с метода, принципите му, материалите са много ценни! В България досега не се предлагаше нищо, което да запознае с тази методика, особено толкова достъпно за всеки родител, който се интересува и опитва да приложи нещо от метода вкъщи.

# 381

Но информацията, която се получава и запознаването с метода, принципите му, материалите са много ценни! В България досега не се предлагаше нищо, което да запознае с тази методика, особено толкова достъпно за всеки родител, който се интересува и опитва да приложи нещо от метода вкъщи.
Да,ако това ви устройва- ОК! Peace

# 382
Благодаря за споделените идеи. Част тях съм прилагала интуитивно, за други - нямам търпение да ги опитам още довечера Party
Вики посещава държавна ясла, за мое съжаление нямат програма, следват си дневния режим ядене-игра-ядене-сън-ядене. Дори бях учудена, че са я научили на играта Баба меца.
А самата тя има постоянна нужда да учи; дори имам чувството, че откакто съм на работа не ми остава достатъчно време, за да удовлетворя нуждата й за нови и нови знания Rolling Eyes Знае и разпознава 4-5 букви (моята, нейната, на дядо, на баба, тате); когато казвам азбуката, знае, коя след коя буква следва; с числата е по същия начин - с моя помощ брои до 10. До скоро любимото й число беше пет; вече е 8 Simple Smile Около месец се тренираше да се обува и събува(в детската им се беше изправила косата) и в резултат вече умее да обува всякакви видове обувки - и чехли; и пантофи и ботуши с цип. (наскоро ме изуми - след двуседмични тренировки, се научи да закопчава ципчетата на елечетата Heart Eyes) С обличането е малко по-назад - за сега се облича само през главата Laughing; от известно време ми помага при сервирането на масата; с простирането на прането и всякакви други домашни занимавки. Много обича приказки и знае наизуст поне 4-5 (учудва ме колко дълги пасажи казва понякога); пее песнички (на повечето им измисля сама думи);От скоро започна да обръща внимание на цветовете - за сега сме се спрели на зелено, червено, синьо и розово.
Благодаря за темата!  bouquet

# 383
От скоро започна да обръща внимание на цветовете - за сега сме се спрели на зелено, червено, синьо и розово.

Синът ми е в Монтесори детска градина. Дадоха ни да се занимаваме в къщи с цветовета - има червен, син, черен и жълт.

За цветовете му направих друго. Взех тестери за бои( тук има катрончета с цветовете по магазините. От основните цветове изрязах моливи ( учат цветовете под форма на моливи) - естествено само са доста по дебели  Mr. Green .  От всеки цвят по 10 молива. Ламинирах ги. Облепих кутийки в цветовете на моливите. Сега сортираме моливите според цвета на кутийката.

Същата игра я играем с капачки от бутилки за безалкохолно ( тях ги събирах за едни човечета, но ги вкарах в действие за момента  Mr. Green)

# 384
Titina за капачките не се бях сетила - при нас са тотален хит Mr. Green. Както някой беше споменал, и Вики предпочита да играе с предмети от ежедневието; играчките задържат вниманието й за много малко време. Изключение правят книжките - разглежда и слуша приказки без да й омръзне. Определено предпочита приказките в стихотворна форма.

# 385
И при нас книжките са хит, но такива без текст. Той обича да сочи с пръст, а някой да му изговаря това, което е посочил. Аз съм му накупила тематични книжки (например частите на тялото, домашните животни, храни, играчки и т.н.), в които картинките са си направо снимки и изглеждат много реалистично. Малчо още не говори, по-скоро казва много малко неща и явно му е интересно да слуша и да се опитва да възпроизвежда звуци.
Иначе, онзи ден го заварих да чисти огледалото в коридора с един парцал  Mr. Green Всичко, свързано с почистването - гъби, парцали, четки, прахосмукачка и т.н. - му е топ приоритет в момента Simple Smile

# 386
Не е по много по темата, но цветовете ние ги учим като разглеждаме колите по улиците. Направила съм и мемо карти с коли в различен цвят. Любимата ни разходка е да обходим квартала и да огледаме на всички коли аспусите и спуканите и спаднали гуми. Синът ми си пада по трабанти и лади и си имаме "явки", които обикаляме всеки ден - ходим до синята лада, трабанта слонова кост, зеления москвич и т.н. Wink На всяка кола, която видим казвам марка и цвят. Нямах представа, че има толкова много нюанси и дори аз понякога трудно определям какъв е цветът. Покрай колите научихме и че металите в съприкосновение с влага ръждясват и че ламарината се пробива от ръжда, ако не се китосва и боядисва  Laughing .
За броенето използваме стълбите - всеки ден поне по веднъж слизаме и се качваме и броя до 9 с много ентусиазиран глас и синът ми много се забавлява.
Книжки четем до 10 на ден. В момента винаги си избира първо да прочетем една книжка за частите на тялото, има и песничка такава "Аз имам две ръчички..." Естествено книжки за всякакви превозни средства, след това са професии, спорт.

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 17:23 от Лъки

# 387
Цветовете бяха научени с помощта на щипки за пране. От тях правим все още я слънце, я влакче, я куклен театър.  Wink Сред любимите й играчки са.

# 388
Alerina, българските приложения за iPhone/iPad, които ние ползваме, са Мозайка и Буквите, и двете са на МусалаСофт. От US App Store сме ги свалили. Не са точно Монтесори, но са доста подобни и общо взето добри. Ако някой намери други подобни, нека да пише.

# 389
  • out of space
Здравейте!
Наскоро предприех инициатива в блога си, която се изразява в това, че започнах рубрика за запознаване на родителите с метода на Мария Монтесори за отглеждане и възпитание на деца, като фокусът е върху това какво родителите могат да правят у дома по този метод. Има доста теми и тук, които така също изчетох - както за мнения за самия метод, така и за информация за различни градини и училища, които го прилагат.
С тази тема реших да обърна внимание конкретно на родителите и прилагане на методите у дома.
ето и първата статия:

http://mechtai.com/vazpitanie-po-montesori/2011/01/vazpitanie-po-montessori/

Ще се радвам, ако тук или на сайта обсъждате ваши практики, давате препоръки или задаваме заедно въпроси към специалисти, с които вече се свързах, и които могат да откликват на тези наши търсения. Ще съм ви много благодарна за съпричастността и са надявам да ви е интересно!

И аз благодаря. Действа! Действа при дъщеря ми. Успешна и кадърна, без да съм знаела, че този метод има име.

Никога при сина ми. Съвсем друг "елемент" е той.

Не мога да изчета 27 страници. Моят извод е да се действа според детето.

Общи условия

Активация на акаунт