Отговори
# 435
  • до най слънчевия бряг
Май днес трябваше да е представянето на сериала в Кан Има ли вече някаква информация от там? Thinking

# 436
  • планетата Земя и по точно до морето
Изтървах и края, сега ще наваксвам ! Яд ме е , че беше много интересна серията .
Приятна вечер на всички  Hug

Последна редакция: чт, 07 апр 2011, 00:30 от Ari888

# 437
Всъщност, Ибрахим сам си реши съдбата като остави миналата серия писмото така, че Сюлейман да го намери супер лесно. Затова се е сбогувал с двореца и не е възнамерявал да се върне повече, понеже е бил наясно, че след като се разкрият чувствата м/у него и Хатидже, ще бъде немислимо да продължават по същия начин. Султанът е разочарован най-вече от недоверието на Ибрахим към него, че не му е казал в очите какво изпитва към сестра му. Затова е гневен, предполагам че бързичко ще му мине  Wink Сюлейман Великолепни израсна в очите ми с еднаквото си поведение спрямо новата и старата любимка. Ред е на Хюррем да изпита усещането да си в немилост /макар и да е невинна  Peace/. Накрая изгледа Хюррем също толкова смразяващо безчувствено, както преди беше постъпил и с Махидевран. После сигурно ще й пълзи в краката, за да му прости недоверието и подозрителността  Mr. Green Остава да видим как ще се измъкне Хюррем от тази неволна клопка на Виктория /но май сама си е виновна, както винаги  Laughing/. Със сигурност последната ще се пробва да я уличи. Хитро решение на сценаристката да прекъсва повествованието на най-интересните моменти. По този начин си подсигурява гледаемост и рекордно високи рейтинги. Действа почти като Шехерезада /ако на коментиращите тази вечер това име им говори нещо, освен любимия им сериал де  Laughing/.
Благодарности на консекутивните преводачи   bouquet

# 438
Знаех си  Wink : "...Турският Джеймс Бонд - Халит Ергенч: Баба ми е българка, другата - бяла арабка...

- Някои в Турция ви сравняват с новия Джеймс Бонд - Даниъл Крейг, а други с Ед Харис. Да не би заради проницателния ви син поглед на ”Айс мен”, с който стрелкате хората? Между другото откъде сте взели тия сини очи и русолява коса, да не би да имате нещо българско?

- Искрено ме разсмяхте! Нямам нищо общо с тия двамата... Но сериозно да ви кажа, боята може да идва от балканската ми жилка. По майчина линия моят прапрадядо е небезизвестният Кьопрюлю Фазъл Ахмед паша - един от висшите наместници на падишаха във вилаета Македония, нещо като валия. Та от този род баба ми е българка, а дядо ми - албанец. Двамата се намерили по османско време в Истанбул и пламнала голяма любов, от чиито семена сме покълнали ние (смее се)... Интересна е историята и на другата рода. Единият ми дядо по бащина линия е от Аванос. Отива да се сражава за империята в Траблус (в Либия). Там си харесал една бяла арабка. Метнал я на коня и си я докарал в Истанбул..."
/http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=158384/
/http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=258983/

Последна редакция: чт, 07 апр 2011, 00:59 от Sveltesse

# 439

Шехерезада
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Шехерезада или Шахразада (на фарси: شهرزاد Šahrzād, МФА:[ʃəˌherəˈzɑːd, -ˈzɑːdə]) е легендарна персийска царица и разказвачка на приказки от Хиляда и една нощ.
Основната история разказва, че цар Шахриар (на персийски език: شهريار или "цар") решава да се жени всеки ден за нова девица, която да убива на следващата сутрин. Царят прави това от гняв, след като открива, че първата му жена извършва предателство срещу него. Шахриар убива 3000 девици преди да се ожени за Шехерезада, дъщерята на везира.
Въпреки протестите на баща си, Шехерезада доброволно изразява желание да прекара една нощ с царя. В царските покои Шехерезада моли да си вземе последно сбогом със сестра си, Дунязад, която е предварително наговорена да помоли Шехерезада да разкаже приказка през дългата нощ. Царят се заслушал в приказката и след като Шехерезада привършила разказа, помолил за друга, но Шехерезада отказва, като мотивира отказа си с това, че приказките не звучат добре на дневна светлина и трябва да бъдат разказвани само нощем, и че за нейно съжаление трябва да спре с разказа, въпреки че следващата приказка е много по-интересна от първата.
Така Шахриар пощадява живота на Шехерезада, за да може да слуша приказките ѝ. И така, след хиляда и първата нощ, царят не само е бил забавляван, но и мъдро обучен от Шехерезада на морал, щедрост и други качества. Шехерезада става негова царица и му ражда 3 сина.
Основното ядро на приказките, които разказва Шехерезада е от древната персийска книга, наречена Хезар-афсана (Hezar-afsana) или "Хиляда мита" (на персийски: هزارافسانه).
Ето ги и самите приказки /на английски/: http://www.gutenberg.org/files/19860/19860-h/19860-h.htm#THE_ARABIAN_NIGHTS

# 440
  • до най слънчевия бряг

http://magazin.milliyet.com.tr/kanuni-ile-hurrem-cannes-seferine … 74214/default.htm

Ето и първите вести от Кан

# 441
# 442
# 443
# 444
# 445
  тази снимка не я бях виждала- с Халит и Берг е İzzet Pinto който се е заел с представянето на филма в Кан. Аз така и не разбрах как точно и в кой раздел ще го представят. На сайта на фестивала нищо не намерих. Днес трябва да публикуват списък с филмите и журито. Снимката е от 18 март, когато празнуваха успеха на ББГ.

# 446

From the episode 13

# 447
Тази снимка казва всичко за отношенията Сулейман-Мехидевран. Загубена безвъзвратно кауза...

Благодаря на всички превеждащи в ефир   bouquet

Благодаря на jujja69 и сирен62 за снимките   bouquet
Miki, thank you
   bouquet

# 448
Ето и репортажа по Show TV с Виктория.

# 449
....................

Последна редакция: чт, 07 апр 2011, 03:51 от Sveltesse

Общи условия

Активация на акаунт