Ах тези тръшканици!!!

• 7 821
  • 137
  •   1
Отговори
# 30
  • В заешката дупка
Дори и да не се стигне до постоянно не-кане няма такива деца, които да казват постоянно "да". Grinning   И ако въпросът, предполагащ право на избор (искаш ли?, ще дойдея ли?), всъщност е зададен с единствена цел манипулация (т.е. за да отговори утвърдително, а не че реално родителят смята да се съобрази с желанието му) се стига до ситуации, в които всъщност правото му на избор не се зачита. Аз лично задавам въпроси за избор само когато знам, че реално мога да изпълня избора, дори и той да е не. В останалите случаи много често  "Хайде да..." ми е вършил и все още ми върши много хубава работа...

# 31
  • Варна
С прискърбие мога да кажа, че на 3 години, тръшкането не е отшумяло,
при дъщеря ми.Продължава си както беше, на 1 и 2 години... сега имам
чувството, че е още по-сложно...Понякога метода "игнор" върши работа,
понякога, разсейването със съвсем друга тема и дейност, помага...
Тя, ли захитря, аз ли вече се предавам...Сложно...Относно същинския
пубертет на големите...цветя са сравнение с тригодишната дивакиня.
Кой спомена 6 месеца...ех, несбъднати мечти Mr. Green

# 32
При нас никакви тактики не вършат работа. Още преди да съм го казала, вече ме е усетила на къде бия.
Сега е болна, трябва да пие панадол. Още не съм открила коя е силата на света, способна да я накара да си отвори устата.
- От лъжичката ли предпочиташ или от спринцовката?
- Изобщо не искам да го пия това скапано лекарство!  Close
Номерът с фалшивата дилема никога не е работел, а сега направо се вбесява, ако изобщо се опитам да го пробутам.
Иначе не се тръшка, но прави далеч по-лоши неща  Confused

# 33

- занесете го на ръце, колкото и да се тръшка, в помещение с плочки  и мивка - баня, тоалетна,
              мокро помещение, намокрете му лицето, ръцете, очите и го оставете там само,
              на запалена лампа и полузатворена врата;
- оставете го само в помещението, а вие затворете вратата и отидете на друго място -
               когато няма публика, за да го гледа, то ще престане да се тръшка много бързо.

Това... сериозно ли? Thinking

# 34
  • София
Абсолютно!  Peace

Пробвано е даже!

При едно такова тръшкане за една играчка, която беше решила, че трябва да й се купи, чак се захласна от рев от магазина до вкъщи.
Дадох вода, измих лицето с вода - не и не! Тръшкането, виковете, ревовете и всички други екстри продължиха! ooooh!
Сетих се за съвета на психолога, оставих я в стаята й да си се тръшка и да вие, отидох в кухнята, като оставих вратата на стаята притворена, за да чувам все пак какво става там.
След около минута - две плача и ревовете спряха, явно е разбрала, че вече е сама.
Дойде в кухнята, продължавайки да хълца. Попитах свършила ли е с виковете, а тя ми каза:
"Ми там няма никой. Защо да плача?"
С най-голямото си спокойствие й обясних, че ако иска да остане при мен  да си говорим, трябва да престане да плаче и да се тръшка по земята, ако не иска - да си отива отново в стаята и да си продължи представлението.
Девойката избра да остане и да спре да плаче.
И наистина спря.  Peace

А що се отнася до този съвет:
- занесете го на ръце, колкото и да се тръшка, в помещение с плочки  и мивка - баня, тоалетна,
              мокро помещение, намокрете му лицето, ръцете, очите и го оставете там само,
              на запалена лампа и полузатворена врата;

Забравила съм да добавя : "и пуснете водата в мивката да тече, като има достъп до нея - столче, или нещо друго, така че да я достига!"

# 35
С прискърбие мога да кажа, че на 3 години, тръшкането не е отшумяло,
при дъщеря ми.Продължава си както беше, на 1 и 2 години... сега имам
чувството, че е още по-сложно...Понякога метода "игнор" върши работа,
понякога, разсейването със съвсем друга тема и дейност, помага...
Тя, ли захитря, аз ли вече се предавам...Сложно...Относно същинския
пубертет на големите...цветя са сравнение с тригодишната дивакиня.
Кой спомена 6 месеца...ех, несбъднати мечти Mr. Green

А до каква възраст ще ги разсейвате - 5-10-15-20 години?
Free Will - ползвах поста ти, но въпросът не е лично към теб?

