Великденски пости -2011!

  • 68 639
  • 660
  •   1
Отговори
# 225
  • София
  • Мнения: 8 504
Апропо за да не ровя назад за какво точно ви трябва сметана.

# 226
  • Мнения: 4 743
Направих си постна бисквитена торта, като замених млякото с кипнати 2-3 лъжици кокосови стърготини, които после прецедих +  една соева напитка 250 мл. на Alpro soya с вкус на ванилия.
Ето такава
http://www.alprosoya.co.uk/soya-products/soya-milk/flavour/vanil … o_cache=1&L=0

Докато рових да ви покажа картинка на соевата напитка за пореден път се убедих, че тук са много изкривени цените, в ЮК три напитки са лира и мъничко, тук едната е 1.50 и нагоре, двойно демек.

# 227
  • София
  • Мнения: 8 504
Направих си постна бисквитена торта, като замених млякото с кипнати 2-3 лъжици кокосови стърготини, които после прецедих +  една соева напитка 250 мл. на Alpro soya с вкус на ванилия.
Ето такава
http://www.alprosoya.co.uk/soya-products/soya-milk/flavour/vanil … o_cache=1&L=0

Докато рових да ви покажа картинка на соевата напитка за пореден път се убедих, че тук са много изкривени цените, в ЮК три напитки са лира и мъничко, тук едната е 1.50 и нагоре, двойно демек.

Ми то аз пък не помня колко ми струваше последната соя (от пазара я купих) сега се глася утре да правя соево мляко. Като го направя па го охлаждам и после я с пресни плодове я с такива от компот или пък сладкото от фурми правя на внучката плодово мляко (тая умира да се налива като жаба с него). Ма инак и от обикновенно прясно мляко го правя. Аз такива боядисани и измислени плодови млека да ме извиняват ама не ги допускам в къщата си. Дядовото "данонино" (както го нарича внучката) не го давам за купешкото.

# 228
  • Мнения: 143
Госпожа Еми, благодаря за информацията, когато аз търсих също попаднах на   рецептата в земя на заем, но съм пропуснала момента с пробиотиците HugЩе пробвам скоро да направя такова мляко и ако стане ще докладвам.Иначе от вчера нямам проблем със стомаха, но съм предимно на плод/зеленчук - не ми пречи.
Хубав ден на всички - много сте готини и давате страхотни рецепти! Hug

# 229
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
Апропо за да не ровя назад за какво точно ви трябва сметана.

Някоя от дамите беше дала рецепта за картофен огретен на фурна. Сварява картофките, после ги залива със постна сметана и ги запича във фурната. Или пък в първият пост я четох...Нещо не я намирам сега, а и не си я записах. ooooh!

# 230
  • Мнения: 1
Вижте, стигнах до извода, че не е нужно да се затормозяваме с разни храни, етикети, съдържания и рецепти, и да изпадаме в хистерия, че сме опитали нещо вредно/забранено. Тук по-скоро е важно наистина самото отрицание, както и че го правиш защото си християнин и служиш на Господ.
 
Нека не изпадаме в подробности с разни изфантазирани ястия , само и само да няма прашинка от забранените храни, защото това ,че заместваме една храна с др не означава ,че сме съвършените християни. Господ иска да види в нас идеята за отрицание, и че искаме и се стараем да спазваме поста, а не да се тровим с вредни храни. Господ не би ни го причинил!

Аз съм специалист по химия, вече съм и докторант и си имам представа от химия на храните. Затова ви казвам, не търсете винаги заместители на "редовната" храна, защото тези заместители са синтетични и са вредни!
Примерно кравето масло съдържа холестерол и е добре ако се замести с маргарин, но пък последния съдържа мастни киселини, които са аналогични по вредност на холестерола, което го прави също толкова вреден като маслото....и ред др такива примери.
Не четете до лудост и паника съдържанието на опаковките, където са изброени ред неща, за които повечето хора нямат компетенция да разберат. Аз съм специалист и се затруднявам понякога, а кво остава за неспециалиста! Пак ви казвам, важно е Господ да види в нас вярата!

Съветът ми е , че когато се падат дни на по-строг пост, просто консумирайте плодове, зеленчуци, сокове, фрешове, чайове, мед, ядки и др такива, а не да майсторите кулинарни шедьоври мислейки си ,че ядете нещо вкусно, а то от своя страна е пълно с вредна химия!
 Когато не е строг поста, тогава същите тези  природни и здравословни неща ,които изброих по-горе може да ги готвите с олио или зехтин, като последния е за предпочитане!

Просто не яжте директно яйца, мляко, кашкавал, сирене и месо. А това ,че в дадена храна на опаковката пише ,че съд нещо от тях във вид на някакво хим. съединение, то там е в такова количество (милиграми, микрограми и др.), че по никакъв начин не би повлияло на организма така както директната консумация на  животинските продукти. Разбира се все пак нека ги избягваме по време  на поста, но ако ги изкосумираш  не би трябвало да се счита за грях и проблем.

И не забравяйте да пиете мн вода (не след директна консумация на пресни плодове и зеленчуци, изчаквайте 10 мин.) тя е мн важна за мозъка ни!

Разбира се, по никакъв начин не искам да ви налагам мнението си, нито да си помислите ,че бойкотирам поста, а напротив просто ви излагам по-правдоподобна теория, която цели да ви накара да постите като вегитарианци и суровоядци, което разбира се  е и най-здравословното!

