Великденски пости -2011!

• 68 627
  • 660
  •   1
Отговори
# 585
 По повод пъшкането Crazy се сетих да споделя,че откакто постя нито за миг не ми е било тежко от каквато и да е било постна храна Thinking На моменти усещам че прекалявам,особено като на работа няма как да ям нещо се връщам вечер поозверяла и хапвам не малко Embarassed Също така стомаха ми стана супер редовен,абе въобще благоотворно ми се отразяват постите,мисля че повече не бих и помислила да ги пропусна.

Днес направих небезизвестните постните шоколадови квадрати на di_ani,превъзходни са.Бях малко скептична,защото не съм одобрила нито един пстен сладкиш досега,но този определено ми хареса,бих го направила и в непостно време Peace

# 586
  • Русе
Здравейте момичета!
Нахълтвам във вашата темичка да ви попитам за някоя рецепта за постна пита. Много ще съм ви благодарна, ако може да ми предложете някоя изпитана и хубава рецепта, за вкусна пита.

# 587
По тази рецепта став вкусна питка:

1 кубче мая, или 7гр суха
250 мл топла вода
2 суп.л мед
3 суп.л олио
1 ч.л сол
500гр брашно

Маята се разтваря в топлата вода, добавят се и останалите продукти и се меси меко тесто. Втасва около половин час, най добре е да се покрие с кърпа.  Oформя се по желание,втасва още малко и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

# 588
  • Все на втория етаж
Привет, срамота, не съм се разписвала половин месец. Но ме грабнаха домашни тревоги и не ми остава много време. Бяхме болни, аз бях много зле, с температура 38, 5 ,, но стоически удържах фронта. Днес съм с бързо питане, можеше да чопля семки по време на пост, нали? Все се сещам за примера с виното и зехтина на Бразилка и затова си мисля, че може, но ще изчакам да потвърдите да не окепазя работата, че до неделя съм на плодове и зеленчуци, обаче обичам да люпа семки пред компа докато малкия спи. Blush

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 23:32 от Иренка

# 589
Иренка, да можеш да си ядеш семки, не е забранено.
Днес правих картофени кюфтета. За първи път реших да ги опека, а не да ги пържа. Това си го бях наумила четейки вашите рецепти, че печете такива неща върху хартия. Ами Слава Богу получиха се чудесно. И освен, че станаха вкусни са и по-полезни от пържените

# 590
  • в семейството
Аз тази вечер, реших да си пръжна фалафели, ама пак ми се разпаднха  Twisted Evil . Накрая метнах цялата смес в загрятото олио и стана едно такова... като каша...ама вкусно  Laughing

# 591
  • I want it all and I want it now.
Успешни пости на всички.Весели празници на всички именици . Аз днес ,вече ще спирам.

# 592
  • София
Здравейте и честит празник!  bouquet

Този пост отново мина неусетно. Не мога да повярвам, че днес е Лазаровден и остана само седмица. Надявам се да се съберем отново и за Петровите пости, които са много по – кратки и леки. Тази година са от 20 до 29 юни, като почти през цялото време се разрешава риба.

Вчера много ми се ядеше козунак и бях решила най – накрая да пробвам рецептата за постен такъв на дядо хаджия, но случайно попаднах в Кауфланд на постен козунак. Не е кой знае какво, но все пак е добра алтернатива. Снимах го, ако има и други желаещи да го намерят по – лесно.

katelinka, много ми харесва тортата и въобще всичко, което си приготвила за празника ти  bouquet

Мишанка, с каква готова смес ги прави „миризливите” фалафели Laughing ?

viki5, погледни ето тази постна пита - http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=a … achi&Itemid=9 Подкрепям и предложението на Дес, защото на Бъдни вечер тази година и аз правих питката по рецептата за вкусните питки на Карина и стана много вкусна.

Иренка, освен ако не печеш слънчогледа с някаква мазнина, няма причина да не може да се консумира по време на строг пост. Със семки не можеш да си изпържиш картофи Laughing

За фалафелите – оставете сместа да преседи по – дълго в хладилник. Оформете кюфтенцата и пак ги оставете за половин час в хладилник. Пържете ги в добре загрято олио, но на умерена температура. Олиото трябва да ги покрива. Не пържете много бройки едновременно, докато не откриете чалъма.

