Как да се устроим в чужбина?

• 30 453
  • 374
  •   1
Отговори
# 315
  • The QC to be!!!
както подчертах в горния пост, Норвегия има наы-високите данъци в Европа, като сметнеш и цените на продуктите, не мисля, че им остава много повече в края месеца отколкото на нас тук
Мне, виж тук - Белгия е: http://www.businesspundit.com/12-countries-with-the-highest-lowest-tax-rates/
И това го дъвкат от доста време. Та държавата без правителство почти 1 година, има най-високите такси в ЕС. Лелеееееееееее к'во ли прая тук.  ooooh! Във 2рата част са пропуснали ирландетата,  hahaha да се надяваме, че може би щото са толков малка държава.

# 316
Хм, аз мислех, че е Дания държавата в Европа с най-високи данъци. Поне тук такива неща се пишат (може би успокоително, че не сме ние с най-високите данъци) Laughing Но аз не знам как ги смятат тези данъци, защото тук и да платиш много, в повечето случаи ти връщат съществена част от данъците заради облекченията. Колкото повече облекчения ползваш, по-ниска излиза крайната сума. Сключилите брак например плащат по-ниски данъци от съвместно съжителстващите или живеещите сами. Допълнително има два вида данък, за които сега се сещам, данък собственост (който не всяка община го има) и данък "имАне" (аз така го наричам, но е данък върху разликата между размера на заемите ти и размера на спестявания+имоти, които имаш, та ако имаш жилище и прясно взет заем за закупуването му, този индекс е 0 и не плащаш този данък).

# 317
  • The QC to be!!!
Тук си нямам на идея за вс. данъци, но знам, че плащаме годишни такси/данък на общината в която живееш който е в размере горе-долу на месечният ти наем или малко над него и това даже не се вкл. тези % на днък доход, нито пък се приспада до колото изрових да прочета. До сега такъв данък никъде не съм плащала.  ooooh! Но пък в Ирландия се плащат годишни такси за това, че имаш телевизор, нищо, че може и да не го пускаш да гледаш ТВ.  Crazy В щатите пък трябваше да плащаме едни такси всяка година за това, че вали дъжд и имаме асфалт и къща на земята ни.  hahaha Не е шега това, водят се такси които би трябвало да се харчат по предназначение за чистене на канавките и отводнителни канали и сезонните поточета, колкото повече асфалт/цимент и по голяма къща с покрив имаш, толкова ти е по висока тази такса и няма нищо общо с данък имущество или собственост или каквото и да било.

# 318
О, и тук има един куп такси и чудеса, които плащаш на общината, също имаме и лиценз за националната телевизия (защото няма реклами и се издържа от тия лицензи). Ако си купиш телевизор в магазина, веднага те "портят" и получаваш фактура, от там вече си абонат "до живот"  Mr. Green Поне не знам как можеш да спреш да плащаш този лиценз, някак да докажеш, че вече нямаш телевизор и не гледаш телевизия?  newsm78 Плаща се 2 пъти годишно (таксата се дели на 2, на полугодие) и няма мърдане. Ако пък гледаш телевизия без да си плащаш лиценза ... и те хванат ... не е приятно изобщо  Grinning Но това са подробности, които човек научава на място  Joy

# 319
Тереса ти на колко си годинки?

( И тук има такава такса, и в България има)

# 320
На 9, а ти?  Laughing

На тъп въпрос, тъп отговор. Не мисля, че в България е същото като тук, както се убеждавам и от този линк:

http://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence

"For example, both Bulgaria[87] and Serbia[88] have attempted to legislate to introduce a television licence. In Bulgaria, a fee is specified in the broadcasting law, but it has never been implemented in practice"

"The licence fee in Norway is 2477,52 kr[41] (€314.78) per annum. The fee is mandatory for any owner of a TV set, and is the primary source of income for Norsk Rikskringkasting (NRK). The licence fee is charged on a per household basis. Therefore addresses with more than one television receiver only require a single licence."

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 22:28 от Teresa of the Faint Smile

# 321
а,  за тези, които плащаха  таксата си беше много реална и имплементирана:-)))
мисля, че от известно време се обсъжда връщането й

В Италия сумата е 108 евро/год

Попитах на колко си години, защото от някои постинги ми се струва че си  много млада- светът е лек,  като след доза смешни гъби - високи заплати, плащаш данъци високи, ма те пък после ти ги връщат и т.н:) Не исках да те засегна а искрено да ти се зарадвам. Този ентусиазъм отдавна ме е напуснал

# 322
Ами връщат надплатените данъци на тези, които ползват данъчни облекчения. Разбира се, че се радвам, то кой не би се радвал да плаща по-малки данъци?  Laughing А за младостта, радвам се на живота, но не мисля, че това е запазена марка само на онези, които са на малко "годинки". На 29 "годинки" съм  Laughing Ако ти си на 60 и се сравнявам с теб, малка съм, да  Wink

# 323
не, не съм на 60.
но пък живота ми е даване предимно, и от никъде гювеч
затова се радвам на норвегия, каква слънчева социалистическа страна, браво.
отдавна се каня да я посетя, да видя фьорди и пр.