Успех  Wink Wink Wink


Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 18:47 от Алексхим

# 231
  • София
  • Мнения: 8 504

Напълно подкрепям написаното от Вас.

# 232
# 233
  • София
  • Мнения: 478
Здравейте   bouquet

Как сте в този хубав и слънчев ден  Grinning

Вчера се отказах от сармите с кисело зеле, защото последното се оказа една малка проскубана зелка, от която нямаше да мога да изкарам сарми за всички Laughing Поне съм спокойна, че зелето свърши точно преди затоплянето. Да е жив и здрав свекър ми, че ни затваря и дава всяка година по едно бидонче  Grinning Та от последното направих кисело зеле с ориз. Имах и една консерва червен боб та прибавих и него Crazy

Аз използвам предимно кокосово мляко и сметана. Най - много ми допада и мисля, че е идеален заместител (ако въобще може да се нарече такъв, защото го ползвам активно и в извън постно време). Соевите млека ги избягвам, защото не ми действат добре. Когато ползвам такива са на марката, която е посочила evhen, но натурално. Купувам ги от Метро по 2 бр. по 1 литър в пакет и излизат на прилична цена.

Иренка, съвсем възможно е да си видяла рецептата и отпред, защото преди години много хора си мислехме, че може да се яде растителен кашкавал и сметана. Много по - късно взехме да се вглеждаме в етикетите и разбрахме какво значи казеин например. Възможно е рецептите да са от много стари теми, така че ако пак попаднеш на такива, копирай линка и го пращай на лични на мама веси да го премахне Peace

Това е снимката, която обещах на шоколадовия кувертюр от Лидъл

# 234
  • Мнения: 38
Алексхим абсолютно вярно!  bouquetНо понякога се случва да има повод,който да се отбележи подобаващо-рожден ден,имен ден,друг празник на близък- защо да не се приготви нещо вкусно,интересно и разбира се постно,та макар и със "заместители".А, има и хора,които постят за първи път или им е трудно да спазват толкова строго!В крайна сметка няма всеки ден да готвим със заместителии ако на някого толкова много му се прияде ,да може да го замести с растителният му вариант! cookИ все пак по-важно е какво излиза от устата, от колкото какво влиза в нея Laughing!Така мисля,може и да не съм права.
 Между другото обадих се на завода -производител на бонбони "Ментина" и за мое най-голямо разочарование ми казаха,че точно в тях има животински желатин, но лимоновите резенки и другите желирани бонбони ,на същата фирма, се правили с агар,който се правел от водорасли и с пектин,т.е. не съдържат животински продукти!
 Това е от мен,за сега и това: newsm51

# 235
  • Мнения: 932
Подкрепям напълно Алексхим!

# 236
  • Мнения: 1
mariyanavi , така е разбира се, ако се налага да имаш гости, както и за да разнообразиш яденето си можеш да готвиш каквото си пожелаш, аз просто изразих мнението си, че не е важно да психясваме  в идеята си да блеснем като кулинари и да готвим "извънземни" измишльотини, така сякаш ще станем по-добри християни. 
Пак казвам, според мен целта на поста е душите ни да усетят лишението, а не да се храним по кулинарни книги от А до Я и непрекъснато да изпадаме в хистерично следене на съдържанието по опаковките.

# 237
  • Мнения: 38
mariyanavi , така е разбира се, ако се налага да имаш гости, както и за да разнообразиш яденето си можеш да готвиш каквото си пожелаш, аз просто изразих мнението си, че не е важно да психясваме  в идеята си да блеснем като кулинари и да готвим "извънземни" измишльотини, така сякаш ще станем по-добри християни.  
Пак казвам, според мен целта на поста е душите ни да усетят лишението, а не да се храним по кулинарни книги от А до Я и непрекъснато да изпадаме в хистерично следене на съдържанието по опаковките.
АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСНА!И без това нямам време,още по-малко за готвене, но винаги се възхищавам на добрите кулинари  chef  bouquet!
А, ето и отговора,който получих от сладкарския цех:"Уважаема Марияна,
Много се радваме да се запознаем с лоялен клиент като вас. Относно въпроса ви - да, желиращият агент желатин е от животински произход, бива телешки или свински. В бонбони Ментина ползваме именно такъв агент, както и в детските бонбони Жели фън. В Лимоновите резанки използваме желиращ агент агар-агар, който пък се извлича от водорасли, а в Топ жели - пектин, който също е от растителен произход. Можете спокойно да четете етикетите, там сме описали всички съставки, които влагаме в продуктите си.
От следващата седмица ще имате възможност да намерите в търговската мрежа и най-новия член на семейство Ментина - новата Ментина чери, със свеж пролетен вкус.
Бъдете жива и здрава! Похапвайте с удоволствие!
Поздрави,
Цветелина Пенева
Маркетинг мениджър
моб.:0886 126 266
вътр.тел.:0618/69 443
e-mail: tsvetelina.peneva@zaharnizavodi.com
"Захарни заводи"АД
"Св.Княз БорисI"№29
гр.Г.Оряховица
www.orbisfoods.bg"
Просто за информация,ако някой се интересува!    bouquet

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 02:09 от mariyanavi

# 238
  • Мнения: 38
ЧЕСТИТ ТОДОРОВ ДЕН!ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И МНОГО,МНОГО ОБИЧАНИ!
http://vbox7.com/play:3ebc578e

# 239
  • Мнения: 33
Алексхим, съгласна съм с теб и в този ред на мисли, тъкмо четях ето това: http://www.dveri.bg/content/view/12891/149/.

Честит Тодоровден! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт