Отговори
# 315
Еййй много бебоци си имаме  Hug
mai4eto28 Денис също плачеше при къпането , просто детето иска по - хладка вода. Миличкия се хваща за ръката ми но пък ритка с крачета, дори смея да кажа, че е щастлив. И си го къпя сама.  Peace
Днес бяхме на консултация за 1 месец сме качили 1230 гр   baby_neutral newsm44 newsm44 newsm44 newsm44 newsm44
Момичетата които пият лактогонния чай може ли да кажат има ли ефект ???

# 316
Миш -представа си нямаш колко добре те разбирам,аз родих баткото 12 дена по-рано и мислех,че сега ще е още по-рано ooooh!голямо чакане падна. 23-ти е хубава дата-пожелавам да има щастливо събитие в най скоро време-успех

# 317
  • Бургас
Миш ,  и при мен има известна руменина  Grinning, а по начало съм бледичка  Wink Пази си силите, че ще са ти нужни  Peace и никакво разболяване  Naughty

Пипиллота, аз пък съм съгласна на леко раждане след леката си бременност  Mr. Green И на теб, и на всички момичета, които още чакат момента,  го пожелавам.

Женичка , Мама Веси, благодаря за пожеланията   bouquet Hug
hrisi_beb , честита рожба - да ти е жива и здрава малката Габриела.
Penmar , браво и само така  Peace
Честити месечинки на всички бебовци  newsm30
И за мен 23  е хубава дата, така че ще е хубаво бебето да се реши да се появи утре  Praynig

# 318
Бишкота Както ти е казала и майски3 най важното е спокойствието и почивката.  Peace Колкото повече се тормозиш толкова по голяма е вероятността да ти спре кърмата от притеснение. Това което можеш да правиш е да я кърмиш колкото се може повече и по често  Hug в началото е много изморително да не кажа направо обезкуражаващо, защото имаш чуството че ти седи само на гърдите.  Peace Но това е един от начините да стимулираш гърдите да произвеждат повече, защото е сигнал че не достига млякото  Peace Другото е течности, трябва да пиеш повечко, ако си мислиш че пиеш достатъчно, направи си тест. за да видиш дали е така. Понякога си мислим че пием достатъчно, но се оказва че не е толкова много  Peace Момичетата похвалиха няколко вида чай за по добра лактация, не пречи да ги опиташ  Peace Успех.  Hug

maiski3 Хи хи хи е ние обикновено във ваничката, ама сама, малко ми е трудно все още  Mr. Green

Ена4 сега гледах едно филмче за консултациите и за това какво да се прави с бебето. Някоя майка го беше пуснала ама не помня коя  Embarassed ето го http://www.deteto.info/video.aspx?id=44&utm_source=SendBlast … %2011%20%20110319 и там точно педиатърката обеснява за тези пъпчици, че са причинени от хормоналните промени и че не трябва да се третират по никакъв начин, даже и със зехтин за да не се запушват поричките  Peace и те си минават  Peace

Penmar браво на твоя бебок  Hug

# 319
[quote author=Акаша link=topic=570413.msg18185438#msg18185438
...Наложи се и епизиотомия, която сега ми създава проблем с кърменето (понеже не мога да седя въобще на д-то си, нито права, ужасно е - само лежа на страни), освен това зърната ми са плоски и бебето не може да засуче. Много ще съм благодарна, ако получа съвет от ЛЛЛ. В родилния дом упорито измъчвах Али да захапе, но така и не можа. Там като че ли по не ме болеше отдолу и можех да пробвам тази и онази поза за кърмене. Пробвах и със силиконови зърна, имаше известен ефект, но за кратко и бебка продължи да отказва да суче. Сега в къщи цедя кърма с помпа и додавам АМ. Кошмар. Много ми е мъчно, че така се получава. Иска ми се някой да ми даде надежда, че ще може да засуче, ако продължа упорито с опитите за кърмене като ми поотминат тези неистови болки от епизиотомията и хемороидите.
[/quote]

Акаша, честито ти слънчице Александра! Много радост и светлина да ти носи, а ти бързо да се възстановяваш!
Съжалявам за болките, които изпитваш, надявам се скоро да се пребориш с тях и да успеете да се справите и със засукването на Алекс.

