Ваксини - дискусия САМО за вредата от тях... (тема 16)

• 33 984
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Защо да е ненормално бебето да има различен статус от майката, съвсем нормално си е? Нали говорим за отр. майка и пол. дете? Може да е и обратното - без проблеми. Сигурно е, че детето е отрицателно, ако и двамата родители са отрицателни. Нали ти казах, това си е съвсем нормално унаследяване. Имуногенното количество кръв е описано в изследванията, които цитирах, затова ги цитирах. Има ги в почти всяко изследване на хем.болест. ПубМед.

Проблемът с първата бременност е сенсибилизацията. Щом майката е сенсибилизирана, тя ще реагира при следваща бременност (или след кръвопреливане или аборт). Титърът на антитела не е достатъчен да предизвика аглутинация при първа бременност и обикновено не води до тежки последствия. Това е при условие, че тя вече е сенсибилизирана - тя произвежда антитела само тогава, разбира се. Анти-Д серумът не се използва тогава.

Анти-Д серумът съдържа антитела срещу внесените антигени. Тоест той таргетира навлезлите еритроцити от плода, аглутинира ги и те се хемолизират в майката. Идеята е да не се стигне изобщо до сенсибилизация - тоест майката изобщо да не сероконвертира към кръвта на детето.

Мечка Малинарка - ако и двамата сте хетерозиготи, детето може да е минус. Но това не е проблем, проблем би било вие да сте минус, само тогава се развива хем. болест.

Rr X Rr

RR Rr Rr rr (това дете е резус-отрицателно, 25% шанс)

# 466
corrosion, ако още учиш - в теб ми/ни е надеждата да се промениш и отвориш умовете на много хора...
Нека това не става по трудния начин. Вероятно и аз не бих бил такъв, ако съм без МС Sad

Като гледам вече.. май ще става по трудния....

Да и аз мисля, че в такива хора ни е надеждата.Самия факт, че corrosion  се е зачела в тази тема значи, че вижда нещо нередно......а заровили се по надълбоко и погледне ли и другата страна на медала, ще види точно за какво става на въпрос.Такива хора имат шанс да "прогледнат" най- голям стимул ще получи да търси истината, когато реши да има дете............Относно лекарите, аз проведох доста сериозно проучване. Благодарение на роднини и близки приятели успях да поговоря с доста доктори които не ваксинират децата си, но разбира се това се пази в тайна.Въпреки че за доста хора това е обществена тайна!!!Има и доста които са си заблудени и са си останали с това което са им набивали в училище без въобще да имат желание да видят другата страна или може би така им е по удобно и спокойно....

# 467
Чакайте малко.
Значи ние с мъжо като сме плюс (и двамата сме нула плюс), значи детето ни може да е минус, така ли?
След първото никой не го изследва в болницата, нито за група, нито за резус. При второто по същия начин. ( знам, че само от две нули може да излезе само нула, но за резусите не съм наясно) Е, жива съм, де, явно второто е плюс, но.....

Практически може, да. И така се случва понякога, а тази "несъвместимост" може се открие по случайност доста време след раждането, при някакво рутинно изследване.

Защо да е ненормално бебето да има различен статус от майката, съвсем нормално си е.

Как така нормално, нали уж резус фактора се наслядвал от бащата?  Rolling Eyes

Както казах, кръвоизливи има при всяка нормална бременност. Има ги заради анатомични особености, предизвиква ги понякога движението на плода и много често преминават безсимптомно. Не съм сигурна, че схвана какво е Резус фактор, щом питаш колко бебета носят този на майка си. Тук той идва от бащата.

Проблемът с първата бременност е сенсибилизацията. Щом майката е сенсибилизирана, тя ще реагира при следваща бременност (или след кръвопреливане или аборт). Титърът на антитела не е достатъчен да предизвика аглутинация при първа бременност и обикновено не води до тежки последствия. Това е при условие, че тя вече е сенсибилизирана - тя произвежда антитела само тогава, разбира се. Анти-Д серумът не се използва тогава.

Анти-Д серумът съдържа антитела срещу внесените антигени. Тоест той таргетира навлезлите еритроцити от плода, аглутинира ги и те се хемолизират в майката. Идеята е да не се стигне изобщо до сенсибилизация - тоест майката изобщо да не сероконвертира към кръвта на детето.

