Машина за хляб-40 част

• 58 084
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
  • София
... защото и предният път на тази програма хляба се надигна доста, а при печенето изведнъж спадна и стана грозен с издигнати отстрани стени и хлътнал отгоре. ...

Типичен пример за превтасване.  Вижте си количеството на маята или времето на втасване.
Маята беше 1 3/4 ч.л. за 500 гр брашно. Струва ми се нормално количество, но на тази програма и предния път се получи същото, а правих рецептата от книжката за основен бял хляб.

Точно влизам да питам... Имам машина за хляб от 2 години, Зелмер, правя хляб, тесто, но само с бяло и типово брашно.. Вчера си купихме и пълнозърнесто брашно и реших да пробвам програмата за такъв хляб, и тази рецепта по книжката...Стори ми се че самата програма е доста дълга 3ч.40 мин.... та сложих и бялото и пълнозърнесто брашно общо около 500гр. и 1/4 кубче мая, но хляба се надигна много при втасватено и като започна да пече спадна и стана дупка!!! Изхвърлих го и пак пробвах, но се получи същото  Rolling Eyes

# 106
Нелинцето, и всички останали мацки с превтасалите хлябове, ако бяхте прочели блога в началото на темата щяхте да си отбележите някои пропорции и да нямате проблеми с хляба.
Една от тези пропорции е тази за маята - тя трябва да бъде 1-1,5% от количеството брашно Peace

# 107
  • София
Нелинцето, и всички останали мацки с превтасалите хлябове, ако бяхте прочели блога в началото на темата щяхте да си отбележите някои пропорции и да нямате проблеми с хляба.
Една от тези пропорции е тази за маята - тя трябва да бъде 1-1,5% от количеството брашно Peace
ОК съгласна съм, ама при положение, че със същото количество бяло/типово брашно и мая ми става хляба на обикновената програма, а тука се дъни 2 пъти си помислих, че има нещо друго...тогава ще го пробвам със сухата мая точно по рецептата  Peace

# 108
  • Щастлива мама на 3 слънца
Ех, да, твоето наистина беше последното... Rolling Eyes Embarassed
Не знаех, че си писал второ, извинявай!  bouquet

А всъщност някой може ли да ми пусне най-елементарната рецепта за пълнозърнест хляб? В книжката с рецепти няма такава. Примерно лъжица олио, пълнозърнесто брашно, сол и мая - така ще стане ли нещо?
Нямам време да изчитам всички рецептурници, затова така питам, сигурно ми е тъп въпросът, ама...нали съм начинаеща, а мъжът ми иска на секундата да опечем хляб. Викам - дай за днес да си вземем от пекарната, пък ще сложим - ще поекспериментираме, той - не! Joy
Днес правих ето този хляб:

300гр.вода
1с.л.захар
1 1/2 ч.л. сол
3. с.л. олио
300гр. бяло брашно
300гр. типово брашно и
1суха мая на доктора
след сигнала за добавка 1 с.л. овесени трици.
Такъв аромат се разнесе из къщи, просто невероятно, като фурните от едно време.
Допълвам си поста,  че слагам и 2 с.л. сухо мляко при брашното.

здравейте
сега правя този хляб,видя ми се мн твърдо тестото ,но не прибавих вода .Дано бухне ,пуснах на 3 часа ,светла коричка ,дано стане
ще пиша после
поздрави

# 109
  • София
Не че нещо, ама ти прочете ли, че написах 1 3/4 ч.л. мая за 500 гр. брашно. Изчислявам го точно толкова, колкото си написала, мама тин и какво да ти кажа - четох първия блог... А как ще обясниш получаването на същия резултат при изпълнена рецепта от самата книжка на машината - първият основен хляб, който пуснах, спазен дословно? Просто се чудя наистина, това се получава САМО на тази програма и не знам какво да си мисля.  Четох преди време в постовете и на други потребители, че точно при този модел се случва това на първа програма...странна работа.

# 110
Хоп пак запис!

# 111
здравейте
да питам живата мая къде се съхранява - хладилник или камера?

# 112
здравейте
да питам живата мая къде се съхранява - хладилник или камера?
и на двете места  smile3534
зависи кога ще я ползваш   bouquet

# 113
Просто се чудя наистина, това се получава САМО на тази програма и не знам какво да си мисля.  

На твое място бих пробвала точно на ТАЗИ програма с по-малко количество мая. При по-дълго време за втасване маята трябва (или може) да се намали. Иначе превтасва хлябът. Идва му много като време или много като мая. С други думи трябва да се балансира между двете.

П.П. Да си призная, не четох много внимателно и дано съм разбрала правилно - с едно и също количество мая при програма за пълнозърнест хляб се получава превтасване, нали така?

# 114
Здравейте

300гр.вода (100мл прясно мляко и 200мл вода )
1с.л.захар
1 1/2 ч.л. сол
3. с.л. олио
300гр. бяло брашно
300гр. типово брашно и
1суха мая на доктора
Допълвам си поста,  че слагам и 2 с.л. сухо мляко при брашното.

ама нещо не ми се получи мн ронливо и не мн вкусно ,къде пак бъркам Sad(

поздави

# 115
Здравейте
1с.л.захар
1 1/2 ч.л. сол
3. с.л. олио
300гр. бяло брашно
300гр. типово брашно и
1суха мая на доктора
Допълвам си поста,  че слагам и 2 с.л. сухо мляко при брашното.

поздави
зад хляба на снимката виждам  мед и чубрица. с тях ли не ти е вкусен хляба ?
1 суха мая на доктора - да го разбираме 1 пакетче ли ? ако е така мисля че е множко  newsm78

# 116
Здравейте
1с.л.захар
1 1/2 ч.л. сол
3. с.л. олио
300гр. бяло брашно
300гр. типово брашно и
1суха мая на доктора
Допълвам си поста,  че слагам и 2 с.л. сухо мляко при брашното.

поздави
зад хляба на снимката виждам  мед и чубрица. с тях ли не ти е вкусен хляба ?
1 суха мая на доктора - да го разбираме 1 пакетче ли ? ако е така мисля че е множко  newsm78

еми така пише в рецептата Simple Smile
вдигна се бая ,но мн се рони

# 117
Привет на всички.От три дена вече имам хлебопекарна МУЛИНЕКС502330 ,много съм щастлива. Досега съм правила четери хляба.Първият реших дае 1.5 кг,използвах 900г брашно ,рецепта от диска към машината ,той се надигна и преля чак по формата.Сега правя с 750г брашно и450г вода изпълва кашницата и става хубав.Някой ползвали рецепта за 1.5 кг и каква е тя.

# 118
  • София
alys, ще пробвам и с по-малко мая, точно на тази програма, мамка й, все трябва да го докарам някога.
Утре мисля да правя пълнозърнест хляб с 2 вида брашно, на бързата програма. Simple Smile

# 119
Привет на всички.От три дена вече имам хлебопекарна МУЛИНЕКС502330 ,много съм щастлива.

Честито, със здраве да си я ползваш!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт