Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІІ

• 44 940
  • 764
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте Simple Smile

Искам да кажа за моркова.. Детето на моя близка се обрина след морковено пюре на Хип, както и още едно детенце направи реакция към същото. Габче също го отказваше доста дълго време, тогава реших, че явно не й е момент да го яде. Та явно е възможно при някои деца да се прояви първоначална непоносимост, която с времето да отмине. Сега като й давам от нашата салата (ситно настъргани морков и ряпа), си хапва по малко Simple Smile

Габче днес яде охотно спаначена супа, онзи ден бяхме на гости на приятели с детенце - яде и от неговата зеленчукова супа (макар че имаше някой и друг невъведен зеленчук...), но те и количествата все още са си скромни.

Фата, ще качиш ли и моето пиленце  Blush

Утре, ако успея да сваля снимките, ще ви покажа как се яде кус кус  Joy

Велма, Габи е на 10 месеца и има дни в които е почти само на кърма (за разнообразие може малко банан или хляб... просто понякога така се случва). Не мисля, че има проблем. Детенце си показва най-добре Simple Smile  Peace Не се отказвай, ще видиш, че съвсем скоро ще прояви интерес и няма да има спирка   Wink

# 76
Честит 8-ми март, момичета!

Реших да не чакам повече за помелото, надявам се да няма реакции.
Като казах реакции, та се сетих - давам суров домат (чери, обелено), Крум го хапва с голям интерес, но му се зачервява кожата около устата след това. Стана направо омарче. Първия път се стрееснах, но мъжа ми ме успокои, че и на него така му става, ако си допре домат до лицето, и заради бялата кожа Крум явно е по-чуствителен. Наистина, след 20-30 минути червенината изчезна без следа. На следващото даване като че ли по-малко се зачерви (или аз вече не бях толкова притеснена и така ми се е сторило  Mr. Green) Знам, че доматите не са в сезона си сега и че тези са някакви доста "fake", но не знам вече какво да му давам, а това е лесно Simple Smile

Моята кожа също се дразни от домат, явно е по-чувствителна, а доматът все пак дразни с киселото. Peace
Цитрусови плодове в Италия дават и преди годинката. Както в Холандия ягоди, първия път като видях 6-месечно бебе да плюска ягоди се уплаших.  Crazy Мисля, че всяка култура следва и определени правила, според традиционния си начин на хранене. В Италия със сигурност ядат повече портокали и от повече време, отколкото холандците. В Холандия пък ягодите са особено популярни.  Simple Smile Когато нещо е непознато и чуждо понякога автоматично бива смятано и за "вредно". Сред храните, забранени за бременни в Холандия е и нашенското сирене в графата на пресните непастьоризирани сирена... Пък ние в България си го хапваме.  Simple Smile Преди години в Тунис се смаях като видях 3-годишно момиченце  да яде за следобедна закуска филия с ариса - едно страшно лютиво пюре от люти чушки, което и на мен ми се опъваше, нищо че обичам люто  #Crazy Индийчетата как ядат кърито, дето понякога направо ти изгаря устата... Та затова хората са измислили и поговорката "В Рим като римляните"  Simple Smile

angelv , Malini , ще кача и ваши снимки. Който иска нека ми казва като пуска снимки, за да ги качвам.  Simple Smile Не искам да питам всеки път, за да не излезе, че настоявам.  Blush

Ето ги българските BLW бебета  Simple Smile

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/02/15/balgarskite-blw-bebeta/

Първият линк на Естествено ли е или от един детски център във Фейсбук? Не пиша на други места, но разбрах извора на посещения от Фейсбук в блога ми  Flutter

Търсих и аз инфо (на 3 езика  Laughing).

Надявам се да са били различни от моите 3  Joy

Фата, сладурки! Между другото ти е много добър преводът. Wink

Мерси! Нали уж преводач го раздавам  Blush

Последна редакция: вт, 08 мар 2011, 02:53 от fata ®

# 77
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МОМИЧЕТА! БЪДЕТЕ МНОГО УСМИХНАТИ И ОБИЧАНИ!  bouquet

Фата, сладурки! Между другото ти е много добър преводът. Wink

Мерси! Нали уж преводач го раздавам  Blush

Ето, значи имало причина. Wink

Много се зарадвах като видях в блога разказа на Лили с трите бебета, защото бяхме в една стая в ТК и наистина е мама-герой. Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 мар 2011, 08:53 от AndyB

# 78
Здравейте и от мен! Честит празник на всички мили мами! Наслаждавайте се с усмивка на слънчицата си!

Ние слабо се захранваме напоследък, защото беб има проблеми с ходенето до тоалетна и съм ограничила доста менюто, но все пак похапва. когато предлагам.

Ето снимки и от мен за албума на fata ® :
http://www.facebook.com/album.php?aid=284156&id=704428599&l=422bfa11d7

Последна редакция: вт, 08 мар 2011, 13:30 от Petiofski

# 79
Грозното пате, то това му е хубавото - няма задължителни неща! Щом не те "влече", няма да му даваш съответната храна, докато не решиш, че е удачно. Ти решаваш Simple Smile
Малко повече метене  под стола остава, ама се преживява.
За метенето ясно.  Laughing

Фата, да, съгласна съм за културите и местонахождението.Има логика.  Peace

# 80
извинете, не съм забелязала, че единия линк не се е копирал - ето го:
 ами не ще - автоматично го чете като спам - линка е от сайт за слингове - бейбислинг-бг.ком - статията се казва "Захранване - част 2" - редовно чета сайта, защото много ми харесват статиите.
защо не мога и сайта да публикувам като линк?

искам да попитам тези, които захранват около 6-тия месец. бебчетата имат ли вече зъби? примерно ако им давате да ръфат ябълка или морков или нещо твърдо, как се справят? или предварително го обработвате, за да омекне? и как го обработвате?

# 81
tarzanka, аз като започнах да предлагам на Малчо храна, все още нямаше зъбки. Твърди неща по принцип не се препоръчва да се предлагат, заради опасността от задавяне. Суровият морков и суровата ябълка са едни от опасните храни и затова се обработват преди да се предложат на детето. Може на пара, може да се сварят или изпекат. Изборът е твой  Peace

# 82
Моето дете има вече 2 зъбчета, но не давам нищо твърдо сурово. Той още преди с венците само успяваше да си отхапва парчета и доста добре ги раздробяваше, което би било опасно с морков или ябълка примерно.

tarzanka, видях статията. В нея нищо не се споменава. Само в един коментар от автора отдолу. Но кой е този автор, на какво си базира мнението, не става много ясно. Алергия може да се направи и към нещо съвсем безобидно, риск винаги има.  Peace

# 83
Хммм....аз пък досега винаги съм давала сурова ябълка, а още няма зъби... newsm78

# 84
kакто казах моркова не го харесва, но почти всичко давам в суров вид - специално зеленчуци и плодове. ябълката я рендосвам или я смилам на пюре, защото и тя без зъби си отхапва и се дави. така правя и с други твърди храни, които обича.

solley, статията не е за алергия към моркова, но просто се препоръчват други храни. аз също винаги съм знаела за морков и ябълка като първи храни и тази статия беше революционна в моите възприятия. затова я пуснах. иначе за моркова мисля, че изяснихме, че явно е индивидуално и в много малък процент на децата. досега не бях се замисляла за това - просто възприех информацията, защото и моето дете го отказва. всъщност, ако наистина се водим от детето, ако не е готово да яде нещо, би трябвало да го откаже.

# 85
AndyB, и аз в началото предлагах ябълката сурова и много зорко го наблюдавах. В един момент обаче, започна да се справя доста добре с хранта, започна да отхапва доста големи парчета. Тогава спрях да я предлагам сурова. Пробвах да му дам печена и варена на пара, но не одобри и на този етап я предлагам под формата на бисквити или на пюре, намазана в/у хляб.

# 86
Е,добре - днес май имахме малък напрадък с яденето.Синко се бори с един морков чъпреки че не му беше вкусен много.Лапна го, махмна го от устата си с пренебрежителна физиономия,после още няколко пъти се опита да го посмуче.нищо не отхапа, но поне го сложи в устата си.след това му дадох картоф и май него хареса повече .мота го по ръцете си, но отхапа малко,но не го глътна.а вечерта обаче му дадох да захапе от банана ми - и взе,че отхапа едно парче и помислих,че го е глътнал,но после след 10 мин незнайно как му падна от устата.това ме притесни бая.ами ако му остават така парчета в устата? какво да правя?
 И за накрая ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !!!