# 36
Дори и да не се стигне до постоянно не-кане няма такива деца, които да казват постоянно "да". Grinning   И ако въпросът, предполагащ право на избор (искаш ли?, ще дойдея ли?), всъщност е зададен с единствена цел манипулация (т.е. за да отговори утвърдително, а не че реално родителят смята да се съобрази с желанието му) се стига до ситуации, в които всъщност правото му на избор не се зачита. Аз лично задавам въпроси за избор само когато знам, че реално мога да изпълня избора, дори и той да е не. В останалите случаи много често  "Хайде да..." ми е вършил и все още ми върши много хубава работа...

А не! Целта ми определено не е манипулация - в никакъв случай. Не толерирам манипулациите под никаква форма.
Идеята е да му "внуша", че има право на избор с който аз се съобразявам. Ако го попитам - "Ще ме заведеш ли до магазина?" и той ми отговори "не",се съгласявам, че точно в момента няма да ходим там и го питам примерно" А искаш ли да отидем еди къде си (някакво друго място)" После минавайки покрай магазина му казвам "Хайде да влезем да пазарим" (например).
Идеята ми е че за мен е важно да го науча, че има право на избор, има право да си отстоява избора, но съществременно да му покажа и другата страна - че понякога нещо просто трябва да се направи и не подлежи на коментар - ето например последният пример е за ваксината - щом трябва, трябва и си го изтърпя мъжки човека, а после правехме каквото той искаше. Търся "златната среда", незнам дали я намирам, но така или иначе се надявам да расте спокоен, щастлив и да знае, че не съм му враг, който му се налага постоянно и се опитва да го пречупи до степен - "Ще правиш каквото ти кажа, защото съм ти майка!" Грозно ми е това. Едно време баба ми се опитваше да ме "смачка" по този начин и да ме накара да правя каквото тя каже без да ми оставя право на избор и без да ми обснява "защо". Е, не успя - тя се налагаше, аз се опъвах и досега мине не мине и се сети та ми каже какъв ужасно голям и неразбран инат съм била когато реша да направя или да не направя нещо. И че още съм такава и едва ли не това е един огромен мой порок. Не искам моето дете да се бори с мен по този начин.
Тръшкането за мен идва точно от това - детето иска да го приемат като самостоятелна единица (въпреки, че не е съвсем такава) и понякога постоянното налагане и стриктното държане на контрол водят до тръшкането, което си е един вид израз на безсилието, което чувства детето.

Така поне мисля аз - разни хора, разни идеали - за някои това може да е разглезване, прекалена свобода и т.н.  Peace

# 37
Аз имам същата тактика - оставям му лично право на избор за всичко, което не го застрашава или не е опасно.  Peace
....

Като цяло това е подходът и вкъщи. Дъщеря ни е почти на 4, засега всичко върви добре и кризисни периоди на практика не е имало. Не съм сигурна обаче доколко се дължи на отношението на родителя и доколко - на характера на малкия човек.

# 38
Ще отмине този период на тръшкане!После с умиление ще се връщате назад във времето и ще се сещате за това с много мили и топли чувства.

# 39
  • В заешката дупка
Децата имат нужда да им се дава право на избор. Това е ясно. И определено детското противопоставяне и тръшкане могат да са реакция на свръхконтролиращо и авторитарно родителско поведение.

Но и друго е възможно. Постоянното питане за мнението на детето (искаш ли? ще дойдеш ли? и пр.) може да му действа прекалено натоварващо и резултатът да бъде точно този, който искаме да спестим, а именно ревове, тръшкане, капризничене. Прекалените отговорности от правенето на избор, особено извън компетенцията и възможностите, натоварват и объркват. Това важи не само за децата. Понякога това, че друг взима инициативата, дава необходимата сигурност и стабилност. "Хайде да..., ела да..., нека да,..." и пр. могат да дадат подобна сигурност като в същото време не изключват варианта детето да не се съгласи и родителят да се съобрази с неговото желание или пък да се намери компромис, който да удовлетвори всички.

Мисълта ми е, че с търсене мнението на детето и предлагането на избор трябва да се внимава и да не се прекалява. И колкото са по-малкии децата, толкова изборът да е по-простичък. Затова и обикновено за най-малките се препоръчва да се дава право на избор измежду 2 алтернативи за елементарни неща, които те могат да осмислят. Докато повече от 2 възможности, въпроси без алтернативи или относно ситуации, които не са им познати или ясни, може да бъде объркващо...

# 40
  • Варна
Free Will - ползвах поста ти, но въпросът не е лично към теб?

Честно казано не зная...с такова чудо за пръв път се сблъсквам.
Напоследък обаче се плаша и от друго...преди знаех за криза
на 2 годишните, после все повече публикации се появиха, за 2-4
годишни тирани...следва криза на 7 годишните и О, Боже същински
пубертет. Децата ли са криви, родителите ли слабохарактерни...

# 41
Снощи дребосъчка каза, че иска сладолед. Извадих го от фризера и казах, че ще чакаме малко да се отпусне. Последваха простести и питане през три секунди дали е готово. Издържах стоически. След което взех чаша и сложих в нея поразтопената част от кутията. Девойката настоя да вземе лъжицата и да продължи - "Аз мога". Понеже отказах, последва едно търкаляне по теракота, гарнирано с вой до Бога. Опитите за успокояване бяха неуспешни.
Е, оставих я хубаво да се потъркаля. Дори не повиших тон, за което си писах отличен. Дребното не спря, докато не дойде каката да я гушне и успокои. /и да ме укори, че "стоя и я гледам как реве"/. Чудя се дали можех да предотвратя снощния цирк. newsm78

# 42
  • В заешката дупка
He всяко тръшкане е предотвратимо, а и не всяко трябва да се предотвратява. Има един тип тръшкания, с които детето просто излива насъбралото се напрежение, чувство на безпомощност, на несигурност и всякакви подобни негативни емоции, които малко по малко се събират, за да избият в един момент. Също както и при възрастните.

Не винаги непосредствената случка е причина за избухването, а просто поводът; последната капка, от която чашата прелива. Точно в подобни моменти се получава така, че детето се разревава "за глупости". Дори само защото си му сложил лъжицата в сладоледа, а не си му я подал в ръката.  Grinning Така че колкото и родителят да се опитва да угажда и да се съобразява, детето пак ще си намери повод да избухне. В такива моменти то просто има нужда да се остави да се нареве на воля. Прегръдката в такива моменти може да осигури нужния комфорт и сигурност, за да се отпусне и наплаче. Или пък просто родителят да стои до него и да го чака да свърши. Негативните реакции като изолиране, пренебрежение, ядосване, викане, примерно,  точно в този момент са най-неподходящи.

А относно сладоледа. Аз винаги го давам директно от хладилника и не го го чакам да се топи.

# 43
  • София

Аз съм много против разсейването и НИКОГА не съм го практикувала. Може би, защото още си спомням как майка ми се опитваше да ме "разсейва" и колко много това ме нервеше като дете.

Друго, което съм забелязала е, че вероятността от тръшкане се усилва, когато детето е гладно, изморено или му се спи. Дъщеря ми е почти на 7, но ако не си легне до 9 вечерта не ми се говори... вече не се тръшка, но реве и реве и реве... За щастие вече е голяма и успявам да я гушкам и успокоявам, преди беше абсолютно невъзможно.

# 44
Темата за тръшкането ми е болна  ooooh! и живо ме вълнува. Дъщеря ми е на 2 г. и се тръшка за всичко. Съобразявам се с нея, гледам да се вслушвам в желанията и ... нищо не помага реши ли да се тръшка в съпровод със сърцераздерателни писъци. Ако може на улицата, на най-оживеното място още по-добре!!! А ако реша да я вдигна, че на земята е кално и мръсно например се извива, блъска, маха с ръце ... изобщо прави всичко възможно, за да я изтърва. На всеки въпрос ми се отговаря с "НЕ", дори когато много иска нещо и отговора всъщност е да. Сега се замислям, чувала ли съм думичката ДА да излиза от устата и  newsm78
Със сина ми беше по същия начин, но някак си го изратна не помня кога стана, но и той беше тежък случай.
Това с измиването на лицето върши работа при нас, но на вън уви е ни приложимо.

Общи условия

Активация на акаунт