Фиброаденом- да се оперираме ли?

• 192 042
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
А само да попитам кой д-р Ангелов?

# 646
  • в джунглата
Ангелов е онколог -хирург, от известно време се вживява и като мамолог.

# 647
  • Карлово/ Пловдив
Включвам се и аз.Миналата седмица ходих на ехограф на млечни жлези в Бургас клиниката на д-р Маджуров.Откриха ми два фиброаденома 23мм и 15 мм .Изпратиха ме веднага на хирург.За да не губя време отидох при д-р Радев в същата клиника,който ме прати веднага на мамограф с думите "И се връщаш веднага да планираме какво да те правим". Мислех ,че ще припадна.Качих се на мамограф ,но жената категорично ми отказа обясни ми че мамографа в моя случай е "да търсим бяла котка в бяла стая" а и ми било много рано за мамография.Да подчертая на 30 години съм.Добре че не бях сама с моята приятелка излязохме от болницата и въобще не се върнах при хирурга.Звънях тук таме и ме насочиха към д-р Хрусанов-на който съм изключително благодарна.Имаше час за след 2 седмици но явно усети че че съм много притеснение и ме извика след работно време.Обясни ми ,че не е страшно но трябва да се следи ако нараства трябва да се оперира,но аз да реша.Как мога аз да реша такова нещо?И дали може без биопсия само със снимка да се постави точна диагноза?Днес трябва да му звънна ако реша да се оперирам а много ме е страх как да реша сама.Извинявам се за романа но съм много объркана.

Здравейте!Мен това изказване на хирурга ми прилича нещо от типа"като си направиш изследването се върни да видим кога ще те приемаме в болницата да ти вземем парите" комерсиално ми звучи не знам.Може и да не е така не мога да кажа.Относно това дали се прави мамография при млади жени,да прави се при нужда след като лекаря е преценил,че това изследване е необходимо.Все пак мамографа има доста добра диагностична стойност.А и двата метода - ехограф и мамограф са взаимнодопълващи се.За д-р Хрусанов от Бургас се чуват добри отзиви и като човек и като специалист.След като са ти казали да се следиш,ще се следиш.А дали да се оперираш или не трябва да прецени специалиста,но все пак той ти е казал да се следиш,не ти е казал веднага да се оперираш,но ако ти сама искаш може да легнеш под ножа и да ги махнеш.Все пак ти сама знаеш кое е най-доброто за теб - първо лекаря ти е казал варианти и ти избираш,ако операцията е била наложителна са щели да те насрочат за такава.Относно образните методи показват за какво иде реч - по контури,очертания,размери,форма и прочие,но при всяко образувание което се извади се прави хистология,ако имаш нужда от биопсия д-р Хрусанов или друг специалист при когото е ходила пациентката ще я насочи за нея.
Успокой се и стискам палци всичко да е наред!

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 13:58 от docsi

# 648
Благодаря ти,докси за изчерпването.Да кажа само точно различните мнения на двамата доктори ме объркаха напълно,добре че не отидох на трети.И това ,че се ровя постоянно в интернет и чета разни истории съвсем ме довърши.Що се отнася до д-р Радев посрещна ме с цигара на бюрото и на отворен прозорец ми каза да се съблека и да изчакам(може би да си изпуши фаса),в този момент влязоха 3-4 "сестри" с истеричен смях. Общо взето прецених ,че трябва да взема друго мнение.
УСПЕХ на всички ,а аз се свързах с д-ра и другата седмица съм под ножа...

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 15:30 от moni81

# 649
Kalina. радвам се, че е минало всичко. Ще разкажеш ли малко повече за самата операция - какво усещаше докато траеше? Rolling Eyes

По време на операцията усещаш само допир, натискане, подърпване, усещаш, че правят нещо, но болка няма. Само малко боли при зашиването накрая, но то е по-малко от минута, не е приятно, но се изтърпява. Самата операция продължи около 25-30 минути, аз лично съм голяма паника и бях много притеснена, но сега когато всичко мина мога да кажа, че не беше толкова страшно колкото очаквах. Сложиха ми малко подкожно дренажче, което махнаха на другия ден и ми сложиха водоустойчива лепенка, с която вече да мога да се къпя. Иначе около час след операцията когато мина действието на упоиката изпих едно прахче аулин и това беше после почти не ме е боляло. А днес вече трети ден избощо не ме боли само ако си мръдна по-рязко ръката и се дърпа тогава. Утре ще ходя на превръзка. Общо взето това е, ако имаш някакви въпроси питай  Hug Simple Smile

# 650
Kalina.  Hug радвам се, че всичко е минало леко и безпроблемно и си у дома вече. После да се похвалиш с хубави резултати  Simple Smile Леко възстановяване , за начало можеш да пробваш с Контратубекс за белега. Аз него ползвам и съм доволна, но пък и моята кожа бързо се регенерира.
Хубав ден на всички   bouquet

Благодаря ти   bouquet Да и аз съм се насочила към Контратубекс, мисля все пак да ги питам като ми махат конците какво да ползвам и кога мога да започна.

# 651
Kalina. Мерси за инфото. Засега нямам въпроси, като ми дойде и на мен на главата ще видя как е. Стискам палци всичко да мине бързо и да забравиш бързо какво е било. Peace

# 652
здравейте, записвам се и аз - от 2 ехографа (един преди, друг след цикъл) ми казаха фиброаденом, можело да се проследи,, т.е. да чака, на въпроса - какво да се следи (понеже първият път ми беше казала д-рката, че ако е това, препоръчва оперативно отстраняване, а не чакане), тя каза, че по учебник имало възможност да изчезне само, но тя на практика такъв случай не познавала... сега ще ходя при втори мамолог (Василев от Вита ми звучи ок).   Peace
Страноото е, че откакто ме диагностицираха, в някои дни имам неприятно усеане в горната част на гърдата и много се притеснявам... Боли ли по принцип фиброаденомът накой да знае?

# 653
привет, цял ден се опитвам да се свържа с д-р Гаврилов и още  не съм. Моля ако знаете тел. на доц. Александрова, да го пишете, не го намерих. Praynig

# 654
...
Страноото е, че откакто ме диагностицираха, в някои дни имам неприятно усеане в горната част на гърдата и много се притеснявам... Боли ли по принцип фиброаденомът накой да знае?
Влия се от хормоните. И мен ме е наболявал понякога около овулация, но най-вече в периода на ходене по прегледи Laughing Спряла съм да мисля за ФА-то ми, да ровя, да си фантазирам и т.н. Успех и по-позитивно мислете   bouquet

П.С. Аз посещевам д-р А. Перчева.

# 655
  • София
привет, цял ден се опитвам да се свържа с д-р Гаврилов и още  не съм. Моля ако знаете тел. на доц. Александрова, да го пишете, не го намерих. Praynig
В тази тема на първа страница има много полезна за вас информация.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=685095.0

# 656
И мен ме е понаболявал фиброаденомът, но не съм забелязала да има връзка с цикъла...

# 657
Мен също ме боли понякога, но по-често кистата. Тя със сигурност се влияе от цикъла.
Hug

# 658
а добре, каква е разликата между киста и ФА?
Мен почна да ме наболява, откакто разбрах за него... Rolling Eyes

# 659
Аз се завърнах днес от операция.Да споделя -място за притеснение от самата операция няма.Абсолютно нищо не се усеща нито шиене нищо.Станах от операционната облякох се и понеже напрежението беше голямо реших да се прибера с автобуса.Излязох от болницата в 14 часа сега е 19 и 30 и все още болка нямам абсолютно никаква.Не се плашете момичета на зъболекар е по болезнено  Simple Smile .Изтормози ме чакането пред хирургия от 8 сутринта до 13 вече бях на ръба.Но всичко мина за 30 мин.Успех на всички.А за кистите и фиброаденома знам,че кистата се появява и изчезва а фиброаденома е капсуловано образувание което достига определена големина и трябва да се следи ако нараства се оперира ,но няма вариант да изчезни освен оперативно.

Общи условия

Активация на акаунт