Това за сенсибилизацията (и аглутинирането) го разбрахме отдавна, но от повтарянето на този термин не става ясно какви са точно причините, освен аборт, амниоцентеза, хирургична интервенция/секцио. Както е известно има бременни, които се разминават с този проблем дори при раждане на повече от едно дете.

Изследват ли всички родилки след раждане и какви титри на антителата се приемат за рискови?

ПП. Според теб не е възможно майката и плода да имат един и същи резус фактор..? Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 23:41 от multimodal

# 468
Защо да е ненормално, откъде другаде да дойде този алел? При майка липсва ген, който да обуслява синтез на Резус антиген. Тя е отрицателна, значи е хомозиготна по рецесивния алел. Доминантният алел, в който е записана информацията за Резус-антигена, идва от бащата. Прочети за грахчетата на Мендел, ако не разбираш Simple Smile

Ще повторя. За да е майката отрицателна, а детето - положително, майката е rr, а детето при всички случаи е Rr (хетерозигот).

rr (отр. майка) X RR (баща хомозигот) ---- Rr Rr Rr Rr

rr (отр. майка) X Rr (баща хетерозигот) ---- Rr Rr rr rr

Болднатите са положително дете.

Цитат
ПП. Според теб не е възможно майката и плода да имат един и същи резус фактор..?

Защо да не е възможно? Как така? Нали това обяснявам?

Несъвместимостта има клинично значение само ако майката е отрицателна, а детето - положително. Всички други комбинации са напълно нормални и нямат клинично значение.

Цитат
Изследват ли всички родилки след раждане и какви титри на антителата се приемат за рискови?

Анти-Д серумът съдържа антитела срещу внесените антигени. Тоест той таргетира навлезлите еритроцити от плода, аглутинира ги и те се хемолизират в майката. Идеята е да не се стигне изобщо до сенсибилизация - тоест майката изобщо да не сероконвертира към кръвта на детето. Тоест не търсим антитела, защото ако има - няма смисъл от серуми. Няма никакъв смисъл да се дава анти-Резус Д серум на майка, която вече е сенсибилизирана, тоест която синтезира антитела. Серум се дава при кръвоизливи, при усложнения, които налагат инвазивни процедури и понякога при майки с тежка бременност и висок риск, за да не се сенсибилизират изобщо. Ефективни са до 72-рия час след суспектна сенсибилизация. Кел файда от серуми, ако тя вече е "имунизирана" срещу еритроцитите на бебето, като серумите няма какво да таргетират, то тялото отдавна ти е презентирало тези антигени и събира армия.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 23:52 от corrosion

# 469
Седя си сама в хотела и чакам контракции, понеже няма да раждам във Варна, скучая си и се зверя в лаптопа и не мога да повярвам на очите си. Корозион, само това ли ще ми кажеш? Че очевидно не са ме информирали за възможните странични реакции? Ама наистина ли? И че не сме попаднали на компетентен доктор? Айде, бе!
И за какво четене на какви достоверни изследвания говориш? Може би на Санофи Пастьор - в смисъл че всичко е шест и можеш да се друсаш с ваксини от сутрин до вечер и няма да има проблем? Че това си е един прост търговец на лекарства, той какви други статистики да ти изкара, освен такива, според които трябва да си дадеш стотинките и да си купиш ваксината? Съответно - ходещите по семинарчета, организирани от фармацевтични дистрибутори докторчета, доцентчета и прочие? Не всичко, дето хвърчи, се яде, нали знаеш?
И откога ваксините унищожават причинителя (да кажем на едрата шарка)?! Аз пък си мислех, че само създават имунитет, пък те били директни шварценегери и направо утепали нещастния вирус на едрата шарка?
После, напоследък по ТВ текат друг вид медицински сълзи и сополи. Любимеца ми Мангъзов например, скоро се беше накиприл при Гала, да кудкудяка че трябвало да стане задължителна ваксината за незнам си коя дребна шарка. Кудкудяк-кудкудяк - 15-20 минути. Накрая въодушевената Гала, го попита директно - кажете, докторе, какви всъщност могат да бъдат трайните последици от тази болест? И въодушевения ваксинатор се изцепи с апломб - абсолютно никакви. Ха така. После се усети, че като са абсолютно никакви, защо за бога, да се ваксинираме -и се поправи, че в 1 от незнам си колко (огромно число) случая, можело да има трайни последици, но скромно не ни осветли, от какъв конкретен характер.
Друг хубавец, по БТВ, в Денят е прекрасен, председател на някаква масонска ложа от типа Педиатри за един по-ваксиниран свят, се упражняваше по подобна тема, как най-добре е да си ваксинираме децата до пълно оглупяване. Та го попитаха, вярно ли е, че в България имало бум на туберкулоза и той каза, че било вярно. Питаха го за възрастта на болните - около 30-40 годишни. Обърнаха му внимание, че това е нашето поколение (и аз почти догонвам четиридесетака) и тогава нямаше интернет и всички са ваксинирани поголовно. И нахалника вика - ами вярно е, ваксинирани са болните. Причината е, че поради масовата имунизация, причинителят е мутирал (ако не използвам правилния термин, моля за извинение, не съм доктор) и просто е резистентен към ваксината. Какво беше написала за едрата шарка - май, че била изчезнала заради ваксинациите? hahaha Та тъй. На следващия резонен въпрос защо тогава се ваксинираме с БЦЖ, да не говорим, че се и реваксинираме дълго и напоително - не отговори внятно.
Права си, ако си мислиш, че нищо не разбирам от медицина, обаче още имам глава на раменете си и се опитвам да разсъждавам. Та си мисля, че дори и медицината трябва да се подчинява на законите на логиката, или греша? newsm78
Понеже някой ме попита как е Алекс - по-добре е. От една година няма гърчове. За съжаление още не се знае кога ще можем да спрем тровенето с депакин. Вече е  на 1г. и 8м., но още не е покрил нормата за годинка. От две седмици насам пропълзя и най-странното е, че пропълзя сам, след като от почти 2 месеца не сме ходили на рехабилитация, понеже бяхме влезли в един цикъл от ангина, температура и т.н. Надявам се, че това е признак за съхранени възможности на мозъка и все някога, докато стане на 7, ще може да понавакса и да тръгне на училище. Иначе все още ни куца комуникацията и използването на ръчичките. Но пък има поглед на психически здраво дете, макар и да не отговаря на нормата за възрастта. Положението все още е твърде сериозно, макар че сравнен с други дечица с Уест - направо си е цвете за мирисане. Много се надявам, че когато бебето поотрасне и стане активно, ще му помогне по-бързо да дърпа напред.
Туркинята също не се вълнува от ваксините, макар да признава, че вероятно ваксината е отключила гърчовете. ЯМР му откри хипоплазия на корпус калозум. Обаче тая хипоплазия (недоразвитост) се изразява в лека липса в предната част на органа - не повече от 5-6 % от целия орган. Твърде малко, за това сериозно изоставане в развитието. Освен това - с този вид хипоплазия може да се живее цял живот без проблеми. В нета излизат хиляди резултати от ЯМР на такива хора и досега един не съм видяла да се доближава до нашия - направо почвам да се съмнявам във всякакви хипоплазии. Във Варна има един доста добър дигностик, на когото мисля да занеса диска без разчитането и да видим има ли хипоплазия, или не. То и аз не съм си направила  ЯМР, и аз не съм открила, че ми го няма половината мозък Joy
А за неонатоложката - чакам с нетърпение мача, женицата си няма представа какво ще чуе, ако не се спре навреме с облъчването за ваксините.
Извинявам се за логореята, голям чаршаф се е получил.

# 470
да, sdd_varna, голям чаршаф е, но е така е с тези синдроми Sad
Поредния случай на увредено детенце.... Sad

# 471
Здравейте,
бих искала да сменя личния лекар на детето ми- моля, някой да ми препоръча добър лекар в района на Красно село, Борово! Проблема е, че не желая детето ми да бъде ваксиниране повече(за което разбира се съм съгласна да му подпиша декларация) - препоръчайте ми някой, който ще ни приеме с тази уговорка и няма да гледа на нас като на извънземни! Simple Smile В краен случай може дори в друг район на София!
Благодаря предварително!
Здрасти Силви,
Не мога да ти препоръчам лекар, защото аз не ползвам такъв...  Няма дори Педиатър малката, а и не и трябва. По тоя повод ти препоръчвам книгата на Д-р Робърт Менделсон - Как да отгледаме здраво дете въпреки лекарите

Вероятно ходите на ясла или градина и често детето се връща от там с настинка. Ние вече сме пропуснали яслата, а и за градина не знам как ще се оправяме, след като сме без ваксини от родилното насам...

Съжалявам, че не мога да ти помогна с избора на лекар, но обърни внимание на книгата, чиито откъс е по-горе. Обърни внимание на факта, че аз лекар не ползвам от ~6 години, също и на факта, че точно от лекари, живота ми се доближава все по-близо до края си.... дано греша, дано...

Благодаря за отговора - ще погледна линка! Hug
Все пак обаче държа да имае лекар - ако някой друг може да помогне - моля! Praynig

# 472
Чакайте малко.
Значи ние с мъжо като сме плюс (и двамата сме нула плюс), значи детето ни може да е минус, така ли?
Да, може.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B … D1%83%D0%BF%D0%B0

Ние и двамата сме А-, едното ми дете също е А-, за другото не знам.
Според таблицата, резусът е - 100%, но може да е 0 група.

# 473
Да, за групите знам, че дори родители с еднакви групи могат да имат дете и нула, и т.н.
Само от две нули излизало нула.

Цитат
Мечка Малинарка - ако и двамата сте хетерозиготи, детето може да е минус. Но това не е проблем, проблем би било вие да сте минус, само тогава се развива хем. болест.
Благодаря за отговора.

Как се разбира хетерозигота? (ако може с две-три думи, не ми се рови из мрежата)
В сто процента ли детето взима доминантния резус на бащата?

# 474
Защо да е ненормално, откъде другаде да дойде този алел? При майка липсва ген, който да обуслява синтез на Резус антиген. Тя е отрицателна, значи е хомозиготна по рецесивния алел. Доминантният алел, в който е записана информацията за Резус-антигена, идва от бащата. Прочети за грахчетата на Мендел, ако не разбираш Simple Smile

Чела съм отдавна за грахчетата на Мендел, но все още ги помня. Simple Smile
Определено резултатите от кръстосването не се изчерпват с дадените от теб възможности. Освен това теоретичния модел на Мендел е много опростен и чисто математически, за да се обясни как се унаследяват рецисивните и доминантните белезии в поколенията. Той обаче не може да се разглежда като 2+2=4 и отделно от еволюционната теория за изменчивост и наследственост, иначе разпределението им щеше да е еднакво навсякъде.

И ти какво всъщност искаш да кажеш - че антитела не се произвеждат при всички случаи на различно Rh при майката и полода, а само при хомозиготно носителство по рецисивен алел (rr) на майката, така ли??  newsm78

RR Rr Rr rr (това дете е резус-отрицателно, 25% шанс)

Какви са тия 25%, как ги пресметна? Shocked

Виж в табличката на Вери, сметката е, че 15% от населението на земята носи кръвна група с отрицателен резус фактор, като разпределението не е развномерно, ако съдим по това на кръвните групи.

Анти-Д серумът съдържа антитела срещу внесените антигени. Тоест той таргетира навлезлите еритроцити от плода, аглутинира ги и те се хемолизират в майката. Идеята е да не се стигне изобщо до сенсибилизация - тоест майката изобщо да не сероконвертира към кръвта на детето. Тоест не търсим антитела, защото ако има - няма смисъл от серуми.

Тук си противоречиш. Уж си против рутинното поставяне на серум, а си писала -
„Идеята е да не се стигне изобщо до сенсибилизация, тоест майката изобщо да не сероконвертира към кръвта на детето.” Което на практика означава да се имунизират всички майки, при които е възможна несъвместимост, или греша?  Rolling Eyes

Надявам се да си прочела в линковете, които дадох, колко голям е риска от поставянето на серум по време на бременност, защото той може да провокира увеличаването на антитела (сенсибилизиране) у майката, дори тя до този момент да няма никакви данни за нещо такова. И по този начин може да се предизвика изкуствено аглутинация при бебето, от която която всъщност трябва да го предпази серума.

Няма никакъв смисъл да се дава анти-Резус Д серум на майка, която вече е сенсибилизирана, тоест която синтезира антитела. Серум се дава при кръвоизливи, при усложнения, които налагат инвазивни процедури и понякога при майки с тежка бременност и висок риск, за да не се сенсибилизират изобщо. Ефективни са до 72-рия час след суспектна сенсибилизация. Кел файда от серуми, ако тя вече е "имунизирана" срещу еритроцитите на бебето, като серумите няма какво да таргетират, то тялото отдавна ти е презентирало тези антигени и събира армия.

