Великденски пости -2011!

• 68 642
  • 660
  •   1
Отговори
# 210
Be Light, даде ми много идеи, благодаря!

Аз тези дни закусвам следното- фини овесени ядки със стафиди и смляни ленено семе и сусам, залети с вряла вода. На мен ми е вкусно.
и аз закусах нещо подобно - овесени ядки, сушени червени боровинки, ленено семе, пшеничен зародиш и няколко счукани бадема, и на мен ми е много вкусно, ако не обичате овесени ядки с вода, може да опитате с кокосово мляко. .

Ето ви две постни рецепти за мъфини от мен:

Постни мъфини с банан и портокал

и Постни кексчета с круша

# 211
Забравих да попитам:днес ядох желирани бонбони"Ментина"- пише,че съдържат желиращ агент, но не пише, че е от животински произход.Гледах други подобни бонбони, но на тях изрично е казано-желатин от животински произход!Някой наясно ли е със съдържанието?Благодаря предварително!

# 212
Забравих да попитам:днес ядох желирани бонбони"Ментина"- пише,че съдържат желиращ агент, но не пише, че е от животински произход.Гледах други подобни бонбони, но на тях изрично е казано-желатин от животински произход!Някой наясно ли е със съдържанието?Благодаря предварително!

Много е голяма вероятността (да не казвам 100 %) да е от животински произход, щом изрично не е указано, че е от агар- агар, пектин или нещо такова. Желатинът се прави от кости на животни.

Здравейте!
Уф, нали ми е голям дерт това кисело мляко..искам да попитам някой правил ли е ядково..соево или други подобни....да каже технологията?

faflichka, не съм правила, но тук пише за технологията. Peace Доколкото знам можеш да заквасиш с пробиотици от аптеката, не помня подробности.
Тези се смятат за добри.

Мисля, че е е възможно проблемите ти със стомаха да идват от неправилно комбиниране на храните. Например плодове, приети след друга храна започват да гният в стомаха и предизвикват подуване и газове, затова е най- добре да се ядат сутрин на гладно.

Аз тези дни закусвам следното- фини овесени ядки със стафиди и смляни ленено семе и сусам, залети с вряла вода. На мен ми е вкусно.
Това ми е любимата закуска. Само че заливам с леко топличка водичка и добавям мед и сусамов тахан. Става енергийна бомба.  Laughing

Tannita , благодаря за предложението.  bouquet  Дъщеричката ти е голяма чаровница. "Одрала" ти е кожата. Дано да наследи и твоя кулинарен талант.

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 21:29 от Госпожа Емилия

# 213
  • Все на втория етаж
Дали е постна, аз пак питам, вижте съсържанието. Пише някакви млечни протеини  Rolling Eyes Понеже се коментираше , че Хопла за готвене е поста. И питам, за да знам дали да я ползвам.

# 214
Mи дори и да не си прочела вече коментираното,то е ясно че не е.

# 215
  • морето, сините вълни...
Малко късно но се записвам и аз при вас.
Иначе почнах поста веч, от години го правя, макар че коледния не би могло да се нарече пост (че млечните не ги бях спряла).
Много уютно е тук сред вас.

# 216
  • Все на втория етаж
Mи дори и да не си прочела вече коментираното,то е ясно че не е.

Коментираше се някъде - чела съм, че е постна, затова и попитах, днес купих и вкъщи видях, затова пак попитах. Не виждам нищо лошо в това, а ако ми беше съвсем ясно - нямаше да питам. Peace

A сега намерих отговора в блога на Бразилка, която както винаги е много, много полезна  Hug:

"С огромно разочарование установих, че всички растителни кашкавали, сухи и течни сметани на българския пазар всъщност не са растителни – в кашкавала има казеин (който е от животински произход), а в сметаните – млечен протеин или лактоза (отново от животински произход). Почувствах се ужасно, защото трябва ли да имаме специално образование, за да знаем с какво се храним. Ако случайно не бях разбрала какво представляват тези съставки, сигурно щях да продължа да ги консумирам"

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 23:18 от Иренка

# 217
Иренка , аз съвсем съм  забравила да отворя снимката. Извинявай!  bouquet
Не само, че не е постно това, но и не може да се нарече храна с тези 6 Е-та (!!!), хидрогенирани растителни мазнини (разбирай "маргарин").

