Кога най-сетне родителите ще имат еднакви права

• 12 037
  • 363
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Хърмаяни,   202uu Просто аз го казах с по-малко думи.
Особено грозни сцени биха се получили при воюващи родители...ще си е направо като близкоизточен конфликт със заложници....Скоро имаше една такава българо-полска драма и кадрите, в които лелите от "закрила" на детето дърпаха, бутаха и детето беше ужасено от цялата сцена...Но това според RealLie...или каквото беше е светлия пример в името на доброто на детето!

# 76
Цитат
реално не разполагат нито с права, нито с възможности да изпълняват задълженията си по ЗЗД.
- ето за това иде реч, че трябва да им са дадат малко повече правомощия.
Нали това обяснявам, че всеки казус трябва да се разглежда отделно. Не е казано че за всички трябва да е така. Прави се проверка по случая, викат се родителите и така на татък.....
За това и дадах пример с медиациата ,като там задължително се включва психолога и ЗЗД и присъствието на соц. работник.
То е ясно, че за да се достигне до това, има наличие на конфлик. Въпроса е как да бъде разрешен този конфликт с оглед интереса на детето.

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 21:22 от simon9

# 77
Хърмаяни,   202uu Просто аз го казах с по-малко думи.
Благодаря МорганаHug
Това е най-големият ми проблем -  да бъда лаконична.

# 78
simon9 , ти опирал ли си някога до социалните или до отдела за защита правата на детето.
Един родител, който не иска да гледа детето си е много опасен и в брак и без брак. Много по-добре е без него, за детето.

# 79
     Симон, прости ми, не се заяждам. Но се огледай малко по улиците, извън своя кръг. Таксите за медиация и психолог надхвърлят месечните доходи на много хора. Или трябва да създадем закон само за богатите? Извинявай, но най-често с такива проблеми идват хора с общ доход под 1000 лева месечно. На цялото семейство. Заможните воюват по - рядко.  

# 80
    Симон, прости ми, не се заяждам. Но се огледай малко по улиците, извън своя кръг. Таксите за медиация и психолог надхвърлят месечните доходи на много хора. Или трябва да създадем закон само за богатите? Извинявай, но най-често с такива проблеми идват хора с общ доход под 1000 лева месечно. На цялото семейство. Заможните воюват по - рядко.  
Психолога е на работа в самата служба, както и соц. работни. И двете длъжности са на държавна заплата. Нещо по прилагането на закона за ЗЗД и малко в подкрепа на думите ми.
Глава трета.
РЕД ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МЕРКИТЕ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО
Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г.) Закрила на дете се предоставя след оценка на постъпил сигнал в дирекция "Социално подпомагане".

(2) Сигналът може да бъде подаден от самото дете, родителите, физически лица, държавни органи или други юридически лица.

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 24.07.2009 г.) При постъпване на сигнал в органите за закрила на детето по чл. 6 и 6а от Закона за закрила на детето за нарушаване правата на дете сигналът се изпраща незабавно в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на детето.
Чл. 14. (Доп. - ДВ, бр. 93 от 2006 г.) Социалният работник извършва проучване и оценка на сигнала, като събира необходимата информация от семейството, детето, училището, детската ясла и градина, специализираната институция, роднини, близки, съседи, друга дирекция "Социално подпомагане", личен лекар и от други източници при необходимост.

Чл. 16а. (Нов - ДВ, бр. 93 от 2006 г.) (1) Въз основа на направената оценка социалният работник изготвя план за действие, който включва дългосрочна цел и краткосрочни цели, дейности за тяхното постигане и мерки за закрила.
(2) Планът за действие се съгласува с родителите на детето, с настойника, с попечителя или с лицето, полагащо грижи за детето, ако това не противоречи на интересите на детето и не нарушава правата му.

(3) Социалният работник организира периодично срещи за преглед на оценката и изпълнението на плана за действие с всички заинтересувани страни.

(4) Срещите по ал. 3 се провеждат периодично в зависимост от развитието на случая, но най-малко на 6 месеца
Чл. 18. (1) Целта на мерките за закрила в семейна среда е да бъдат подпомогнати детето и семейството в зависимост от възможностите за отглеждане и възпитание на детето.

(4) При отказ за сътрудничество от страна на родител, настойник или попечител или на лицето, което полага грижи за детето, по предложение на социалния работник, водещ случая, директорът на дирекция "Социално подпомагане" издава задължително предписание.

(3) При определяне на необходимостта от ползване на социални услуги първостепенно значение имат висшите интереси на детето.

# 81
     Нима мислиш, че това помага за мотивацията?   
     Задължителното предписание е едно листче, Симон. След него има и глоба, и какво? Ще я платя, но няма да ида и да взема детето, ако нямам желание. Или пък просто няма да позволя да ме открият, за да ми връчат книжата.

ПП С теб май объркахме темата  Peace

# 82
     Нима мислиш, че това помага за мотивацията?   
     Задължителното предписание е едно листче, Симон. След него има и глоба, и какво? Ще я платя, но няма да ида и да взема детето, ако нямам желание. Или пък просто няма да позволя да ме открият, за да ми връчат книжата.

