Отговори
# 75
mama_vessy -ама как така на предната седалка newsm78 .Явно в България нямате такива правила.Не съм се интересувала защо е точно така,но ако някой тук ме види да возя бебето по този начин ще си загубя книжката веднага.Не само това за предната седалка-ако е на задната е винаги обратно на движението(до определена възраст).Сега си спомням май,че беше Бритни Спиърс-бяха я снимали как вози детето на предната седалка уж само до магазина и само дето не я опандизиха.
Ето какво казва ЗДвП по въпроса - чл. 133, ал. 2 "Превозването на деца до 12-годишна възраст е забранено на ...предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка."
Чл. 137в, ал. 3 В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.
ал. 5 Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца, обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.
mama_vessy, аз също смятам, че до 10-11 месеца е задължително детето да пътува в посока обратна на движението. Това се налага с оглед при евентуален удар детето да има опора в кошницата, а не да му се опънат всички мускули, кости и т.н, които още не са укрепнали достатъчно  Peace
Хем съм притеснена да го сложа на предната седалка, хем не мога да го оставя отзад без надзор...може да повърне по време на пътя, да се задави...трябва да имам възможност да реагирам, а не да разчитам, че на мен това няма да се случи  Peace

# 76
Хайде и аз в новата тема - СТРАХОТНА Е jumpuu поздравления за marys !

Някой беше писал за болничния, че е представен в НОИ на 11.02 и вече е със статус изплатен БРАВО! Моят е представен на същата дата и си стои още със статус В МОМЕНТА СЕ ОБРАБОТВА   newsm78не знам до кога. Дано да е скоро, защото парички взех последно декември месец, когато работих още. Ще вземе  да реши бебка да се появи вече, а тези хора няма да се сетят да ми приведат болничния  Thinking

Аз на моите болнични вече не се надявам smile3515 От 15.12.2010 си седи "В МОМЕНТА СЕ ОБРАБОТВА" newsm61 smile3511. Само се чудя за какво съм се осигурявала 10 години при това на реалната заплата - за да взимам за първото дете 6 месеца МРЗ, а сега с второто май и това няма да взимам. smile3514 БЕЗУМНА ДЪРЖАВА  smile3512

# 77
Лъки -благодаря!Точно това не ми беше ясно как е регламентирано в Б-я.Относно задната седалка-точно за това се използват въпросните огледала.Колко обаче е удобно за майката е отделен въпрос.

# 78
  • София
Честити бебенца на двете майчета Киарка и Сирма! Да са живи и здрави!
Вече са 3:2 момченцата към момиченцата  Simple Smile.

Marys, и аз ти благодаря за темата и труда, който полагаш за поддържането на актуална информация на първа страничка   bouquet.

Лъки, ако отвориш инструкцията, която е под номер 51 тук, на 11 страница има нарисувано как трябва да се придърпа ухото за мерене с ушен термометър. Не знам обаче дали важи и за този, който имаш ти.

За кошниците/столчетата за кола: Абсолютно съм твърда за задължителното им ползване. Дъщеря ми от изписването й сме я сложили в кошница и се е возила без столче само в такси. Имало е моменти, когато е мрънкала, че не иска в столчето - ако сме били на дълъг път или нещо я прихване и баща й за малко да отстъпи (те обикновено се возят и забавляват отзад двамата, а аз карам), но аз спирам за почивка и не тръгвам, докато не се успокои и не си седне в столчето  Peace.
Хубаво ме подсещате да проверя как се изключва еърбега на тази кола. Когато Яна беше бебе, бях със стара кола без възглавница и си я возех отпред. Ако лесно се изключва, ще си го возя отпред, а дъщеря ми отзад  newsm78. Или пък децата отзад, знам ли. Интересни са тия огледала, Лъки, сигурно са полезни, когато бебето е отзад.

Ена4, наистина е много лошо с тези болести. И ние сме си в къщи от началото на седмицата, но засега само висока температура, малко кашлица и хрема. Удържаме само на температуропонижаващи, осцилококцинум и умкалор, в нослето й капя сребърна вода с клеева тинктура, давам и разни витамини - витамин С за пиене и някакви смучещи. Надявам се с това да се размине.
Когато давам антибиотик обаче задължително давам и пробиотици за регулиране на стомахчето - Био Гайа на капки или на хапчета. Да се оправяте бързо  Hug.

За прането на бебето сега ползвах течен Mon bebe, купух го от Джъмбо, мирише съвсем леко и то на нещо като домашен сапун. Дали ще пере добре обаче не знам, засега само чисти неща съм прала с него.

# 79
  • до моите любими хора
Аз на моите болнични вече не се надявам smile3515 От 15.12.2010 си седи "В МОМЕНТА СЕ ОБРАБОТВА" newsm61 smile3511. Само се чудя за какво съм се осигурявала 10 години при това на реалната заплата - за да взимам за първото дете 6 месеца МРЗ, а сега с второто май и това няма да взимам. smile3514 БЕЗУМНА ДЪРЖАВА  smile3512
Оле ти направо ме успокои  Crazy от 15.12.2010 г. на статус В МОМЕНТА СЕ ОБРАБОТВА  newsm78 Пробвала ли си да се обадиш в НОИ едва ли това е нормалния срок за обработка на болничен  #Cussing out Ако и при мен нещата са така туко виж сме проходили живот и здраве, и тогава да си вземем болничните  Joy Може да решат, че можем да оцеляваме и само на въздух знае ли се  #Crazy
Аз нещо се изложих тази нощ със спането. Обикновенно си спя, но сега се ококорих от 3.30 и не мога да заспя, ще видим дано да успея да заспя пак  Crazy
olyadd я виж какво намерих мисля, че трябва да се обадиш да питаш какво се случва с болничният явно не е нормално толкова време да се обработва.
Чл. 23. (Изм. с Решение № 9943 на ВАС на РБ - ДВ, бр. 1 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица – осигурените лица, самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 13 в срок 15 работни дни от представянето в съответното ТП на НОИ на документите по чл. 3-8, 12 и 15 по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки, въз основа на данните от декларациите по чл. 8

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 05:31 от radostani

# 80
Честито на всички родили мами! Да са им живи и здрави дечицата ! На мамите бързо възстановяване!
На болничките бързо оздравяване! 

# 81
Добро утро  Hug
Аз тази нощ съм спала като къпана. Сигурно, защото предната не спах въобще

Пускам чайче с кифлички за всички гладни.

Дано болните дечица скоро се оправвт  Praynig

Хайде, чакаме майчетата да се прибират в къщи и да разказват!

# 82
  • Бургас
Бързо да се оправят всички болнички дечица !!!
Маринелс, трогна ме с разказа за рождения ден! Да ти е жив и здрав любимия и много да ви обича с малката!!! Съжалявам, за това през което  преминавате, мила и силно те прегръщам  Hug
Разбира се, че наред с прекрасните новини, тук всяка може да споделя притесненията си - аз наистина съм намирала разбиране във форума. 
Лек ден, момичета   bouquet
Валари, мерси за закуската   bouquet

# 83
  • Пловдив
Добро утро  Simple Smile

Маринелс, миличка, не искам и аз да наливам масло в огъня, но на твое място не бих чакала до вторник. Сигурна съм, че в София има достатъчно специалисти, като кажеш, че има проблем, би трябвало и без час да те приемат.
Другият вариант е болница, да те наблюдават постоянно. Може да се окаже, че проблемът не е толкова сериозен и нещата са под контрол, но по-добре да те види лекар и да си спокойна  Hug

Аз на моите болнични вече не се надявам smile3515 От 15.12.2010 си седи "В МОМЕНТА СЕ ОБРАБОТВА" newsm61 smile3511. Само се чудя за какво съм се осигурявала 10 години при това на реалната заплата - за да взимам за първото дете 6 месеца МРЗ, а сега с второто май и това няма да взимам. smile3514 БЕЗУМНА ДЪРЖАВА  smile3512
olyadd , нали беше казала, че от НОИ правят някаква проверка на работодателя ти. Явно това е причината при теб, по принцип не бавят плащанията.
Какво стана, писа ли им на мейла? Говори с работодателя си, да ти кажат какво точно им проверяват и как ги виждат нещата във времето.

