На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 959
  • 485
  •   1
Отговори
# 315
А аз не помня да съм казвала нещо за нивото на детето ти. Ти само го казваш, макар и не директно. Човек може да има правилни и точни аргументи само, ако говори от опит. Иначе си говориш наизуст.

Да, много точно го казваш. Ти нито разбираш, нито проявяваш разбиране към тези, които са си пуснали децата на училище преди възрастта, която ТИ смяташ за нормална за съзряване, адаптация, разбиране на странни имена....

Хората ти казаха - Има риск. Във всяко нещо има риск, но това не значи, че трябва категорично да отсичаме на 6 не става, на 7 става.

Законът вече го отсече, не аз. На 5 години в ПГ и то задължително за 2 години. Чак тогава детето е готово за 1-ви клас.

Законът поставя рамка и създава някакви приемливи граници, но  е далеч от Отсичане по темата.Защото сме общество и не може всеки когато си поиска да прави всичко, което му хрумва.Тогава биха се развихрили болни амбиции.Реално погледнато, поставен по този начин, законът вкарва в училище 5-годишни повсеместно.Места в градините просто няма, затова 5-годишните ще ходят в ПГУ в училище.

# 316
  • София
Ще ми покажеш ли тогава променената наредба, в която е отпаднало възможното и напълно законно  пускане на 6 по преценка на родителя newsm78
И преди възрастта си беше 7 за тръгване на училище, а задължителната  ПДГ беше една година.Но нямаше проблем при желание на родителя детето да бъде записано в ПДГ на 5,  с идеята да тръгне на навършени 6.
В този ред на мисли , какво променя новият закон..Нима няма  да позволи на желаещите да запишат детето си от 4 годинки на въпросния двегодишен предучилищен курс и на 6 пак да го пуснат на училище..Има неясноти, но ти се втурваш да заковаваш нещата.

# 317
Реално погледнато, поставен по този начин, законът вкарва в училище 5-годишни повсеместно.Места в градините просто няма, затова 5-годишните ще ходят в ПГУ в училище.

Ето това е говорене наизуст. Места в градините може да няма, но само в някои общини (в София задължително). В нашата, например, това не е проблем.

# 318
След последното преброяване, чакаме да видим какъв е процента на живущите в столицата.Подозирам, че е половината страна.Всъщност-това, че по малките населени места има тук-там градина поставя децата в града в много кофти ситуация и то иманно заради това.Това, че при вас проблем няма, означава, че само Няколко деца ще имат Избор да не са на 5 години в училище.Масата няма да го има този избор.

# 319
Ще ми покажеш ли тогава променената наредба, в която е отпаднало възможното и напълно законно  пускане на 6 по преценка на родителя newsm78
И преди възрастта си беше 7 за тръгване на училище, а задължителната  ПДГ беше една година.Но нямаше проблем при желание на родителя детето да бъде записано в ПДГ на 5,  с идеята да тръгне на навършени 6.
В този ред на мисли , какво променя новият закон..Нима няма  да позволи на желаещите да запишат детето си от 4 годинки на въпросния двегодишен предучилищен курс и на 6 пак да го пуснат на училище..Има неясноти, но ти се втурваш да заковаваш нещата.

already detective,
Според мен не става...Simple Smile

§ 2. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.

(2) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.

# 320
След последното преброяване, чакаме да видим какъв е процента на живущите в столицата.Подозирам, че е половината страна.Всъщност-това, че по малките населени места има тук-там градина поставя децата в града в много кофти ситуация и то иманно заради това.Това, че при вас проблем няма, означава, че само Няколко деца ще имат Избор да не са на 5 години в училище.Масата няма да го има този избор.

Е, стига де. Извън София живеят много повече от няколко деца. Simple Smile

# 321
а така, значи и в СФ не са няколко WinkФакт е, че ще има Достатъчно Много деца на 5 г. в училище.

# 322
а така, значи и в СФ не са няколко WinkФакт е, че ще има Достатъчно Много деца на 5 г. в училище.

Jizzlober,
това че помещението на ПГ ще е в училище не ги превръща в първолаци. Съвсем различно е.

Плюс това съм виждала предучилищни групи в у-щата и мога да кажа, че изглеждат съвсем прилично - много повече приличат на ДГ, отколкото  на класна стая.

# 323
Грешиш, не е много по-различно.Влизат в клас по същото време, часовете са по-кратки, междучасията са същите.Реално погледнато, на тази възраст повечето родители са намерили начини и работят.Обстоятелствата все по-често налагат хората да работят целодневно=> децата да са целодневно Някъде.Ако това някъде е детската градина, където се спи е едно.Ако това някъде е сградата на училището е съвсем различно.Нека опита говори малко повече, от сухата теория.Масата училища няма стаи като на картинка.Това, че тук-там има не е панацея.Нашата предучилищна е ОК.Очите ми виждат и няколко други стаи на ПГУ в училище=далеч са от нашата, при все, че нашата е далеч от идеала.

# 324
  • София
То въпросът не е на какво приличат стаите, а какво се случва в тях. Mr. Green
Дъщерите ми до трета група бяха в ДГ, с недотам добри битови условия. Учебният процес се свеждаше до попълването на Моливко. ПДГ караха в училище, в ремонтирана с помощта на родителите , светла стая, с килимчета, играчки и прочие ...... но със сериозен учебен процес за възрастта им. Нещо ,което в градината не става съвсем по същия начин, дори и в 4-та група.Фиксирани като времетраене часове, учебна програма,  седене на чин, писане на дъска.. Wink
Много близко като идея  до изградени за бъдещия първокласник навици..

# 325
Тoчно за това говоря и аз.Процесът, осъществяване на занятия, а защо не и обстановка-съвсем различни са.

# 326
already detective,

"Чл. 20. (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.

Това всъщност значи, че едно дете, което например на 15.09. е на 4 години и 9 месеца, със сигурност може да се запише в ПГ. А ако сложат тълкувание, че става дума за учебна година, а не за календарна такава, всякакви 4 годишни деца ще могат да се записват.

# 327
  • софия
Естествено , щом ще кара две години предучилищна - ще почне на  МИНИМУМ 6год и .9 месеца първи клас . Ако е на 6год и .10 месеца - ще избързва с другия набор.

# 328
already detective,

Това всъщност значи, че едно дете, което например на 15.09. е на 4 години и 9 месеца, със сигурност може да се запише в ПГ. А ако сложат тълкувание, че става дума за учебна година, а не за календарна такава, всякакви 4 годишни деца ще могат да се записват.

Да, точно така. Следователно в годината, в която постъпи в 1-ви клас ще навърши 7, а не 6. Simple Smile

# 329
Грешиш, не е много по-различно.Влизат в клас по същото време, часовете са по-кратки, междучасията са същите.Реално погледнато, на тази възраст повечето родители са намерили начини и работят.Обстоятелствата все по-често налагат хората да работят целодневно=> децата да са целодневно Някъде.Ако това някъде е детската градина, където се спи е едно.Ако това някъде е сградата на училището е съвсем различно.Нека опита говори малко повече, от сухата теория.Масата училища няма стаи като на картинка.Това, че тук-там има не е панацея.Нашата предучилищна е ОК.Очите ми виждат и няколко други стаи на ПГУ в училище=далеч са от нашата, при все, че нашата е далеч от идеала.

Изискването беше обнародвано в ДВ едва в края на миналата година. Училищата имат адаптационен период и трябва да станат адекватни на нуждите на децата до учебната 2012/2013г. Заделили са средства от бюджета, дано отидат по предназнание.

Общи условия

Активация на акаунт