Ах тези тръшканици!!!

• 7 820
  • 137
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Леле какъв опит имам с тръшканията на 2-3 годишните  .......  ooooh!

Относно това  психолог ни посъветва:

- игнорирайте детето, прескочете го където и да се тръшка, дори и на улицата или в магазина,
               оставете го, подминете го или търпеливо чакайте, докато отмине състоянието,
               колкото и трудно да ви е;
 - не му се противопоставяйте, не му говорете, защото каквото и да направите, то в момента
              чува само собствения си глас и никой друг;
 - действайте с "бабините методи", когато сте в помещение и позволява това - дайте му да изпие
              чаша вода, измийте му очите и ръцете със студена вода;
 - занесете го на ръце, колкото и да се тръшка, в помещение с плочки  и мивка - баня, тоалетна,
              мокро помещение, намокрете му лицето, ръцете, очите и го оставете там само,
              на запалена лампа и полузатворена врата;
- оставете го само в помещението, а вие затворете вратата и отидете на друго място -
               когато няма публика, за да го гледа, то ще престане да се тръшка много бързо.

Това е период, който минава, но зависи за какво време. Понякога е и 6 месеца.  ooooh!

# 16
  • София
Криза е, мила, търпение и игнор.
Остави я 2-3 пъти да пореве, не обръщай внимание, колкото и да е трудно. Не я успокоявай и не подвивай опашка ти. С времето ще разбере, че с рев не се постига нищо.
Реакцията на мъжа ти е... повече от типична. В такива моменти, и моят обвинява целият свят за кризите им. Само не и самите деца и възрастта им. #2gunfire

# 17
Да добавя и аз нещо към полезните съвети, на мен в някои ситуации ми е помагало да предложа нещо подходящо за хапване. Нямам предвид да седне и да яде на масата, а нещо дребно за хапване: любим плод, парче питка или нещо от този род, още повече, че децата на тази възраст често огладняват и може и от това някой път да са нервни.

# 18
  • София

Страшно неприятни са тези моменти с 2-3 годишните, слава Богу, че преминават. И аз бих посъветвала да се оставят да се нареват, да им се предложе водичка за пиене, да се измие лицето с вода. При нас много помагаше това. Само трябва да имате здрави нерви!

# 19
И ние преминахме през това. Ревал е по един час вечер, защото примерно иска да отидем да скача на батут в десет часа вечерта. Най-трудно ми е било, когато се тръшка за чужда играчка, а детето не си я дава или когато реши, че детето Х му пречи и трябва да си тръгне от площадката. Тези периоди като че ли отминаха и вече се разбираме по-добре. Така, че- търпение, всяко нещо е до време.

# 20
Благорадя на всички за отговорите   bouquet. Сега поне знам,  че не само ние минавам през това. Надежда значи има - ще мине все някога  Simple Smile . Ще стискам зъби и ще трябва да се въоража с повече търпение.

# 21
Ох моята няма 2г, но от около 2 месеца също започна да се тръшка за всичк - слагане/махане на памерпс, слагане/ставане от гърне, обличане/събличане, слагане/ставане от сън, излизане/прибиране и не на последно място от около 2-3 седмици е НЕ-ВЗ-МОЖ-НА с храненето! Специално относно последното страшно се изморявам и изнервям и също се чудя вече какви методи да прилагам, че просто спокойно да седнем да се нахраним.  Confused Ама все си казвам да е жива и здрава, пък и този период ще отмине - дай Боже по-скоро.  Praynig

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 00:22 от Бърборанка

# 22
Съгласна съм с Iris04.  Peace
Аз имам същата тактика - оставям му лично право на избор за всичко, което не го застрашава или не е опасно.  Peace
Не искал да му сменям памперса - е, не му го сменям. След малко сам се появявава и съобщава, че видиш ли памперса трябва да му се смени.
Не искал да яде - не яде. Като огладнее знае къде да ме намери.
Искал да минем не по този край на тротоара, а по другия - е не ми пречи - пресичам и му угаждам на желанието.
Ей такива на вид дребни неща, но така и той и аз сме по-спокойни.
В интерес на истината той не ми се е тръшкал, да чукам на дърво!
Старая се да се съобразявам и с неговите желания.
Като отивам някъде не му казвам - "Отиваме еди къде си", ами го питам - "Ще ме заведеш ли до..."  или пък " Ще дойдеш ли с мен до..." или "Искаш ли да отидем до еди кой си". В 99% от случаите отговора е "Да" и тръгва важно, важно все едно е била негова идеята.  Laughing
Аз лично за себе си съм решила, че по никакъв начин не искам да опитвам да го "пречупя". Приемам го като пълноправен човек, който понякога има своите необясними, но очевидно важни за него предпочитания и щом това не го застрашава защо да не се съобразя с него. Приемам, че понякога има "кофти дни" в които се муси, сърди, мрънка и плаче за това, онова. Но пък аз съм голям човек и имам "кофти дни" пък какво остава за него.
Общо взето ми е по-важно да виждам, че е спокоен и щастлив пред това да тропна на масата за да стане на моето и да се изявя като последна инстанция. В интерес на истината той е доста разбрано дете и даже когато се заинати за нещо, което по някаква причина не искам или няма как да стане и кажа не, след като му обясня защо той кротва и се съгласява. Не съм сигурна до колко ме разбира, но така или иначе с малко обяснения става по-лесно и без драма отколкото ако кажа само "Не".  И вече му е ясно, че "не" означава "не" и няма смисъл да хаби енергия да ме "убеждава" Peace

# 23
  • В заешката дупка
Като отивам някъде не му казвам - "Отиваме еди къде си", ами го питам - "Ще ме заведеш ли до..."  или пък " Ще дойдеш ли с мен до..." или "Искаш ли да отидем до еди кой си". В 99% от случаите отговора е "Да" и тръгва важно, важно все едно е била негова идеята.  Laughing

Когато любимата думичка на една дете стане "Не", а такъв период имат доста деца, тези въпроси се оказват голям капан.  Grinning

На мен лично много по-голям успех ми е вършило захождането с "Хайде да...".

# 24
Моя син мина тази фаза с тръшкането ,но помня ,че тактиката ми  беше да не обръщам внимание и да се опитам да се абстрахирам.Ако това не помагаше просто отивах и започвах да го разсейвам с нещо .Правех се на очудена  и впечетлена от нещо и това веднага му грабваше вниманието.Искрено  съчувствам на майките ,които  преминават този период .Но знайте ..минава!!!!

# 25

Когато любимата думичка на една дете стане "Не", а такъв период имат доста деца, тези въпроси се оказват голям капан.  Grinning

На мен лично много по-голям успех ми е вършило захождането с "Хайде да...".

Ами в интерес на истината неговата любима думичка беше "Да"  Joy
Той "Не" използва рядко - най-вече като става въпрос за ядене.  Tired Laughing
Първо каза "Да" и чак доста след това "Не". Но пък и аз от бебе като ми бърбореше нещо все му казвах - "Да, мамо" или "Да, точно така", "Да, добре мамо" и т.н.  Peace

# 26
Като наближи детето ти 3-та годинка с умиление ще си спомняш за това „да“.

Моят син също не употребяваше думата „не„, но от около 2 месеца всичко е „не“. Дори е много смешно на моменти, защото с „не“ отговаря и когато го питам дали иска да гледа любимото си филмче по тв  Grinning

# 27
Като наближи детето ти 3-та годинка с умиление ще си спомняш за това „да“.

Моят син също не употребяваше думата „не„, но от около 2 месеца всичко е „не“. Дори е много смешно на моменти, защото с „не“ отговаря и когато го питам дали иска да гледа любимото си филмче по тв  Grinning

Е, каквото такова.  Laughing
То ще се чуе.
Може пък и да не стане така.  Wink
Абе засега ми е разбрано детето - не мога да се оплача. Пък за нататък ще видим.  Peace

# 28
  • Някъде на път....
..............
Относно това  психолог ни посъветва:
...........
Това е период, който минава, но зависи за какво време. Понякога е и 6 месеца.  ooooh!
Дано да е само 6 месеца....  Tired

......Искрено  съчувствам на майките ,които  преминават този период .Но знайте ..минава!!!!
Искрено се надявам да е така....  Sad

# 29
  • I want it all and I want it now.
Тръшкането и думата "не " отминават на тази възраст при 2 годишните. За съжаление се завръщат с пълна сила в пубертета. LaughingТогава нищо не помага.

Общи условия

Активация на акаунт