Отговори
# 690
  • София
Продължете спора на лични. Много грозно се изказвате. Надявам се скоро модератор да размете темата, а когато това се случи, моля и моят спам да бъде изтрит.
Предпочитам да чета за реактори, охлаждане и други за мен тотално непознати и непонятни неща, отколкото това което се сипе последните страници.

Трагедията е голяма, човешките загуби са страшни, Япония е велика държава с невероятни хора. Материалните загуби са едно, но загубата на толково много хора е основното. Мир над праха им. Flowers Rose

Следя случващото се предимно по YokosoNews - човекът превежда в ефир, пише отдолу в чата, първите два дни не беше спал въобще.
http://www.ustwrap.info/multi/tbstv::yokosonews
Достатъчно е информиран и дава компетентни отговори на въпросите от цял свят.
Ето ви още един сайт който следя - на англ. е.
http://english.kyodonews.jp/
В момента водещата новина е - отново проблеми с Фукушима Fuel rods at the quake-hit Fukushima No. 1 nuclear power plant's No. 2 reactor were fully exposed at one point after its cooling functions failed, the plant operator said Monday, indicating the critical situation of the reactor's core beginning to melt due to overheating.

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 17:21 от meggyv

# 691
Днес бяхме на детската площадка на OMV (тя е в средата на квартала) и един от персонала дойде при нас и със сериозен тон ни каза на нас,седящите възрастни-аз и двама дядовци гледащи внучките си как се пързалят и люлят)-"Вие по-добре си приберете децата днес и утре не ги изкарвайте навън,че ще дойде радиационния облак от Япония"  Shocked Shocked ShockedДядовците малко преди това ги слушах да коментират ситуацията в Япония само го погледнаха и нищо не казаха.Онзи се фръцна и повече не дойде... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Направо останах безмълвна...Та,кога ще дойде.. Sunglasses Whistling ooooh! Sick #Crazy

# 692
ето го източника :

Japanese engineer Masashi Goto, who helped design the containment vessel for Fukushima's reactor core, says the design was not enough to withstand earthquakes or tsunamis and the plant's builders, Toshiba, knew this. Mr Goto says his greatest fear is that blasts at number 3 and number 1 reactors may have damaged the steel casing of the containment vessel designed to stop radioactive material escaping into the atmosphere. He say that as the reactor uses mox (mixed oxide) fuel, the melting point is lower than that of conventional fuel. Should a meltdown and an explosion occur, he says, plutonium could be spread over an area up to twice as far as estimated for a conventional nuclear fuel explosion. The next 24 hours are critical, he says.
Ето подробна информация от януари 2011, на който му се чете да чете, аз я попрехвърлих на 2 на 3 тия дни:
http://www.world-nuclear.org/info/inf18.html

# 693
http://www.dnes.bg/world/2011/03/14/jivot-cepesht-sekundata-na-dve.113417

Тук продължават да разказват за събитията през погледа на хората.
Тъжно и страшно!

# 694
А при такова силно земетресение не е ли задължително да стане цунами в една островна океанска страна Rolling Eyes Т.е. спорът дали земетресението или цунамито е виновно за аварията в японския АЕЦ е излишна според мен. АЕЦ в толкова земетръсна зона би трябвало да е подсигурен както срещу земетръс така и срещу цунами.
Страховита трагедия както за Япония така и за съседните и страни Sad

# 695
http://asia.actualno.com/news_338978.html
След земетресението в Япония евразийската тектонична плоча се е преместила с 20 метра на изток, съобщават днес японските сеизмолози. Според тях някои райони на страната, които най-много са пострадали от стихията - префектурите Ивате и Фукусима, са станали по-ниски със 75 см.

# 696
Ами те са издържали 8,9.
Авариите не са вследствие на неиздържливост, а на комбинация от лошо стекли се обстоятелства /земтересение, цунами, последващи много трусове и т.н/
Авариите са точно защото не са издържали.
Японците може да са много по-подготвени за едни такива бедствия от другите народи, но въпреки всичко не са били достатъчно подготвени и са се надценили.
А за издънките на ТЕPCO и сами може да се информирате.

# 697
Ами за да приключи този наистина безсмислен спор, кажете кои са идеално подготвените държави и техните АЕЦ, подсигурени 100 % срещу всички природни стихии.

# 698
А при такова силно земетресение не е ли задължително да стане цунами в една островна океанска страна Rolling Eyes

Зависи къде е епицентъра.
Има значение самата комбинация от събития, според мен за авариите. Централите не са се срутили от земетересението, стоят си. А цунамито не ги е повлекло към вътрешността. Все там са си.
Направили са доста ( според мен), имайки предвид ситуацията - например, реакторите са спряни, населението е евакуирано, реакторите ги охлаждат.

Не съм специалист по темата, но на мен ми се струва, че индиректноте обвинения към Япония в стил " що не са си проектирали централите да издържат 10, ъ?" са доста плоски. Защото може да се наложи и преосмисляне на скалите в един момент, не мислите ли. Примерно земетресение в тотални поражения и диаметъур над 1000 км.

Сигурно централите отговарят на всички условия и стандарти световни и сигурно не е случайно, че и Козлодуй и Фукушима са проектирани към това 7.

b&c,
зацикли малко. Разбрахме ти мисълта

# 699
Моля ви не сравнявайте Козлодуй с Фукушима!
Двете централи не могат да се сравняват помежду си.

# 700
Светът помага на Япония - ето как по-подробно:
http://dnes.dir.bg/news/pomosht-quake-japan-8194831

# 701
 B & C, пий нещо успокоително , чай или валериан. Не знам не си ли омръзна сама на себе си?

ПП апропо от къде си? Т. е. къде живееш в момента?

# 702
Моля ви не сравнявайте Козлодуй с Фукушима!
Двете централи не могат да се сравняват помежду си.

Моля те, не ги сравнявам, изобщо не разбирам от материята ( за разлика от теб), нито се обучавам от темата за ядрената енергетика.  Stop

Но т.к няколко пъти се каза, че Козлодуй бил проектиран да издържи 7, и Фукушима също 7, логично  е да се запитам какво ниво над това може да има, като защита на една атомна електроцентрала, имайки предвид че двете централи се намират в много различни зони и сигурно с много различен сеизмичен риск.
така че ако намериш атомна електроцентрала, проектирана да 'издържи", както се изразяваш примерно 10 , сподели я. Ако не знаеш  - излишно е да напяваш едно и също, стана ни ясно какво искаш да кажеши става леко досадно да ти се репликира едно и също

# 703
Наясно ли сте какво става с Белене и какви проблеми има там?
Та се питам с какво се различава Белене от Фукушима.
Явно мерките за сигурност са различни за различните страни. За едни може, за други не може.

# 704
АЕЦ в толкова земетръсна зона би трябвало да е подсигурен както срещу земетръс така и срещу цунами.

да, тя Е подсигурена срещу цунами, както вече беше обяснено. Очевидно срещу 10м цунами нещата стоят различно.   Peace

Общи условия

Активация на акаунт