# 87
  • T"A
velma, случва се да остане някоя хапка, на мен ми се е случвало да преобувам малкия и да видя, че някакво парче храна му е останало в устата... Трябва да се следи детето, но иначе не виждам причина за притеснение  Peace

В началото не им е много ясно какво да правят с храната, но поне моето дете доста бързо оттренира уменията  Peace

---
Исках да ви разкажа за пътуването ни и опита с ядене на път.  Heart Eyes

От вкъщи бях взела няколко рибни крокети, парчета варен картоф и малки печени кюфтета от извара, тиква и ориз.
В самолета кърмих, най-вече при приземяване заради налягането в ушите  Simple Smile

Пристигнахме на обяд и затова ние хапнахме пица на крак, а на малкия дадох донесената в кутия храна. Мислих да правя бисквити, но не успях, а крокетите и другите неща ми бяха останали от предния ден... Но бисквитки е най-доброто за из път  Simple Smile

В хотела имахме закуска и вечеря, и двете на шведска маса. Слагахме бебока в слинг и обикаляхме с него да пълним чиниите (това на него страшно му харесваше), пълнихме му чиния с разнообразни храни, старахме се да избягваме ястия с много подправки, но яде фалафел (на него не му е за първи път), пилешки шницел, палачинка, безсолни сирена... каквото се намираше... (дори пробвахме да му дадем царевица на кочан, но му беше малко трудно да я държи)

За обяд взимахме плодове... Simple Smile

В ресторанта не предлагаха достатъчно варени зеленчуци и затова на закуска на 2 пъти мазах филийка със зеленчукови пюрета, но на вечеря се случваше да намираме печена на фурна тиквичка, картофи; моркови и тиква, задушени за кускус...
Аз бях доста притеснена, че цапаме, но се редувахме с мъжа ми и забърсвахме старателно. Тъкмо през последния ден свикнахме и се научихме да не му пълним много чинията и разбрахме  предпочитанията му, но пък се наложи да се връщаме...  Confused Следващия път ще съм по-спокойна  Hug

Редакция: махнах снимките, оставям само разказа...  Simple Smile

Последна редакция: ср, 09 мар 2011, 21:18 от Mentha

# 88
velma, и аз миля, че няма нужда от притеснения. на моята щерка непрекъснато й остават разни парчотии из устата, но после си ги дояжда  Joy

днес за първи път предложих крем супа с всичко необходимо вътре - в смисъл за първи път не съм готвила специално за нея без подправки - имаше много малко сол, масло, прясно мляко, магданоз, кротони и т.н. (кротоните ги правим печени, не пържени). много й хареса.

чудех се кога започвате да давате на децата макаронени изделия, подправки, сол? четох някъде, че не е добре да се предлагат до навършването на 1 годинка, но пък тя все иска от нашата храна. ние и без това се опитваме да си готвим здравословно - безсолно, не пържено и без мазнина, но все пак се притеснявам и не искам да предизвиквам зорлем някакви стомашни проблеми. вие как постъпихте?

# 89
Менти, добре завърнали се и мерси за репортажа.  Hug Много е порастнал Йойо. Не го бях виждала отдавна.  Heart Eyes

И аз се интересувам за подправките - чубрица, джоджен, риган, мента, червен пипер, магданоз и копър. Сол и без това слагаме на масата в чиниите направо, не ми е проблем тя, но как да сготвя яхния примерно без червен пипер... Всички други подправки за момента ръся накрая, само за червения пипер не съм намерила решение и честно казано не съм рисърчвала кога се въвежда.
Има ли разлика в препоръките за въвеждане на стрити/ронени (повечето български) и подправки на прах (по източните напр.)?

Днес въведох глутена с коричка хляб с авокадо. Голямо ядене падна. Утре ще давам брюкселско зеле за пръв път.

tarzanka, пак за моркова.  Joy Разбрах без проблем за какво е статията. Но безименен автор, който не посочва никакви източници не е авторитет в моите очи, това написах и по-назад. Това какво той/тя са посочили като подходящи първи храни, не изключва някои други от списъка.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт