Синдромът"Мама Божка"

• 13 786
  • 256
  •   1
Отговори
# 180
   А какво правят точно лигльовците и лиглите?  Наистина не съм наясно. Вероятно имате предвид деца, на които не е отказвано нищо , което е по възможностите на родителя и наистина рядко чуват "не". Тук много се заклеймяват такива. В действителност обаче, те много рядко вредят на другите, а просто живота много бързо им зашлевява по някои и друг шамар, след което си налягат парцалите. За мен винаги по опасни са били приучваните, че трябва със зъби и нокти да драпат за всичко, което получат и са чували много често "не".
  ПП. Винаги съм била принцесата на татко Laughing

Мама Божка ли се нарича майката, която купува пълно материално обезпечение на куклата на малката си кукла в това число спалня, кухня, кола, гардероб, ски оборудване и т.н. за сумата около 4-5 хиляди лева /лично видяно/? Или си има друго име? Нещо терминологията ми се изплъзва. Коя е тази Божка и откъде е дошла?

Имала бол пари, купила.

# 181
Първият ми автомобил струваше толкова.
Но...ако доходите на семейството са съизмерими с играчките на децата...
Ако обувките ми струват по 500 лева едната, вероятно  ще е егоистично да не зарадвам детето си с играчка за 4 хил.
Знам ли?

# 182
Детето на 1,2 и 3 години...оставете го да играе, да се изцапа, да се удари, да плаче, затова не е нужно да му се карате. По-скоро в тези години му се скарвайте, ако не даде играчката си и на друго дете да си поиграе с нея, скарайте му се, когато посегне да удари друго дете/все още за децата това е игра, но трябва от малки да се научат, че такива игри не се играят/... ей такива прости, мънички неща, които могат да ви спасят от това да бъдете мама Божка, а малки децата да се научат, че живота не е игра.

# 183
Мама Божка ли се нарича майката, която купува пълно материално обезпечение на куклата на малката си кукла в това число спалня, кухня, кола, гардероб, ски оборудване и т.н. за сумата около 4-5 хиляди лева /лично видяно/? Или си има друго име? Нещо терминологията ми се изплъзва. Коя е тази Божка и откъде е дошла?

Имала бол пари, купила.
Ама аз не я обвинявам, защото тя всъщност е една много добра майка - грижовна, себеотдаваща се и т.н. Обича безумно дъщеря си и просто не може да й откаже. Интелигентна е, чете много, знае, че не бива да я разглезва, обвинява се, че й угажда толкова, но .... просто не може да устои.

# 184
Нямаше начин да се мине и без това:) Определено бих могла да разбера този, който изкарва по 10-15 хил на месец и е дал една трета да 'обезпечи материално' куклата на детето си. По странни са ми тези с 300 лв заплата и маратонки за 200 , или телефон за 1000, но се радвам, че ги срещам само виртуално.
За мен лично, 30я ми рожден ден беше времето, в което реших да премина от количествени към качетвени натрупвания, за себе си, дома си и детето. Хич не ми дреме кой ще ми брои левчетата за хубава играчка, дрешка или мебел, докато самия той е дал петорно повече за боклуци, който се съсипва още с изваждането от опаковката. Да не говорим за чисто възпитателния ефект на заобикалящата среда- каквото и да е набиване на канчето не може да постигне ефекта на красотата, спокойствието и родителския пример.
А, освен това, мисля, че времето, в което всички бяхме уж равни, отмина безвъзвратно.

# 185

Имала бол пари, купила.
Ама аз не я обвинявам, защото тя всъщност е една много добра майка - грижовна, себеотдаваща се и т.н. Обича безумно дъщеря си и просто не може да й откаже. Интелигентна е, чете много, знае, че не бива да я разглезва, обвинява се, че й угажда толкова, но .... просто не може да устои.

Жаве, съжалявам, но на мене това ми звучи като  вид "зависимост", не като обич.
           Извинявам се, но така ми звучи... Hug

# 186
Детето на 1,2 и 3 години...оставете го да играе, да се изцапа, да се удари, да плаче, затова не е нужно да му се карате. По-скоро в тези години му се скарвайте, ако не даде играчката си и на друго дете да си поиграе с нея, скарайте му се, когато посегне да удари друго дете/все още за децата това е игра, но трябва от малки да се научат, че такива игри не се играят/... ей такива прости, мънички неща, които могат да ви спасят от това да бъдете мама Божка, а малки децата да се научат, че живота не е игра.

Да удари  или нагруби друго дете - да, няма право, не бих му позволила, нито толерирала.

Играчките си е давал на деца, на които той прецени, не на всички. И никога не съм го насилвала.
Така, както аз бих дала автомобила си, или пък някоя любима моя дреха само на най-добрите си приятелки.
 Ами че то на тази възраст за него играчките бяха целият свят.
Как да му ги отнема насилствено?

# 187
Пропълзяваме към любимия ми казус- общи ли са играчките на площадката.
Ирис, не питай мен защо Simple Smile

# 188

Да удари  или нагруби друго дете - да, няма право, не бих му позволила, нито толерирала.

Играчките си е давал на деца, на които той прецени, не на всички. И никога не съм го насилвала.
Така, както аз бих дала автомобила си, или пък някоя любима моя дреха само на най-добрите си приятелки.

Не, неее да му я отнемаш насилствено, просто да не бъде егоист, да я даде за малко и другото дете да си поиграе, като му се обясни, че после ще му бъде върната.

# 189
   Ама кажете какво е това разглезване бе хора? Според мен ние сме били много разглезени, защото родителите ни не са ни отказвали нищо, което да им е във възможностите. Никога не съм срещала трудности да разбера, че щом ми казват ,че нещо не могат да направят, значи не могат - иначе просто биха. Това никак не ме е накарало да очаквам, че света ще ме носи на ръце, или нещо подобно, и че всички хора ще се отнасят към мен по релевантен начин. Тогава къде е проблема?
   Във връзка с темата. Не знам коя е мама Божка, обаче съм виждала мама Кокошка, тя не дава на детето да прави нищо и постоянно му вика "не", плясва го през ръката ако посегне към пръчка, облича го с три реда волани и после му придържа поличката отзад ако се катери към пързалката, ако е момченце му вика "Я не се лигави, мъжете не плачат", ако се удари го плясва и тя, че не е внимавал.
  Задължително го социализира в яслена възраст и го записва във всички лагери, ски училища и други от градината, твърдо е убедена че имунитет се гради като минеш през всички вируси и че ако сега му остстъпи като и реве и му купи яйце, в десети клас ще трябва да му купи Ламборджини.
  Засега такива са ми наблюденията, признавам, че не са представителна извадка, поради недостатъчно опитни екземпляри.

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 14:14 от Iris04

# 190
Кокошката би трябвало да се разделя на подвидове- това пък, според моите виждания Simple Smile
Една част от описаната кокошка си е баш Божка, но нали по- назад се даде за пример като антипод.

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 14:20 от Дренка

# 191

Да удари  или нагруби друго дете - да, няма право, не бих му позволила, нито толерирала.

Не, неее да му я отнемаш насилствено, просто да не бъде егоист, да я даде за малко и другото дете да си поиграе, като му се обясни, че после ще му бъде върната.

То я дава, но само на децата, които са му симпатични.
Аз също така давам. По симпатии.

Вие също, предполагам?

# 192
Защо Божка да не е и кокошка? Не виждам причини да се гледа на тези крайности като на две взаимноизключващи се такива.
На описаната от Ирис лейди допълнително й подхожда да викне по който й е в полезрението, че е настъпал волана на поличката на пиленцето й; че другите са го заразили коварно и умишлено със заразна болест; че конфликтът не е по вина на съкровището й, другият е почнал, задължително, даже и да не е още наясно точно как; после на генийчето оценката е занижена, нищо, че не сме видели контролното и не сме присъствали на устното изпитване и т.н.
Мой случай- на пързалката са се качили 5-6 деца и чакат едно след друго. Между тях има бебе на година и нещо. Останалите деца- ми деца, викат, то се стресна и се разплака. Бях до тях, с пръст никой не го е бутнал дори. Майката Божка- кокошка веднага улови за ухото първото попаднало и дете, което бе зад нейното и се развика, че с говоренето така високо изплашили безценното й. А тя и на безценното си така крещи. Вероятно и уши дърпа, щом го намира за редно по отношение на чуждите деца и то наистина за нищо.
Имах една пораснала Георгия ли да я кажа, Гергана ли, все тая, дето в университета все с нея се заяли преподавателите, все нарочно нея късали. Като привършеше парите мама скачаше на крака да занесе, че със запис се чакало /реален случай това/. Купува се всеки учебник и се посещава всеки курс, нищо, че семейният доход е под средния за страната. После работодателите все били некоректни, а хазаите и съквартирантите- зли по рождение и преднамерени само към на мама детето.

# 193
За мама Божка е важно да е номер едно и по всички направления и тя ще го постигне на всяка цена - детето е едно от тях и пола му е без значение.
Ако се призове "Бъдете естесвени!" - мама Божка изскача и бива по-естествена от всички.
Ако модерно е тигровото - на мама Божка и гащите са тигрови.
Ако днешната успешно-популярна професия е футболист - то на мама Божка детето е гол-майстор, модел и звезда.
Мама Божка никога не пада по гръб, и ако случайно падне - то това е планиран ход.
Мама Божка минава и през трупове, защото знае, че живота е борба и целта оправдава средствата.
Peace
Малко незабелязано мина този пост сред всичко останало, затова искам да го припомня.
Да, ето това е мама Божка в цялата си прелест!

Judy,също впечатляващо  я описа !

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 14:26 от selikon

# 194
Най- отлявлено проявен синдром на майката- орлица съм виждала на практика по отношение на дете-момиче, вече жена.
Писателите и писателките на разни теории и едипови трактати да ме Сфиняват. Иначе- нека си пишат и хортуват, всеки има право да си изкарва хляба.

Хляба си изкарвам със снимане на филми и предавания, ще ме прощаваш, но развивам теории с некомерсиална цел. Mr. Green А и по- назад повдигнах въпросната теория като въпрос, който повтарям: Мама Божка главно майка на мъжко чадо ли е или не?

===

Това пък сега го виждам.
Мисля, че обсъждахме една друга дама, онази със сексуалното удоволствие, дето го изпитвала или твърди, че го изпитва всяка майка, който сменя памперси и мие момчешки дупета.
Не й запомних името на авторицата, има го по- напред из темата.
Ама щом казваш, че ти е прилегнало- добре тогава.
Нали не съм объркала темата и тя не е посветена на конкретен съфорумец?

Ето, намерих го, била анонимна бисерка:
"Една моя преподавателка в колежа, твърдеше, че биологичната връзка майка-син е най-силна, защото един вид тя(майката) изпитва сексуално удоволствие(подсъзнаелно) от това да мие половите органи на бебето, да му сменя пелените и така нататък. Докато дъщерята за нея е просто жена на която и предстои да изпита същите трудности и болки, като нея самата(майката).".

Общи условия

Активация на акаунт