Как почиват лятото ОДЗ-та и ДГ ?

• 4 730
  • 74
  •   1
Отговори
# 45
  • София
                Дзвер , по мекия израз на твоето възмущение е ,че не ти дават точна информация. Laughing

хахахаха това звучи прекалено меко за всичките неточни информации, които съм получила  Mr. Green

# 46
  • Sofia
Може ли някой да каже кой точно закон (или наредба, или правилник, или каквото е) третира летните почивки на ОДЗ-тата?

# 47
  • София
2) (изм.с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.                                                                                                                                                             В тази алинея пише че не се дължи такса юни юли и август

http://www.mgmst.com/HTMLContent/Resources/Files/NOAMTCUPSO.doc

# 48
  • Sofia
Това за таксите добре,благодаря за инфото. Но мен по-скоро ме интересуваше в кой закон пише при какви условия имат право да затварят лятото и доколко са длъжни да осигурят дежурна градина. Защото днес нашата директорка ми заяви, че за яслените групи не била длъжна и не им се полагала дежурна ясла.  newsm78

# 49
  • София
за това не знам...не съм те разбрала...понеже последно за такси стана дума...извинявам се за грешката.

# 50
  • Ку-куландия
Може ли някой да каже кой точно закон (или наредба, или правилник, или каквото е) третира летните почивки на ОДЗ-тата?
Решение на директора, поне при нас. Той коли, той беси.

# 51
  • София / Пловдив

Не съвсем. Директорите са длъжни да представят графиците за летните почивки в дирекция "Образование". Ако не ги одобрят от там, не могат да затворят просто ей така градината.

# 52
  • Ку-куландия

Не съвсем. Директорите са длъжни да представят графиците за летните почивки в дирекция "Образование". Ако не ги одобрят от там, не могат да затворят просто ей така градината.
Не важи за тези на делегиран бюджет.

# 53
  • Sofia
Е нали уж имаше някаква наредба, че могат да затварят само за ремонт? Ако не правят ремонт не могат за затварят. Или не е така?  newsm78

# 54
Е нали уж имаше някаква наредба, че могат да затварят само за ремонт? Ако не правят ремонт не могат за затварят. Или не е така?  newsm78
Здравейте savina33,
В нашата градина през лятото също не осигуряват дежурна яслена група. Обикновено яслата (при нас е 1 група обща) е до 15 юни, след това децата от яслата заявили желание за посещение на ДГ през юни и юли отиват в една сборна група с другите деца от ДГ. При нас това се прави, защото наистина след 15 юни остават около 25-30 деца. Ако са повече правят 2 групи, но пак са сборни от яслата и ДГ. Може би директорката има предвид, че децата ще са в сборна група и няма да има отделна яслена? Август месец нашето ОДЗ не приема деца, уж се предвиждат ремонти. Не знам коя наредба го определя, но понеже мен тези условия ме удовлетворяват, не съм се интересувала допълнително.
ОДЗ-тата са общински, ако общината нареди да затворят август за ремонт, трябва да затворят. Друг е въпроса дали наистина се прави ремонт. Или че ремонта се прави септември, което е доста тъпо.

# 55
Доколкото знам дежурна детска градина има само ако има достатъчно градини в района, за да може една от тях да поеме децата. Казвам го от собствен опит, защото миналата година ние имахме дежурна градина за август месец, но една колежка,живееща в Люлин нямаше и обяснението е било, че няма "подходяща" градина.
При нас обаче направиха друга "хитрост" - обявената за дежурна детска градина беше доста отдалечена (нашата градина е близо до пл."Славейков", а обявената за дежурна беше до Военната академия близо до Орлов мост). По този повод голяма част от децата, които искаха август месец да са на градина просто се отказаха и точно на 31.07 беше сложен лист на вратата, че всъщност дежурна градина ще бъде една градина на ул. Преспа, съвсем близо до нашата. Естествено всички, които се бяха отказали си останаха в къщи или там където са били пренасочени.
Така че - това е положението.
В яслата също нямаше дежурна група, но нашата ясла не беше ОДЗ, а самостоятелна ясла, така  че за там може и да няма дежурни ясли.

# 56
  • Sofia
И в ОДЗ-тата няма дежурни групи за яслите. Нашата директорка ми обясни, че ангажиментът й да осигури дежурна градина за времето, в което нашата не работи, касае само градинските групи. За яслените нямала такова задължение. Не ми е ясно точно по каква логика...  newsm78

# 57
  • София
И в ОДЗ-тата няма дежурни групи за яслите. Нашата директорка ми обясни, че ангажиментът й да осигури дежурна градина за времето, в което нашата не работи, касае само градинските групи. За яслените нямала такова задължение. Не ми е ясно точно по каква логика...  newsm78

Яслите били към Министерство на Здравеопазването, а Градините - към Министерство на образованието. От тук идвала разликата.

Моето дете е в ОДЗ и онзи ден ме хвърлиха в оркестъра, когато ми връчиха листче, на което трябва да им напиша как ще посещаваме градина. Сборните групи започват от 01.06., а през месец август даже са и в друга градина...

# 58
  • Sofia
На нас още през януари ни го връчиха това листче. С тази разлика, че през август за нас няма дежурна ясла. И който няма отпуска и баби да му мисли.  ooooh!

# 59
  • Ку-куландия
Мислех  да почна нова тема, но се отказах. Започнаха и тазгодишните проблеми с намирането на дежурна градина през летните месеци. Вчера занасяйки молбата за посещение на дежурна ДГ в деловодството на нашето ОДЗ ми бе отказан приемът й с обяснението, че намирането на места през времето през което ОДЗ-то няма да работи, не е  работа и ангажимент на директорката, а лично на родителите(миналата година оправданието беше същото) и че децата посещаващи градини на делегиран бюджет нямали право да ползват услугите на дежурни градини през почивните летни месеци. Та така се почна звъненето по телефона на различни институции, като се почне от районната инспекция по образоване и се стигна до директора на отдел "Образование" в столична община, като преди това се мина и през директорките на дежурните градини в района. От градините отговориха, че не поемат деца от градини на делегиран бюджет (но никъде не пише такова нещо), от общината казаха да си подам молба в сегашната градина, а оттам директорката подавала бройката в общината и децата се разпределяли в дежурните градини. След като казах, че съм го направила и съм получила отказ, цитирайки по-горното оправдание бяха много учудени. Щели да проучат въпроса и да се свържат с мен, можело да се наложи в писмен вид да опиша ситуацията с отказа и пр. И какво излиза - всяка година едно голямо ходене по мъките, губене на време, хабене на излишни нерви, защото ние простосмъртните, които ходим на работа и плащаме от нашите данъци заплати на тези на които това им е работа ги мързи да си я свършат и чакат всеки да се оправя по единично, не разполагаме с контингент от баби и по 20-30 дни платен отпуск. Да тъжна картинка.

Общи условия

Активация на акаунт