Извинявам се, че може да изглежда крайно за някого (аз малко не смея да се обадя), но наистина смятам, че ако постейки единственото което правим в храненето е да заменим животинските мазнини с растителни от изкуствен произход, си правим лоша услуга. Тези продукти са крайно вредни и тялото не знае как да се справи с тях. Някак- си се прелива от пусто в празно така. Разбира се, тези продукти са разрешени за пост, тъй като не са животински, но ако се изчистим от животински мазнини, а се задръстим с хидрогенирани, какво ни ползва постът? Разбира се, говорим само за физическия аспект на поста (храна, тяло). Знам, че другият е по- важен, чуха се и реплики, но в момента говоря за това и са ми интересни вашите мнения по въпроса. Аз бих могла да изложа някои аргументи в подкрепа на горното.
Какво мислите по въпроса? Hug

# 218
Мисля,че съм напълно съгласна с теб! Grinning Трябва да бъдем внимателно,момичета и момчета Grinning Много лоши храни се появиха на пазара. А и донякъде е хубаво,че можем просто да се отречем за малко от някои храни и да изпитаме липсата им без да намираме заместители. Не ме разбирайте погрешно:радвам се на дадените рецепти тук.
Този пост без олио не ми е много лесен Grinning Не съм добра готвачка и не умея да използвам умело подправки,затова.Но остана само един ден,момичета! Признавам си,че първият и вторият ден ядох корнфлейкс,а на опаковката пишеше,че има олио. Хубаво беше да не го правя,спор няма.Но като че ли не е толкова идеята в това да няма милиграмче от дадена храна,а в отрицанието. Да усетим липсата.Поне аз така го разбирам Grinning

# 219
  • София
Здравейте,
и аз се включвам в групата

Този пост без олио не ми е много лесен Grinning Не съм добра готвачка и не умея да използвам умело подправки,затова.

Поради тази причина  аз реших да изкарам седмицата без да готвя за себе си, само на плодове и ядки.

Успешен Петък на всички!   bouquet

# 220
Госпожа Емилия, много ми е приятно да чета постовете ти Simple Smile.

Иренка, ако ти трябва сметана все пак, забелязах, че има в Била на диабетичния им щанд някаква соева течна сметана, на която май пишеше, че е без животински мазнини. Също така ако искаш провери малко след Патриарха и Витошка има едно сбито магазинче за диетични храни и там на вратата пише, че имало всичко за Великите пости /каквото и да значи това/.

Поздрав: http://www.dveri.bg/content/view/12884/137/

# 221
  • Все на втория етаж
Благодаря ви момичета. С вас някак поста много леко ми минава.

Госпожа Емилия, аз съм на същото мнение. По принцип си готвя обикновени постни манжи, защото хич ме няма като кулинар, но заради рецепта за огретена се вторачих в сметаната.

iliqnka, благодаря и на теб!  Hug И ти си много полезна на всички ни с информацията.

Лек и спасителен постен ден от мен.

# 222
iliqnka  Hug

Иренка , за сметаната не знам какво да те посъветвам, освен да направиш ядково мляко и да се опиташ да го пресечеш с лимонов сок. Но дълга и широка.. Като казах "ядково мляко" и се сетих, че горе забравих да пусна линка. faflichka, извинявай! Ама и вие не се обаждате. Laughing               
http://www.zemianazaem.com/archives/208     

http://www.zemianazaem.com/archives/207

# 223
# 224

Общи условия

Активация на акаунт