Доколкото разбирам повишаване на антителата до опасни нива, след сенсибилизация (смесване на кръвта), става в рамките на 3 дни. Затова трябва да се поставя до 72ч. след рискова инвазивна или друга хирургическа процедура или прокървяване при заплашващ аборт. А ако бременноста е безпроблемна - след раждането, за да „неутрализира” повишениете антитела на майката, които могат да навредят евентуално на следващото и дете. Затова попитах правят ли се изследвания и при какъв титър на антителата се смята, че има риск за следващото дете? А също дали има данни колко време след това се запазват високи антителата и има ли случаи, в които спадат сами, без поставяне на серум?

# 475
Мечка Малинарка, на практика ситуацията с Резус Д е много подобна на тези с АВО системата, само два минуса правят сигурен минус, но самата Резус система е доста по-сложна от АВО системата.

На въпроса за стоте процента:
rr (отр. майка) X RR (баща хомозигот) ---- Rr Rr Rr Rr (100% вероятност за положително дете)
rr (отр. майка) X Rr (баща хетерозигот) ---- Rr Rr rr rr (50% теоретична вероятност за положително дете)

Ако и майката, и бащата са положителни, то доминантният алел може да дойде от произволен родител. Пак казвам, че думите ми са доста опростени. Тук има хубава таблица за всички възможности: http://en.wikipedia.org/wiki/Rh_blood_group_system#Rh_system_antigens
Не гледай статистиката вдясно, тя е за Великобритания. В България е различно. Дали бащата е хетерозигот се разбира с генетично изследване, което е скъпо, недостъпно и на практика не се прави. Но това изследване така и така може да даде само теоретичната възможност за Резус-статуса на плода.

Цитат
Какви са тия 25%, как ги пресметна?
Виж в табличката на Вери, сметката е, че 15% от населението на земята носи кръвна група с отрицателен резус фактор, като разпределението не е развномерно, ако съдим по това на кръвните групи.

Не говоря за това колко процента от населението на земята носи отрицателен Резус, а за това колко процента е теоретичната възможност да се роди дете с отрицателен Резус от двама хетерозиготни родителя (т.е. с положителен Резус). Разпределението винаги е неравномерно и по никакъв начин не го коментираме. То зависи от стотици фактори. Няма вариант за раждане на положително дете от двама отрицателни родители, освен ако няма генетична мутация.

Цитат
И ти какво всъщност искаш да кажеш - че антитела не се произвеждат при всички случаи на различно Rh при майката и полода, а само при хомозиготно носителство по рецисивен алел (rr) на майката, така ли?

Антитела с клинично значение се произвеждат при хомозиготно носителство на рецесивния алел, защото само тогава майката е отрицателна.

Използва се клиничен подход:

За всяка майка, която е Резус Д отрицателна, без значение какъв е бащата, се следи титъра на анти-Резус Д антитела, тъй като рискът не е оправдан да се прави инвазивно изследване на статуса на плода. Няма значение какъв е бащата - за да не стават грешки, приемаме, че не знаем кой е бащата.

Да приемем, че е първа бременност. Следи се внимателно титъра на анти-Резус Д антитела - при установяване на бременността, на третия месец, на петия месец и по-нататък. Ако видим още при установяване на бременността висок титър анти-Резус Д антитела, значи майката е вече сенсибилизирана и трябва внимателно да се следи бременността, понякога с постъпване в болница (това е обикновено при направени преди спонтанни аборти или спешно кръвопреливане). Ако няма анти-Резус Д антиген в майката, тоест тя не е реагирала, но по време на бременността има кръвоизлив или каквото и да е усложнение, което може да предизвика внасяне на кръв от бебето към майката (или ако се е наложило правене на амниоцентеза), е оправдано администрирането на висока доза анти-Резус Д серум, който да аглутинира тези навлезли еритроцити. Тази висока доза е ефективна до 72-рия час, ако не се лъжа. Понякога, както казах, кръвоизливите се случват безсимптомно, затова и се следи титъра анти-Резус Д в майката. Ако той е нормален в началото, но е висок на третия месец, петия месец и пр., тогава нищо не можем да направим с анти-Резус Д серум. Можем само да следим състоянието на майката и плода и да следим титъра. При първа бременност титърът остава нисък - подобно на първото преболедуване от някоя лека инфекция. Това е в случай, че майката изобщо се сенсибилизира, разбира се. Ако не се (това се проверява и след самото раждане, защото тогава става най-големия процент сенсибилизация), всичко е наред.

Ако е втора бременност: когато реакцията на майката е силна и има опасност от тежки последици за плода (това зависи от конкретния случай), понякога се налага хемотрансфузия директно след раждането или дори преди това, което е много травматично. Състоянието на плода се вижда на УЗ.

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 13:35 от corrosion

# 476
Ако и майката, и бащата са положителни, то доминантният алел може да дойде от произволен родител

Не говоря за това колко процента от населението на земята носи отрицателен Резус, а за това колко процента е теоретичната възможност да се роди дете с отрицателен Резус от двама хетерозиготни родителя (т.е. с положителен Резус).

Интересно как пресмяташ, че е 25%, а от друга страна пишеш, че "Ако и майката, и бащата са положителни, то доминантният алел може да дойде от произволен родител " ???  newsm78
Очевидно е, че  белезите не се унаследяват по математическия модел на вероятностите.

Антитела с клинично значение се произвеждат при хомозиготно носителство на рецесивния алел, защото само тогава майката е отрицателна.

За всяка майка, която е Резус Д отрицателна, без значение какъв е бащата, се следи титъра на анти-Резус Д антитела, тъй като рискът не е оправдан да се прави инвазивно изследване на статуса на плода. Няма значение какъв е бащата - за да не стават грешки, приемаме, че не знаем кой е бащата.

Защо точно антителата на майка с Rh-  са от клинично значение??  Rolling Eyes
Какво става с останалите възможности за несъвместимост като при този например:
Rr (полож. хетерозиг. майка) X rr (отриц. хомозиг. баща ) ----> Rr rr rr rr (75% теоретична вероятност за отрицателно дете и несъвместимост с майката) Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 15:56 от multimodal

# 477
multimodal, страхотен спор с corrosion си завързала...

И в крайна сметка какво? Играем и по свирката! Завличаш се в трудно доказуеми теми/тези.
А аз си мислих, че темата тук е "Ваксини - дискусия САМО за вредата от тях..."

Спориш за неща, които си прочела в същите скапани учебници, в които пише, че ваксините са спасили света... Sad

Като че ли не стават от ден на ден повече децата пострадали от ваксини. Като че ли не стават все повече децата аутисти, с нервологични проблеми, с физиологични проблеми, с умствени проблеми.. Sad

Нека си спори госпожицата за ползите от ваксините, но ако няма кой да я опонира, гласът и остава в пустинята!

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 14:26 от chukchi

# 478
малко шведски новини по темата

един тийн  след поставяне на ваксина срещу св. грип развива сънна болест
може да заспи навсякъде и по всяко време
случвало се е даже и в басейн

момиче на 16 развива автоимунен хепатит
имунната система отхвърля черния и дроб
налага и се до живот да приема същите лекарства, които взимат и тези с трансплантации

ваксинираха масово и бременни
и май затова някои деца се родиха мъртви

имаше и още
като ги намеря отново, ще допълвам

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 16:22 от Анонимен

# 479
Ако и майката, и бащата са положителни, то доминантният алел може да дойде от произволен родител

Не говоря за това колко процента от населението на земята носи отрицателен Резус, а за това колко процента е теоретичната възможност да се роди дете с отрицателен Резус от двама хетерозиготни родителя (т.е. с положителен Резус).

Интересно как пресмяташ, че е 25%, а от друга страна пишеш, че "Ако и майката, и бащата са положителни, то доминантният алел може да дойде от произволен родител " ???  newsm78
Очевидно е, че  белезите не се унаследяват по математическия модел на вероятностите.

А на какъв принцип се разпределя генетичния материал при оплождане? Thinking

Цитат

Защо точно антителата на майка с Rh-  са от клинично значение??  Rolling Eyes
Какво става с останалите възможности за несъвместимост като при този например:
Rr (полож. хетерозиг. майка) X rr (отриц. хомозиг. баща ) ----> Rr rr rr rr (75% теоретична вероятност за отрицателно дете и несъвместимост с майката) Simple Smile

Dizzy Face
Ако реагира майката, на какво ще реагира? Какво ще й предизвика имунния отговор? Детето няма антиген, то е отрицателно.
А ако реагира бебето, с какво ще реагира? Нали плодът има хуморален имунитет, дошъл от майката?

Общи условия

Активация на акаунт