Декупажна библиотека, материaли, техники и инструменти

• 112 197
  • 718
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Благодаря ти, Лепенка Simple Smile Но имам един въпрос: след като намажеш фроста, после трябва ли под мотива от салфетката да сложиш бяла акрилна боя, за да изпъкне хубаво, или направо лепиш???

# 586
На прозрачните чаши слагам бяла боя или поточно лепя долния слой на мотива, отгоре бялата боя и след това лепя баш мотива. На едни винени чаши, боядисах мотива от долния край след като го бях напръскала няколко пътя с лак за коса и видях голям зор да го залепя, защото стана много твърдо, но още не са готови и не мога да ти покажа. На порцелановите чаши не съм боядисвала, защото те са бели. Когато няма бяла боя мотива стой прозрачен. Дано съм помогнала.
http://lepenka.snimka.bg/hobby/dekupaj1.613482.24602521 -лявата чаша на Спайдърмен е без бяла боя отдолу, а другите са с бяла
http://lepenka.snimka.bg/hobby/dekupaj1.613482.24602587

# 587
bonnysofia, понеже доста неща направих с псевдо фрост да споделя малко опит.За да ти стане хубав псевдо фроста ползвай лак - боя 10:1 тоест на 10 части лак слагаш 1 част боя (акрилна)Аз ползвам чаена лъжичка.Почнах с няколко капки боя но не ми се получи.Техниката на нанасяне Дидиа ти  я е описала.Ако искаш фроста да ти е цветен слагаш 1-2 капки боя от избрания цват и с проба добавяш до получаване на желания нюанс.Аз си лепя мотива направо върху фроста без отдолу да подсилвам с бяла боя .Просто на мен ми харесва този прозрачен , ефирен ефект.Иначе ми става много контрастно- полупрозрачен фон и много наситен мотив.Но всичко зависи от това какъв ефект гониш.Аз го правя така защото тази техника я ползвам предимно за направата на свещници.Когато се  запали свеща мотивите изглеждат много красиво.Ако са плътно намазани с боя няма да пропускат светлината и ще стои като петно.Ако пък искаш да украсиш ваза например може да подсилиш мотивите с бяла боя.Много красиво става ако псевдо фроста отгоре се мине със златен или сребърен финиш лак.Самия псевдо фрост също може да си го направиш златен или сребърен  с акрилна такава боя но трябва да се сложи малко повече боя  .Успех и да покажеш сътворените красоти.  bouquet
patleeva-обещах ти няколко съвета за лепене на салфетка.Щом ти е трудно да ги лепиш със силно разредено лепило(този метод и аз не го обичам) пробвай с неразредено С200.Нанеси си слой лепило и изчакай да изсъхне но не напълно.Пробвай с пръста и когато леко ти лепне постави салфетката и с пръсти леко започни да разглаждаш  и залепяш.Става идеално гладко.Другия вариант е със стик сухо лепило.Нанасяш тънък слой и си лепиш салфетката по описания начин.Ако повърхността ти позволява може идеално гладко да залепиш и с ютия.Нанасяш С200 , изчакваш да изсъхне , поставяш салфетката , разглаждаш с пръсти , отгоре поставяш хартия за печене и фиксираш с ютията.За двуфазното кракле мога да ти предложа да си купиш това на Креал.С него се работи много леко и е безотказно.Ами това е .Ако имаш още въпроси и терзания , споделяй ги тук.  bouquet

Последна редакция: сб, 03 дек 2011, 00:12 от виванова

# 588
Благодаря за съветите Виванова. Гънките все някога ще ги оправя. Пробвала съм с ютия, но на картички. големи салфетки лепя на керемиди и на тия пана, а там с ютия няма стане. При това се нагъва когато почна лака. Четох, че мога да запечатам преди това с лак за джанти, но пък в началото на темите пише да не се слага синтетичен под акрилен....
За Креал също знам, но стана объркване.
Кое от тези двете е краклето, което хвалите:
http://radikal.ru/F/s41.radikal.ru/i093/0902/e0/5f1d6ba83dff.jpg.html
или
http://radikal.ru/F/i060.radikal.ru/1005/62/5c734bd0b191.jpg.html
Аз мислех, че е първото, но като попитах ми доставиха второто/производител C.KREUL/

