Как да се устроим в чужбина?

• 30 438
  • 374
  •   1
Отговори
# 330
Не случайно съществуват предобре платени данъчни консултанти, чиято работа е точно спестяването на данъци. И като знам колко изкарват  Crossing Arms мога да си представя за какви разлики иде реч.

Това, колко изкарват, не е свързано за това, колко данъци ти спестяват, поне не в Германия.
Естествено заплата им не е процент от сумата на спестени данъци.
Тук по принцип са много предпазливи какви облекчения да претендират, защото има много разпордеби насочени срещу тах авойдънс и свързаните с това санкции.
Иначе и в моята фирма данъчните консултанти са много ценени и на голямо уважение и съответно добре платени.

# 331
Тук не съм чула да ти разрешават като облекчение лихви по заеми освен ако заемат не е свързан по някакъв начин с бизнеса ти и тогава лихвата ще се квалифицира като разход за изкарване на доход.
Когато са разход свързан с бизнеса, те намаляват печалбата и така или иначе пак не се облагат ( винаги е така).

Тереза, ти си написала, че връщат 'съществена' част от данъците. И аз точно затова писах- няма как да ти връщат съществена, ако не си в някаква привилигерована по една или друга причина част на обществото. Просто не е възможно- държавата и соц.й придобивки се финансира от данъци, а данъците идват от хората. Няма други участници в уравнението.
Да ти върнат данъка върху лихвите за жилище за мен лично по никакъв начин не може да се брои за съществен, при лихви в рамките на 3-6 %. Играла съм си да го смятам в различни варианти, горе долу за година се възстановява едно месечно лихвено плащане, т.е. грубо 5% от месечната ти вноска по кредита.

# 332
Данъчните облекчения са еднакви за всички и не зависят от рамера на дохода. Тъй че хората с висок доход пак си плащат повече данъци независимо от облекченията.

Уви не позна,или поне не за Норвегия  bowuu

Или- да кажем до 30К крони месечно  плащаш да кажем 30% до 50К-примерно 40%....и така на татък освен всичко друго по-големите данъци са обложени и върху по голяма сума  Laughing

Или-ако взимаш 30К-30% от тях са 9К
Ако взимаш 60К-40% от тях вече сумата е съвсем друга  bowuu

Или бъркам

# 333
Естествено че данъчните ставки са различни и че дохода се облага прогресивно с по висок процент за всяка следваща група.
Не знам какво вие рабирате под данъчни облекчения, аз го разбирам като различните deductions чрез които ти се намалява облагаемия доход, или различните rebates от дължимия данък. Е поне тука те са еднакви независимо от рамера на дохода.

# 334
И тук не е идеално, разбира се, ама никъде няма такова. Като ти харесват плюсовете, трябва да се примириш минусите  Wink

разкажи и за някои от минусите, 4е току виж си съберем вси4ки куфарите... иииии при теб на гости

# 335
Не случайно съществуват предобре платени данъчни консултанти, чиято работа е точно спестяването на данъци. И като знам колко изкарват  Crossing Arms мога да си представя за какви разлики иде реч.

Това, колко изкарват, не е свързано за това, колко данъци ти спестяват, поне не в Германия.

Може да не е, но колкото по-високи суми спестяват, толкова по-търсени са --->по-високо заплащане. АКо спестяванията не са съизмерими със разхода, който предтсавлява наемането на такъв консултант, просто никой няма да го прави.

Фитилчо, ти говориш за облагането, venus1 говори за облекченията, смесваш понятията.

# 336

Може да не е, но колкото по-високи суми спестяват, толкова по-търсени са --->по-високо заплащане. АКо спестяванията не са съизмерими със разхода, който предтсавлява наемането на такъв консултант, просто никой няма да го прави.

И така не е, не и в Германия. Тук таксите на дан. консултанти са реглементирани и зависят единственно от доходите/оборота на клиента.

# 337
Рокси, ако вадиш мои думи от контекста, ще звучат по съвсем различен начин  Wink "в повечето случаи ти връщат съществена част от данъците заради облекченията". А и "съществен" не е дума с точна цифрова стойност. Нямам статистически данни на колко хора какъв % им връщат, но имам доста наблюдения покрай мен и повечето получават поне заплата и нещо обратно, което за мен е съществена сума. В добавка през юни (или юли) човек получава т.нар. ваканционни пари вместо заплата и те не се облагат с данък. Което си е една заплата и отгоре без данък. През декември пък плащаш половин данък на заплатата. Макар че е разумно понякога да искаш да ти дръпнат целия данък и през декември, за да си спестиш доплащане на данъци догодина (ако имаш късмета да си в групата на неплатилите достатъчно данъци  Laughing ) И да, тук има всякакви данъчни облекчения и изненадващо за мен много от колегите ми дори не бяха чували за доста от тях и по този начин години наред са се "набутвали" да плащат повече, отколкото се налага.
Защото ако не си кажеш сам, данъчните няма да се ровят да проверяват на какви облекчения имаш право. Всеки сам следи точната и изчерпателна информация да стои в данъчните декларации.

Gioia., всеки вижда различни минуси, но мога да говоря от мое име. Първо климатът. Клиширано, но дълга зима с дълги нощи и кратки дни, в добавка студено. За сметка на това лятото е обратното - дълги дни и къси нощи, редуват се жегави слънчеви дни и дъждовни по-хладни (днес вали дъжд и температурата е само 15 градуса). Има още какво да се желае от здравната и образователната системи, както и относно разнообразието в хранителните магазини (или липсата на такова  Laughing ).

# 338
Имам един въпрос, аз през есента ще замина за Германия, в същата фирма в която работя и сега,
но в друг отдел.
Как стои въпроса с жена ми, с която нямаме брак, ще е проблем ли за нея да замине с мен.
Тя в момента е бременна. Мислиме да се оженим, но не знам дали до тогава ще успеем да подготвим всичко.

# 339
Имам един въпрос, аз през есента ще замина за Германия, в същата фирма в която работя и сега,
но в друг отдел.
Как стои въпроса с жена ми, с която нямаме брак, ще е проблем ли за нея да замине с мен.
Тя в момента е бременна. Мислиме да се оженим, но не знам дали до тогава ще успеем да подготвим всичко.

Гледайте да сключите брак, щом и без това искате - като твоя съпруга, тя може да е към твоята здравна застраховка безплатно, както и детето ви след като се роди  Peace

# 340
Gioia., всеки вижда различни минуси, но мога да говоря от мое име. Първо климатът. Клиширано, но дълга зима с дълги нощи и кратки дни, в добавка студено. За сметка на това лятото е обратното - дълги дни и къси нощи, редуват се жегави слънчеви дни и дъждовни по-хладни (днес вали дъжд и температурата е само 15 градуса). Има още какво да се желае от здравната и образователната системи, както и относно разнообразието в хранителните магазини (или липсата на такова  Laughing ).

Хе-хе, че то и в Канада е така,  ама Норвегия май е по-социална като чета. Да вземем и ние да учим норвежки.
Сега само остава да кажеш, че градините и образованието са безплатни и веднага почвам Wink

# 341
не разбирам от данъци почти нищо, а и никакви облекчения не ползваме ( освен това, че не плащаме данък в/у имота, защото е първи, което важи за всички) чувала съм, че могат да ти приспаднат от данъците разни сметки за лекарства, например, но над определена сума в годината, която аз така или иначе не правя, а също и че при погребение ти връщат 19 процента, ако си похарчил над 1500 евро. ма.. не на теб, де. на наследниците:)

# 342
Детските градини не са безплатни, но пък има възможност да плащаш по-малко, ако имаш ниски доходи. За кое образование дали е безплатно? Училище или университет? За училищата знам, че са безплатни, но си има разходи покрай ученика, занималнята след часовете се заплаща също. В университетите се плаща ниска семестриална такса. Учебниците обаче са скъпички и самият живот тук е скъп, затова идващите със студентска виза/разрешително, трябва да имат определена сума крони за 1 година, за колкото им се издава разрешителното. За да е сигурно, че няма да гладуват и ще имат за наем, храна, транспорт, учебници, и т.н.

Не плащате данък върху имота, защото ви е първи? Тук не съм чула за такова нещо, в общините с данък имот си плащат данъка, независимо дали е първи, втори, трети, и т.н. Нашата засега няма, но се обсъжда въвеждането й и се надявам да ни се размине Wink При вас сключилите брак не плащат ли по-ниски данъци? Аз не съм много наясно с българските данъчни особености, защото никога не съм се вълнувала да се ровя да чета, но за тукашните имам доста изчерпателна информация след като разбрах, че има много облекчения, на които човек (евентуално) има право Grinning След 5 години обаче ставам прекалено "стара" за едното, но няма значение  Laughing

# 343
Аз не знам за България, говоря за Италия. Да , нямаме данък  първи имот" от няколко години, но пък си наваксват от къде ли не

# 344
Тереза, мятай направо у4ебниците  Laughing
И в Милано климатът е кофти, а пиенето Ще си го носим  Wink

Общи условия

Активация на акаунт