Великденски пости -2011!

• 68 574
  • 660
  •   1
Отговори
# 615
Didonika, аз по принцип като готвя леща, и други манджички накрая разбивам 1-2 супени лъжици брашно в студена вода и го прибавям към супата, за да й придам плътност и да не е бистра водичка. Така да поври 2-3 минути и е готово. Само като сложиш брашното не захлупвай с капака, защото яденето започва да прелива, запенва се ако го захлупиш

# 616
  • София
 Здравейте в началото на последната седмица и от мен:) Хем очаквах да ми мине лесно първият пост, защото по принцип съм флекситарианка, хем не..но ето, че с няколко неволни отхапвания от непостни сладкиши, които силно се надявам да не са в разрез с въздържанието ми, включително и в дните без мазнини.
 Днес аз също си сготвих постна лещичка, а вчера менюто ни беше:обяд - супа от сьомга, вечеря - котлети от сьомга на тиган и салата.
 Исках да ви питам как ще процедирате в петък..аз лично не бих могла да приемам само вода...имам малко дете, излизаме навън..никога не съм гладувала, с ниско кръвно съм..та се чудя възможен ли е компромис от рода на вода, плодове, сокове..или всичко различно от предписаното е в нарушение на поста.

# 617
  • София
Didonika, и аз правя като katelinka. Брашното го бъркам като застройка със студена вода и след това добавям по малко от боба (лещата, грах и т.н.) и чак тогава го връщам.

Освен това слагам повече лук, морков, печена чушка в самото начало. Всичко това като се развари допълнително дава плътност. Варя винаги под капак и на постоянна температура. Забелязала съм, че приготвени без капак, варивата седят "промити".  Лукът може да се пекне на сух тиган за кратко преди да се добави.

mimmox, бих прибавила към твоите предложения и печени картофи на фурна. Бях ги споделяла и в началото на поста. Измиват се хубаво с кожата, хубаво се насоляват и се подреждат на решетката във фурната. Стават много вкусни. Гъбената крем супа, която споделих преди няколко дни също е подходяща за дните на строг пост. Има една много вкусна ориенталска салата. Зелена салата, ситно нарязани домати, сух джоджен и лимонов сок, става ммм. Освен леща, може да се приготви и зелен фасул, грах и боб. Сещам се и за доматена супа. Видях, че си предложила маслинова паста, но тази, която купувам аз е със зехтин. Може би я приготвяш домашна по някакъв начин?

*Elle*, в петък - всеки според възможностите му Peace Все пак трябва да се отличи от другите постни дни и да постиш по - строго, като варианта, който си споделила с плодовете. Аз още не знам как ще процедирам тогава. Друг път съм издържала само на вода, но с оглед на бременността ми, тази година няма да го правя и мисля да ям и храна, но без олио, а ще компенсирам с по - усърден духовен пост.

Госпожа Емилия Спиролинова, наистина съм се убедила, че човек може да постигне всичко, стига да има желание Peace Лятото изкарах 5 дни само на един сироп (Мадалбал) + след това захранването. Тогава си повтарях, че щом за суетата мога, значи и при тримиренето ще справя, но ще пробвам по - натам след като родя и спра да кърмя. Тогава забелязах, че и при мен захранването беше най - трудно Embarassed

# 618
  • София
mimmox  я кажи как я правиш лещата,че моята все ми става една водниста и никой освен мен не я яде  smile3506

Ами моята тайна е, че я сготвям вечерта и оставям да изстива цяла вечер на затворен капак извън хладилник и чак на другия ден ми става ароматна и хубава  Wink Иначе рецептата ми е простичка:

В тенджерката слагам колкото съм решила леща, ситно нарязани 2-3 моркова и обелени 4-5 скилидки чесън. Вода не слагам много, така на око може би една педя на половин пакет, или нещо такова newsm78 Подправям с чубрица и сол и оставям да се вари 20 минути, после слагам 2-3 супени лъжици доматено пюре от кутия (или зависи от количеството леща) и оставям да покъкри още 10 минути. Махам от огъня и оставям да престои цяла вечер.

Тази вечер съм решила да я направя   bouquet

# 619
За лещата: Винаги предварително я кисна за няколко часа или даже от предишния ден. Така става става много бързо, пести се време, електроенергия и на мен ми е по- вкусна. За сгъстяване: Аз нали го давам здравословно уж  Laughing , не ползвам брашно, а отсипвам един черпак от готовата леща, пасирам го и го връщам обратно в тенджерата. Освен това, и аз като brazilka слагам повече зеленчуци. Обичам храната да е пъстра, иначе не ми се хапва.

brazilka, така е. С желание всичко става. Другото са оправдания. Между другото, т.нар. "тримирене", ако го извадим от религиозния контекст си е живо сухо гладуване, което ако се прави по правилата дава изключително много ползи. По ефект се равнява на цяла седмица гладуване на вода. Но трудно се издържа именно защото организмите ни вече са много замърсени. Който иска да издържа на тримирене трябва предварително да се подготви с разтоварващи режими, пиене на чиста вода, омекотяване на организма и най- вече воля и желание.
За бременността и кърменето си права, не е време за пост тогава. И да не забравя: Честито за бебока и леко бременеене!  Hug

# 620
  • София
brazilka , много ти благодаря за идеите без олио  Hug Аз също съм голяма почитателка на блога ти   bouquet

Малко се притесних за маслинената паста, защото аз го чета това съдържание и никъде не пише зехтин, но чак сега ми хрумна,че те слагат зехтин, когато я пасират, а не пишат директно. Ужас, но нали не е грях ако не знаеш...

# 621
  • София
...
 Исках да ви питам как ще процедирате в петък..аз лично не бих могла да приемам само вода...имам малко дете, излизаме навън..никога не съм гладувала, с ниско кръвно съм..та се чудя възможен ли е компромис от рода на вода, плодове, сокове..или всичко различно от предписаното е в нарушение на поста.

Свържете се със свещеника ви и ако ме питате мен не разчитайте само на съветите от интернет и форумите.

# 622
  • София
Аз днес си пекох от картофите на фурна, които Бразилка по- горе е споменала и с една голяма зелена салатка с домати, пресен чесън и лук, магданоз, сурови слънчогледови семки, сол и балсамико стана мммммм....

Другото, което открих за себе си са сурови ядки, накиснати за няколко часа в компот, в моя случай от праскови. Поемат от сока на компота и става много вкусно.  Напомня ми за един желиран десерт с орехи и компот от кайсии от детството ми.

В началото обсъждахте, но аз не разбрах- може ли да се яде сусамов тахан по време на строгия пост?

# 623
Здравейте,  Hug
ами цяла сутрин си пея една песничка на Тоника и рекох да ви поздравя
 http://www.youtube.com/watch?v=NJfVxoi64Z0
Хубав ден!   bouquet

# 624
Я кажете малко повече за картофите на фурна - оваляни в сол, не е ли много солта и на дъното на фурната или на решетката ги печете.
Ние с мъжа ми от довечера ще правим строгия пост, а в петък мислим  ще се пробваме на пълен пост, между другото от кога до кога точно е пълния пост.

След коледните пости не успях, но сега съм твърдо решена сряда и петък да спазвам постите. Аз колкото повече се информирам, толкова повече виждам природосъобразноста на постите - brazilka да каже, дали бъркам,  но аз съм ги броила - около 220 са постните дни през годината.
Какво е това месо, дето ни го набутват от всякъде, вижте рекламните брошури на магазините - месо, салами и някъде на последна страница зеленчуците и плодовете Crossing Arms

# 625
  • София
evhen, аз ги пека в тавичка. Измивам ги хубаво, както са си с обелките и докато са мокри, ги овалвам в сол. По- точно поръсвам отгоре и после с ръцете разпределям. Те си поемат колкото им трябва. Останалата сол отива в тавичката. Имах съмнения, че ще се залепят, но всичко беше наред.

Мишанка, благодаря за поздрава  Grinning

# 626
Здравейте!
Зная, че тази седмица не се яде олио, но исках да ви споделя какво купих днес. В София в момента в НДК върви изложението Произведено в България. Та на щанда на Милмекс (който е на първия етаж) си купих шоколадов кувертюр 200 гр за 1,50 лв. Мисля, че цената е много добра. Сега не съм го опитала, но преди съм си купувала от тях беше хубав. Другото което купих от тях са шоколадови бонбони пияни вишни, които също са постни и струват 3,00 лв кутията. Вътре мисля, че са 16 бонбона. Много са вкусни, аз от години ги купувам не само през постите, но в търговската мрежа трудно си ги намирам. Та затова си взех оттам и реших да ви споделя ако проявявате интерес.
Ние у нас сега сме на боб с ориз на фурна без олио. Добре става. Аз си напълних и сухи чушки с боб, ама честно казано без олио те не са така хубави.
Лек ден и от мен Hug

# 627
  • Пловдив
Днес мисля да направя кюфтенца от зрял боб /имам накиснат, а ми се иска нещо различно да направя../
Да споделите добра рецепта, моля.. Hug

# 628
# 629
  • София
Днес видях в интернета много интересен и подходящ за тези дни десерт.

http://woman.-spam082-/n/med-oriz-i-orehi.2346.html

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 18:59 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт