Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви привилегии имат самотните родители? 2

 • 181 345
 • 462
 •   1
Отговори
# 450
 • Мнения: 270
Здравейте,на скоро ми казахазнаеш ли,че се водиш самотен родител и ти се полагат от социалните някаква сума. Разтърсих се в интернт много теми  ,но не намерих по подробна информация като за моя случей. От първия си брак имам син на 8г разведени сме и получавам издръжка имам и бебече на 4 месеца с бащата не живеем заедно.Успях да се класирам и за детски откакто се роди малката. Дохода не мие  голям,но се справяме с помоща на родителите ми.Извиняма се ако вечее коментирано,но дали имам право да подам документи? икакви изисквания трябва да се покрият евентуално?

# 451
 • Мнения: 9 268
Няма специални помощи за самотни родители. Това са градски легенди. Казвам го като самотен родител на две деца на 9 и 5 години, работещ и реално самотен - децата са на мое име, няма баща и издръжка. Едното ми дете е с ТЕЛК и август месец се класираха за детски, но в намален размер заради дохода. Право на помощи би имала само, ако доходът ти е много нисък - има няма по 100 лв на човек от семейството ви. Провери на място при социалните, те ще кажат колко не трябва да надвишава месечният доход, за да се класиране за помощи за отопление или нещо друго.
Щом първото дете е на осем, значи вече и втори клас и през януари ще бъде включено в списъците на БЧК за хранителни пакети. Това е еднократна помощ за всички деца, които през 2018-2019 са тръгнали в първи клас и са взели помощи за първокласници.

# 452
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
Темата е дълга и не съм прочела всичко. Възможно е и са има някъде отговори на въпросите ми.
Съпругът ми ни напусна юли. Разведени сме по взаимно съгласие от октомври с издръжка по споразумение 200 лв.
От юли до днес е изплатена веднъж 100 лв. И 2 пъти такси към градината и свободно избираеми занимания 40 + 68 лв. Това е за всички тези месеци.
Плащане няма да се случи, защото той е в тотално безпаричие.
Съдене няма смисъл, защото няма доход, който се отчита или имущество.
Чудех се, ако поне аргументирано го накарам да се откаже от родителски права има ли смисъл.
Има ли някакъв смисъл детето ми да има само един родител (мен). Смисъл, като социално подпомагане, предимства в детски заведения и други.
Не ми се пристъпва към подобно действие от чиста злоба. Детето ми има ежеседмичен контакт с баща си. Просто ми омръзва търпението ми да се наказва отново и отново.

# 453
 • Мнения: 10
Аз също съм самотен родител и синът ми е с мойте имена,адрес.Единственото нещо,което не зависи от доходите ни са намаленията за ДГ,ясли и карти за транспорт.
Аз плащам за сина ми 1лв на ден в ДГ.После за 1ви клас е под въпрос дали ще ни отпуснат еднократна помощ.
Имах случка когато той беше вече на годинка,кандидатствах за помощи за отопление....и след това ме накараха да им ги върна заради висок доход/бях на минимална/ това преди 4 години

# 454
 • Мнения: 9 268
Аз съм самотен родител на две деца. Едното е с ТЕЛК дори.
Предимството на самотното родителство е до толкова, че не зависиш от друг човек относно решенията за детето. Ако дете на разведени родители трябва да пътува в чужбина например на екскурзия или обучение по проект, езиков лагер... то искат нотариално заверена декларация и от двамата родители, а ако пътува само с единия - искат декларация от другия, че е съгласен детето да пътува извън страната.
Ако кандидатства за стипендия (в гимназията и университета) отново ще искат да се декларира и издръжката от бащата. Моя състудентка не беше виждала баща си от тригодишна и никога не беше получавала издръжка, но при подаване на документите за стипендия включиха от канцеларията и присъдената от съда издръжка. Така доходът й надхвърли макар и с 2 лв горната граница.
Като някакви плащания и придобивки - няма.
Доколкото знам има вариант да получавате минимална издръжка от общината - около 85лв на месец в случаите, когато бащата не плаща.
Консултирайте се с адвокат.

# 455
 • Мнения: 48 442
Пухи, иди в общината и питай за издръжката.
А ти не си ли в Пловдив? По мое време за разведени и самотни майки имаше 50% отстъпка за таксата за ДГ.
Не знам дали е така и сега.

# 456
 • Мнения: X
Здравейте нова съм и искам да попитам какви права имат самотните майки. Аз съм майка на две деца и двете ми деца неса препознати. Знае ли някой какви права имам
Благодаря

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 00:34 от Анонимен

# 457
 • Мнения: 4 733
Ако искаш съдиш бащите за бащинство, доказвам с ДНК тестове, че децата са техни и после ги съдиш за издръжки. Лично аз не бих се занимавала с това. Бих пробвала да вземам помощ от държавата. Иди в социалните да провериш.

# 458
 • Мнения: 2 749
Социалните проверяват дали реално живееш сама.

# 459
 • Мнения: X
В тоя малък град нищо не обесняват като хората гледат да разкарат хората

# 460
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 10 110
имаш цяла тема на разположение за отговори на въпросите ти.

# 461
 • Мнения: 1
57 набор съм през 1984 до 2001 гледах болно си дете сега имам 15 години стаж..мога ли някак си да долажа че цъм гледал сина си през тези години и да ми се води като стаж ?

# 462
 • Мнения: 3 355
57 набор съм през 1984 до 2001 гледах болно си дете сега имам 15 години стаж..мога ли някак си да долажа че цъм гледал сина си през тези години и да ми се води като стаж ?
За осигурителен стаж се зачита времето след 01. 01. 1996 г., през което родител или осиновител на дете с трайно увреждане е полагал постоянни грижи за него до навършването му на 16 години, поради което не е работил и не е бил осигурен. (Чл. 31 от НП). Това право се ползва, ако състоянието на детето налага постоянни грижи, установено с комисия, и ако, разбира се, то не е настанено в лечебно или социално заведение.
Зачита се за осигурителен стаж времето след 01. 01. 2001 година, през което родител или осиновител (съпруг или съпруга) не са били осигурени или не са получавали пенсия, тъй като са полагали грижи за инвалид със загубена работоспособност над 90 на сто, който се нуждае от постоянни грижи и чужда помощ (чл. 43 от НП).

Общи условия

Активация на акаунт