Традиционни пролетни Истанбулcки срещи се задават,пак лалета ще се раздаватTR39

• 34 259
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
А.. тоз господин ми е познат.. и др път май е споменаван в темите Heart Eyes ... Наистина прекрасни u ефирни творби.. Приличат ми на самодиви Flutter ... Ей бе днес сме се отворили на артистични теми, ne guzel(не гюзел)  Mr. Green Laughing Hug

Misti Heart Eyes Hug

Лора - радвам се , че инфото е било полезно Wink.  Ами Осман Хамди бей е един от най извеcTните Османски творители художници .. Много пъти сме споменавали за картините  му u ocбoeHo Ta3u c костенурките(""Kaplumbağa Terbiyecisi","/"The Tortoise Trainer")

http://www.delinetciler.net/forum/attachments/18667d1298560387-o … a-terbiyecisi.jpg

..uMa я B Pera Muzesi B nocToяHHaTa ekcno3uцuя Ha My3eя Wink Peace.

http://www.rugrag.com/image.axd?picture=lady_of_constantinople_o … man_hamdy_bey.jpg
http://www.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&biw=1259& … &aql=&oq=

И в самата книга Евелин пише, че това което е научила от research-а си е, че за разлика от своя учител, Jean-Léon Gérôme(и него го споменахме преди 3-4 теми
) Laughing
, Осман X. Бей е глеDал на Islam-а като Ha религия, която насърчава любознателност, дискусия и дори съмнение.  Да не забравямe все пак u в какъв период е създадена тази творба ... когато жените все още са ходели покрити в Османската империя, пък макар и само с тънък прозрачен воал през лицето или без, но пак покрити; така че всяко изображение на жена по принцип не се е показвало дори и пред слугите колкото и просто и обикновено да е то; а за съжаление са стояли затворени в гардероби или покрити далеч от хорските очO. Crazy

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 22:07 от bz

# 31
  • Казанлък of all places
Малко ми е неудобно да говоря в присъствието на Мистик за изкуствотона Осман Хамди бей , нежели на БЗ, но бих искала да допълня малко повече за това ЗАЩО се смята,че е новаторски подходът на Осман Бей . Мистик ще разкаже колко и кои са представителите на "новата вълна" в изобразителното изкуство, че този човек не е бил сам и един.

Всички знаем,че ислямът забранява изобраняването на човешки лица и фигури . А при Осман Хамди бей , придворен художник, има и переспектива, и светлина , и женски фигури ( тази девойка не е единстваната му картина на жена). Той е религиозен човек, което не му пречи да "разкрива важността на жената" , според думите на един от търговците, герой на разказа.

"Независвимо от това колко си чел или учил, жената остава сърцевината на съществуването. тя е по-ценна от цялата мъдрост а света. тя е в основата на живота, тя е земята". Търговецът добавя, че хората, които ги е било страх от женската сила са се опълчили срещу картината.

Едно е да рисуваш батални сцени, друго - жени четящи до прозореца и съвсем различно - жена в такава поза, обърнала гръб на "правилната" посока, със Свещената книга в краката и.

Авторката казва:"Всъщност, жената ми напомняше много за самата мен. По начина, по който Хамди я издига над цялата мъдрост на времето, аз се чувствах отделена от обкръжаващата ме среда , бидейки неомъжена чужденка, която сама ръководи бизнеса си в държава , толкова различна от родината ми като Турция. Жената от картината изглеждаше като положителен пример за мен, наблюдаваше хотела от висотата на книжния си трон по спокоен и твърд начин, много различен от често нервния и нерешителен маниер, който аз налагах от офиса си на втория етаж."

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 22:19 от angelina.bgk

# 32
А именно .. мари Ангелино Hug Peace Heart Eyes, аз почна , ти ми довършиш изречението .. е ша ca вземем, кой кого и къде не знам hahaha Joy Mr. Green, но ако трЕбе пак ша танцувам като нестинарка я със соления кекс, я с мерджимек кюфтетата, я с менеменОт Blush Joy Laughing Wink. Така как сме подкарали, ти един параграф, аз друг, ша метнем трети на Хапката Mr. Green ... и оooooпа книгата - преведена Party. И после делим на 3 разбира се ..по братски Naughty Thinking Mr. Green ... (Нали Хапката сънувала за някаква книга дето с/м продавала за 37 лева ... ми че то за 37 лева има ли файда да почваме биле Whistling Crossing Arms Thinking Crazy Mr. Green).

Та да се върна обратно към жената ... Да жената е земята и в основата. И това е признато от Islam-а, но от този на Мевлана и Шамс Wink; именно този подход към религията, който провокира и насърчава да се задават въпроси и да има неутолима жажда за знания, дори това да включва съмнения и още повече въпроси.

***И за пореден път да спомена приказката с пророка Мохаммед и един от неговите довереници, к/о го попитал къде е рая; и отговорOт бил .. къде newsm78 Whistling Crazy Mr. Green .. в/под краката на майката(буквално целувай земята дето стъпва майката Laughing). Псоледвали и още въпроси :
А кого да уважавам най-много?
М: Майка си
А после?
М: Пак майка си
А после?
М: Отново майка си
А след това?
М: Чак тогава баща си.

Няма нужда от коментар  Mr. Green....

Да не изплаши(х)м(е) Дедо Хаджия с тези женски разговори за това колко сме по по най  hahaha Joy Whistling Crazy Mr. Green Laughing

# 33
  • Varna
МИСТИ,
Ако знаЙш откога искам да имам картина на Кеазим Исинов. Толкова много обичам тези приказни образи, а той ги е създал, както аз съм си ги представяла. Но поне тука във Варна, не съм посещавала изложба със негови творби Sad

На Анжелоти, на БЗ-ончето,  newsm20 newsm20 за душевните оргазми които получих четейки това което са ни оставили Hug Hug Hug Hug Hug Hug Нямам думи, нямам...споделих го и със синковеца, дори. Както казва БЗ-че, споделих го със експат-а и беше благодарен.

Я кажете за събирането, че има вероятност аз по моя рожден ден да сЪ домъкна. Яко трябва да не сЪ домъквам по ранУ?

БЗ-че,
как няма да мЪ харесаш на аваторО. Ми то снимката от ТурЦкУтУ рИстурант. Аз със напълнен тумбак и затова изглеждам безумно щастлива. Колко му трябва на човек Wink

# 34
Днес явно ми е ден за писане hahaha Joy Blush Whistling ... както си личи мома съм... половинката е по северните земи, та аз съм се отдала на ентелектуалнy-ъртистични преживявания с аркадаши Crazy Party Mr. Green Hug.

Делте - ми ша дойдеш и за 31-ви и после пак Heart Eyes Grinning ..тъкмо ще хванеш лалетата Hug  bouquet.

И последно за таз книга Whistling Mr. Green, поне за тази вечер; таз мацка Евелин Хнм държи ей тоз Sarnıç хотел(не е реклама, просто ми стана интересно кой къде как и защо Mr. Green). Предлага и готварски уроци по Турска кухня  chef bowuu Laughing. А една от др жени, писали в книгата, се оказа, че е била директорката на предишното школо на детето ooooh! Whistling Mr. Green; но я смениха,  точно когато ние дойдохме в TR. Та и нейната случка заслужава четене/превеждане ..."Поласканa" ... или за жената, колата, спуканата гума и 4 мустакати турски обекта Laughing Crazy Joy.  Точно както казваше Анге в преден пост, как kakTo cu четеш и неусетно и несъзнателно поклащаш глава в знак на съгласие с написаното, е аз така на път днес за една близка дестинация в Истанбул, която поради трафик и тъпи GPS-ови инструкции ме закара на майната си райна, виках и аз сто пъти 'Хайдиииии яяяяяя' и 'АллахАллах' таман като L. Ruskin преди 10 години в Етилер по време на кризата със спуканата гума hahaha Joy Whistling Crazy Mr. Green

Ориентирам се към приключване, че иначе утре ще съм като поничка Crazy

Heart Eyes Hug Wink

# 35
  • Казанлък of all places
Да ти кажа ли как първото нещо като си отворих лаптопа след този разказ беше да проверя къде е хотела на Евелин и колко струват нощувките там? Simple Smile)))  Grinning И видях за кулинарните курсове- Бомбото, Хапке, не ви ли звучи като мисия?  Flutter

Не съм стигнала още до този разказ, но утре съм на път ( пак), Хаки - в Шумен отиваме, та се надявам да я довърша тази книжка, въпреки,че е от редките четива , които просто не искам да свършват!

# 36
  • Varna
ААА,
И курсове по готвене ли имат там бе Grinning Ми да сЪ записФамИ тогава. Аз съм съгласна. smile3521

БЗ-че
Ще пиша допълнително за идването, мила. ЗабраЙф, че на 16 АприлиЙЙ, имаме среща със Овните и аз съм тази, която ще се занимава със хотелските истории на момичетата които не са от Варната.

