Пролет идва, то е факт, а АПРИЛ пристига малкият юнак! - Тема 16

• 27 409
  • 720
  •   1
Отговори
# 390
Megi Hug страхотно стихотворение, направо ми се насълзиха очите  Simple Smile

# 391
Здравейте в този студен и снежен ден и от мен,

megi_s, стихотворението е страхотно, нямам думи! Много ми хареса и мисълта, която публикува Дели. Колкото пъти  я прочета, толкова пъти се просълзявам. Цялата истина за майчиното чувство и любов събрана в няколко думи...
Стана въпрос за спиналната упойка. Моето секцио беше с такава. И тъй като раждането ми започна нормално, но в последствие лекарите решиха, че трябва да ме оперират, трябваше на момента да реша каква упойка да избера. Спрях се на спиналната и не съжалявам. Не те боли (болките идват, след като те отпусне упойката), лежиш си, говориш си с лекарите и екипа, смеете се, обсъждате разни неща, например как ще се казва бебето. Изваждат го, чуваш как изплаква, след това го измиват и повиват и ти го поднасят до лицето. Това беше върховният за мен момент. Бузката му беше приближена до устните ми и успях да го целуна. Толкова мекичка, нежничка и пухкава бузка имаше това най-сладко за мен същество на света... Никога няма да забравя този момент и сладката бузка на бебчо. Тогава видях и, че има лека тръпчинка на брадичката, видях и другата му тръпчинка на едната бузка, защото то правеше разни физиономийки. Много приятно чувство...
След като ме заведоха в реанимация, незнам колко по-късно, но упойката започна да ме отпуска от към пръстите на краката и така постепенно ме отпусна изцяло.
Когато доведоха бебенце при мен (то постоянно известно време вечерта при мен) през цялото време си го разглеждах - устните, очичките, ръчичките и т.н. По едно време се разплака, погалих го леко и то спря. Но този плач беше толкова болезнен за мен. Тогава си казах, че през целия му живот няма да позволя да има сълзи в очите му. И в този ред на мисли бих казала на  Murry, че когато синът ми плаче, винаги ми е тежко. Е, с изключение на моментите, в които сам си е  виновен и си е заслужил забележките, или плясването по дупето.
Май щях да пиша за още нещо, но забравих. Извинете ме - бременелски мозък. Simple Smile Смятам да надникна в темичката за смешното раждане, после ще пиша пак.
Чао, милички!

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 8 нови отговора. -лелеее Grinning

# 392
m.mega
...слагат  малко местна упойка на мястото на убождането и след това бодат със специалната игла. Усеща се само малко разпъване в момента на слагане на упойката. При мен не слагаха спинален катетър, но може да се сложи - това е една много тънка тръбичка, през която при нужда може да се добавя упойка.
Катетър се слага при епидурална. При спиналната няма.
Спинална: иглата е много тънка и дълга, разграфена е на сантиметри. Вкарва се в гръбнака на по-високо ниво от епидуралната и всъщност достига да гръбначния мозък. Там влетият медикамент потиска нервите, които отговарят за провеждането на сигналите за болка. При пробиването на обвивката на гръбначния мозък, която е пълна с течност, се излива част от тази течност - по иглата се "връща" капка от течността. Така лекарите разбират, че са "стигнали" където им трябва. Именно заради загуба на такава течност някои  мами после имат главоболие.
Епидурална: поставя се по-ниско в гръбнака с една доста широка игла, която на върха има косо отворче. Тази игла не стига до гръбначния мозък, само до неговата обвивка, наречена "дура" (оттам и името - епи+дура, тоест около дурата). Скосеният отвор се насочва надолу и през него се вкарва катетър, т.е. онази тънка тръбичка. Иглата се изважда и маха и тръбичката остава, по нея дозирано се пуска медикамент.
Поясниение: не, не съм лекар, подробното обяснение барбар с демонстрация на двата вида игли го прави една бивша акушерка от МД, прекрасна млада жена, която в момента води училище за бъдещи мами. Мисля дори че някои от пишещите тук я посещават. Понеже училището е безплатно, вярвам, че няма да се приеме като реклама на комерсиален  продукт да споделя кое е, та да се знае източникът - училище "Ма-ма" с Елена В. всяка сряда сутрин в "Лабиринт".

# 393
Млаката ми сука до 4 години и сега си иска отвреме на време от крава мляко - макар че и обеснявам за вредите от него ... и най вероятно ще си и давам и изцеденото от мен на бебка млекце ...

За какви вреди става дума? Нашите баби са хранили децата си с краве и овче мляко, и техните майки тях така са ги хранили, човеците от векове наред пият мляко от крави, овце и кози, и подрастващите най-вече, как така сега в 21 век стана модно да се проповядва, че кравето е вредно. Разбира се всяко нещо, когато е предозирано, може да навреди, но това с тиражирането на "вредите от млякото" е по-голяма крайност...

# 394
Хайде и да ви попитам нещо. Колко от вас са готови с избора на педиатър? И най-вече - как избирате педиатъра за вашето дете? Какви са критериите и как успявате да намерите такъв, който да отговаря на тях?

# 395
Аз последно време умирам за мляко и млечни продукти,ММ неможе да сварва да ми купува прясно и кисело мляко,а сутринта как се нахвърлих на сиренето.Колкото дали е полезно или вредно,ами то днешното мляко няма нищо общо с едно времешното ама аз без мляко не мога,от малка съм така.

# 396
Именно заради загуба на такава течност някои  мами после имат главоболие.
Глава боли и от самия медикамент,и от предозиране на дозата,не само от милиграмите,а и като цяло кубиците течност.Тоест от раздуването на мозъчните стомахчета,които са свръзани с канала на гръбначния стълб и съдържимото им е едно и също!