# 324
Ами заповядай, тъкмо обяснявах в норвежката тема, че по единия канал започна 5-дневно нон-стоп предаване наживо от борда на един кораб, който обикаля норвежкото крайбрежие.
http://www.nrk.no/hurtigruten/ ето го и линка, на който може да се гледа видеото наживо, но не знам дали се вижда извън пределите на Норвегия. Фьорди, красоти, чудеса ... отдавна се каня да направим тоя тур с мъжа ми, ама това са 2 седмици на кораб, което е прекалено много за човек като мен, който си обича сушата.
Като живяла по-голямата част от досегашния ми живот в България, и моят живот е бил предимно даване и по-малко получаване, но тук е по-различно. Принципно не разбирам логиката да се събират високите данъци, само за да бъдат върнати под формата на облекчения другата година. По-скоро би трябвало да взимат в предвид тези облекчения предварително и да регулират данъка така, че да не се налага да даваш много сега и да си взимаш после, а да си харчиш парите тук и сега. Но с червено правителство и социалистическо ляво управление, ще ти съдерат 5 кожи и с усмивка ще ти върнат 2 от тях другата година, макар че предварително могат да направят изчисленията, че трябва да ти съдерат само 3 (образно казано, де  Laughing )
И тук не е идеално, разбира се, ама никъде няма такова. Като ти харесват плюсовете, трябва да се примириш минусите  Wink

# 325
# 326
Приспадането на лихвите по кредити също го има и в България.
Без да се засяга никой ( защото никого не познавам, още по малко добре или по отношение на доходите му) колкото по социална държавата- толкова по високи са данъците. Ако има прогресивно облагане- колкото си по богат, толкова повече данъци плащаш. Каквото и да ти връщат- то вече е платено от теб в по голям размер.
И изобщо за да се хвали някой с малки данъци в държава, отговаряща на по горните критерии, просто попадна в най долната графа на облагане.
Не случайно съществуват предобре платени данъчни консултанти, чиято работа е точно спестяването на данъци. И като знам колко изкарват  Crossing Arms мога да си представя за какви разлики иде реч.

# 327
Така е, колкото повече изкарваш, по-големи данъци плащаш. Точно тук няма кой да се хвали с малки данъци наистина (освен тези, които изкарват в рамките на необлагаемото и не плащат нищо), но "Каквото и да ти връщат - то вече е платено от теб в по-голям размер" не можах да го разбера. Когато на последния фиш за годината стои сумата платени данъци и няколко месеца по-късно получиш част от тази сума обратно след като са взети в предвид облекченията, които ползваш, не плащаш малки данъци, а по-малки, както съм написала и аз  Laughing

# 328
Данъчните облекчения са еднакви за всички и не зависят от рамера на дохода. Тъй че хората с висок доход пак си плащат повече данъци независимо от облекченията.
Интересни облекчения имате в Европа. Тук не съм чула да ти разрешават като облекчение лихви по заеми освен ако заемат не е свързан по някакъв начин с бизнеса ти и тогава лихвата ще се квалифицира като разход за изкарване на доход.
Никакви други лични разходи не се разрешават като облекчения.
Няма и никакви облекчения възоснова семейно положение. Има такива възоснова на възраст. Ако си над 65 години ти се приспада по- голяма сума от дължимия данък и всичките ти медицински разноски съшо ти се приспадат от облагаемия доход.
Тук също така данъчните имат правото да изършват най- различни проверки и да речем ако преценят че разходите ти не съответстват на декларираните доходи могат да ти искат да представяш документи, с които да доказваш доходи и разходи дори от преди 5 години да речем.
Иначе и тук си плащаме един куп такси смет, канализации, имоти, кепитъл гейнс, като починеш плащаш 20% от стойността на имота ти ако е над определен минимум, повечето магистрали са платени, тв лайсънс. Абе с други думи половината ти заплата отива за ей такива неща, а социалните придобивки са минимални. Тук всички много се страхуват да не би да сгафят нещо с данъчните, имам чувството че са много съвестни данъкоплатци.

# 329
Не случайно съществуват предобре платени данъчни консултанти, чиято работа е точно спестяването на данъци. И като знам колко изкарват  Crossing Arms мога да си представя за какви разлики иде реч.

Това, колко изкарват, не е свързано за това, колко данъци ти спестяват, поне не в Германия.

Общи условия

Активация на акаунт