# 37
  • Варна
Чета аз тази пре-интересна дискусия , посръбвайки си един траминер и изведнъж получавам просветление !  Grinning ... Цялата тази история , с художникът Осман Хамди , картината му - откровение и скандала , предизвикан от нея , не ви ли напомня случая със "Шифърът на Леонардо" и Дан Браун ? ... Защо църквата реагира толкова бурно , даже на хипотезата( съвсем непретенциозна , според самия Дан Браун), че Светият Граал , е в действителност тялото на Мария Магдалена ? ... Според мен , това е проява на страх и признак , че авторът (съзнателно , или несъзнателно) се приближава твърде много до една много старателно прикривана , в продължение на векове , истина ... Нещо , подобно на онази детска игра на скрит предмет - студено ... топло ... горещо ! ... Струва ми се , че както Исляма , така и Християнството , в началото на зараждането си , са се отнасяли с преклонение към Жената и впоследствие , определени човеци , с цел да монополизират духовната сфера на вярващите , полагат неимоверни и съвсем целенасочени усилия , така че култът към Жената да бъде изоставен и забравен ... Не мога да изразя добре и същевременно кратко , еретичните си идеи , но се надявам , че сте ме разбрали  Simple Smile
И в крайна сметка , разсъжденията ни , ни отвеждат към третото от правилата на Любовта : "Можеш да познаеш Бога чрез всичко и всички във всемира, защото Бог не се свежда до джамия, синагога или църква. Но ако пак искаш да разбереш къде точно е Неговото обиталище, има само едно място, където да го търсиш : в сърцето на онзи, който обича истински"...  

# 38
  • Varna
"И в крайна сметка , разсъжденията ни , ни отвеждат към третото от правилата на Любовта : "Можеш да познаеш Бога чрез всичко и всички във всемира, защото Бог не се свежда до джамия, синагога или църква. Но ако пак искаш да разбереш къде точно е Неговото обиталище, има само едно място, където да го търсиш : в сърцето на онзи, който обича истински"...    

Лорче, този цитат направо плаче да ми е подпис  newsm10 Казали са го заради мене, защото аз немога да се изразявам толкова красиво.

Иначе, БЗ-че, посетих аз Музеят за турско и ислямско изкуство, преди 3 години. Експозицията постоянна ли е, или я сменят?

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 23:52 от DELTA_DELTA

# 39
Разказвайте, разказвайте - аз ще чета!

Андже, аз пак .... (навивам си полата), понеже не знам с какво са свързани пътуванията ти, ама таковата...случайно нещо, дали е свързано с Шуменския университет? Там една дама...Ааааа, фенка съм и щото... дали пък не сте и от една порода  newsm78

Лора, разбрах идеята ти. За мое съжаление, не мога да формулирам достатъчно добре това, което мисля. Според мен и при двете религии са се постарали достатъчно, за да скрият или изкривят доста истини. И продължават да го правят.

# 40
  • Истанбул
Аз пак за Осман Хамди  Embarassed, нали ми е любимец  Hug Ето го достолепният:

Осман Хамди бей е син на минен инженер, временно намирал се на постта садразам (министър_председател) на Османската  империя, İbrahim Ethem Paşa (Ибрахим Етхем Паша), грък по произход, който пък от своя страна е бил един от многото (80_100) осиновени и възпитани от Koca Mehmet Hüsrev Paşa (Коджа Мехмет Хюсрев паша), бездомни и осиротели деца, немалко от тях откупени с пари. Почти всички, отгледани и възпитани от него деца, са заемали после важни постове в Империята, някои от тях и в България. Ибрахим Етхем, под попечителството лично на Махмуд II, е учил инженерство в Париж, като после е изпратил там и най_голямото от децата си, Осман Хамди, да учи  право Mr. Green, но той изоставяйки сухите закони, тръгнал да учи изобразително изкуство ooooh! Как не, да бъдеш в Париж и да задгърбиш кафенатата на Монпарнас! Crazy После, завръщайки се в Родината, Осман Хамди заема редица държавни постове, като един от тези постовe е и директор на султанския музей. Самият той, запален фен на археологията и старините, има голяма заслуга в развиването на археологията, разкопки, реставриране и събиране на старини в Османската империя, занимание неизвестно дотогава на хората по тия земи  Mr. Green, за съжаление Sad . В крайна сметка, усилията му се възнаграждават със спечелването на нова и специална сграда, определена само за Археологмчески музей, настоящият такъв, във двора на Топкапъ:

http://www.istanbularkeoloji.gov.tr/

През това време, не престава да рисува, създавайки творби като "Дресьорът на костенурки":

"Търговец на оръжия":

"Жените с фереджетата":

и т.н.
Основоположник на съвременната Академия за изящни изкуства, (моето школо Mr. Green), все още помещаващо се в тази красива сграда, разбира се, в много по_разширен вид, създадена от него и Александър Валюри:

Осман Хамди бей, заедно със Шекер Ахмед паша, също ненаучил правото Mr. Green, ама станал художник, и Сюлеймамн Сеид, е представител на първите художницu в Османската империя, рисували по западен образец.  Осман Хамди първи е почнал да рисува фигуративни композиции, знаете, забранено в Исляма, жената навън, на улицата, също неприето за тогава ooooh! Специално мен, ме зашеметява светлината в неговите картини Shocked

Meжду другото, два пъти се е женил, и двата пъти за французойки, и двете Мари, като с първата е живял в Париж 10_ина години, с две дъщери от нея, Фатма и Хайрие, и после за една друга Мари, станала после Наиле ханъм, с 4 деца и от нея Hug Crazy

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 02:04 от mistik

# 41
  • Варна

Пожелавам хубав ден на всички !  Hug

Мисти , потънах в тези картини и сега ми е трудно да се върна към реалността ... Днес хич не ми се слушат оплаквания , че да видим кО шЪ прАя  Joy ... Че и утре не е събота , ами пак петък  Sad
Персонажите на картините са просто омагьосващи ... Не мога да сваля поглед от тях ... Имам усещането , че аха-аха ... ще ми заприказват !  Grinning ... Очите на Осман Хамди бей са очарователни - очите на едно любопитно , палаво момче , готово да се закача с всичко и всички ... "Дресьорът на костенурки"е страхотна !  Grinning

# 42
  • Varna
ДобрЮутрУУУУУУУУУУУУУУУ Hug Hug Hug Hug Hug

МИСТИЧЕ,
Усмихна ми утрото,  bouquet Джанъм със тия красоти. Ако си там около времето, когато ще идваме, ще ни заведеш ли да ги видим. Ако не, ще напишеш тука, къде да идем да им се насладим. Цял ден поне ще ми е пред очите тази красота smile3521

Във Археолигическия мЮзей, как да не ида, като това ми беше и ми остана голамата лИбоФ и болка, но картини там не успях да видя.  Но същият ден ходихме да гледаме Музея за турска и ислямска култура. Целият ден го бях отделела само за това. То Археологическият музей е неизбродим, а още повече, като имам и голям интерес, не препускам из залите. Направо ми прилоша от толкова многотии, от толкова находки, от толкоз гюзел неща. Че чак ми е личало, щото ме питаха, дали не ми е лошо......а то от това което видях ми се сбърка погледа. Нямам дар перо за да опиша чувствата си. Така, че ако тогава е имало и изложба на картини там, просто сме я изтървали.

ЛОРЧЕЕЕЕЕЙ,
Много, ама много стилно поднесено мляко. Пия същото, обаче със една смешна чаша, на която има нарисуван хипопотам Laughing Няма нищо общо със тия красиви порцеланови и позлатени чаши Laughing Благодаря ти  bouquet
И, как няма да имат тази красива и топла светлина Лорче картините на Осман Хамди Бей...ти сама си му описала погледа....ми то човек със такива палави и усмихнати очи, може да рисува такива усмихнати картини smile3521 които ни карат и нас да се усмихваме.  И добре, че Мисти ги е сложила тия картини, че при нас едно сиво, едно никавУ времИИИИ Sad

За идването ми , ще пиша  по късно, за да видя дали има останали места. Тоя път ще идваме със фирма. Но е 4 дневна екскурзийката, така, че няма да е съвсем малко престоя там. Така, че Сестрите по УрУжие ще ми кажат и те по късно, дали ще видя някоя от тях Hug

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 08:54 от DELTA_DELTA

# 43
  • Добруджа
Здравейте момичета! Чета ви редовно, но от работа не ми остава време да пиша. Преди време ми бяхте дали много полезна информация за пътуването ни до Истанбул, за което съм ви благодарна. До края на този месец трябва да заявим дата за пътуването. Казаха ми, че Истанбул е най - красив през пролетта с много цъфнали лалета. Аз мислех да пътуваме към 20 май, но дали тогава вече няма да са прецъфтели? Не, че тогава няма да е красив, но все пак... Кажете, кога е най - добре да се посети Истанбул за да се види в пълния си блясък.

# 44
  • Varna
ДОБРУДЖАНКЕ,
20 Май е вече късно за лаленцата.  Миналата година бяхме там към 20 Април и вече бяха попрецъфтели.

Общи условия

Активация на акаунт