Математически турнири - 8

• 49 232
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Това е предимството на малкия град. Ако и при нас Кенгуруто беше от 12, щяхме да се явим и на двете. Но и двете състезания са обявени за 14 часа. Каката реши да ходи на география- в събота е на математика, малкия ще ни представя на Кенгуруто. Тези умни глави толкова ли не можаха да съобразят нещата. И без това при тези отучвания не правят нищо. При нас обикновено им организират спортен полуден за около час.

# 76
Вярно е, че твърде много събития се събраха накуп на 19-20 март. Обаче състезанията СА много и май нямаме право да се оплакваме. Практически няма начин да се намери отделна събота/неделя за всяко състезание и се налага да се избира. При това програмата допуска съвпадение в датите за провеждане на олимпиади дори по точни науки (където се допуска, че добрите деца участват в няколко дисциплини), а какво остава за математика и география, които са в съвсем различни области. Впрочем и на нас ни се наложи да избираме, макар и не между две олимпиади. Заради изпита за АК ще пропуснем националното състезание-тест. Ми - се ла ви. Какво да го правиш? И доста други олимпиади отсвирихме също, за да ни остане все пак малко свободно време. Не може дузина дини под една мишница.

# 77
  • София
Здравейте мами математици, моля да ми помогнете със следната задача, с която снощи не само дъщеря ми, но и аз се затруднихме.

На кратко: 3 сборника, 4 тетрадки и 2 химикала струват 17 лв. 25 ст., 4 сб. 3 тетр. и 4 хим. струват 20лв. 80 ст. А) Колко струват 5 сб. и 2 тетр.? Б. Ако тетр. е по-скъпа със 75 ст. от химикала, колко струват химикала, тетрадката и сборника?
Задачата е давана на изпита на 125 СОУ 2009г., 15 зад., взех я от сайта на Дидева мисля.

Много благодаря предварително!

# 78
Благодаря ви за тази тема! От скоро съм в нея, но подозирам, че ще се губя по няколко часа из турнирите. Ако децата ми не се запалят, аз със сигурност съм.  newsm78

# 79
Здравейте мами математици, моля да ми помогнете със следната задача, с която снощи не само дъщеря ми, но и аз се затруднихме.

На кратко: 3 сборника, 4 тетрадки и 2 химикала струват 17 лв. 25 ст., 4 сб. 3 тетр. и 4 хим. струват 20лв. 80 ст. А) Колко струват 5 сб. и 2 тетр.? Б. Ако тетр. е по-скъпа със 75 ст. от химикала, колко струват химикала, тетрадката и сборника?
Задачата е давана на изпита на 125 СОУ 2009г., 15 зад., взех я от сайта на Дидева мисля.

Не зная за кой клас е тази задача, но според мен трябва да се използва система от уравнения. На пръв поглед неизвестните са 3 (сборник, тетрадка и химикалка), а уравненията са само две. Затова вземам под внимание подусловието, че химикалката е х-0,75 и така неизвестните стават две. По-нататък е само изчисление.

# 80

Още не съм много остаряла, щом помня че тая задача доста беше обсъждана тук след края на самия изпит.  Grinning Малко се озорих, докато намеря старата тема.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=315598.555

# 81
  • София
Не зная за кой клас е тази задача, но според мен трябва да се използва система от уравнения. На пръв поглед неизвестните са 3 (сборник, тетрадка и химикалка), а уравненията са само две. Затова вземам под внимание подусловието, че химикалката е х-0,75 и така неизвестните стават две. По-нататък е само изчисление.

Задачата е за 4 клас от типа "Хайде на пазар". Не мисля, че можем да използваме информацията от подусловие Б), за да решим подусловие А).

# 82
  • София
Още не съм много остаряла, щом помня че тая задача доста беше обсъждана тук след края на самия изпит.  Grinning Малко се озорих, докато намеря старата тема.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=315598.555

Много благодаря, както винаги Дидева си незаменима  bouquet! Хвърлих бърз поглед на коментарите от преди почти две години, всички тези мисли ми минаха и на мен снощи през главата, но явно повредата не е при нас, така че се успокоявам и няма да се занимавам с въпросната задача, още по-малко ще занимавам детето.

# 83
  • София
Здравейте и ние се чудим над следната задача:

"Зад. Рени е с 52 дни по-голяма от съученичката си Ира. Тази година Рени ще празнува рождения си ден в един от вторниците през м. май. В кой ден от седмицата ще бъде рожденият ден на Ира.

а) понеделник   б) вторник   в) сряда     г) четвъртък    д) петък"

Проблемът е, че според мен отговорът трябва да е "събота", но няма посочен такъв отговор.

# 84
  • София
Вярно е, че твърде много събития се събраха накуп на 19-20 март. Обаче състезанията СА много и май нямаме право да се оплакваме. Практически няма начин да се намери отделна събота/неделя за всяко състезание и се налага да се избира.

Това е така, нека са в една събота и всяко дете прецени за себе си какво натоварване може да поеме. Но! - има и решение.
19 март става неучебен ден. Кенгуруто се провежда в цялата страна от 10 ч. до 11:15 ч.
(съвсем нормално време според мен). Олимпиадите започват в 14:00 ч. в определените училища.
Децата, които смятат, че не са изтощени от решаване на задачи, отиват и на областен кръг на съответната олимпиада. Аз не виждам никаква пречка това да се осъществи, освен очевидната липса на добра воля за подобна организация от МОН. И не приемам за аргумент загрижеността за децата да не се явяват на повече състезания, защото училище + Кенгуру е доста по-безумно натоварване.

Аз казах  Laughing

# 85
залагам на петък

# 86
  • София
Явно, че като няма събота трябва да е петък, но защо?

# 87
  • София
Подкрепям  Grinning
Ира ще празнува след 52 дни. 52 :7 = 7 ост. 3
вторник + 3 дни -> петък

# 88
Подкрепям  Grinning
Ира ще празнува след 52 дни. 52 :7 = 7 ост. 3
вторник + 3 дни -> петък

не е петък а е четвъртък!когато има остатък 1 е същият ден!следователно при остатък 3 е четвъртък!вклучвам се от профа на баща ми.аз сам само на 10  Laughing

# 89
  • най-шареното място
А за Варна къде е записването? Аз чаках в Славейков да обявят, но няма нищо.
10.03.2011г. На 19.03.2011г. от 14.00 часа ще се проведе международното състезание „Европейско кенгуру“ за ученици от II до XII клас. Училища – домакини за гр. Варна:
1. Математическа гимназия „Д-р П. Берон“
2. ОУ „П. Р. Славейков“
3. ОУ „Цар Симеон I“
4. II ОУ „Н. Вапцаров“
5. III ОУ „Ангел Кънчев“
6. СОУ „П. Кр. Яворов“
Училища – домакини в регион Варна
II ОУ „Иван Вазов“ – гр. Провадия
СОУ „Хр. Ботев“ – с. Ветрино
Забележка: Допълнително могат да бъдат включени и други училища от региона, при направена заявка и желаещи ученици.

Вярвам, че където и да се обадиш по телефона, ще ти дадат нужната информация.
А телефонни номера, дал Господ в глобалната мрежа. Успех!  Peace

Славейков нямало да бъдат домакини - инфо от понеделник.
МГ чакат писмо за да качат в сайта. Остават 8 дни с двата почивни...
Моля ако се доберете до нещо по-ново да пишете!

Общи условия

Активация на акаунт