Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

• 425 058
  • 3 478
  •   1
Отговори
# 3 225
Държа в хола един мега скъсан стол на който никой не седи, дъщеря ми не дава да го изхвърля, защото "Беше на тати'. Аз също изхвърляйки някои неща изпитвах чувството, че все едно него изхвърлям от живота и спомените си, но все пак хвърлих някои, няма как да живеем в музей. Част от якетата раздадох на по-възрастни мъже в блока, с които си имаха приказка, но още пазя много неща. Който както го чувства и когато е готов да го направи тогава. Баща ми още пази любимата рокля на мама, с която е била облечена преди повече от 50 години като са се запознали, а тя почина преди 30.

# 3 226
  • Бургас
В началото не ми се даваше нищо, ужасяваше ме мисълта да видя някой с негови дрехи. Но постепенно раздадох някои на познати, с други не мога да се разделя все още. Кой както го усеща е.
В събота е задушница, тегаво ми е

# 3 227
  • Sofia
Аз също запазих някои неща в една, но не съм я отваряла от тогава.
Една част от дрехите дадох на съсед, а останалите ги сложих в контейнера на БЧК. Много гадно ми беше, но не можеш да ги пазя.
При мен минаха 5 години от смъртта му...не мога да повярвам колко бързо се извъртя времето. На моменти съм, понякога пропадам яко, но се стягам и продължавам.
Питане към тези, които сте две деца и едното е навършило 18 и е завършило училище.
Голямата дъщеря завършва сега и ще й спрат пенсията докато не започне септември в университет. Следва ли на малката да се преизчисли пенсията и ако Да, това става ли автоматично или трябва да подам заявление?

# 3 228
  • Варна
Това за пенсията на малкото е много добър въпрос, аз съм в същата ситуация, само дето 18-годишният е още ученик и само за лятото ще я спрат. При мен също минаха 5 години... Вчера щяхме да празнуваме 20 години брак и се бях сдухала. Явно не ми е писано.

# 3 229
  • ВАРНА
Това за пенсията на малкото е много добър въпрос, аз съм в същата ситуация, само дето 18-годишният е още ученик и само за лятото ще я спрат. При мен също минаха 5 години... Вчера щяхме да празнуваме 20 години брак и се бях сдухала. Явно не ми е писано.

При навършени 18г спират пенсията през лятото? Т.е. за времето, през което детето не ходи на училище? Ако е така, това са пълни нещастници.

С вещите на съпруга ми се разделяме малко по малко. Дъщеря ми не рaзрешава да давам нищо. Минаха шест години откакто той почина. Дъщеря ни беше на осем години тогава. Имам моменти на срив, но бързо се съвземам и се опитвам да продължавам напред.
Вяра и кураж на всички Heart

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 22:56 от прасунчо

# 3 230
  • у дома
Защо да я спират лятото?
Не спират лятото-моето е на 19г и миналата год си е взимал лятото-сега му я спират-лошото е,че големия завършва бакалавър и получихме писмо,че от 15 юни му я спират/тогава му е последния изпит/ -есента ще запише живот и здраве магистратура и ще отпуснат пак...Лошото е,че и аз не работя летните месеци,но ще се оправим...

# 3 231
  • Sofia
Ако е навършил 18 и още е ученик, трябва да представи бележка в НОИ и след това изплащат със задна дата. (Това е със сигурност)
Ако обаче е завършил училище и е приет студент, не се изплаща за летните месеци. За май й изплатиха около 60% от пенсията. Не знам за юни дали ще получи нещо. Ще представи бележка, че годината й започва от 8 септември и ще изплатят сумата за месеца през октомври.
Въпросът е малката дали ще получи по-висока пенсия за времето, през което кака не взима пенсия.
Най-вероятно са го направили - само ако си подадеш заявление за преизчисляване и то от следващия месец. Ще питам и ще докладвам.

# 3 232
  • Варна
Да, ако са ученици, не изплащат за летните месеци, чакат бележка, че са продължили да учат. Защото след 10 клас образованието вече не е задължително. Но за тези летни месеци според мен малките не взимат 100 % от пенсията. Иначе в първите 3 месеца от новата учебна година големите ще трябва да взимат 100%, а малките 0. Вече като станат големите студенти наистина не знам. Имам кого да питам, ще се опитам да събера инфо от източника.

# 3 233
  • у дома
Изплащат си за летните месеци-моето миналата година беше 11 за 12 кл и си е взимал лятото-септ вече я спряха и след като занесе уверение,че е ученик я възстановиха и изплатиха за септ със задна дата.Лятото 10 за 11 кл нито тогава,нито септ са я спирали.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 23:39 от svetlaem

# 3 234
Ако учат имат право на пенсия до 26-годишна възраст. Но след 10 клас, когато образованието не е задължително, както и в университета трябва да представят бележки всяка година, че са учащи.

# 3 235
  • у дома
Аз съм ,сигурна,че след 10 кл нито му е спирана,нито сме представяли уверение,че учи. За първи път я спряха през март на 11 кл,,когато навърши 18г и после септември,началото на 12 кл

# 3 236
Не я спират след десети клас. На детето до 18 години му се полага наследствена пенсия, без значение дали учи или не. Вече стипендията е отделен въпрос. За детските, не знам.

# 3 237
  • у дома
Стипендията за успех не се взима през летните месеци,но социалната да.Това за лятото до 12 клас.

# 3 238
А възможно ли е за всяко училище да е различно? На дъщеря ми я спираха миналото лято -социалната. Питах класната, понеже и аз така знаех и тя каза, че при тях спират всички стипендии за лятото. Те не че са много, 21 лева са, но все пак са си пари на детето.

# 3 239
  • ВАРНА
lyatno vreme, може да се провери в правилника на училището. Не съм подавала заявление за соц.стипендия и не мога да съм полезна. Но ще проверя в правилника на училището на дъщеря ми за информация.
Опитвам се да не се ядосвам, но винаги има една горчивина у мен, когато става въпрос за сметки на дребно за смешни суми за деца, преживели достатъчно за крехката си възраст.

За радост доходът ми е достатъчен и не получавам детски. Всяка година обаче подавам заявление за едни 50лв/месец, които не знам по коя линия на соц.услуги са (за факта, че детето ми е с един родител). Заинатила съм се, че ще взема от държавата всичко, което се полага на детето ми. Всяка година лелите в социалните ме гледат като престъпник - все едно от техния джоб ги взимам тези при. Задаван ми е дори въпросът " а на Вас кой Ви каза, че имате право на тези пари" Sad

Общи условия

Активация на акаунт