За умението да се изказваш.....

• 13 328
  • 236
  •   1
Отговори
# 135
Като близнаци сте. И двамата можете да пишете без никаква връзка с темата и без да си направите труда да влезете поне малко в диалога на останалите потребители, а като започнете да циклите по допирателната, темата е обречена. Ако има диагноза "радиоточка", и двамата сте в нея.

# 136
  • София
Пак празни приказки! Да не би Аргун да ти е учителка??? Тя ги умее най-добре тези работи.
Мисля, че ви разбрах. ...
Много бързо се ориентираш, ми прави впечатление.
Има-няма няколко години.
Обаче не сме сами, да знаеш. Много сме в един отряд.
Но за останалите ще са ти необходими още няколко години, за да ги откриеш, а дотогава ние ще сме промили мозъците на широките народни маси с упадъчно-буржоазните си възгледи и реч и тогава не знам какво ще правите.

# 137
Пак празни приказки! Да не би Аргун да ти е учителка??? Тя ги умее най-добре тези работи.
Мисля, че ви разбрах. ...
Много бързо се ориентираш, ми прави впечатление.
Има-няма няколко години.
Обаче не сме сами, да знаеш. Много сме в един отряд.
Но за останалите ще са ти необходими още няколко години, за да ги откриеш, а дотогава ние ще сме промили мозъците на широките народни маси с упадъчно-буржоазните си възгледи и реч и тогава не знам какво ще правите.

Някой дали ще има полза от четенето на такива глупости???? Вие демонстрирате комунистически възгледи, а не буржоазни. И всеки, който е против вас, става ваш противник ВЪВ ВСЯКА ТЕМА!  Аз казах, каквото имам да кажа, ти не ми отговори по същество, но да сме живи и здрави.
Би било резонно авторката на темата да поиска нейното разчистване или заключване. Ако беше моя тема, аз щях да постъпя точно така.

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 11:39 от vl

# 138
Ако насочиш острието към себе си, ще забележиш, че където се появиш, се появява и нужда от разчистване.
Това, че ти би постъпил еди как си, не ангажира автора на темата с нищо.

# 139
Че се изучава правоговор, то е ясно. Книжовен изговор е правилно да се каже. Книжовен ПРАВОговор е стилистично неиздържан израз. Тавтология. Плеоназъм.
Клонке, ти да не би да си проф. Мурдаров под прикритие, ма? РИспект!  bowuu

# 140
  • София
.....
И какво излиза? Че трябва да бъдем българисти, за да критикуваме тези неща, така ли?
Филолози, другарю.
Имах една "физичка" в училище, която наричаше учителката по литература "българичка".
"Българичката" това, "българичката" онова, много напредничаво.
КЛОНКА, ако много те е ядосала с променливото "я", можеш да я именоваш по същия начин, но не отговарям за последствията. Аз, на твое място не бих рискувала с някой, който е с резачка в ръцете. Току виж е долетяла с цял отбор българички и българичковци, а може и с Антония Първанова да долети и тогава не знам как ще се справиш. Нали помниш какво и се случи на Румяна Желева. Бавно, спокойно и методично мазане. Като с валяк.

# 141
  • София
Аз държа да отбележа, че в темата се изказах по същество, правейки разграничение между понятията. Категорично отбелязах, че откровено неграмотни хора са ме възторгвали с умението си да водят блестящ диалог.
Чисто езиково се намесих след претенциозна, но неправилна забележка по отношение на използвана дума. Направих го дискретно, но се наложи да давам и разяснения.
Моята позиция, Мишона, явно хич не ти е ясна, но пък винаги ми е приятно да се изкажеш по мой адрес. Ласкаеш ме.

Драги ми vl, разбирам дълбокото ти негодувание от масовото разпространение на западните диалекти и в частност на "шопския", но това е естествен процес, породен от факта, че всички се преселихте в София, без да осъзнавате, че тя няма капацитет да ви поеме изцяло и всъщност сте по селата около нея. Предлагам, когато говорим за езикови граници, да не се ориентираш по табелката "Добре дошли в София". Тя и без това е евфемизъм.

# 142
.....
И какво излиза? Че трябва да бъдем българисти, за да критикуваме тези неща, така ли?
Филолози, другарю.
Имах една "физичка" в училище, която наричаше учителката по литература "българичка".
"Българичката" това, "българичката" онова, много напредничаво.
КЛОНКА, ако много те е ядосала с променливото "я", можеш да я именоваш по същия начин, но не отговарям за последствията. Аз, на твое място не бих рискувала с някой, който е с резачка в ръцете. Току виж е долетяла с цял отбор българички и българичковци, а може и с Антония Първанова да долети и тогава не знам как ще се справиш. Нали помниш какво и се случи на Румяна Желева. Бавно, спокойно и методично мазане. Като с валяк.

