Кога най-сетне родителите ще имат еднакви права

• 12 040
  • 363
  •   1
Отговори
# 45
Може би под 50/50, се има впредвид отговорностите както и месечната издръжка/ подчертавам на детето/.
По закон отговорностите трябва да бъдат по равно и по право.
Месечната издръжка трябва да е съобразена с разходите/разбира се средни/. Например 300 лв. за дете/вътре спада и преките разходи/ /2 150лв. на всеки родител.
Съвсем друг е въпроса, че детето може да се среща с другия родител/ако е човек/ когато пожелае.
При едни нормално разделили се хора, не виждам защо ако се обадиш на другия родител за проблем и се уведоми този при който детето живее, че не трябва другия да го разреши или съвместно.
Когато се разболее детето /имам впредвид сериозно/, да не се случва също искат подписа на двамата родители. Когато напуснеш страната също.

# 46
До Хърмаяни:

Да, нека се въведе и издръжка на единият родител (макар, че това не е популярна европейска практика и я има едва в 1-2 страни).
Само че, в целостта си издръжката на родител след развод (за лудите сключили брак при това без договор) може да означава и плащане от страна на жената на бившият и мъж. Зависи кой, с какви доходи е бил и е към датата на решението, и т.н. А има и "комън лоу" съжителство, което на практика обезмисля тази издръжка Wink))

И все пак, не жената или мъжа са важни, а детето, за него става дума.

# 47
Пък на автора ще предложа в България да се въведе и друга европейска практика - съпругът задължително да плаща издръжка и на бившата си съпруга. Така де, нали европейци ще ставаме Naughty
Това защо не се въведе RealTrue .
Не звучи европейско ли?
Защо не се подписва и договор при сключване на брак за имуществата на двамата?

# 48
До Хърмаяни:
След като е важно детето, трябва да се отчетат неговите интереси.
Ти как считаш, че при 50/50 се отчитат?
Например аз нямам условия да осигуря същите условия както другия родител и тогава?
1/2 година ще живее при едни условия и след това при други?

# 49

Ето за това става въпрос. Относно издръжката за жената, то и тук може да се иска. Има си член в семейният кодек. Просто въпрос на добър адвокат.

# 50
Снежа63   има договор. Той е пожелание на страните. Има и регъстър който е публичен и всеки може да види договорните отношения между двама души.

# 51

Да внеса едно уточнение: режимат 50:50 е отдавна въведен в ред европейски държави. Това, че на някого не му се вярва или не иска да вярва, че детето ще живее 1 ден с единият и 1 с другият си е негов проблем (още не е, но се надявам скоро да стане в името на децата!). За съжаление БГ правото е доста поизостанало, но рано или късно и това ще се случи. Ето това е отговора на вашите непрекъснати плачливи оплаквания в този форум!

чула жабата че подковават коня и тя надигнала крак. И твоята работа е същата. чул не дочул.
Като живееща в почти европейска държава искам да те осведомя: Да съществува такова животно като 50:50, но то се прилага само при определени условия, като например:
*родителите живеят в един квартал, най-малкото в един град
*родителите се разбират прекрасно, контактуват ежедневно и решават проблемите на детето заедно
*детето е над 3 години.

Та идеята е да се спазват правата на ДЕТЕТО за контакт с родителите, а не правата и удобството на родителите. Те нямат такива.

Нищо не каза за това детенцето да живее в къщата, а вие с майката да се местите периодично? Или ти май исакше всеки ден? Абсурдно за теб, нали? Но пък и окото ти няма да мигне да подложиш детето на тази гадост. Това само показва колко струваш.  Аз ако бях майката на това дете, щях да те държа на километри от него. Обещавам ти.

# 52
Да, детето естествено ще хареса родителя с повече възможности. Но, първо това е естествен подбор и второ, ако осигурите на детето си 50% от времето с баща му още от началото, повярвайте, това ще си остане така. Дори той (родителят) да има възможност да го гледа изцяло. А и такъв е закона в развитите държави.
Когато детето стане на 12 (или 16 в зависимост от закона) то само ще избере. Естествено е да иска да е с този ,който има повече пари или е по-добрият. Но баща, който е имал възможност да се грижи а детето си по равно с вас няма да иска то после да остане само за него. Вие не разбирате, че отношенията тогава ще са други. А когато детето стане на 18 тогава наистина си избира (или 12, 16... зависи от закона). Но когато то е на 18 то вече ще е отделено така или иначе и така или иначе пак ще има връзка с двамата... или с единия, зависи, кой, как се е държал...

# 53
Lucky.me - единственото хубаво нещо което каза е това.
Цитат
Та идеята е да се спазват правата на ДЕТЕТО за контакт с родителите, а не правата и удобството на родителите. Те нямат такива.