ПП С теб май объркахме темата  Peace
Не ми се търси в момента из папките.
Просто искам да кажа, че дори и към момента има някакъв механизъм. Вероятно не е доразвит и има доста пропуски. Но, все пак има някакво начало.
Сега се прехвърлям в темата "На раздумка през нощта", малко да се поразсея, че тук стана много сериозно.  Grinning

# 83
  • София
RealTrue, по-голяма част от майките тук са напуснали съпрузите си заради сигурността на децата си.
Особено чести са случаите на насилие след употреба на алкохол.
За мой късмет нашият татко не е такъв, но има мъже, за които само една чашка е достатъчна да извади звяра от тях.
Как една майка да остави бебето си само при баща му, като знае, че той най-късно в 6 се е отрязъл и се чуди на кой да си го изкара за скапания живот?
Една моя съученичка на 10 години беше с избити предни зъби. След поредния запой с приятели баща й се прибрал. Тя и брат й спели и баща им се ядосал защо не го чакали да вечерят заедно. Измъкнал ги от леглата със шутове и шамари. В един момент я хванал за косата и й забил главата в радиатора. Като изключим напиванията му, баща й беше много добър. Когато се събирахме у тях баща й ни правеше сандвичи, пускаше ни музика. Учеше ни да рисуваме, а приятелите на брат й събираше в гаража и им показваше как да ремонтират разни неща. Преди да научим за побоите дори й завиждахме за него.

Мога да ти разкажа и за мой познат, който сам отглежда сина си от бебе и не му позволява да ходи в дома на майка си. Причината - майка му си има ново семейство. След развода детето е живяло при майка си и родителите й, но тя си намерила нов мъж, който се нанесъл да живее при тях. Когато малкият му досаждал или плачел го шамаросвал възпитателно. Не се знае какво е щяло да изтърпи детенцето, ако  бабата и дядото не бяха се обадили на баща му.

Ако се прилага по закон детето да е 50/50 при родителите, как мислиш ще се отрази на психиката на едно дете да остане само с родител насилник за един ден, един месец или половин година?

# 84
......................................................Е, тогава защо да го вижда? За да го тормозите, да не му го давате и т.н.? Естествено, че няма да иска да го вижда. Нито детето нито вас. Това е ЕСТЕСТВЕНА реакция. .............................................................

Това е най-неестествената реакция на един истински мъж и баща......
Ако нещо ми е давало сила през живота, то това е била 101% увереност, че баща ми ще направи и невъзможното, за да е до мен. Няма съд или жена, които да го принудят да не е до мен......
Не са ти виновни закон, държава и бивша жена, първо потърси грешката в себе си. Нещо ти не си съвсем у ред, че да не виждаш детето си, защото някаква там "женка" ти пречи и ти обиден се фръцкаш и си оставяш детето.

# 85
......................................................Е, тогава защо да го вижда? За да го тормозите, да не му го давате и т.н.? Естествено, че няма да иска да го вижда. Нито детето нито вас. Това е ЕСТЕСТВЕНА реакция. .............................................................

Това е най-неестествената реакция на един истински мъж и баща......
 Няма съд или жена, които да го принудят да не е до мен......
Не са ти виновни закон, държава и бивша жена, първо потърси грешката в себе си. Нещо ти не си съвсем у ред, че да не виждаш детето си, защото някаква там "женка" ти пречи и ти обиден се фръцкаш и си оставяш детето.
Това вече е истината.  bouquet
Да не казвам, ако на мен такова нещо би ми се случило...
Няма нито закон, нито сила която може да спре човек да не вижда детето си!

# 86
Има, има.. МАНИПУЛАЦИЯТА -тя е и закона и силата.

# 87
Има, има.. МАНИПУЛАЦИЯТА -тя е и закона и силата.
Какво ще спечелиш?
Манипулираш човек, ако ти позволява.

# 88
Стига , бе !
Каква манипулация ?
Ти ако си нямаш съзнание и чувство за отговорност , може да си намериш 1 милион причини да не виждаш детето си .
И обратно , ако си човек на място и  го обичаш истински  , няма сила , която да те спре .

Съдът бил подарявал децата , да бе .
Нашият режим на свиждане е 1 седмица през лятото и всяка 1 и 3 неделя от 9 до 17 ч.
Дори и този минимален режим му идва много на БНД , изобщо не взема детето през лятото , нямал възможност !!! #2gunfire
За неделите - пак същата история , от дъжд на вятър .

Не можеш да принудиш някого да бъде родител , това е !

# 89
Стига , бе !
Каква манипулация ?
Не можеш да принудиш някого да бъде родител , това е !
Да, родител никой не можеш да го принудиш да бъде и никога не трябва да го принуждаваш да си изпълнява родителските задължения, ако поне малко обичаш детето си.
Родител по принуда! Може ли да бъде?
П.П. Никога не бих желала да бъда дете на родител по принуда/въпреки, че съм била/. Cry

Общи условия

Активация на акаунт