Форумски клюки, интриги и сеир

• 27 639
  • 417
  •   1
Отговори
# 60
Значи нвоата обида е да си проста продавачка? Laughing
 Или продавачка бдяща над мусаката си.

# 61
В темата "Служебно открита банкова сметка" прехвърчаха няколко дипломи, имаше тупане в гърдите и размяна на остри реплики, докато не се появиха по-знаещи от дипломата по финанси.
Ей от тук някъде започна: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=567269.msg18023195#msg18023195

И в същата тема използват за обидна дума "продавачки"  Joy

# 62
И в същата тема използват за обидна дума "продавачки"  Joy

истината не е обида  Laughing

# 63
  • София
Авторката на темата за столчето май ни се обиди, че я взимаме за мезе  Laughing

# 64
В темата "Служебно открита банкова сметка" прехвърчаха няколко дипломи, имаше тупане в гърдите и размяна на остри реплики, докато не се появиха по-знаещи от дипломата по финанси.
Ей от тук някъде започна: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=567269.msg18023195#msg18023195

Много любопитно се развива темата, благодаря.  Laughing
Само не разбрах, освен че е обидно да си продавачка, финансист символ на "неграмотник" ли става вече?  Mr. Green

# 65
Само не разбрах, освен че е обидно да си продавачка, финансист символ на "неграмотник" ли става вече?  Mr. Green
За да напишеш " ослуга" и "едвали" ти трябва поне магистърска степен по финанси.  Mr. Green А да и да използваш Ви и Вие, когато се обръщаш към много хора...

# 66
Не виждам с "Ви" и "Вие" какъв е проблемът да се използва като учтива форма и към повече от един човек.
Но като цяло правописът кърти мивки  Laughing

# 67
Не виждам с "Ви" и "Вие" какъв е проблемът да се използва като учтива форма и към повече от един човек.
Но като цяло правописът кърти мивки  Laughing

Проблемът е само един - българската граматика, според чиито правила с главна буква се изписва учтивото обръщение към 1 човек, а обръщението към повече хора се изписва с малка буква, независимо дали е учтиво или неучтиво, а и точно пишещата това "вие" "дама" е далеч от учтивостта - речникът й е недопустим за банка, форум или нормално общуване /бих го приела само от някой мургав брат с каруца, подвикващ на кончето си/...

# 68
Не знаех това граматично правило. Явно съм проспала този момент в граматиката.

# 69
  • out of space
Не знаех това граматично правило. Явно съм проспала този момент в граматиката.

Аз също съм искрено изненадана. Цял живот съм писала "Ви" и "Вие" като форма на уважение с главна буква....  Rolling Eyes
Ето и днешния ден не мина напразно- научих нещо ново. Дано не е грешно  Simple Smile

# 70
Ето и днешния ден не мина напразно- научих нещо ново. Дано не е грешно  Simple Smile
Не, не е грешно. Peace
 Правилото за изписване на " Ви" и "Вие" с главна буква важи само при лично писмено обръщение към конкретен човек. Например „за Вас, г-жо Магистърова“, но не - "за Вас, продавачките..." Mr. Green

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 17:40 от Анонимен

# 71
... Правилото за изписване на " Ви" и "Вие" с главна буква важи само при лично писмено обръщение към конкретен човек. Например „за Вас, г-жо Магистърова“, но не - "за Вас, продавачките..." Mr. Green

Пък дори и да е формулирано като: "за Вас, многоуважаемите продавачки...". Peace

# 72
Taka e, за единствено число - Вие (учтива форма), за множествено число - вие.

# 73
 Граматиката ли била най-големият сеир в клюкарника  newsm78 Отварям да прочета някоя интрига и клюка,а чета как се пишат учтивите форми  ooooh!

# 74
Taka e, за единствено число - Вие (учтива форма), за множествено число - вие.

Ммм да, точно така е!
Изненадана съм, че има хора които не го знаят.
Веднага се засрамете! Wink

Общи условия

Активация на акаунт