Кога най-сетне родителите ще имат еднакви права

• 12 017
  • 363
  •   1
Отговори
# 30
Не успях да разбера как се защитава "Вас и другия родител" и от какво?
Вие нещо разбрахте ли?

# 31
  • София
Изпитвам ужас само от мисълта, че на нашия татко може да му се наложи да гледа детето по задължение. Особено сега, когато е безпомощна.
Гледането му ще се състои да я сложи в кошчето за игра.
Ако малката вземе, че прояви "изключителна наглост и нахалство" да се разплаче вместо "да си играе тихичко като другите деца в кошарката", той ще я зареже сама и ще излезе.
Да се научи "лиглата", че не може да й се угажда за всичко.

За баща си  дъщеричката ни е мърла, смръдла, досадница и др. (Дъщеря ми определено нито смърди, нито е мръсна.)
Една от причините, поради които се разделих с БНД беше, че не обръщаше внимание на детето. Опитах се да се договоря с него като се върне от работа да й отделя поне по половин час, а в почивните дни и повече. Той не можеше да издържи и 10 минути да я занимава. А почти всичките му обръщения към нея бяха с обидни думи.
Малката е много лъчезарна и случайни хора, които срещаме на улицата й се радват и й обръщат много повече внимание отколкото баща й.

Що се отнася до 80 лв издъжка, тя покрива много малка част от нуждите на едно дете.
Само за най-основните нужди на дете като отопление, храна, памперси и др. са нужни най-малко 400 лв/месец. Това при условие, че детето е здраво и никога не се налага да се купуват лекарства.
Сега ми предстои да се бръкна над 300 лв за ваксини. Ако дъщеря ми се беше родила през 2010 тези ваксини щяха бъдат задължителни и безплатни, но заради факта, че се роди 2 дни преди 2010 г, ще си ги платя от джоба.

Имам познати семейства, в които мъжете са грижовни и се занимават с децата си много повече от майките им. Факт е и, че такива мъже не се развеждат. Коя ще е толкова луда да го изтърве такъв?

Ако не искате децата ви да се отчуждят от вас, играйте с тях, обръщайте им внимание, говорете им, доставяйте им приятни емоции. Ако ги правите щастливи, няма как "злата майка" да ги отчужди от вас.
Когато дъщеря ми започне да се обслужва сама, ако тя пожелае, може да отиде да живее при баща си.

# 32
     RealTrue, защо не споделите с нас и работещият механизъм по който такъв един закон ще се прилага.
     Да речем, за родители изчезнали живота на децата си, години преди решението за развод/родителски права? С Интерпол ли ще ги търсим да изпълняват задълженията си? И ако - да, за чия сметка?
     Или за онези, които изчезнат от страната веднага след съдебното решение? И не оставят адрес. Та как ще им предаваме детето, като дойде тяхното време? Или да им забраним да напускат станата, докато детето навърши 18 години?
    А как ще си разменяме децата -ученици, когато единият родител живее трайно в една държава, а другият в - друга. Може би децата половин година ще посещават българско училище, а през другата - да речем финландско?
    Много ще ми е интересен такъв работещ механизъм. Споделете го.

# 33
Когато двамата родители се омъжат/оженят за други и имат деца? Какво ще става?
Ако детето се разболее, какво става?

# 34
  • София
Когато двамата родители се омъжат/оженят за други и имат деца? Какво ще става?
Ако детето се разболее, какво става?

И в чии 50% ще се купуват дрехи, обувки, учебни помагала?
В чии 50% ще се плащат курсове, спортове, извънкласни занимания?

Плюс въпросите на Хърмаяни, много са интересни.

Но силно подозирам, че ще получим поредната доза оплюване, вместо реални отговори.

# 35
     RealTrue, защо не споделите с нас и работещият механизъм по който такъв един закон ще се прилага.
     Да речем, за родители изчезнали живота на децата си, години преди решението за развод/родителски права? С Интерпол ли ще ги търсим да изпълняват задълженията си? И ако - да, за чия сметка?

Виж сега,той съда ги е "подарил' на майката,така че великият баща няма нужда да вижда децата си,ти не разбрали?!Но ако все пак има механизъм и аз бих искала да го знам,че да се възползвам Thinking

# 36
RealTrue
Ако съм те разбрала правилно, искаш да изложиш теза, че при равен режим детето няма да изгуби връзката между родителите си и риска то да се отчужди от другият родител ще е в пъти по малак. Относно това напълно съм съгласна с теб. Не е пречка този режим, да е така , както е и в други държави. Но към действащото наше законодателство, това може да стане единствено със споразумение между двамата родители. Лично аз познавам много такива двойки, и да, децата им са много по стабилни, развиват се по добре, в училище са по силни ученици, и същите имат много повече блага. Законодателят не отхвърля този метод. С влизането на новият семеен кодекс се дава една възможност на родителите да си поделят тези права и задължение , като например единият родител може да полага грижи за отглеждането на детето, а другият да се грижи за имуществените му интереси, образованието и др. За това и при разногласие, в повечето случаи съда определя, един по разширен режим на виждане с родителя на които не са предоставени родителските права. Това от своя страна не означава, че родителят на комуто не са присъдени тези права, той е лишен от тях. Напротив, той остава носител на такива и е в пълното си право да ги упражнява в цялата им сила относно възпитанието и отглеждането на детето.
За да се установи кой ще поеме прекият ангажимент към отглеждането и възпитанието на детето, от съда се вземат под внимание няколко фактора, а те са:
-   Възпитателски качества на родителите
-   Морален лик на родителите
-   Грижи и отношение на родителите към децата
-   Желанието на родителите
-   Привързаност на децата към родителите
-   Полът на децата
-   Възраст на децата
-   Помощта на трети лица
-   Социално обкръжение (среда в която ще живеят децата)
-   Жилищно битови и други материални условия на живот
-   Вината за разстройството на брака
Т.е – една съвкупност от фактури, които съда разглежда с оглед най-добрите интереси на детето. Или обобщено в понятието „интереси на детето”  е създаването на трудови навици, дисциплинираност, подготовка за общественополезен труд или изобщо детето да стане хармонично развита личност и добър гражданин. Към това понятие влизат и материалните интереси на детето- обезпечаване на жилище, битови условия, управление на имуществото и грижи за съхранението му, представителство и др.
Както казах вече, предоставянето на родителските права на единият родител не лишава другият от такива, а задълженията на двамата родители се запазват независимо от допуснатият развод (раздяла). Но, заедно с това обаче за родителите възникват и нови задължения произтичащи от развода, а те са: да спазват коректно поведение един към друг, да не вършат нищо за отчуждението на децата спрямо другият родител и помежду им, да не накърняват своя и на другият родител авторитет, да обезпечават обстановката която да въздейства за развитието на децата.
И ако последното бъде осъзнато от двамата родители, то тогава личният контакт наложен от съда с оглед определянето на един съдебен акт в рамки, то ще се създаде обстановка именно за която пишеш и риска за отчуждаване на детето от другият родител ще е в пъти по малка.

Практически това, се опитвам да обясня и в съседната тема, но никой не ще да разбере.
Мисля, че съумях да отговоря на въпроса ти относно предоставянето на родителските права.

За издръжката, ще пиша по късно. Тя също е от голямо значение за интересите на детето.

# 37

Нали се сещате, че при мъжете (в повечето случаи) тези номера не вървят и той ще предпочете да не види детето си пред това да го унижавате или да го крънкате повече пари.

Ето тук е ключът от палатката - най-същественото, според теб, е да не се накърнява егото на мъжа. Смешното е, че го обличаш в сърцераздирателни вербални еквилибристики.

# 38
Виж сега,той съда ги е "подарил' на майката,така че великият баща няма нужда да вижда децата си,ти не разбрали?!Но ако все пак има механизъм и аз бих искала да го знам,че да се възползвам Thinking
    О, Малвина, ясно ми е. И на мен съдът ми "подари" правата! Mr. Green По споразумение с таткото.
     Но нали съм си юрист и прилагането на законите ми е работа, та реших да полюбопитствам. Може пък нечий гениален мозък да го е измислил този механизъм за българската действителност.

А ако не беше толкова анти-женска, темата би била интересна.

Бърди, ако има отговори, ще са върхът  bowuu

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 17:35 от Хърмаяни

# 39
Механизъм може да се създаде. Друг е въпроса до колко ще е ефективен.

# 40
Симон, естествено, че може да се създаде, ама как да го накараме да работи. Поне веднъж месечно се сблъсквам с родители, които хал-хабер си нямат къде е другият. Изчезнал, и забравил че има дете. И изчезналите не са само бащи, и майки има, макар и по-рядко. Та, как да проработи този механизъм? Законът трябва да е гъвкав и приложим в максимален брой житейски ситуации, макар да е невъзможно да обхване всички.

Пък на автора ще предложа в България да се въведе и друга европейска практика - съпругът задължително да плаща издръжка и на бившата си съпруга. Така де, нали европейци ще ставаме Naughty
И без това ни обвини в комерсиализъм, та рекох да му оправдая очакванията Mr. Green

# 41
  • София
Хърмаяни   Laughing Flutter

# 42
До Симона9: Най-сетне някой мислещ Simple Smile))

Иначе всичко е доста типично за тези ширини: "не може", "не става", "досега не е правено в България" и т.н. А се оказва, че може, че става, просто трябва да се огледаме малко и да видим, че други са го направили преди едно 20 години... Но в БГ никой не бърза, искаме да сме си с 20 години назад, че като дойде краят на света през 2012 нас да ни подмине и да намине чак след двасететина години Wink))

# 43
  • София
Значи си навит да плащаш издръжка на бившата си. Похвално.

Мисля, че не разбираш основното - ние всички искаме бащите да имат желание да са по-ангажирани с децата си. Бащите не щат. И всички вкупом се чудим как точно смяташ да ги накараш.

# 44
  • София
RealTrue, не чух мнение за децата, родени извън брак? Как точно ще се задължат бащите на 50:50?! И за алиментите към жената също не чух нищо от теб....Понеже бащите трудно могат да бъдат помолени от майките на "подарените" им деца да вземат по-често да ги виждат! Няма да ти казвам колко пъти лично аз съм молила БНД да дойде да види дъщеря си понеже тя пита за него....но той е зает...А, кажи сега на този казус какво ще направиш? Затвор, глоба или бой с пръчки на БНД, че не иска да виси щерка си?!..Та 50:50 ще стане - виж, сега, вземи ти дребната за ...дни и моите вътре, че аз съм зает..а аз после ще ти ги върна...И накрая ще потънем в една бюрокрация като във вица за такованото зайче от вълка!

Общи условия

Активация на акаунт