Ти на мен не си ми другарка. Може да си за всички от вашата партия, не знам. Аз не членувам в партия и нямам другари, нито пък другарки. Май ние като най-верния сателит на Москва въведохме това обръщение. В Полша, Чехия и ГДР го нямаше. Може би ти си се затъжила за него.
Нима думата "българист" е символ на неграмотност, за този който я употребява??? Сега от теб научавам думата "българичка". Аз зная "българист". Филологът може да бъде всякакъв-английски, немски, френски, китайски, японски и още и още....
Румяна Желева я нарочиха, защото постави въпроса за смяната на посланици-напр. в САЩ и Турция. Но вече съвсем се отклонихме от темата.

# 143

Драги ми vl, разбирам дълбокото ти негодувание от масовото разпространение на западните диалекти и в частност на "шопския", но това е естествен процес, породен от факта, че всички се преселихте в София, без да осъзнавате, че тя няма капацитет да ви поеме изцяло и всъщност сте по селата около нея. Предлагам, когато говорим за езикови граници, да не се ориентираш по табелката "Добре дошли в София". Тя и без това е евфемизъм.

Имаш много здраве! Масовото разпространение на шопския диалект се дължи на неговата употреба в медиите. Преди не беше така-имаше коректори. Познавам достатъчно хора, които НИКОГА не са живяли в София, но вече го използват! Написах го и по-назад, но явно не четеш внимателно.
Е, какво да се чувстваме виновни, че сме дошли в София, така ли? Ако Русе беше станал столица, може би вие софиянците щяхте да прииждате към Русе. Тук можем да посочим като пример Германия и САЩ. Там не се наблюдава такъв стремеж-много хора да отиват предимно в столицата. Много други градове също са развити. Но тук акцентът винаги е бил към столицата. Дори сериозни дарения, предназначени за по-малки градове пак са били отклонявани към София.

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 12:56 от vl

# 144
Клонке, много добре разбирам какво казваш и съм съгласна с него. Изглежда ме подценяваш интелектуално, понеже често пиша както дойде и рядко ползвам редактора. Не е от простотия, вярвай ми. Mr. Green
Но грамотността не се отнася до умението да се изказваме пред публика. Simple Smile
Не знам защо си така настроена. А аз нямам нищо против твоите изказвания, просто ми правят впечатление, а в тази тема са доста натъртени. Само това. Peace

# 145
Имаш много здраве! Масовото разпространение на шопския диалект се дължи на неговата употреба в медиите. Преди не беше така-имаше коректори. Познавам достатъчно хора, които НИКОГА не са живяли в София, но вече го използват! Написах го и по-назад, но явно не четеш внимателно.

Е хубаво де, направи забележка на тях. Аз го използвам ежедневно откак съм се родила, и смятам, че във форум е простимо да ми се изплъзне.
  Колкото до другите неща, който си написал, съгласна съм, само че отклонявате темата, тя не е затова кой говори правилно и кой не...

Но грамотността не се отнася до умението да се изказваме пред публика. Simple Smile

И аз мисля така.

# 146
  • София
В кои медии, vl?
Ако говориш за електронните...как я виждаш ролята на коректора там?
Да не говориш за редактори, а?

Във вестниците и списанията грешките са предимно от друг тип. Наблюденията ти ме озадачават, но вероятно четем различни издания.

И,vl, с цялото ми уважение, пише се "живЕли", не живЯли. Наистина трябваше да прегърнеш идеята ми да прецизираш познанията си, преди да почнеш да критикуваш.

Мишона, ядосах се на критиките баш по отношение на правописа в тая тема. Изявата ми беше точно в защита на тезата, че най-малко правописът има нещо общо с цялата работа. Та така. Mr. Green

# 147
Клонка ме е изпреварила за коректорите.

# 148
В кои медии, vl?
Ако говориш за електронните...как я виждаш ролята на коректора там?
Да не говориш за редактори, а?

Във вестниците и списанията грешките са предимно от друг тип. Наблюденията ти ме озадачават, но вероятно четем различни издания.

И,vl, с цялото ми уважение, пише се "живЕли", не живЯли. Наистина трябваше да прегърнеш идеята ми да прецизираш познанията си, преди да почнеш да критикуваш.

Всички медии-телевизии, радиостанции, вестници, списания. Защо преди 20г.и повече шопският диалект не доминираше в тях? А относно "живяли" и "живели" имам колебание. Трябва да проверя. Същото се отнася и за "спряли" и "спрели" и още....Ти обаче не си авторитет за мен и това, че го пишеш не ми е достатъчно. Грешките в печатните издания са от всякакъв тип. Показват изключителна неграмотност.

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 13:08 от vl

# 149
...
Всички медии-телевизии, радиостанции, вестници, списания. Защо преди 20г.и повече шопският диалект не доминираше в тях?...

Виждал ли си коректор в телевизия, в радио? С какво точно се занимаваше той\тя?

Общи условия

Активация на акаунт