Аз вчера бях на първия си запис на тонове. Всичко ни е наред Simple Smile Само че разбрах, какво имат предвид хората, като казват, че най-болезнената поза за раждане е по гръб. За 20 мин запис трябваше да лежа по гръб, заболяха ме всички кости, препотих се и чак въздуха не ми стигаше. Представям си, ако имах и болезнени контракции и ме вържат по гръб, какъв ужас щеше да е  Sick

# 84
  • Плевен
Лелееееее тук Пролет е дошла.Марис ,невероятно хубаво е тук smile3501  love001
Честит бебоци на мамаКиарка и мама Сирма!Много здраве и късмет!
Маринелс,не я оставяй тази доктореса да се измъкне по  тъча.Аман от велики спецове дето си въобразяват ,че са богове.Започвам в тази връзка да си мисля,че е по-добре да ме следи не чак толкова известен лекар ,но да си върши работа както трябва.
Пожелавам ти от цялото си сърце всичко да мине добре и за двете ви.Като гледам почти всички са те посъветвали да не чакаш вторник присъединявам се към тях.
Бързо излекуване на всички дето боледуват.
Хубав ден на всички.

# 85

Маринелс, миличка, не искам и аз да наливам масло в огъня, но на твое място не бих чакала до вторник. Сигурна съм, че в София има достатъчно специалисти, като кажеш, че има проблем, би трябвало и без час да те приемат.
Другият вариант е болница, да те наблюдават постоянно. Може да се окаже, че проблемът не е толкова сериозен и нещата са под контрол, но по-добре да те види лекар и да си спокойна  Hug

Добро утро на всички,Marinels   Hug отивай на лекар не чакай до вторник

# 86
Marys темичката е страхотна, създава невероятно настроение  Hug

Честито на двете нови мами! Бързо да се възстановяват, татковците леко да изтрезняват, а бебоците да растат спокойни и здрави!

Marinels Ужасно е това, което преживяваш! Аз също съм на мнение, че не трябва да чакаш до вторник Naughty Hug Hug Hug

Напомням за лекцията в ЦУМ. Засега само Bub555 потвърди, че се е записала, какво става с другите желаещи мамчета? Хайде, това е чудесен повод да се видим Peace

# 87
Добро утро и от мен:)
Аз сега ще правя закуска на нашия тати,е и на нас разбира се Mr. Green,но първо наминавам да ви видя как сте:)
Момичета,относно болничните... радвайте се,че поне вашите се обработват:) Аз вчера си получих писмото,че ми е отказан болничен  Crazy Не ми достига около седмица стаж...ама какво да се прави,нашата държава,с нашите закони...Затова няма да има раждаемост....На 20-21 години ...при положение,че веднага след като съм завършила съм станала студентка-редовно...от къде да го имам...Както и да е,това да е наййй-малкия проблем:)))
Мама Веси,абсолютно съм съгласна с теб и мъжа ти относно докторката на Маринелс....Аз незнам за себе си и мъжа ми,щото сме по разбрани хора попринцип,ама моят баща....определено щеше да и стъжни животеца на въпросната "лекарка",та дипломата да и вземат дано!
Но сега е най-важното бебата на Маринелс да е добре...не я мисли миличка тая КРАНТА

# 88
Добро утро и от мен!
Да се запиша и аз в новата темичка!   Grinning
Аз сега отивам да си поръчам спалнята и да избирам пердета и корнизи
и като се върна сядам да ви изчета,че немога да ви насмогна  Wink
Целувки на всички и хубав снежен ден!!!!

# 89
  • София
Добро утро  bouquet
Валари, страхотна закуска Wink
Маринелс, не знам какво да кажа...............просто съм без думи. #Cussing out #2gunfire #Cussing out
Стискам силно палчета нещата да се наредят по-най добрия начин за теб и беба Praynig Praynig Praynig
За болничните- моите последни два също ги бавят, да не говорим,че дори още не се обработват newsm78Сигурна съм,че работодателя ги е подал-голяма фирма е и всичко им е изрядно.
Стиснати палчета за бързо оздравяване на всички мами и дечица Peace

Общи условия

Активация на акаунт