# 589
Първото ето това
http://radikal.ru/F/s41.radikal.ru/i093/0902/e0/5f1d6ba83dff.jpg.html с него се работи много леко и дори да сгрешиш нещо пак стават пукнатини.Днес ходих до Слънчоглед и видях че го има.При Мираж също го има.Успех и да знаеш че в декупажа  умения се придобиват с много опити.Не помня колко опита направих с този псевдо фрост докато достигна до нужното съотношение боя -лак което да ме удовлетворява и да става така както аз искам.Но не се отказах и дори сега продължавам да си експериментирам. Joy.Като  не става мия, и започвам отначало. Hug

# 590
Забравих, че щях да пиша и за псевдо фроста. Когато Дидия писа за него пробвах, тъкмо почна да става и ми свърши лака. Беше акрилен за паркет, но с някакъв тефлон. Със следващия/без тефлон/ не успях да получа същия ефект. Замазваше се.

# 591
  • София
И аз нещо не се справям с изглаждането на салфетката. Имам няколко опита и след акрилната боя слагам салфетката и отгоре започвам да мажа с малко разредено ц200, но точно тогава започва да се бръчка и ако започна да опъвам, колкото и леко да е , се къса  Rolling Eyes. Ясно, че зависи от салфетката и да не са големи парчета, но съм виждала някои от вас на бутилки да слагат почти цяла салфетка и се чудех до опит ли е или има някаква тънкост , която не съм разбрала.  newsm78 Ще опитам да напръскам съвсем леко с лак, да видим какво ще стане.  Naughty

# 592
По- напред в темата бяхме разисквали този въпрос - с лепенето на големи мотиви и някой(не помня кой Embarassed) беше пуснал линк на МК на рускините - за лепене с помощта на джоб за документи - Опитах няколко пъти  и сега, когато имам предмет с равна повърхност - бутилка, керемида,пано -лепя само така -много е лесно( след третия опит вече нямам проблеми).
Още по- резултатен, но по- бавен е друг метод, който видях също при тях .Но  за него е нужно повече време за овладяването  му - поставяш сухата салфетка върху суха повърхност и започваш с широка и много мека четка да капваш по една капка много разредено С200 - първо в центъра -чакаш да попие и лекичко разглаждаш от центъра към краищата - Салфетката се намокря и сухите краища се вдигат нагоре - ако се получи гънка - надигаш сухия край и лекичко подръпваш да се опъне.И така с концентрични капвания и поглаждания - докато залепиш целия мотив. По- бавно и пипкаво е,но става за неравни или изпъкнали и вдлъбнати повърхности .И пак трябват опити докато го овладееш.Аз имам време и търпение и вече съм му свикнала.
Не знам дали обясних разбираемо - не ме бива много в това, но ако някой се интересува и не се е ориентирал в многословието ми, мога да се опитам да снимам етапите и да ги пусна тук.Но пак казвам - по- напред в темата ги има и ако някой се сеща къде може да подскаже - рускините обясняват много ясно.   bouquet  bouquet  bouquet

# 593
здравеите.незнам каде да попитам и се надявам да ми помогнете.гледах клипче как едно момиче залепва брокат на обувки в чужд саит,станаха като бижу,но незнам какво е лепилото.беше бяло на цвят гъсто и го мажеше с ръка след това поръсваше брокат и станаха уникални.какво е според вас лепилото за да знам как да го потарся в магазините, благодаря!

# 594
  • в сърцата на любимите ми хора
Привет, предполагам, че може да стане с С200. По принцип с него може да се лепи всичко, след като изсъхне става прозрачно и е много здраво.

# 595
Привет, предполагам, че може да стане с С200. По принцип с него може да се лепи всичко, след като изсъхне става прозрачно и е много здраво.

Благодаря много:)дано се получи.

# 596
  • София
Виванова, чак сега си отворих темата и видях, че си ми писала за псевдо фроста. Огромно благодаря на теб и на Дидиа. Ако ми се получи, непременно ще се похваля!!!!  newsm51

# 597
  • София
Пробвах метода за лепена на салфетка с ютия. Пробвах на картон. Уж залепна, но като започнах да я мажа отгоре с лепила, взе да се бръчка  Sick Ще пробвам пак , като отдолу ще положа повече лепило.

# 598
triffy - след като си я залепила салфетката с ютия , не е необходимо след това отгоре да я мажеш пак с лепило.Изчакай малко да изстине и я мини 2-3 пъти с лак(акрилен).Ако пак ти се набръчка , просто я напръскай със акрилен лак спрей.

# 599
здравейте момичета искам да ви попитам може ли да се правят картички с тази техника и как става благодаря ви предварително

Общи условия

Активация на акаунт