Великденски пости -2011!

  • 68 675
  • 660
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 22 867

Момичета, много моля да ми отговорите, тук със сигурност ще сте наясно - шоколадов сладкиш с майонеза на Сладка хапка става ли да се направи за постещи с постна майонеза и има ли изобщо такъв вид майонеза? Благодаря ви!  bouquet

# 196
  • София
  • Мнения: 478

Момичета, много моля да ми отговорите, тук със сигурност ще сте наясно - шоколадов сладкиш с майонеза на Сладка хапка става ли да се направи за постещи с постна майонеза и има ли изобщо такъв вид майонеза? Благодаря ви!  bouquet

На мен ми се струва, че ще може да се приспособи в постен вариант Peace Има постна соева майонеза

evhen, следобяд ще го снимам Peace

# 197
  • Мнения: 143
Момичета, мерси за отговорите.В интерес на истината - ядох от нещата, които бразилка е изброила за проблемни.Не знам, какво ще предприемам - уж не ми е слаб ангела...пък то, какво излезе.. Joy
Хубав ден на всички!  bouquet


# 198
  • Мнения: 22 867
На мен ми се струва, че ще може да се приспособи в постен вариант Peace Има постна соева майонеза


brazilka, знаех си аз, че няма как да няма начин и, че тук ще ми го подскажете! Благодаря ти много!  bouquet

# 199
  • Мнения: 1
И аз да е включа тук!  Simple Smile Постих 6 години подред, с пропуск само миналата година, но сега съм решила пак да се върна към пречистването! Наистина имам нужда организма ми да се възстанови и пречисти!

# 200
  • Мнения: 4 746

Споделям и тази рецепта, блогът смятам за много полезен и има доста постни рецепти /основно сладки/.
http://trydiani.blogspot.com/2010/08/blog-post_12.html
 Hug  bouquet


От този блог ви копирам една информация, която поне на мен ми беше много полезна:

При сладки тестени изделия /където ролята на яйцата е свързваща, а не набухвателна/, като заместител на яйцето се използва се ябълково /бананово/ пюре: 1/4 ч.чаша ябълково пюре = 1 яйце. За други негови натурални заместители се препоръчват фино смляно ленено семе: 2 с.л. смяно ленено семе в 3 с.л. вода = 1 яйце, както и обикновената комбинация на оцет и сода за хляб: 1 с.л. оцет + 1 ч.л. сода за хляб = 1 яйце.



# 201
  • София
  • Мнения: 8 505
...
Много моля Дядо Хаджия като за малоумни и нескопосани домакини да обясни технологията на соевото крема сирене, ама точно - с количества, време и т.н. пак не успях да го направя Cry получи ми се като брашнена каша, не се пресече.

Да деее ама дядо ти хаджия си е дефектен и никога не е готвел по рецепти ами винаги на око, та от там и рядко публикува рецепти (ако сте забелязали). Ако е имало рецепти то е защото булката му го е наблюдавала (това е семейно СРС) и после като и хареса сяда и вика "Айдеее сядай на компютъра да опишеш всичко".

Та в общи линии тука номера е сместта да не заври, трябва нали да е топла (така около 70 -80  градуса) но не кипяща.

В общи линии аз съм се стремял да спазвам следната технология. Ще видите там - по надолу в коментарите една дама е дала дори и реепта за соево брашно, така че тия дето имат по слаби стомаси могат направо с нея да работят.

И понеже аз гонех определено крема сирене, не го изсцеждах до края ами спрях по рано и замесих там с разните му подправки.

До предупредя че количеството на готовото сирене е малко, да не очаквате нещо голямо. То си е се едно че правите нармален кашкавал или сирене.


От този блог ви копирам една информация, която поне на мен ми беше много полезна:

При сладки тестени изделия /където ролята на яйцата е свързваща, а не набухвателна/, като заместител на яйцето се използва се ябълково /бананово/ пюре: 1/4 ч.чаша ябълково пюре = 1 яйце. За други негови натурални заместители се препоръчват фино смляно ленено семе: 2 с.л. смяно ленено семе в 3 с.л. вода = 1 яйце, както и обикновената комбинация на оцет и сода за хляб: 1 с.л. оцет + 1 ч.л. сода за хляб = 1 яйце.

Преди време някъде по старите теми коментирахме и ролята на нахута и соевото брашно като слепително действие. И понеже гонех да правя чисто постен козунак тогава някой ме беше посочил някакъв руски линк за съответните пропорции.

Съдейки по датата на публикацията в блога ми, явно сме обсъждали това в миналогодишната тема за великите пости. Ако ще пробвате рецептата за козунака моля ви гонете по меко и нежно тесто (да не кажа почти лепещо) то като си втаса си става еластично и удобно за обработка. Пробвайте и варианта с пареното тесто и натуралното пшеничено нишисте, който коментирахме в тазгодишната тема за козунаците.