Възможно е да се кърми както с плоски, така и с вдлъбнати зърна, вероятно ще са ти необходими повече упоритост и търпение, но се опитай да не се отчайваш предварително.
Пишеш, че си опитала различни пози и предвид болката от епизиотомията, по-добре си се чувствала в тази, в която си полегнала настрани. Би могла да пробваш и някоя от тези пози – възможно е в някоя от тях да се чувстваш също комфортно (например, на четвъртата и петата снимка майката кърми, като също е полегнала настрани, може да опиташ да подложиш и възглавница, за да ти е по-удобно). Друга поза, която евентуална би могла да бъде щадяща за теб, е т.нар. „биологично хранене”, или известно още като „безгрижно/полегнало кърмене.” Основната разлика от другите пози е, че тялото на майката поддържа и подкрепя бебето, а не възглавници, скута или ръцете й. Просто се облягаш назад и оставяш бебето удобно да се нагласи отгоре ти и да суче (като на осмата снимка). Ако ти е по-удобно, може да опиташ първо да „закачиш” Али за гърдата, докато си изправена, а след това да се наместиш в безболезнена за теб поза.
Тъй като бебето суче от гърдата, а не от зърното, то би могло да се справи, дори и зърната ти да са плоски. Важно е да го поставиш правилно и да поеме не само зърното, но и част от ареолата - да успее да обхване определена част от гърдата в устата си (устата и венците му трябва да „пропуснат” цялото зърно и да засучат не него, а ареолата). Добре е устичката да е широко отворена, зърното ти да сочи към горната и устничка, а главичката да е по-скоро назад, отколкото приведена напред, ето така.
Някои майки споделят, че успяват да „накарат” зърното си да изпъкне с някоя от следните „техники”:
-   Изцеждане малко, непосредствено преди кърмене с помпа,  която „издърпва” зърното и омекотява ареолата;
-   Стимулиране на зърната преди кърмене – с палец и показалец се хваща зърното и се „оформя” ръчно за минута-две;
-   Преди кърмене, гърдата се хваща зад ареолата, като палецът е отгоре, а останалите четири пръста – отдолу, и се дръпва леко навътре, към гръдния кош, за се помогне на зърното да изпъкне, гърдата се притиска така, че да стане като сандвич (за по-лесно захващане).
-   Носене на сутиен с изрязани дупки между кърменетата (така, че зърното да е открито). По този начин бюстът се поддържа от сутиена, а лекият натиск, оказван върху зърното, го кара постепенно да изскочи (сутиенът не трябва да е с банели или твърде стегнат).
- носенето на гръдни щитове също би могло да има положителен ефект – те оказват същия вид напрежение върху зърното, карайки го да изскочи, както и изрязания сутиен. Гръдните щитове и силиконовите зърна са две различни неща. Щитовете се състоят от две части, направени са от пластмаса, като вътрешната част има дупка, която обгръща зърното. Притискането на тъканта около зърното го кара да се подаде през дупката. Могат да се носят по около половин час преди кърмене, но не бива да се спи с тях.
- техниката на Хофман (която е вид мануална терапия) –  базира се на убеждението, че това упражнение ще премахне срастванията в основата на зърното, които го държат хлътнало. Състои се в следното – поставят се палците на двете ръце един срещу друг в основата на зърното и нежно, но решително се отдалечават един от друг; прави се както в посока нагоре-надолу, така и настрани.
Ако не успееш да я накараш да засуче, или те боли твърде много, се опитай да не се разстройваш, а да си починете и двете, да се отпуснете, да си подремнете, и да пробвате на следващото хранене. Може да опиташ да накърмиш Али, когато е в полу-сънено състояние – тогава бебетата обичайно са по-склонни да съдействат; да изцедиш няколко капки кърма на устничките и (и по зърната ти също да има капчици мляко за допълнителен аромат, който да събужда интереса и към гърдата); да си полежите голички до кръста, наметнати с топла завивка, изобщо - да се гушкате възможно най-много и да имате повече контакт кожа-до-кожа.
Добре е, че се цедиш и даваш изцедената кърма на Али. По този начин и осигуряваш най-добрата за нея храна, а едновременно с това стимулираш и лактацията си. Удобно ли е да попитам – с шише ли я храниш? Понякога се случва, особено при малки бебета, да привикнат към по-лесното шише и това да ги обърква при кърменето и да им е по-трудно за засучат от гърда. В такъв случай често помага алтернативно хранене – с чашка, спринцовка, лъжичка или пипета. Дали си склонна да опиташ някой от тези начини (ако искаш, мога да ти дам допълнителна информация за тях)? Даването на биберон-залъгалка също може да затрудни засукването, затова не се препоръчва за малки бебета.

