Как да се устроим в чужбина?

• 30 456
  • 374
  •   1
Отговори
# 300
Ха сега сравни с Чалгария  Crazy

Утре съм дневна и после-петък,събота и неделя съм нощни на ставка 4,20 евро бруто на час с 2 езика освен българският и компове разни  Laughing

# 301
Чета доста немски списания. Много ми е интересен вестника на клуба на немските инженери,
VDI се казва.
Имаше една много интересна статия, че Германия като цяло не била интересна дестинация за емигранти, заради ниските заплати на академиците в сравнение с другите държави в ЕС.
Другото което се споменаваше е прословутия национализъм и трудната интеграция между колегите.

# 302

10 c's, 3 хиляди преди данък няма как да дадат 2 хиляди след данък тук, не и за тази работа  Wink Че не е лека работа, не е, на смени, понякога събота и неделя ...

защо, какъв е данъка, колко получава чисто тоз прост шофьор в градския транспорт?
Не разбирам нищо, но освен, ако нямате плосък данък, ми се струва изключено да не му отиват 30 процента от воле

# 303
Цитат
Löhne, Steuern und Lebenshaltungskosten
Lebenshaltungskosten
Oslo zählt im internationalen Vergleich zu den teuersten Städten der Welt. Die Lebenshaltungskosten liegen um fast die Hälfte über denen von Frankfurt oder Berlin. Auf dem Land können die Preise zwar zum Teil erheblich darunterliegen, sie sind jedoch auch dort meist höher als in Deutschland.

Lebenshaltungskosten in Norwegen

Konsumgut      Durchschnittliche
Preise
750 g dunkles Roggenbrot       2,65 €
500 g Spaghetti      1,15 €
400 g Hackfleisch (Schwein)       5,60 €
1 l Milch      1,65 €
250 g Käse (Cheddar)      4,95 €
1kg Bananen      2,05 €
100 g Kaffee      5,55 €
1 l Benzin       1,55 €

Quelle: Norwegisches Amt für Statistik (Daten von Oktober 2008, umgerechnet, gerundet)
Löhne und Gehälter
Mit einem durchschnittlichen Bruttoverdienst von fast 4.500 € im Monat liegen norwegische Arbeitnehmer europaweit an der Spitze. Doch sie zahlen auch die höchsten Steuern Europas – gut ein Drittel des Verdienstes geht schon bei Durchschnittsverdienern an Abzügen wieder verloren. Sehen Sie also genau hin, wenn Sie Ihr deutsches Einkommen mit einem möglichen Verdienst in Norwegen vergleichen möchten.

"Oslo ist eine extrem teure Stadt. Abends essen zu gehen oder Alkohol zu trinken kostet sehr viel – die Leute verdienen aber auch viel und gönnen sich gern etwas. Auch Autofahren ist recht teuer – Benzinkosten und Mautgebühren sind hoch. Ich habe mein Auto nach einem Jahr verkauft, man kommt in Norwegen auch mit öffentlichen Verkehrsmitteln gut durch.“

Steffen Schulz ist Bauingenieur. Er arbeitete von 2003 bis 2005 in einem Ingenieurbüro in Oslo.

Einen gesetzlichen Mindestlohn gibt es in Norwegen nicht, doch die Gewerkschaften haben mit den meisten Arbeitgebern Mindestlöhne ausgehandelt. Etwa zwei Drittel der Unternehmen bieten ihren Beschäftigten außerdem geldwerte Zusatzleistungen an. Die Arbeitnehmer in Oslo verdienen ein gutes Zehntel mehr als ihre Landsleute.

In Norwegen verdient ein Krankenhausarzt im Monat durchschnittlich 7.780 € brutto, ein Informatiker 6.020 €, Pflegefachkräfte im Krankenhaus 4.160 € und Verkäufer im Einzelhandel etwa 3.660 €. Ein Elektriker auf dem Bau bekommt etwa 4.080 €, Facharbeiter in der Industrie 3.930 €. Mitarbeiter in der Gastronomie (wie Köche und Restaurantfachkräfte) verdienten im Durchschnitt 3.290 € im Monat.

# 304
Ха сега сравни с Чалгария  Crazy

Утре съм дневна и после-петък,събота и неделя съм нощни на ставка 4,20 евро бруто на час с 2 езика освен българският и компове разни  Laughing

И какъв е смисъла от упражнението, ако получаваш 15 бруто на час в Ставангер,  плс тези цифри много не говорят без да знаем например какви са ти фиксираните разходи и други

# 305
10 c's, данъкът зависи от много неща - семейно положение, брой деца, друго ... съответно има данъчни облекчения, от които можеш да се възползваш - облекчения за лихвите по изплащани заеми, от един вид спестовна сметка за млади хора, които спестяват с цел закупуване на жилище, от сумата на годишните вноски за членство в синдикат, и т.н. От Данъчни служби ти определят в коя "таблица" си и получаваш такъв %. И мноого хора на следващата година получават обратно надвзетите данъци, ако не са съобщили всички подробности, така че да се вземат в предвид при определянето на %  Wink Е, някои трябва да доплащат, но аз такива не познавам, всеки има да си взима  Mr. Green

# 306
Това ми е заплатата бруто на час,след 10 часа вечерта  Rolling Eyes и то събота и неделя
Става въпрос за Бг,тук наеми нямам в Софето newsm78

# 307
 Grinning Не съм спец по норвежката данъчна система, просто гледам цифрите и пресмятам  Grinning

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 23:36 от Teresa of the Faint Smile

# 308
Тереза, ситуацията явно е много прилична и социална, заплатите са високи, данъците ниски - какво по-хубаво от това

# 309
Облагането е прогресивно и започва от около 30% в най-ниската си ставка  Money

# 310
Ситуацията е социална - нещо като положителен опит за комунизъм (както казват тук). Данъците не са ниски (според мнозина), но е факт, че на хората им остава и за спестяване, и за почивки, и за висок стандарт. Все пак зависи от това какво работиш, разбира се, колко години си го работил и къде в страната го работиш. Дори да започнеш от минималното за професията, бързо можеш да си удвоиш дохода и посредством бонус-системи, постижения, и т.н. Ама и тук имало бедни, както се оказа - забравих колко хиляди бяха  Laughing В телевизионно предаване, в което показаха един такъв беден, го снимаха в просторен апартамент под наем, с всички необходими мебели, с огромен плазмен телевизор, с бутилката вино и цигарата в ръка (две иначе неевтини удоволствия тук), с паркираната кола пред блока ... иначе беден  Crazy

# 311
... шофьор взима 3 хиляди евро на месец (а не се изисква никакво висше образование за тази работа).

системата така е устроена, че и хората без висше образование да печелят добре. Не рядко се оказва, че разни техници вземат повече от висшисти.
а шофьорската професия е много стресова. Работи се и през нощта, както и събота и неделя- логично е, да е по-платена.

Аз съм била в Осло за кратко преди 4-5г и цените дори в магазините ми се сториха двойни в сравнение с немските.  Peace

# 312
Фитилчо, 30% за неженени ли и без да се взимат предвид облекченията?  Wink Ако печелиш до 40 хиляди крони годишно, не плащаш никакъв данък Simple Smile Но пък това не е сума, с която може да се живее цяла година, по-скоро идеята е за лятна работа за учащите, които искат да припечелят нещо, ама без да плащат данъци.  Сега си изчислих данъка, който трябва да платя тази година като използвах програмата на сайта на Данъчните и - о, изненада, след 2 месеца ще съм платила целия данък за тази година (като броим облекченията, останалия платен данък до 31.12. ще ми бъде върнат догодина  Laughing ) Да видим дали ще излезнат прави сметките  Wink

Цената на труда тук е много висока, Азалее, това е вярно. Като се нанасяхме сменяхме всички лампи и полилеи по тавана и ако трябваше да викнем ел.техник, както по принцип се прави, щеше да ни излезе през носа за 1 час работа. Ние си го свършихме сами безплатно  Laughing

# 313
както подчертах в горния пост, Норвегия има наы-високите данъци в Европа, като сметнеш и цените на продуктите, не мисля, че им остава много повече в края месеца отколкото на нас тук

# 314
Стана ми интересна дискусиятa. Преди години бях писала писмена работа за данъчното облагане на фирмите в Норвегия  и Франция, но не си спомням много Simple Smile

Пини, ясно, че цените и данъците са по-високи - но на мен ми се върти в главата, че имат доста социални облаги  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт