Как почиват лятото ОДЗ-та и ДГ ?

• 4 720
  • 74
  •   1
Отговори
Водя детето на приятелка /по път ми е Grinning/ на ясла в ОДЗ.
Вчера я взимам и гледам на стената списък кои деца ще посещават яслата юни, юли и август.
сестрите казват, ч е август няма да работи, да не пишем за този месец.Казах на майката, тя естествено не знае кога ще излиза отпуск, но се замислих днес по въпросът.
Като ще почива август защо са дали и тази опция?

До колкото разбирам преди години беше, че ако няма много деца, желаещите отиват в обменна градина в р-она. newsm78
Моля някой който е запознат как е било минали/скорошни/години да сподели.
И къде може да се погледне кои са обменните градини?

# 1
  • София
При нас миналата година трябваше да заявим кои месеци ще ходи детето.

Имаше мама, която беше писала всичките месеци, като всеки месец по една седмица беше посочила, че детето няма да ходи - щели да се редуват с работещите баби да го гледат.
Е да, ама и казаха че август няма достатъчно деца и трябваше да си пренареждат отпуските.

Та и тази година очаквам, че при нас целия август няма да работи градината.
Хората да се спасяват както могат ... А не би трявбало да е така... Уж ДГ са в помощ на работещите родители.

Иначе в системата бяха обявили миналата година кои ще са дежурните ДГ -> http://kg.sofia.bg/?page=news&id=443&all=1
Само че списъка не се отваря... Поне ориентировъчно да се види как е било ...

# 2

Та и тази година очаквам, че при нас целия август няма да работи градината.
Хората да се спасяват както могат ... А не би трявбало да е така... Уж ДГ са в помощ на работещите родители.

Да, аз си мисля, че ако няма много желаещи дечица от ОДЗ-то те се пренасочват в друго ОДЗ.Т.е. има къде да ходят, но не в това ОДЗ.Иначе нямаше да има написано м.август като опция.Но дали съм разбрала правилно newsm78

# 3
  • София
Вероятно защото Август има дежурна градина, която ще поеме записалите се деца...обаче повечето  родители избягват дежурните градини.

При нас до към 20 юни са нормални групи, после сборна до края на юли и август има сборна група/и в дежурна за квартала градина.

# 4
  • Ку-куландия
Ще споделя опит от миналата година. Още февруари ни заявиха, че през август градината няма да работи, а юни и юли ще са сборни групи. Когато попитахме какво ще правим цял месец отговора беше понеже сме на делигиран бюджет нямаме право на дежурна градина, оправяйте се, това не е наш ангажимент. Последваха запитвания от моя страна по общини, отдели към мин.на образованието и т.н. Накрая след 101 телефонни разговора се оказа, че от градината която посещаваме независимо то вида на издръжката са длъжни да осигурят място на желаещите да посещават дежурна детска градина през месеците в който е затворена. За целта си подайте молба до директорката, желателно до 01.05, че желаете детето ви да посещава дежурна детска градина в района за периода от до. Това е от мен, дано да съм била полезна.

# 5
Благодаря  bouquet наистина ми беше полезна!!!
Знаех си, че има нещо, което крият Mr. Green

За ДГ бях почти сигурна, така беше със синът ми, уж нямало да работи, но си подадох молбата и лятото беше в друга ДГ.Но не бях сигурна за яслите дали е така.
Данке!

# 6
  • Sofia
Всяка година по това време се караме в градината за това. И миналата година и сега ни изнудват да пишем, че август няма да посещаваме, за да имат поравдание да затворят градината поради липса на желаещи. Миналата година ме заплашиха, че ще ми изпишат децата дисциплинарно, ако не напиша "не" на август. Както казаха "винаги можело да се намери причина за дисциплинтарно изписване".  #Cussing out

# 7
Водя детето на приятелка /по път ми е Grinning/ на ясла в ОДЗ.
Вчера я взимам и гледам на стената списък кои деца ще посещават яслата юни, юли и август.
сестрите казват, ч е август няма да работи, да не пишем за този месец.Казах на майката, тя естествено не знае кога ще излиза отпуск, но се замислих днес по въпросът.
Като ще почива август защо са дали и тази опция?

До колкото разбирам преди години беше, че ако няма много деца, желаещите отиват в обменна градина в р-она. newsm78
Моля някой който е запознат как е било минали/скорошни/години да сподели.
И къде може да се погледне кои са обменните градини?

В района има винаги дежурна детска градина. Майката да подаде заявление до ръководството на детската градина, че желае детето й да посещава дежурната детска градина. Директорът или директорката са длъжни да го заявят в общината, когато се събират директорите на градините и уточняват бройката на децата, които ще посещават дежурната градина.

По принцип директорите си траят и не казват на родителите, че имат това право. Защо го правят, не мога да си обясня

# 8
  • Sofia
Аз пък мога - за да имат колежките им по-малко работа. Другата година, когато те са дежурни им се връща услугата.  Wink
Интересно защо в ИСОДГ няма списък кои градини ще работят и кои ще почиват лятото... Миналата година имаше.  newsm78

# 9
  • София
при нас просто дават декларация за трите месеца и си попълваме кой кога...
та не премълчават и не спестяват...но пък и не препоръчват Wink

явно е рано още, при нас казаха, че декларациите утре или понеделник ще ни ги дадът да заявим присъствия, но още не било съвсем сигурно, коя градина ще е дежурната за август...май щяла да е едикоя си, но не на 100%

# 10
  • София
По принцип директорите си траят и не казват на родителите, че имат това право. Защо го правят, не мога да си обясня
обяснението е много просто - градините са на делегирани бюджети - плаща се годишно на дете. Ако дадено дете бъде насочено за даден период от дреме в друга градина (да я наречем - сборна), основната му градина трябва да прехвърли на сборната градина пари от този бюджет, т.е. да загуби примерно 1/12 час от отпуснатите й пари за даденото дете (това ако става въпрос за един месец). Ако детето не посещава сборна градина, парите остават за основната.
Дано сте ме разбрали  Peace

# 11
  • София
При нас юни месец са сборни групи. Детската градина почива юли или август. Редуват се с още една детската градина - едната почива юли месец, другата август месец, а следващата година обратно. Съответно в дежурната градина могат да ходят в сборни групи децата от двете градини. Още в началото на учебната година ни предупредиха кой месец ДГ ще почива лятото.  Peace

Миналата година дъщеря ми ходеше в сборни групи юни и август. Юли месец градината почиваше, но не съм я пускала в дежурната градина. Тази година смятам да я запиша в сборни групи за юни и юли, а август няма да я пускам отново. Само се чудя - миналата година тя беше в яслена група и сборната група се състоеше от деца от двете яслени. Сега обаче, когато е в градината сборните групи дали ще са по набори (т.е. седна сборна група с децата от двете първи групи) или се образуват групи с деца от различни възрасти?  Rolling Eyes Вторият вариант малко ме притеснява честно казано.  Rolling Eyes

# 12
  • София / Пловдив
......когато е в градината сборните групи дали ще са по набори (т.е. седна сборна група с децата от двете първи групи) или се образуват групи с деца от различни възрасти?  ....

В повечето градини сборните групи са с различни набори.
При нас през лятото работи само една група - от 4 до 7 годишни - всички са заедно.

# 13
  • Sofia
Зависи колко желаещи ще има. Ако има достатъчно деца на яслена възраст, за да сформират отделна сборна група не ги смесват. Но ако не - всички накуп.

# 14
  • София
то ако има много желаещи не са и сборни, ами са си по групите просто, но родителите като чуят сборни и си спират масово децата.

Общи условия

Активация на акаунт