Александра е още мъничка, тепърва ще расте и ще укрепва физически, съответно ще има повече сили да засуква по-ефективно, а болката при теб би следвало да намалява, така че вероятно заедно ще се справяте с всеки изминал ден все по-добре. Трудно и болезнено ти е в началото, надявам се да намериш мотивация и сили да го преодолееш, за да можеш да се наслаждаваш на прекрасните мигове с малкото си слънчице. Ще се радвам да споделиш как се развиват при вас нещата, а ако имаш нужда от допълнителна информация или помощ  – не се притеснявай да пишеш.  Hug

# 320
  • София
Към ЛЛЛ:
Момичета, моля ви дайте идеи как да си увелича количеството на кърма. Беба е на 6 дни и днес реших да изцедя млякото и от двете гърди, за да имам представа какво количество е. Беше около 20 мл. На беба обаче не й стига, и от началото я дохранваме (кърмя на 3 часа и даваме добавката), нещо което мен ужасно много ме дразни. Искам да я кърмя, но усещам как навлизам в капана на АМ и изпускам контрола.

Моля ви за съвет - какво да ям, пия, правя, за да успея да махна добавката. Пия чая на Хип, чай от копърово семе, ям варено жито и сурови ядки, но до сега не ми се е случвало да ми се намокрят дрехите от кърма, както описват повечето кърмили жени. И след като се накърми беба е видимо неспокойна, а гърдите са меки и празни.
Здравей, Бишкота!
 Забелязваш, че АМ трайно се настанява в менюто на беба и това те кара да се чувстваш несигурна, сякаш изпускаш контрола. Но често  се оказва, че с малко увереност и реорганизация на кърменето, положението може да стане контролируемо от вас двете.

Изцеденото количество кърма не е показател колко кърма произвеждат гърдите и колко поема бебето, защото няма техника на цедене, която да се справя така добре, както едно здраво и будно бебе.
 Казваш, че кърмиш през 3 часа, демек се събират 8 хранения за денонощие ли? След всяко кърмене ли дохранвате с АМ и какво количество? Бебето приема ли друго освен кърма и АМ(вода, глюкоза) и какво е количеството за денонощие? Ползва ли биберон-залъгалка?
 Ще чакам отговорите, за да ми стане по-ясно какво е положението  а относно мокрите от кърма дрехи, това далеч не е задължително да се случва.

Чудесно е, че имаш желание да осигуриш на детето млякото, което е предназначено за него! Някои храни и приема на течности и специални чаеве биха могли да имат положителен ефект върху лактацията, но те са по-скоро помощни. Основния стимул за производство на мляко е изпразването на гърдите – колкото повече суче бебето, толкова по-ясен сигнал за гърдите е да произвеждат мляко. С по-често сучене гърдите се поддържат „по-празни”, което значи „хайде, произвеждайте още, детето иска още”, докато пълните гърди означават, че има застой на мляко. Няма търсене, следователно няма за какво да се произвежда.   В зависимост от индивидуалния случай, често е достатъчно само по-често кърмене, за да се регулира производството. Но ще чакам отговор на въпросите, за да видим какво е точно положението и с какво количество трябва да се наваксва.

# 321
Здравейте, не съм много запозната къде и как да предложа на бъдещите мами на близначета, бебешка количка. Аз имам момиченце и момченце на 2 годинки и не я ползваме от година вече. Бих искала да подаря количката. Страхотна е, много здрава и удобна още от първите дни на бебетата. Недостатък е че е доста голяма и тежка, но аз живея в къща и това не е било проблем за мен. Ако някой се инетресува, пишете ми.

# 322
Забравих да спомена, фирмата е Inglesina, бих искала да добавя снимка но не знам как става.

# 323
# 324
ЧЕСТИТИ РОЖБИЧКИ НА АКАША, GLADNESS,AMANITA, hrisi_beb, mistela И ЖЕНИ!!!
Момичетата които пият лактогонния чай може ли да кажат има ли ефект
Penmar аз съм доволна. Пия от българския и хип  Peace
Това за зеленото ако и мен ме интересува, от вчера са ни такива - половината зелени, половината жълти  Rolling Eyes
Commelina, maiski3, на мен ми обясниха че зеления цвят в акото е от жълтеницата. Когато премине и спре да се отделя билирубин акото става изцяло жълто. При Ади минава много бавно жълтеницата и все още е смесено на цвят - жълто-зелено.

# 325
 Ето тук има и повече информация на български.
 http://www.shtarkel.com/products/1603-domino-twin-inglesina-2010.html

# 326
  • София
Софиянки, не е ли време за среща с бебоците  Grinning Води ми се социален живот "на живо"  Sunglasses

Акаша, може да ти е мъчно, че не са се получили леко нещата, но това хич не трябва да те кара да се отчайваш. Далеч не си изключение. Има много такива случаи, в които детето с малко закъснение, но се научава да захваща добре гърдата. Та бебето е едва на няколко дена, учиш се ти, учи се и то. С помощ от твоя страна, лесно може да разбере къде е истината и бързо да се учи как по-добре да захване. А като започнеш да си сядаш на задните части, вероятно ще бъде и по-лесно.
Sabrina1, аз предпочитам да чакам докато не се видят ясни признаци, че съвсем скоро ще се появи бебе. Не тръгнах към болницата определено време след падането на тапата, а след като контракциите ми съвсем се засилиха.

И АМ и давам по малко че първата ми седмица отслабна много и ми каза педиатурката, че уж кърмата ми не била калорична  Shocked което ми е много странно.
Laughing ейй, тия доктори! По-добре да си бяха налягали на парцалките да четат, когато е трябвало да учат, а не да ходят по купони в Студентски град  Mr. Green Вместо да помогнат на майките да се справят с проблемите с храненето, предпочитат по-лесното - дръж АМ и мирна ти глава.
 Джесика, за увеличаването на кърмата най-качествено действа честото кърмене. А бозата може да ти се лепне на дупето, но едва ли ще повлияе на количеството мляко  Whistling
bri, моето дете ака по много пъти, но не знам точно колко. Май горе-долу всеки памперс е наакан.
E STELA, за захар за бебето ли питаш? Аз не давам вода, еле пък със захар. Не смятам, че е нужно, освен,че може да е и опасно.
mama_vessy, като погледнеш в колко чеса пиша, става ясно, че и аз без кафе не мога  Mr. Green
mai4eto28 , моето бебе не реве нито за къпане, нито за преобличане, но защото аз спирам до където съм стигнала и му давам да суче, за да се успокои. Понякога ми оаква хавлията заради това, че съм го изкъпала и го кърмя преди да сложа памперс, но ми е по-важно да не плаче. Случвало ми се е при баткото пък да заспива чисто гол, защото и той е плакал от глад и нямам време да го обличам.

# 327
Искам да се похваля, че имаме дъщеричка Йоанна , родена на 14.03.2011г. в МД-София, планирано секцио при д-р Дяволов.Вече ни изписаха и започнаха проблемите.Като за начало ми се отвори раната и съм на антибиотик, което ме спря на давам кърма на бебка. За сега се изцеждам и хвърлям, но ме е страх да не спре окончателно докато се оправя. Sad Sad SadМинахме на адаптирано мляко за мой ужас!!!!!!!!!!!!!!!Отчайвам се!Един ден след изписването каката ни е болна, а таткото с хрема. smile3511 smile3511 smile3511
Само да споделя за отношението на 7 етаж в следродилна клиника на МД-София -кошмар.Където бяхме майките гледат на теб, като на човек длъжен  да осигури допълнителни доходи на санитарки и акушерки.Както казваше една мама те не знаят и как да си поискат, но искат да им даваш.За детско отделение на същия етаж-колкото пъти ги помолих за помощ да ми покажат как да кърмя Йоанна , защото гърдите ми станаха огромни , никой нищо не показваше или идваше за секунди и след като виждаше , че не е лесно се врътваше и си тръгваше.До изписването ми от МД Йоанна сучеше само от едната гърда.За условията- в една стая на разнибитени столове, след секцио, с огромни гърди, направо откачах!Попитах ги за кърменене легнала-не може, да правя каквото си искам у дома.След като им зададеш повече от 2 въпроса, те обявяват за паникьосана майка и започват лекция за психическото ти състояние Rolling EyesЩе напиша и повече , но за сега това е от мен.
Щастлива съм , че всичко с Йоанна е о.к.

# 328
Здравейте, момичета! Честито на новите мами, към които вчера се присъединих и аз!

На 22.03. в 12.15 ч. се появи на бял свят моето прекрасно слънчице Калоян. Тежи 3 250 кг и е дълъг 49 см. Раждането беше нормално, за около два часа с малко от познатите екстри-окситоцинче, епизиотомийка, но по подробно ще разказвам като се приберем.

На все още очакващите пожелавам успех и скоро да гушнат малките си рожби!

Последна редакция: ср, 23 мар 2011, 11:56 от Anelisa

# 329
Здравейте момичета.Вече все по-рядко имам време да пиша,но в момента ми е много притеснено за бебка и ще помоля ако има мами с подобен проблем да ми пишат как се справят.На моята бебка едното и оченце е надуто и секретира.Незнам това конюнктивит ли се води или запушени канали,но вече 20 дни не минава.Два дни е добре и на третия пак се слепва и надува.Лекарката ми каза да го почиствам системно с памуче напоено с лайка,но особен ефект  не виждам.Ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете с някакъв съвет.

Общи условия

Активация на акаунт