Как почиват лятото ОДЗ-та и ДГ ?

• 4 736
  • 74
  •   1
Отговори
# 15
В нашия град още в средата на януари беше изнесен график кои градини кога ще почиват през лятото. Нашата няма да работи юни и юли. За този период има две други градини, които ще работят и още две, които могат да се ползват юни и половината от юли. Вече всеки си прави сметката. Единственото условие за посещение на дежурна градина е и двамата родители да са на работа. За мое щастие, когато нашата градина ще почива, ще работи градината, в която синът ми беше миналото лято. Беше много доволен и досега, когато минаваме покрай нея споменава с гордост, че това е неговата дежурна градина. Сега се радва, че ще може да е пак там през лятото.

# 16
По принцип директорите си траят и не казват на родителите, че имат това право. Защо го правят, не мога да си обясня
обяснението е много просто - градините са на делегирани бюджети - плаща се годишно на дете. Ако дадено дете бъде насочено за даден период от дреме в друга градина (да я наречем - сборна), основната му градина трябва да прехвърли на сборната градина пари от този бюджет, т.е. да загуби примерно 1/12 час от отпуснатите й пари за даденото дете (това ако става въпрос за един месец). Ако детето не посещава сборна градина, парите остават за основната.
Дано сте ме разбрали  Peace

И аз го предполагах. Обаче не мога да им вляза в положението. Затова още като разбрах, че този август пак няма да работят и подадох заявление, че ще посещава дежурната градина. Лошото знаеш ли кое е? Другите родители също са на зор, обаче не искали да подават такива заявления, за да нямали проблеми с ръководството на градината. И после ще реват по градинките и форумите. И май моето дете ще е единственото от неговата градина в дежурната градина.

# 17
  • София
не е точно така, много родители не искат заради самите деца, не смятат, че добре ще понесат чааак такава промяна, те и в градината повечето не ги остават, хем познато място, сравнително познати учители и деца, макар не само "техните си", какво остава за съвсем друго място.

# 18
не е точно така, много родители не искат заради самите деца, не смятат, че добре ще понесат чааак такава промяна, те и в градината повечето не ги остават, хем познато място, сравнително познати учители и деца, макар не само "техните си", какво остава за съвсем друго място.

Да, има и такива родители, но това, което написах си е точно праразказано. Никой не каза, че няма да е добре за детето.

# 19
  • Ку-куландия
Другите родители също са на зор, обаче не искали да подават такива заявления, за да нямали проблеми с ръководството на градината. И после ще реват по градинките и форумите. И май моето дете ще е единственото от неговата градина в дежурната градина.
Точно поради този факт директорката на  нашето ОДЗ ми е сърдита и нежелае да разговаря с мен. Непропусна да го спомене и на родителската среща, как сме си позволявали да пускаме жалби и запитвания към кметството и общината. Но това неозначава, че ще престана да си търся правата и да ползвам полагащатото ми се по закон, в случая услугите на дежурна ГД през месеците в които основната почива.

# 20
  • София
Другите родители също са на зор, обаче не искали да подават такива заявления, за да нямали проблеми с ръководството на градината. И после ще реват по градинките и форумите. И май моето дете ще е единственото от неговата градина в дежурната градина.
Точно поради този факт директорката на  нашето ОДЗ ми е сърдита и нежелае да разговаря с мен. Непропусна да го спомене и на родителската среща, как сме си позволявали да пускаме жалби и запитвания към кметството и общината. Но това неозначава, че ще престана да си търся правата и да ползвам полагащатото ми се по закон, в случая услугите на дежурна ГД през месеците в които основната почива.
интересно ми е, имаш ли отговор? Защото аз лично имам две жалби, които втора година стоят там без отговор?

# 21
Вчера на майката са и казали, че за района няма да има дежурна детска градина.
Общината така е решила Shocked, защото нямали пари.
Тогава защо са сложили опция за мес.август? или това е нещо ново?

Става въпрос за район Красно село.

# 22
  • София
не може да няма дежурна градина - запишете се за август, а дежурните градини ще ги обявят в kg.sofia.bg Peace

# 23
  • Ку-куландия
интересно ми е, имаш ли отговор? Защото аз лично имам две жалби, които втора година стоят там без отговор?
Да получих, но с огромно закъснение и той не беше такъв който ме устройва, беше от сорта "Номерата на дуежурните градини са обявени на сайта на столична община, проверете там." Но списъкът беше грешен.

# 24
  • София
Е, ти си направо късметлия - какъвто и да е, все пак имаш отговор  Mr. Green

# 25
Аз мисля, че за всеки район е задължително да има дежурна градина. Знам, че точно за това ги редуват - едните излизат в отпуск през юли, а другите през август.
При нас са смесени групи през юни, юли и половината от септември. През август почиват.
Моето дете понася много тежко смесените групи и през този период отива всяка сутрин с плач в ДГ. Не мога и да си помисля да я пратя в дежурна и си търся за август друг вариант - гледам да си вземем със съпруга ми отпуската тогава, а в оставащото време натоварвам майка ми.

# 26
Да , за юни и юли е ясно, но става въпрос за август.
Преди имаше сборни групи, но сега общината нямала пари newsm78
Питам се обаче навсякъде ли е така.........и изобщо има ли го някъде написано.."черно на бяло".

# 27
  • София
няма такова чудо като "общината няма пари" - издръжката на едно дете е за 12 месеца, няма вариант, в който да няма пари за един месец  Peace

# 28
  • София
То,ако в община като Красно село няма пари,другите какво да правят!?Заинтересована съм тъй като и ние сме в тази община и искам детето ми да ходи поне до 15 юли.Пък и не смятам,че е правилно и законно след като дете е прието в  общинска дг един месец в годината да се окаже,че не е!

# 29
  • Sofia
И аз съм в Красно село. Миналата година писах до общината и попитах кой разрешава на яслите и градините да почиват по 1-2 месеца лятото и защо е нужно това. Това да не е училище? Лелите могат да се въртят и да си ползват отпуската през цялата година. Отговориха ми, че това се разрешава само ако ще се прави ремонт. Не знам 80 ОДЗ какъв ремонт е правило миналото лято, като официално са им отпуснати пари само за ремонт на съблекални и вентилация на басейна, а той все още не работи. Къде са отишли 90 000 лв. можете да се сетите сами. После няколко месеца боядисваха докато градината работеше и ни изтровиха от дишане на бои и химикали.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт