Как почиват лятото ОДЗ-та и ДГ ?

• 4 721
  • 74
  •   1
Отговори
# 60
Точно преди малко се чудех мога ли вече да проверя какво е положението с молбата ми детето ми да посещава дежурната градина в нашия район. Ние я подадохме още през януари, когато обявиха, че през август няма да работят. Миналата година също бяха казали, че това не е техен ангажимент, но се оказа, че не е така.

Presi, вие в коя градина сте, може и на лични ако искаш. Питам, защото точно същото чух миналата година в нашата градина и се чудя дали не сме в едно ОДЗ  newsm78

# 61
Да напиша и тук какъв е отговорът от отдел "Образование", със сигурност ще е полезно за други в такова положение.

Заявление за посещение на дежурна градина НЯМАТ ПРАВО да откажат да приемат. Длъжни са и да дадат бройката на желаещите в общината. Ако не го направят, се обаждате в общината и от там ще ви съдействат и ще настанят детето в дежурна градина, а на ръководството на градината ще наложат санкция.

# 62
  • Sofia
Да напиша и тук какъв е отговорът от отдел "Образование", със сигурност ще е полезно за други в такова положение.

Заявление за посещение на дежурна градина НЯМАТ ПРАВО да откажат да приемат. Длъжни са и да дадат бройката на желаещите в общината. Ако не го направят, се обаждате в общината и от там ще ви съдействат и ще настанят детето в дежурна градина, а на ръководството на градината ще наложат санкция.

Вие в коя група сте? Само за градинските групи ли се отнася или и за яслените?

# 63
Ние сме в градинска група. Но можеш да звъннеш в дирекция  "Образование" да попиташ 943 3183. Пиши после ако разбереш нещо, че догодина и аз ще имам ясленик

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 16:19 от ku[d]ku[d]yaka

# 64
Това за таксите добре,благодаря за инфото. Но мен по-скоро ме интересуваше в кой закон пише при какви условия имат право да затварят лятото и доколко са длъжни да осигурят дежурна градина. Защото днес нашата директорка ми заяви, че за яслените групи не била длъжна и не им се полагала дежурна ясла.  newsm78

Няма такъв закон. За разлика от детската градина, яслите не са част от образователната система и никой няма задължението да предоставя такава услуга. Т.е. ако решат да закрият групата и да не предоставят услугата повече - могат да го направят. В ЗНП е записано че към детските градини МОГАТ да се откриват яслени групи (стават ОДЗ). Ако не желаят яслени групи - остават си ЦДГ. Т.е. в случая е много вероятно наистина да няма задължение за осигуряване на дежурна ясла.

# 65
Днес ни връчиха бланки, на които да напишем кога ще посещават ДГ децата ни.
Сборните групи при нас започват от 30.05.
Градината ще работи до края на юли, а август желаещите деца ще посещават дежурна ДГ.
Учебната година започва на 01.09. със сборни групи, а от 15.09. с нормални групи.

# 66
  • София
Учебната година започва на 01.09. със сборни групи, а от 15.09. с нормални групи.

Е и това ли  Shocked Днес ще питам, защото ако и септември ме оставят да се чудя къде да го пратя детето вече не знам...

# 67
И това. Аман!
Този септември пак беше така. Явно е валидно за всички градини на територията на София.

Може ли някой да ми каже - какъв размер има отпускът на учителите в ДГ?

# 68
  • Ку-куландия
В нашата градина вчера поискаха от всички родители подали заявление децата им да посещават дежурна градина през август служебни бележки от работодателя, че през този период няма да ползват отпуск. Интересно ми е в други градини искат ли такива или само при нас дитекторката проявява такива инициативи.

# 69
И това. Аман!
Този септември пак беше така. Явно е валидно за всички градини на територията на София.

Може ли някой да ми каже - какъв размер има отпускът на учителите в ДГ?

Платен отпуск на всички учители е 48 работни дни. Могат да имат и още няколко допълнителни дни платен отпуск, когато са членове на  синдикат на СБУ. Отпускът за 1 календарна година може да достигне до 56 работни дни.

# 70
  • Ку-куландия
Платен отпуск на всички учители е 48 работни дни.
Ето защо като им кажеш, че нямаш повече от 5-10 дни пл.отпуск през август и не ти вярват.

# 71
Такава бележка родителите не са длъжни да носят. Инициатива на директорката е, проверих. Незанасянето на бележката не е причина молбата да не бъде приета.

# 72
  • София
И аз днес се ядосах много. Ясно си е обявено , че м.Юли ще може децата да посещават дежурно ОДЗ. Но сестрата като видя молбата , че е за 3 месеца и ми каза,"ааа не юли Вие си го гледайте и ние трябва да излезнем в отпуска"  Shocked Ок ама мен питат ли ме имам ли 20 дни отпуска и то в един месец.Нестига,че още от декември ни накараха в работата да подадем отпуските ами и от ОДЗ-то ми разпореждат кога точно да си ги ползвам.

# 73
red red, благодаря ти  bouquet!

# 74
  • Ку-куландия
И аз днес се ядосах много. Ясно си е обявено , че м.Юли ще може децата да посещават дежурно ОДЗ. Но сестрата като видя молбата , че е за 3 месеца и ми каза,"ааа не юли Вие си го гледайте и ние трябва да излезнем в отпуска"  Shocked Ок ама мен питат ли ме имам ли 20 дни отпуска и то в един месец.Нестига,че още от декември ни накараха в работата да подадем отпуските ами и от ОДЗ-то ми разпореждат кога точно да си ги ползвам.
Точно това и мен ме ядосва. Последните две години да се съобразявам с техните желания за отпуска. Еми нежелая да ползвам отпуск август, но съм принудена.

Общи условия

Активация на акаунт