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 12:26 от дядо хаджия

# 202
  • Мнения: 1 775
Здравейте,faflichka и аз имам подобни проблеми от някой храни ,просто ги избягвай. От аптеката си взех лекарство за подутия стомах. При мене има ефект.

Какво е? Confused

# 203
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 720
Здравейте,faflichka и аз имам подобни проблеми от някой храни ,просто ги избягвай. От аптеката си взех лекарство за подутия стомах. При мене има ефект.

Какво е? Confused
Просто питах в самата аптека и тя ми препоръча мезим форте и еспумизам. Взех от второто. Може и да има и хомеопатично такова ,но не се сетих да попитам .

# 204
  • Мнения: 143
Здравейте!
Днес съм добре, за сега нямам проблеми със стомаха....до сега съм яла само плодове и малко шоколад, органик/веган...с мента...разкош... Heart EyesУф, нали ми е голям дерт това кисело мляко..искам да попитам някой правил ли е ядково..соево или други подобни....да каже технологията?Аз четох, но навсякъде вземат за закваска от вече готово соево кисело мляко или от обикновено кисело мляко.Къде да намеря соево кисело мляко..от Варна съм, но честно казано никъде не съм виждала....виждала съм само соеви крем-пудинги..?!?И още нещо...самата закваска за мляко постна ли е или се извлича от кравето мляко....защото това лактобациликус ми звучи съмнително?!? JoyСъжалявам ако ми е тъп въпроса... Joy Wink
syn - мерси за съвета за хапчета, но аз в общи линии гледам да се въздържам от всякакви..освен ако не е много наложително.  bouquet

# 205
  • Мнения: 1 775
Да, то и аз избягвам хапчетата, но вече се чудя с моя корем какво да правя. Незнам и дали ще ми помогнат...Уж и затова го разтоварвам, освен всички други причини.  Tired

Иначе моята закуска е много скромна - от ядки и мед;
на обяд само маслини и гуакамоле без чесънчето /все пак работим Wink/ или включвам някоя салата-например вчера ми беше краставичка с лимонов сок и много копър, втори вариант-печени гъбки с къри на фурна;
много съм се ограничила не съм за пример, но така смятам, че трябва,
а за вечеря супичка от картофки и магданоз без нищо друго, а снощи беше една прекрасна китайска салата с ориз, която взех като идея от тук някъде, но й добавих от мен соев сос.
  

# 206
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 720
Браво много вкусни неща за ядене си изписала. Честно ,казано мене ме мързи да си правя нещо за ядене. Ям само вечерта ,като се прибера от работа . Снощи си сварих ориз с грах. В къщи само аз поста. Налага се  и да готвя за домочадието и за мене вече нямам желание освен нещо на бързо. Нали бяха почивни дни и   съответно много ядене и ми се получиха и проблемите със стомаха. Затова и отскачането да аптеката. Иначе и аз не съм привърженик на лекарствата.

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 17:26 от syn

# 207
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
Четох вчера рецепта за картофен огретен със сметана. Четох и че тази на Хопла е постна. Днес ходих и купих, но според мен, май не е постна. Растителна е, но има млечни протеини.




https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png
https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

# 208
  • София
  • Мнения: 565
Be Light, даде ми много идеи, благодаря!

Аз тези дни закусвам следното- фини овесени ядки със стафиди и смляни ленено семе и сусам, залети с вряла вода. На мен ми е вкусно. За обяд си пасирах едни домати от консерва с малко сол, малко захар и чубрица и така си топках хлебчето Grinning Сега съм сложила една леща, която ще разделя после и на едната част ще сложа олио, другото за мен.  Не мога да кажа, че гладувам Laughing

# 209
  • Мнения: 38
 Привет и от мен!Браво на всички,които спазват строг пост тази седмица!  bouquet  bouquet  bouquet Да споделя и аз моята бърза"вкусна постна чаша" Laughing:1 голяма супена лъжица коприва на прах,добавям шарена сол и подправки на вкус,сол, заливам с вряла вода -около 300мл. и готова супа!Както казва Ути:бързо,лесно ,вкусно!  chef
  И майка прави  постни козунаци-стават страхотни,като се сложи хубава мая,захар,аромати- добре да втасат-даже и не се разбира ,че са постни!Да ми е жива и здрава,че миналата година точно на 08.03. получи инсулт!Слава на Бог се възстанови, но не й позволявам да се заема с такива трудоемки приготовления!Прекрасна вечер ши желая и леки пости! newsm51

Общи условия

Активация на акаунт