Какви привилегии имат самотните родители? 2

• 203 332
  • 483
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, знаете ли какви са вариантите за собствено жилище, ако съм разведена. Четох, че в други европейски държави имат някакви облекчения по лихвите на кредитите или нещо подобно, но не успях да намеря информация за България дали има нещо подобно.
Друго питане ми е за общинско жилище под наем дали има смисъл да се опитвам? Какви са условията там? За справка - за последните 10 години съм имала настоящ адрес в София квартали - Красна поляна, Овча Купел и Люлин.

# 481
  • София
Здравейте, знаете ли какви са вариантите за собствено жилище, ако съм разведена. Четох, че в други европейски държави имат някакви облекчения по лихвите на кредитите или нещо подобно, но не успях да намеря информация за България дали има нещо подобно.
Друго питане ми е за общинско жилище под наем дали има смисъл да се опитвам? Какви са условията там? За справка - за последните 10 години съм имала настоящ адрес в София квартали - Красна поляна, Овча Купел и Люлин.

За общинското жилище зависи от общината. Аз съм в центъра и чакам вече 12 години, но съм чувала, че има общини, в които се чака по-малко. https://sofia.obshtini.bg/doc/108355 Определено си заслужава, защото след 5 години коректно изплащане на наема, наемодателя има право да закупи жилището на изгодна цена. Нищо не ви пречи да опитате, но в момента в който изповядате сделка за собствено жилище трябва да го декларирате.
За облекчения за собствено жилище не съм чувала, но има облекчения за отопление. Трябва да проверите в социалната служба към общината по местоживеене.
НО разведена не е равно на самотен родител нали сте наясно? Самотен родител е този, който по някаква причина отглежда сам детето си. Това би трябвало да е подкрепено с дела, решения и т.н

# 482
  • Буркина Фасо
Самотен родител е този, който по някаква причина отглежда сам детето си. Това би трябвало да е подкрепено с дела, решения и т.н
това се отнася за самотна родетилка. за самотен родител е мисия невъзможна подкрепена с дела, решения и др.

# 483
Самотен родител е този, който сам отглежда детето си, но защото липсва изначално вторият, а не защото е вдовец/ вдовица, разведен/ разведена. При разведените вторият родител си е наличен, при вдовците го е имало. И в двата случая родителят, отглеждащ детето получава финансова помощ за това - било издръжка, било наследствена пенсия за детето.
Заради част от населението, които съжителстват с бащата и той полага грижи, но официално детето се води без баща, вече гледали домакинството. Ако майката, която не е посочила баща съжителства с него май не е самотна майка. А привилегии просто няма. Единствено, че когато се гледат доходите не се прилага издръжка или наследствена пенсия. Но прагът е такъв, че нито можеш да оцелееш под него, нито можеш да го стигнеш дори само да гледаш две деца с минимална заплата и без издръжка или наследствена пенсия съм дохода.

Общи условия

Активация на акаунт