То и за това иде реч в тази тема, както и в още много други.
А последните ти думи, няма да ги коментирам. Те са просто без коментар

# 54
ДА!
Родителите НЯМАТ удобства. Има ги детето.

От това, което виждам... единият родител (както вие го наричате тук ОНД или нещо такова) взима две деца от детската градина. Едното е негово, другото е "новото" на майка му. След това тича с двете при "новият" татко и му ги предава, защото бърза за работа. Или пък "новата" мама ги взима и ги води при "старият" баща...

Като са се развеждали, те са занели какво ги чака и то 100% без измъкване. И двамата!
50:50
И след това си търпят последствията... а те са, че за децата това най-добрият подход.
Всички северни държави са го въвели, предстои и останалите да го възприемат.

Вие защо си мислите, че във форум за "мами" ми се хаби време да си пиша щуротии? Като знам, че всички ще са против мен?

Ами то е в интерес на ДЕТЕТО!!!, на първо място, и на второ - И НА ВАС!!!

# 55
RealTrue , не ми отговори на въпроса.
Ако двамата родители нямат еднакви възможности да се грижат за детето, какво.
Например бащата има къща, работа/по-добра в повечето случаи/ и какво?
Три месеца детето е в течаща гарсионера, в кварталното училище и след това в частно училище и задоволени всички капризи, след това се връща обратно?
Нещо не разбирам.
Склонна съм да приема мнението на Lucky.me . Това са съвсем различни условия.

# 56
До Хърмаяни:
...
    Съгласна, освен с едно. За мен разлика между мъже-жени няма. Издръжка следва да плаща този, който е направил брачно провинение - било то изневяра, домашно насилие, алкохолизъм, комарджийство или трайна незаинтересованост към дома, съпруга/та. А не този, който е бил към датата на развода с по-висок доход. Защото към тази дата и двамата може да са безработни. За целите на производството. Все пак живеем в България, и бизнесмени/бизнесдами, които карат коли за стотици хиляди левове, декларират под 1000 лева месечен доход.
      А колкото до съвместното съжителство без брак, там въобще не може да става дума за издръжка между бивши съпрузи.

Впрочем, темата започна с въпрос, има идея, и нито едно конструктивно предложение как да се осъществи. Е, в сферата на мечтите и да си говорим ала -бала, става. Но да бъде обсъдена, съответно внесена като законопроект, без предложение за механизъм на реализацията, няма да те огрее.
     Независимо от лозунга, че всичко е в интерес на детето.

# 57
Хърмаяни, механизма за реализация е известен/доколкото разбрах се твърди, че е въведен/.
Колко е да го препишем, както при много закони и наредби.
Как ще действа на практика?
Както живеем.
Кой разумен родител ще си даде детето при повечето от условията за които се пише.
Аз не! Тогава какво? По закон идва полиция и го взема и го води при другия? Звучи трагикомично!

# 58
RealTrue , не ми отговори на въпроса.
Ако двамата родители нямат еднакви възможности да се грижат за детето, какво.
Например бащата има къща, работа/по-добра в повечето случаи/ и какво?
Три месеца детето е в течаща гарсионера, в кварталното училище и след това в частно училище и задоволени всички капризи, след това се връща обратно?
Нещо не разбирам.
Склонна съм да приема мнението на Lucky.me . Това са съвсем различни условия.
Снежа, какво му е трудното. Ако сте в един град и детето е в училища възраст, то проблема може да се уреди много просто, независимо какви доходи получава единият или другият родител. И не е необходимо детето да е в частно училище.
Примерно, ние се бяхме разбрали той да поеме занималнята за детето, защото получава по големи доходи, за да мога аз да работя пълен работен , защото ако детето не беше на занималня, трябваше да си остана в къщи и да прекъсна работа, респективно няма да имаме и средства месечните нужди. От друга страна, той имаше пълната свобода относно детето).
Това са разрешими проблеми, не са чак толкова сложни.
Дъщерята на мой познат е също в училищна възраст. Тя е около 14-15 години. Родителите и живеят в един град. Ами детето е 15 дена при баща си, и 15 дена при майката си. Обгрижвано е и от двамата. И в двете къщи си има собствено местенце, майката е по заможната от бащата, но детето не прави разлика за това. То си ги обича и двамата еднакво, и се чувства добре и щастливо в тези техни отношения, независимо от техният развод.

# 59
      Снежи, не съм съгласна. Законът може да се препише, но начинът на прилагането му /механизъм/ -не. Той трябва да се създаде за нашата действителност, и в съответствие с цялото ни законодателство.
И да бъде работещ. В България мъртви закони колкото щеш. И ремонтирани през няколко месеца - също.
      В началото реших да подходя професионално към темата, въпреки леко обидната нотка. Можеше и да съм се излъгала, и наистина някой да предложи креативна идея. Нищо ново, чист мъжки шовинизъм е тая тема.

Общи условия

Активация на акаунт