# 397
vandadi, много смешно наистина, но добре че ти няма нищо.  Grinning
При спиналната упойка и аз мисля, че няма катетър, защото не си спомням да са ми слагали.
Сега и аз да ви споделя нещо, което на мен ми е смешно. Снощи, към 12,30 се събудих от това, че не мога да си намеря място. Беше ми топло, неудобно, не мога да се наместя, корема ми тежи, пъпчето ми опъва... И накрая от охкане и пъшкане, ММ се събуди и ме пита какво ми има. И аз казвам, че нещо не мога да заспя, не ми е удобно... и добавям "Ох, как ще издържа!". ММ казва, "Да, че е още 12 и половина. До сутринта има много време". А аз възмутена отговарям: "Какви ти 12 и половина, то цял месец и половинеа има още, той - 12,30 било!" Grinning

# 398
vandadi, много смешно наистина, но добре че ти няма нищо.  Grinning
При спиналната упойка и аз мисля, че няма катетър, защото не си спомням да са ми слагали.
Сега и аз да ви споделя нещо, което на мен ми е смешно. Снощи, към 12,30 се събудих от това, че не мога да си намеря място. Беше ми топло, неудобно, не мога да се наместя, корема ми тежи, пъпчето ми опъва... И накрая от охкане и пъшкане, ММ се събуди и ме пита какво ми има. И аз казвам, че нещо не мога да заспя, не ми е удобно... и добавям "Ох, как ще издържа!". ММ казва, "Да, че е още 12 и половина. До сутринта има много време". А аз възмутена отговарям: "Какви ти 12 и половина, то цял месец и половинеа има още, той - 12,30 било!" Grinning
  hahaha hahaha hahaha

# 399
Deliah
"Момичета, някой да е попадал на статия за разкритието, в която да се дават някакви данни в см за скъсяването на шийката - не намирам такава, а искам да се ориентирам при мен как стоят нещата, имам чувството , че АГпоследния път ми е спестил нещо важно в това отношение (не му е за първи път, та искам и аз да видя нещо повече по въпроса)."
не искам да предизвиквам повод за притеснение...но на мен ми казаха 4е под 3 см е опасно. при мен дължината на шийката се следи много стриктно, тъй като майка ми е имала подпобни проблеми.аз ходя на преглед всяка седмица.до момента съм в нормата, т.е. 3 см. но лекарката ми ме съветва да лежа  преж повечето време и най вече да не вдигам нищо тежко. според мен е необходимо да се посъветваш още веднъж с гинекологут ти, за да можеш да вземеш превантивни мерки. Аз взимам магнезии и гледам да си лежа през по голямата част от деня...а на работа спрях да ходя още в началото на 7/ят месец. Надявам се да не съм те притеснила много, но задължително се посъветвай какво може да се направи. стискам палци и ти желая всичко най най и здраво пухкаво бебенце  Hug

# 400
Здравейте и от мен.Имам един въпрос-преди време в една позната видях много интересен повивалник за бебче.Отстрани имаше дупки с капачета за слагане на мазилца и тем подобни.Уви,тогава не запомних марката и сега ровя из нета,но нищо не намирам.Знае ли някой за какво говоря  Thinking

# 401
Колежката, която ми прати стихотворението също е априлка, но от преди 2 год. и предположих, че и тя гое получила от някоя мама от форума, но много ми хареса и реших да го споделя. И аз ревах също . Нали и ние имаме батко и уж той реагира така в началото и той уж няма търпение да види бебето, пък усетих и у него нотки на ревност. Преди няколко дни ми каза, че като се родяло бебето, цялото ни внимание щяло да се измести към него и за него "горкичкия" няма да  остане smile3503 . Вече е голям, но в някои моменти си е дечко.

# 402
  • Свиленград
vandadi ама че случка, най-хубавото е че с бебо сте добре.Ама и аз доста се посмях на твоята случка, макар че то не е за смях.
megi_s стихотворението е прекрасно.Напомня ми как се чувствах аз преди да се роди малкото ми братче.
Аз до сега мислех как ще разположа две легла в спалнята.Почти съм го измислила само остава да съобщя на ММ че го чака голямо разместване на мебелите.
madlene защо е опасно да е под 3см.Има опасност от раждане или нещо за бебето.

# 403
Erria такъв повивалник видях в Малечко-големия бебешки магазин на околовръстното,на не обърнах внимание за марката
Намерих го :http://malechkobaby.com/index.php?m=320&prodid=6248&lang=1

# 404
  • Бургас/Пз
Аз също бях със спинална, но екипът беше така добър да ми сложи катетъра след като ме хвана упойката! Махането не ми се стори чак толкова гадно, даже бих казала изобщо!
Доколкото разбирам обаче има разлика между катетъра, който се слага за пишкане и този който е за самата упойка newsm78 Така ли е? Ако е така аз спинален не съм имала, а само от другия, който е за урината!
Хайде и да ви попитам нещо. Колко от вас са готови с избора на педиатър? И най-вече - как избирате педиатъра за вашето дете? Какви са критериите и как успявате да намерите такъв, който да отговаря на тях?
Аз съм се спряла вече на лекар в Бургас, то не че избора е кой знае колко голям , ама дано да ни се налага по-малко да го посещаваме. Определено не отговаря изцяло на критериите ми, но пък не ми налага своето и не ми натяква разни неща, така че там където е Калоян, там ще е и бебето!
И поне не изписва антибиотици за щяло и нещяло!

Вандади, сигурно не ти е било до смях, но аз много се забавлявах с товята случка! Ама твоито мило, много ти помага, браво за гладенето! Ако решиш за неделя ще те чакаме на срещичката да знаеш!!!

Общи условия

Активация на акаунт