Тези дни приготвих:

пълнени сухи чушки с картофи

бобени кюфтенца с чеснов сос

крем супа от гъби

лесна индийска яхния

Утре имам имен ден и ще трябва да се постарая повече с менюто. Сега ще седна да умувам какво ще приготвя за гостите и след малко отивам на пазар, за да си набавя продуктите. А вие какво сте запланували за утре?

# 593
brazilka, благодаря за чудесните рецепти, които отново споделяш с нас!!!
За утре съм купила бяла риба и ще я изпържа, за гарнитура мисля някаква салата. Утре е наистина голям празник. Преди 2 години на Цветница направихме Кръщенето на дъщеричката ни. Макар, че гостите ги поканихме в ресторант, менюто беше постно - за ужас на бабите, които си мислеха "как сме щели да се изложим пред хората'. Да ама всичко беше чудесно и много от хората, които не постеха дори не разбраха, че сме се постарали да е постно. Хубавото е, че на този празник се разрешава риба, което много улеснява нещата. Simple Smile

# 594
Аз се връщам от изповед и ако даде Бог утре ще се причастя, така че и за мене е много хубав и специален ден, а и сестра ми има имен ден Simple Smile. Ще ядем риба, разбира се - най обикновена печена скумрийка. Преди малко купих от супера и боята за яйцата Simple Smile. Дано да посрещнем Великден по-чисти не само телесно, но и духовно  Peace

# 595
  • София
Здравейте и честит празник!  bouquet

....

Вчера много ми се ядеше козунак и бях решила най – накрая да пробвам рецептата за постен такъв на дядо хаджия, но случайно попаднах в Кауфланд на постен козунак. Не е кой знае какво, но все пак е добра алтернатива. Снимах го, ако има и други желаещи да го намерят по – лесно.
....

Ааааааа моля моля ми таз хлебопекарна защо имаме тогава ?  newsm62

# 596
Този пост отново мина неусетно. Не мога да повярвам, че днес е Лазаровден и остана само седмица. Надявам се да се съберем отново и за Петровите пости, които са много по – кратки и леки. Тази година са от 20 до 29 юни, като почти през цялото време се разрешава риба.
Цитат

Наистина бързо, споделих и аз своето учудване. Благодарение и на вашата компания, за през юни отсега вдигам ръка и ще се надявам да сме пак заедно.

Честит празник на всички!

п.п.Напоследък не се включвам, че проблеми разни не питат, но следя темата и ви благодаря за участието на всички.

# 597
Да се запиша в темата с менюто от последните няколко дни  Mr. Green
Вчера готвих постана мусака с тиквички и гъби.
Днес- боб с ориз на фурна.
Често правя салата от тиквички, домати, прясна мента и копър, както и фокача с лук и доматки.

# 598
                          Два хубави български празника........
Два дни, в които цветята, усмивките и празничното настроение са пълновластни господари. И не може да е другояче. Това са празниците на цветното великолепие, пролетта и красотата.

ДА СА НИ ЧЕСТИТИ НА ВСИЧКИ !!!

Желая ви прекрасни мигове на споделено вълшебство с любовта,която раздаваме,за да се превърне всеки ден в празник-

празник на себеотдаването и споделената топлина !

# 599
Здравейте и Честит Празник!   bouquet
Утре майка ми има имен ден и ще празнуваме с нея.
Този пост измина с неговите си уроци и мъдрост. Беше ми приятно!   bouquet
Бразилка, фалафелите се надсмиват над моите кулинарни (не)умения  Laughing
Онзи ден фиаското беше с един неясен пакет с явно изтекъл срок на годност. Днес отново се пробвах, този път от одобрения доставчик и с пресен пакет, но явно нещо бъркам в технологията на приготвяне. Меря точно водата, разбърквам добре и изчаквам час. След това оформям и пека на 180 градуса върху пекарска хартия. Резултата е хм, обезсърчаващ   Laughing. Накрая винаги завършвам в Мимас  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт